Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Falsafah Ketuhanan” as Want to Read:
Falsafah Ketuhanan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Falsafah Ketuhanan

by
4.20  ·  Rating details ·  92 ratings  ·  21 reviews
Paperback, 178 pages
Published 2009 by Pustaka Dini Sdn Bhd (first published 2006)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.20  · 
Rating details
 ·  92 ratings  ·  21 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Falsafah Ketuhanan
Siqahiqa
Sep 03, 2019 rated it it was amazing
Buku ini sangat bagus dan sesuai untuk masyarakat yang mahu mengetahui tentang hakikat ketuhanan. Dimulakan dengan asal manusia mencari Tuhan dan diakhiri dengan mencari Tuhan dalam keindahan alam. Ditekankan juga bahawa dengan bertambah luasnya ilmu pengetahuan dan hasil penyelidikan manusia, pada hakikatnya bukan menjauhkan diri dengan Allah, malah makin meningkatkan martabat iman seseorang.

Hamka sangat bijak dalam memberikan idea-idea dan contoh-contoh yang bagus dalam menerangkan hakikat
...more
Najihah
Apr 18, 2014 rated it really liked it
Membaca Falsafah ketuhanan meyakinkan diriku akan hakikat hidup bertuhan. Awal perjalanan dinamai fitrah dan akhir perjalanan dinamai Islam.

Buya Hamka menjelaskan fungsi dan had akal. Dalam perjalanan mencari Tuhan, Berjalanlah akal sejauh mungkin, akhirnya tertumbuk pada dinding yang tidak kuasa diseberangi lagi. Akal manusia, ia akan bertemu suatu perhentian, iaitu insaf akan kelemahan diri, berhadapan dengan Yang Maha Kuasa, Maha Perkasa dan tunduk tersipu di bawah cerpunya.

Dalam bab lain,
...more
Muhamad Fahmi
Jul 11, 2015 rated it really liked it
Sudah menjadi fitrah manusia untuk mendalami dan mencari sebanyak mungkin. Sampai di suatu tempat, masa dan akal fikiran, akan terbatas dan dilindung satu dinding. Setelah membaca karya Hamka ini, insaf seketika diri, bermuhasabah dan bersyukur apa yang dikurniakan Allah SWT serta menguatkan lagi keyakinan diri ini dengan hakikat ketuhanan.

Ternyata ilmu yang dikurniakan-Nya kepada manusia sebenarnya hanyalah sedikit ibarat setitik air di hujung jari berbanding seluas lautan dan jikalau habis pun
...more
Nurul Suhadah
Dec 21, 2019 rated it it was amazing
Falsafah Ketuhanan - HAMKA

Seingat saya, saya sudah pernah membaca buku Falsafah Ketuhanan tulisan HAMKA ini lama dahulu. Zaman saya mengumpul dan membaca semua buku Hamka. Malah saya ada edisi cetakan Pustaka Dini untuk buku ini di pustaka kami di rumah Gombak.

Selepas Jejak Tarbiah mengeluarkan edisi baru buku ini, saya beli lagi. Dan saya baca lagi buku ini sekali lagi.

Sejujurnya, saya mula membaca buku ini selepas semalaman tidak dapat tidur malam selepas menonton filem JOKER. Saya mahu
...more
Septi
Feb 17, 2018 rated it really liked it
Buku yang lumayan cukup "berat" sehingga memerlukan waktu yang lama dan lokasi yang sunyi untuk membacanya 😅
Buku ini sesuai dengan judulnya membahas mengenai ketuhanan, dimulai dari asal mula orang mencari Tuhan, mempelajari lagi sifat sifat Allah, Syirik, dan bab terakhirnya adalah mencari Tuhan dalam Keindahan Alam yang dimulai dengan ayat Ali Imran : 190-191.
Banyak pelajaran-pelajaran yang bisa diambil dari buku ini yang seolah-olah bisa menjawab pertanyaan kita sebagai Manusia.

" Dengan apa
...more
Shariman Arifin
Jun 26, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
Salah satu karya Buya Hamka yang masih diulang baca sehingga kini. Sentuhan dan bait-bait kata beliau sangat halus sehingga mewujudkan keindahan rasa terhadap Sang Pencipta alam. Hamka banyak menghubungkait kan penciptaan alam dengan penciptanya. Tidak dapat digambarkan indra tetapi dapat dihalusi rasa. Beliau yang berasal dari Maninjau, Indonesia merupakan sebuah tempat yang kaya dengan kehijauan dan keindahan alam semula jadi. Dengan keindahan itu, beliau menatap nya dengan mata hati dan mampu ...more
Farid Akram
Jan 30, 2015 rated it it was amazing
Melepasi tarikh yang telah ditetapkan oleh diri sendiri untuk habiskan pembacaannya,akan berusaha sehabis baik untuk lajukan pembacaan.

Sebuah buku yang menarik dari Buya yang menceritakan persoalan tauhid melalui sifat 20.Dari sudut pemahaman,buku ini sangat sesuai sebagai permulaan untuk masharakat awam memahami sifat-sifat Allah (mengenal Allah SWT) dengan renungan aqal yang tajam dipandu oleh wahyuNya.
Syed Shahrom Wafa
Jul 21, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Tingkat ilmu yang berat, namun berjaya disampaikan dalam penulisan yang ringkas oleh Buya Hamka. Sesuai untuk pembaca dari usia muda remaja mahupun dewasa serta berusia, buat yang Muslim mahupun tidak, yang ingin mendalami bagaimana konsep bertuhan di dalam Islam dipraktikkan.

Perbincangan buku ini dimulai dengan sejarah awal kejadian manusia lama dahulu serta konsep kepercayaan mereka pada zaman itu. Kepercayaan yang membawa kepada penyembahan matahari dan bulan, kepada alam sekeliling seperti
...more
Muhammad Mohd Nor
May 12, 2019 rated it really liked it
Buku ini tidak menggunakan bahasa falsafah yang berbelit belit pun. Jadi ia sesuai dibaca semua lapisan masyarakat.

Biarkan perbincangan falsafah yang terperinci itu kepada mereka yang benar² mahu mendalaminya.

Tetapi untuk orang kebanyakannya, falsafah ketuhanan yang ditulis Hamka ini sudah cukup mudah untuk dihayati tanpa memerlukan perbincangan yang lebih rumit.

Premis utama karya Hamka ini ialah manusia secara semula jadi mengakui bahawa ada satu Kuasa yang berada di sebalik segala sesuatu
...more
Hasni Syakila
Jun 24, 2019 rated it it was amazing
Falsafah Ketuhanan mengupas tentang fungsi akal dalam mencari dan mengenal hakikat ketuhanan.
.
Pada peringkat permulaan lagi, manusia mengetahui alam ini mempunyai penciptanya. Tetapi perjalanan fungsi akal yang terhad tidak dapat memberi kata putus tentang hakikat kewujudan Allah. Manusia akhirnya berserah dan mengaku akan kelemahan diri sendiri serta menginsafi kebesaran Allah yang tidak ada bandingannya.
.
Oleh itu, tauhid menjadi tapak yang paling kukuh dalam mengenal Allah, yakni tiada tuhan
...more
Jejak Tarbiah
Buku ini merupakan antara karya terbaik yang ditulis oleh Prof Dr. Hamka. Beliau menjelaskan fungsi dan batas akal terhadap hakikat bertuhan. Hamka mampu mempersembahkan idea-idea dan contoh yang bagus dalam menerangkan hakikat ketuhanan yang membuat pembaca tersedar akan kebesaran-Nya dan bersyukur atas segala nikmat yang diberikan.

Pembahasan buku ini cukup luas dan sesuai dengan perkembangan ilmu pengetahuan. Memberi kesan bahwa berkembangnya ilmu pengetahuan dan hasil penelitian dan
...more
Aisyah Zin
Mar 20, 2020 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Muhammad Ammar
Jun 20, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Hamka menjelaskan peranan akal dan batas pemikiran kepada hakikat bertuhan. Setiap perkataan dan tulisannya akan membawa pembaca berfikir akan kesemua yang wujud ini berasal daripada Kewujudan Pertama. Hamka meletakkan poin-poin yang bagus dalam memberi idea kewujudan tuhan melalui analogi-analogi falsafah yang mudah difahami dan menyebabkan kita faham kenapa perlu kita mengabdikan diri kepada Tuhan yang Esa dan mensyukuri segala nikmat yang telah diberikan oleh-Nya.

Setiap helaian terdapat
...more
Zainab Abdul Aziz
Hamka menghimpunkan hujah-hujah yang selalu diguna untuk menyokong kewujudan tuhan seperti theory of creationism, intelligent design, fine tuning etc. Namun, penjelasannya agak asas bagi aku.

Ia sesuai untuk mereka yang mahu mula mendalami falsafah ketuhanan kerana tulisan yang ringkas dan mudah faham.

Paling menarik apabila Hamka mengaitkan semangat nasionalisma yang melampau dengan syirik zaman moden. Aku sudah lama memikirkan tentang isu ini, bila Hamka yang melontarkannya, ia seperti
...more
Rhapsodysufi Othman
Jan 03, 2020 rated it it was amazing
Buku pertama di 2020. Buku yang agak berat tetapi hamka membawakan tema ini dengan jayanya. Membawa contoh-contoh untuk membawa kita berfikir, pada masa yang sama mengingatkan had dan limitation akal manusia. Indahnya hakikat hidup bertuhan. Diciptakan alam dan segala isinya dengan tujuan.

Ali Imran:191- Ya Tuhan tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia.
Rheta Sasmita
May 20, 2019 rated it really liked it
Good
Ratih Cahaya
cocok untuk yang suka atau tertarik dengan filsafat, khususnya tentang keberadaan Tuhan.
Muhammad Fitri
Dec 29, 2016 rated it really liked it
Bertuhan adalah fitrah manusia.Zaman dahulu pandangan/pengahayatan terhadap alam memberi kesan terhadap perasaan manusia ingin bertuhan.Kemudian manusia merasai segala kehebatan dan keindahan alam ini kerana ada yang maha kuasa yang mengatur.Seterusnya perubahan dari zaman kepercayaan(rasa) kepada berfikir dengan akal (falsafah) tentang kehidupan dan tuhan.Di saat menggunakan akal itulah perlu diiringi dengan wahyu untuk menuju kepada 'iman'.

Tasauf adalah jalan mengenal tuhan. Jalan tasauf ialah
...more
Mai Radhiallah
Tulisan yang bagus dalam edisi mudah difahami. Bab-bab terakhir kaver sifat 20 Tuhan (bukan keseluruhan). Dalam masa sama ada bangkit juga nama nama falsafah. Kalau ada cetakan seterusnya; berharap pihak editor edit semula ejaan.
Ainun Nazrin
3 bintang kerana:
1. Editor kurang cermat
2. Ada yang saya setuju, ada yang tidak.
Nuruddin Azri
rated it really liked it
Aug 25, 2019
D'arly Fhay
rated it it was amazing
Dec 20, 2013
Osman
rated it it was amazing
Feb 19, 2011
Kamalia Ramlan
rated it really liked it
Nov 24, 2019
Muhd Iqbal Samsudin
rated it really liked it
Jul 06, 2017
Ahmad Husaini
rated it really liked it
May 09, 2016
Nabihah Fauzi
rated it liked it
Dec 29, 2015
Rika Anastasya
Apr 23, 2017 rated it really liked it
Falsafah ketuhanan adalah karya Buya Hamka yang tidak jauh berbeda dari karyanya yang lain. Mengajar penuh perumpamaan sederhana, sarat hikmat, dan tidak bertele-tele dalam menyampaikan buah pikiran. Buku ini sangat bagus dibaca oleh tiap Muslim yang masih terombang-ambing dalam mencari, yang meminjam kalimat Buya Hamka dalam buku ini; masih ingkar dalam keraguan dan ragu dalam ingkarnya.
Putri Biru
rated it it was amazing
Nov 12, 2013
Sophie
rated it it was amazing
Aug 23, 2014
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Risalah #MalaysiaMembaca
 • Kertas-kertas yang Merubah Fikir
 • Jalan Sehala
 • Pribadi dan Martabat Buya Prof. Dr. Hamka
 • Dunia Tanpa Tembok
 • Biblioholisme: Menelusuri Pesona Dunia Buku dan Pencintanya
 • Perempuan yang Baik-baik Dalam Al-Quran
 • Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
 • Seni Berfikir Yang Hilang
 • الدين والفلسفة
 • Surat-surat Dari Maninjau
 • Love for Imperfect Things: How to Accept Yourself in a World Striving for Perfection
 • Isteriku & Kedai Buku: Kedai Buku Cinta Pertama
 • Terusir kumpulan cerpen
 • Aku Mahu Membaca 1000 Tahun Lagi
 • Guide for Women (Translated) (Risale-i Nur Collection)
 • Hujan
 • The Personality of Allah's Last Messenger
See similar books…
773 followers
Haji Abdul Malik Karim Amrullah, known as Hamka (born in Maninjau, West Sumatra February 17, 1908 - July 24, 1981) was a prominent Indonesian author, ulema and politician. His father, syekh Abdul Karim Amrullah, known as Haji Rasul, led and inspired the reform movement in Sumatra. In 1970's, Hamka was the leader of Majelis Ulama Indonesia, the biggest Muslim organizations in Indonesia beside ...more

News & Interviews

Twists, turns, and whodunits. We pride ourselves on recommending some great mysteries and thrillers here at the Goodreads office. So, we decided...
67 likes · 29 comments
“Oleh sebab itu maka bertambah tinggi perjalanan akal, bertambah banyak alat pengetahuan yang dipakai, pada akhirnya bertambah tinggi pulalah martabat Iman dan Islam seseorang” 22 likes
More quotes…