Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Лавина” as Want to Read:
Лавина
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Лавина

4.44  ·  Rating details ·  840 Ratings  ·  49 Reviews
Романът "Лавина" /1971/, разказва за трагичната и същевременно героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Структурата на творбата е особена - включени са отделни новели за преживяванията пред смъртта на част от героите. Едноименният филм, 1980 г., снет от режисьорите Ирина и Христо Пискови, получава и международни награди.
Hardcover, 336 pages
Published 2005 by ТИХ-ИВЕЛ (first published 1965)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Лавина, please sign up.

Be the first to ask a question about Лавина

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Христо Блажев
Всекиму лавина според темперамента: http://knigolandia.info/book-review/l...

Аз не мога да напиша нищо за “Лавина”, което вече не сте чували. Още повече – тази книга съдържа възторга от себе си сред страниците си, в излетия екстаз по свободата, по белотатата, по истината, по вечното и несломимото. Блага Димитрова е написала обяснение в любов към всичко стойностно и смислено в живота, за което си струва той да бъде загубен. Да, тук-таме в повече ми идваха протягащите се около основното действие фи
...more
мини тяло
Feb 16, 2015 rated it it was amazing
Погледът ми се спуска трескаво по последната страница на книгата. Сякаш Дара (главната героиня) ми е предала от своето бързане, от безкрайното си търсене, сякаш гласът ѝ отеква в главата ми - "По-скоро! По-скоро! Чакат те толкова други неща..."
Мисля си колко прекрасна е Блага Димитрова, какво явление е - не само в българската, а в световната литература. Чудя се "Лавина" превеждана ли е? Ако не, защо?
Мисля си също за пола на писането и дали действително има мъжко и женско. Далеч съм от книжен сек
...more
Tedy
Jan 16, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: e-reader, classics
Невероятна книга. Кара те да мислиш, да чувстваш, да се луташ и чудиш какво е, какво би било и какво беше. Често книгите, които неочаквано започваш, почти на шега, стават тези, които оставят най-трайна следа в теб.
Роман за любовта. Роман за приятелството. Но преди всичко - роман за нас, хората. За това какво всъщност означава да си човек.

Nikolina Mihaylova
Feb 15, 2015 rated it it was amazing
Една различна книга. Една книга изпълнена с поезия. Една книга, която опитвайки се да ни преведе през планината, ни превежда през живота или по - скоро ни превежда през живота, превеждайки ни през планината. Изключително богата тематично, наситена с ярки образи, с множество поуки, изводи, въпроси. Блага по изключителен начин е пресъздала вечния стремеж на човека да върви нагоре, да познава и надскача себе си, да се бори с делничното със сивото, с дребнавото и ни предава завета си постигната ведн ...more
Nikoleta
Jan 08, 2009 rated it it was amazing
Докато я четях, ми беше досадна. Обаче все пак имаше доста хубави мисли и си заслужи 3 звезди. Сега, 2 години по-късно, осъзнавам колко много обичам тази книга и й давам 5 звезди. Впрочем същото е и с друга моя любима книга - "По пътя". Въпреки че в момента на четене по една или друга причина са ме уморявали и натоварвали, точно тези две книги са ми дали адски много. Май понякога се иска време, за да разбереш кое какво е оставило.

п.с.: в този ред на мисли, ако сега седна да рейтвам книгите в ли
...more
Rally
Feb 12, 2016 rated it it was amazing
Shelves: 5-stars, bg, read-2016
Диря остава, когато се върви по неутъпкано.
Hristian Trendafilov
"Всяко зърно от този камък, всеки минерален отблясък от тази планина, пълна с нощ, за него единствен съставя цял един свят. Самата борба към върховете е достатъчно да препълни едно човешко сърце. Трябва да считаме Сизиф за щастлив." Албер Камю


Една изключително добра, изтънчена и красива книга. Може би една от най-добрите, които някога съм прелиствал, една от най-поетичните.

Въпреки че трябваше да я чета доста накъсано, припряно и бързо, защото имах малко време и със сигурност бих искал да я проч
...more
Katrin Kirilova
Jul 05, 2016 rated it it was amazing
Белите върхове навяват спомени за истински изживян живот и за смърт. Ама не от онази смърт, за която мъртвите съжаляват и от която се опитват да избягат, пробивайки с пръсти бялата и обвивка. Върховете носят далечното мълчаливо ехо на груповата смърт - единна и многолика. На групата поела пътя си към последния и най-славен връх на живота. Листите на тази книга парят лицето ти като сняг, натрупал три метра над тебе гибел и самопознание. И тук героите на Блага Димитрова пътуват към себе си ... сам ...more
Svetlozara Kabaktchieva
Apr 06, 2015 rated it it was amazing
Една от книгите, към които се връщам редовно - нещо като проверка на идентичността. Една от най-подчертаните книги. Отбелязвала съм и пак отбелязвам това, което и без това няма да забравя. И да, въпреки, че лятото е аксиома, в снега наистина има магия.
Stela Markova
Mar 04, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Книга, която слагам на лавицита от най-интензивните си преживявания. Защото само над пропастта можеш да премериш чувството. И защото най-важно е не да достигнеш до височината, а да я запазиш.
Bayryam Bayryamali
Jun 10, 2016 rated it it was amazing
С този роман авторката Блага Димитрова показва многопластието, многоваленността, безграничната красота на българския език. Творбата е своеобразно преплитане на проза и поезия, криещо в себе си разнообразни тематики и въпроси, които са майсторски градени в текста. По време на прочита на различните глави, читателя става свидетел на преминаване от аз-форма, ние-форма, и даже кратки коментари на Блага, написани в собствено лице.

16-те главни героя, алпинисти са потеглили по пътя към върха, към незем
...more
Hristiana Hinova
Feb 23, 2015 rated it it was amazing
защо дори не бях чувала за 'Лавина' допреди няколко месеца, когато от преиздаването й от Хермес и от поне няколко блогъри (чито статуси ми излизат на стената във фейсбук) разбрах, че - очевидно - има някакво нововъзродило се българско женско явление в писането ??

викам си (скепсисът ми ходи с мен навсякъде): "не очаквай нищо, българска поетеса от 70-те, ама айде не бъди от ония досадници, дай й шанс на книгата"

знаех си все пак, че нещо има там. очевидно е от първата страница, че е написана с прек
...more
Izida
Apr 10, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
5 звезди, определено 5. За миг се зачудих дали да не дам просто "really like it"" (4), но се сепнах - как мога да кажа, че просто ми е харесало, когато страница след страница пред мен се трупаше лавина от образи, различни всеки по своему, но и обединени от това НИЕ, за което се говори в книгата. Създадени само от един човек, а толкова индивидуални, всеки с различен характер. И все пак в тях откриваш въпроси и отгвори и за себе си - ставаш част от тяхното НИЕ. Той, тя, те, ние, създадени само от ...more
Victoria Toncheva
Feb 08, 2016 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Една книга, която не се чете, а се преживява. Дълбоко лична, трогваща и емоционална. Защото всеки носи една лавина в себе си. Ла-вина
Annie
Aug 04, 2017 rated it it was ok  ·  review of another edition
2.5 stars
Kalina
Dec 24, 2014 rated it really liked it
В началото четенето не вървеше особено гладко заради кратките изречения и житейските обобщения (като естествено имаше и много добри попадения), които по-скоро натоварваха и на моменти се разсейвах, но с всяка прочетена страница историята ме заплени и останах доволна. Особено много харесах ретроспективните връщания на участниците в експедицията и онези моменти "какво би било, ако". Всеки би могъл да намери за себе си поука от написаното. Изключително интересна история! :)

"Случаят с разхлабения кл
...more
Temz
Feb 04, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Tрудно е сама да се откажа от образите. Трябва времето да ме засее, да ме подслони под облаците, да ме прелети, подобно птича сянка, замърсила езерото. Миг спокойствие и предизвестие преди лавината на мислите да ме завърти в бясната центрофуга на спомена от една книга-живот и една книга-смърт.
Тялото ми – като птичка. Хвърковато, леко и превило се под напора на меланхолията. Във главата ми пак крача бодро в планината. След дружината. Броя на ум – една, две, три. Само няколко стъпки още нагоре. А
...more
Raya Dimitrova
Jan 22, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Красиво въплъщение на гения на Блага Димитрова!
За мен бе особено пленително как майсторски тази жена обрисува с думи нюансите на богатият вътрешен свят на индивида, на уникалната природа на съществото НИЕ, на комплексните взаимоотношения между отделнитe му изграждащи го елементи.
Книга разходка в необятния, неспокоен и преплетен свят на човешката душевност. Книга размисъл за нашата противоречива, но прекрасна човешка същност.
Bistra Ivanova
Mar 14, 2009 rated it really liked it
Recommended to Bistra by: мама
Shelves: bulgarian, fiction
първите стотина страници почти ме отказаха. стилът на книгата е адски накъсан и задъхан - изреченията са средно от по четири думи, а главите - от по страница и половина. мисълта ми се спъваше и ми беше изнервящо да я чета.
лека-полека свикнах, пък и самото действие стана по-увлекателно към средата.
като я свърших, си помислих, че макар проблемите да са ми далечни, всъщност е написана доста интересно, затова и получава малко пресилените четири звездички
Alexandra
Feb 02, 2016 rated it it was amazing
Красива, емоционална, тъжна, самовглъбяваща, дълбока и разтърсваща, докосваща, търсеща... Емоциите се натрупват една по една с всяка прочетена дума, все по-силно става усещането за тъга докато в един миг просто избухва. Всеки сам създава своята лавина и върви към нея.

„Поражението носи себепознание.
Поражението ми показва собствените граници, а щом си видя границите, аз ще поискам да ги прехвърля отвъд.“
Anna V.
Aug 27, 2014 rated it it was amazing
Тежко и мъчно се чете Блага Димитрова.. особено в началото на книгите.. но винаги абсолютно си струва! (винаги тръгвам много бавно и ги оставям донякъде, но в някой момент отново усещам нуждата да ги чета и ги завършвам за няколко дена) Не са книги за всеки ден, за четене в междучасието, искат душевна нагласа, пробуждат много дълбоки размисли... докосват най-скритите места на душата! Така, както само думите на Блага Димитрова могат!
Iliana Nedyalkova
Jan 31, 2015 rated it liked it
Много странно написана книга стилистично.
Действието се развива прекалено мудно, особено първата част на романа.
За моя литературен вкус беше прекалено посредствена и все пак ѝ давам 3 звезди, заради идеята за колективност, това описано от Блага "същество НИЕ" и заради някой изключително мъдри и сполучливи философски мисли за любовта и живота.
Ivana
Mar 06, 2015 rated it it was amazing
Единствена по рода си книга! Научи ме на изключително много и завинаги ще остави отпечатък в съзнанието ми. Заслужава си, определено.
Boyan
Dec 09, 2015 rated it did not like it
Shelves: unfinished, bg
Очаквах интересна приключенска книга, оказа се блудкав любовен роман, който не е по моя вкус. Отива към купа на незавършените книги.
Zozolizozoli
Jun 20, 2017 rated it it was amazing
,,На пръв поглед ще кажеш: безогледност. Сякаш за нас не съществуват законите на природата, предпазните мерки, самозащитата. Но при по-внимателно вникване ще откриеш, че ние сме тръгнали да преодолеем себе си, да стъпчем страха, да самоутвърдим човешкото си достойнство.
Всеки един от нас отреагирва някаква обида, издига се над някакво унижение. Искаме да измерим вътрешния си ръст с височините, достигнати от нас.
Борейки се с вятъра, Асен продължава:
Вървим лице срещу лице с бурята, предизвикваме
...more
Lyubina Yordanova
„Най-тихо е там, където е паднала лавина.“

Същото важи и след „Лавина“-та на Блага Димитрова.
Защото те засипва и преобръща с кратките си и ясни истини за човека и света – толкова проницателни, смислени и силни, че оставаш без дъх. Като затрупан от лавина.
Това е изключителна книга за четене и препрочитане.
И поредно доказателство, че тази българска писателка е от световна величина.
Тук прозата на Блага Димитрова е уникална с поетичното си и многозначно звучене, с възможността да видиш пропастите и в
...more
Greta Todorova
Sep 01, 2017 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Petya Todorova
May 27, 2018 rated it it was amazing
"Гледаш: скала, препречена пред тебе, и спираш. А не знаеш, че скалата е също път. И то най-прекият и най-щедрият - ще те възнагради за усилието с най-красивата гледка, невидяна от никого!"

И на мен "Лавина" ми беше трудна за четене в началото, защото не е много динамична. Но след това не можех да я оставя. Написана по толкова интересен начин, тази книга ми припомни богатството и красотата на българския език!
Ilian Kostadinov
Apr 03, 2018 rated it liked it
Истински за да я разбере човек трябва, да е ходил зимата на планина, да е изкатерил поне няколко върха.
Georg
Jun 28, 2017 rated it did not like it
Тъпо
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Хайка за вълци
 • Преспанските камбани
 • Време разделно
 • A Ballad for Georg Henig
 • Осъдени души
 • Бариерата
 • Диви разкази
 • Възвишение
 • Невидимите кризи
 • Поезия
 • Най-синьото вълшебство
 • Поезия. Публицистика
 • Стихотворения
 • Албена (Съчинения в шест тома, #5)
 • Крадецът на праскови
102 followers
BG: Блага Димитрова

Blaga Nikolova Dimitrova (2 January 1922 – 2 May 2003) was a Bulgarian poetess and Vice President of Bulgaria from 1992 until 1993.

Born to a mother teacher and a father lawyer, Blaga Dimitrova was raised in Veliko Tarnovo and then moved to Sofia. She finished High School in 1942, and Slavic Philology at the University of Sofia in 1945.

In the 1970s, her works became more critical
...more
More about Blaga Dimitrova

Fiction Deals

 • Mercy Among the Children
  $14.99 $1.99
 • Take Me with You
  $4.49 $1.99
 • The Diver's Clothes Lie Empty
  $7.49 $1.99
 • The Traveler's Gift: Seven Decisions that Determine Personal Success
  $9.99 $1.99
 • The Little Giant of Aberdeen County
  $9.99 $2.99
 • Her Sister's Shoes (Sweeney Sisters #1)
  $3.99 $1.99
 • The Rock Harbor Collection: Without a Trace, Beyond a Doubt, Into the Deep, Cry in the Night, and Silent Night (Rock Harbor #1-5)
  $5.99 $1.99
 • A Thousand Tomorrows (Cody Gunner, #1)
  $7.99 $1.99
 • Shoeless Joe
  $8.99 $1.99
 • Death in Venice
  $7.99 $1.99
 • Blonde
  $9.99 $1.99
 • Ever After (Lost Love, #2)
  $7.99 $1.99
 • Rescue
  $9.99 $2.99
 • The Lords of Discipline
  $17.99 $1.99
 • The Sheltering Sky
  $10.99 $1.99
 • Gena/Finn
  $13.99 $1.99
 • A Charles Martin Collection: When Crickets Cry, Chasing Fireflies, and Wrapped in Rain
  $14.99 $3.99
 • Remember Tuesday Morning (9/11, #3)
  $8.99 $1.99
 • The Scavenger's Daughters (Tales of the Scavenger's Daughters #1)
  $3.99 $1.99
 • Under the Udala Trees
  $9.99 $2.99
 • The Streets Have No King
  $9.99 $2.99
 • The Passion
  $11.00 $1.99
 • This Dark Road to Mercy
  $10.24 $1.99
 • The Language of Hoofbeats
  $4.99 $1.99
 • Not Perfect: A Novel
  $5.99 $1.99
 • The Beach Street Knitting Society and Yarn Club
  $9.99 $2.99
 • The Seekers (Kent Family Chronicles, #3)
  $17.99 $1.99
 • Don Quixote
  $9.99 $1.99
 • The Essex Serpent
  $10.99 $1.99
 • The Storycatcher
  $9.99 $2.99
 • Domestic Violets
  $9.24 $1.99
 • The Devil Wears Prada
  $11.99 $1.99
 • The Temptation of Adam: A Novel
  $16.99 $1.99
 • Half a Heart
  $4.99 $2.49
 • The Keeper of Secrets: A Novel
  $9.24 $1.99
 • A Garden of Earthly Delights (Wonderland Quartet, #1)
  $9.99 $1.99
 • The Golden Notebook
  $11.99 $2.99
 • Life of Christ
  $11.99 $1.99
 • The Good Mother
  $5.74 $1.99
 • The Palest Ink (Tales of the Scavenger's Daughters Prequel)
  $4.99 $1.99
 • Go: A Coming of Age Novel
  $4.99 $1.99
 • As Close to Us as Breathing: A Novel
  $9.99 $2.99
 • Just a Drop of Water
  $7.99 $1.99
 • The Child in Time
  $8.99 $2.99
 • Lowcountry Stranger (Sweeney Sisters Series Book 2)
  $2.99 $0.99
 • The Man in 3B
  $7.99 $1.99
 • Enemy Women
  $9.74 $1.99
 • Save Me
  $9.99 $2.99
 • Better Nate Than Ever (Better Nate Than Ever #1)
  $7.99 $1.99
 • Time Bomb
  $9.99 $1.99
 • Heat and Light: A Novel
  $8.99 $1.99
 • Reunion
  $9.99 $2.99
 • The Summer of Jordi Perez (And the Best Burger in Los Angeles)
  $16.99 $1.99
 • Stay Up With Me
  $5.99 $1.99
 • The Loser
  $10.99 $1.99
 • I Know This Much Is True
  $11.73 $2.99
 • Go Set a Watchman (To Kill a Mockingbird, #2)
  $10.76 $2.99
 • Erotic Stories for Punjabi Widows
  $10.99 $2.99
 • The Harder They Come
  $9.26 $1.99
 • Before I Let You Go
  $10.00 $2.99
 • I'll Be Your Blue Sky
  $13.00 $2.99
 • The Love Affairs of Nathaniel P.
  $9.99 $3.99
 • The Map and the Territory
  $8.99 $2.99
 • You Know Me Well
  $7.09 $2.99
 • Father's Day
  $3.99 $1.99
 • Skeletons at the Feast
  $11.99 $1.99
 • Even Now (Lost Love, #1)
  $7.99 $1.99
 • The Ice Cream Queen of Orchard Street: A Novel
  $7.99 $1.99
 • This Bright Beauty
  $4.99 $1.99
 • Intervention (An Intervention Novel)
  $9.99 $1.99
 • Star Sand
  $3.99 $0.99
 • Secrets of Nanreath Hall
  $11.74 $1.99
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Ние сме онова, което прави от нас любовта.
Срещне те стар познат и се провикне: - Какво става с тебе? Не мога да те позная!
Ние сме онова, което кара другите да кажат: - Не си ти!
Ние сме онова, което кара самите нас да се изплашим: - Какво става с мене? Не мога да се позная!
Всичко онова, което ни сковава в собствени граници, не сме ние.
Ние сме, когато станем своята противоположност.
Когато се изскубнем от верижката и изненадаме себе си.
Ние сме онова, което прави от нас любовта.”
73 likes
“Човекът е това, което му остава, след като изгуби всичко!” 61 likes
More quotes…