Jump to ratings and reviews
Rate this book

Zwijgen is goud: introvert in een extraverte wereld

Rate this book
Zowat een derde tot de helft van de wereldbevolking is in min of meerdere mate introvert. Maar wat wil dat concreet zeggen? In Zwijgen is goud belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie. Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen. Ellen Jansegers wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

285 pages, Paperback

First published April 4, 2022

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Ellen Jansegers

1 book4 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
29 (24%)
4 stars
56 (47%)
3 stars
24 (20%)
2 stars
7 (5%)
1 star
1 (<1%)
Displaying 1 - 14 of 14 reviews
April 24, 2022
Het was alsof het boek over mij ging, zo hard herkende ik mezelf in de beschrijvingen. Dat vele huilen als kind, kan ik dankzij het boek ook beter plaatsen nu. Ik dacht dat ik al veel over introvertheid gelezen had, maar Ellen heeft me verrast. Het boek is heel erg uitgebreid en gedetailleerd, laat geen enkele vraag onbeantwoord. Ik vond het ook fijn om haar persoonlijke relaas en ervaringen te lezen.

De wereld kan er met dit boek alleen maar beter op worden voor ons introvertjes. 'Zwijgen is goud' informeert, kadert en stelt gerust: er is niets mis met ons, we zijn geweldig zoals we zijn.
24 reviews2 followers
April 18, 2022
Een must-read voor alle introverten die in een extraverte wereld moeten “overleven”. Ik heb nog maar eens beseft dat mijn introvert-zijn veel voordelen heeft en dat ik mij zeker niet moet excuseren voor wie ik ben (dat doen extraverten ook niet 😉). Ik was ook verbaasd over hoeveel bekende mensen ook introvert zijn, tot onze premier! Heel veel bijgeleerd!
135 reviews2 followers
July 17, 2022
Hoe troostend het is om te lezen over het introvert-zijn, jezelf daarin keihard herkennen en beseffen dat je blijkbaar niet de enige bent. En dat in een boek dat ook nog eens goed onderbouwd en vlot geschreven is. Absolute aanrader voor iedereen eigenlijk, ook extraverten kunnen heel wat leren uit dit boek.
49 reviews11 followers
July 26, 2022
Positieve punten:
+ Jansegers erkent neurodiversiteit
+ Ik had vaak een gevoel van (h)erkenning
+ Veel anekdotes)(van bekenden en onbekenden)
+ Praktische tips
+ Goed gedocumenteerd (met bronvermelding en optionele leeslijst)
+ Ik heb veel bijgeleerd en was regelmatig verbaasd door de informatie

Negatieve punten:
- Helaas veel herhalingen; soms letterlijk, soms met andere woorden
- Helaas te veel veralgemeningen en zwart-witbeelden (hoewel Jansegers ook regelmatig nuanceert)
14 reviews
April 3, 2023
Dit is met voorsprong het beste en meest complete boek dat ik al over dit onderwerp gelezen heb. Een feest van herkenbaarheid! De auteur gaat veel breder kijken naar introversie en betrekt er ook geschiedenis en filosofie bij. De vele getuigenissen van "bekende introverten'" vond ik een leuke aanvulling. Ik dacht dat ik al veel wist over introversie, maar werd toch nog vaak verrast. Waanzinnig interessant!
Profile Image for Julie.
22 reviews
July 8, 2022
"Ik denk veel, ik voel veel en ik ervaar veel"

Tranen in mijn ogen van in het begin, misschien ga ik mezelf eindelijk minder forceren en meer begrijpen...
4 reviews1 follower
August 1, 2022
Een aanrader! Dit boek heeft me anders doen nadenken over mijn manier van communiceren/samenwerking/omgaan met anderen.

Ben ik zelf introvert? Zoals het boek beschrijft, is het een spectrum en zit ik er ergens op.
Maar dat zeker de helft onder ons naar de introverte zijde van het spectrum neigt is er toch eentje om te onthouden. Het zet mij in ieder geval toch aan om mijn meetings/samenwerkingen/gesprekken ... net wat anders aan te pakken.

Dus, aanrader voor zowel introverten als extraverten :)
Profile Image for Shirley.
54 reviews
February 2, 2023
*4,5

Tijdens het 'window shopping' op Black Friday zag ik het boek liggen. Ook al sprak de titel voor zich, tegelijkertijd schreeuwde het naar mij. De rest is geschiedenis.

Ellen Jansegers bespreekt de rol van een introvert persoon ten opzichte van de maatschappij. Hier komen zowel sociologische als neurologische aspecten bij kijken. Hoe is de "stigmatisering" van de introverte groep mogelijk? Voor mij als introvert persoon zijnde was die vraag op verscheidene manieren beantwoord zien krijgen een hele aha-erlebnis. Om spoilers te vermijden raad ik je aan om het boek zelf eens te lezen, mocht je ook nieuwsgierig zijn.

Ook vind ik het verrijkend om bekendere introverten aan het woord te horen. Van daaruit kan ik opmaken dat iedere introvert uniek is, en dat is oké! Introversie is nu eenmaal geen zwart-witverhaal en daar is Jansegers in geslaagd om dat te schetsen. Vervolgens geven zij concrete tips mee hoe je van je introversie een sterkte kan maken, hoe je die tips kan implementeren in jouw eigen (sociale) interacties.

Het enige waar ik wel een haat-liefdeverhouding mee had, was de herhaling die Jansegers deed. Als voorbeeld verzekerde zij meermaals dat introverte mensen naar binnen gekeerd zijn. Anderzijds ervaar ik bepaalde vaktermen als zo nieuw en ingewikkeld dat herhaling voor mij een zegen kan zijn, zeker als ze in de dagelijkse context worden omschreven. Ik wil dus benadrukken: dit is een persoonlijke belevenis. Voor de ene is herhaling totaal niet storend, voor de andere wel, voor nog iemand anders is dit tussenin (zoals in mijn geval).

Lang verhaal kort, 'Zwijgen is goud' is een absolute must-have in jouw boekenkast! Ideaal als je een introverte vriend(in), familielid, noem maar op, wilt beter leren begrijpen.
13 reviews
March 3, 2023
Desondanks de stevige, naar mijn gevoel genoeg wetenschappelijk onderbouwde start, vond ik dat het boek zich snel begon te herhalen. Volgens mij heb ik sommige zaken vijf keer gelezen, al was het steeds net iets anders verwoord. Naar het einde werd het ook eerder een overtuigende tekst, die ervoor moest zorgen dat de aangenomen introverte lezer zich beter zou voelen in deze extraverte maatschappij. Ik miste de wetenschap, onderzoek en essentie van de eerste paar hoofdstukken.
Toch waren de vele fragmenten uit interviews met verschillende Vlamingen erg interessant.
Als je zelf kritisch blijft tijdens het lezen, denk ik dat de kern die dit boek wel degelijk bevat zeker waardevol is om mee te hebben.
Profile Image for Célia.
12 reviews
November 1, 2022
Die innerlijke wereld is waar hij het liefst zijn tijd doorbrengt, waar hij het meeste plezier beleeft.

Als er één ding is waarover elke introvert het eens is, dan is het wel dat smalltalk de grootste ergernis ter wereld is. Inhoudsloze gesprekken die nergens over gaan, hun haren gaan ervan overeind staan.
Profile Image for Jothi.
144 reviews13 followers
April 29, 2023
Herkenbare situaties. Ik vond het fijn om dit boek te lezen, het laat je weten dat er helemaal niks mis is met introvert te zijn.

Het boek is ook een aanrader voor extraverte mensen die introverte mensen vaak niet begrijpen.
Niet iedereen vindt smalltalk leuk of interessant.

Ik wist niet dat er zoveel bekende personen ook introvert waren, dat ons brein effectief anders werkt, … het was een leerzaam boek.

Heel compleet werk en goede referenties en suggesties voor andere boeken.

Er was wel herhaling, maar dat stoorde me eigenlijk niet.
Displaying 1 - 14 of 14 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.