Jump to ratings and reviews
Rate this book

De Nieuwe Wendy

Rate this book
Op Lumin leven nog maar weinig mensen met de Gave, ook wel Peters & Wendy’s genoemd.

Sarina is een Wendy. Misschien zelfs dé nieuwe Wendy die over Helidan zal regeren. Als Sarina wordt ontvoerd, komt ze plotseling voor een keuze te staan. Zal ze gehoorzaam haar rol vervullen of neemt ze haar eigen lot in handen?

Sula heeft er alles voor over om haar geliefde kapitein te redden van de dood. Ook als dat betekent dat ze achter een legende aan moet, waarvan niemand weet of het bestaat. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met haar verleden.

444 pages, Paperback

First published February 22, 2022

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Jami Leigh

2 books8 followers
YA Fantasy author , self-published through her own publishing house Jewel Books. Ambitious, dreamy and a bit clumsy at times -- but that's adorable, right? Right?

✨ Dutch writer, translating (her) books to English. (Look out world, here I come!)
✨ Writing coach @ SchrijfAmbitie
✨ Writes reviews on BookstaGraphics. (Probably gets me in trouble some day.)
✨ Let's connect at Instagram/Tiktok! @jamileigh.author

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
13 (32%)
4 stars
22 (55%)
3 stars
4 (10%)
2 stars
0 (0%)
1 star
1 (2%)
Displaying 1 - 23 of 23 reviews
Profile Image for Nora (NoraLeest).
265 reviews194 followers
August 16, 2023
Als je dit toevallig ziet en je twijfelt om dit boek te lezen: GA DIT BOEK LEZEN. HET IS ZO VET.

Ik zou oprecht geen goede beschrijving van dit boek kunnen geven, it simply would NOT do it justice. Het is een young adult fantasy verhaal met humor, spanning, en romantiek. Het perspectief wordt perfect gewisseld tussen de tweelingzussen Sarina en Sula. Aan het einde van ELK hoofdstuk was ik enerzijds teleurgesteld dat het hoofdstuk van de ene zus voorbij was en anderzijds zo ontzettend blij dat ik weer over de andere zus kon lezen. Ik heb nog nooit zo'n perfecte balans van perspectief en personages meegemaakt.

Ik ben altijd al liefhebber geweest van verhalen geïnspireerd door Peter Pan - soms zijn dit afschuwelijke (her)vertellingen maar soms... soms zitten er pareltjes tussen zoals De Nieuwe Wendy. We kennen natuurlijk allemaal het verhaal van Peter en Wendy, maar dit boek geeft zo'n ontzettend magische en originele twist aan het oorspronkelijke verhaal en bouwt er zo prachtig op voort... Ik ben zo onder de indruk (als je dat ondertussen nog niet door had - ik kom ook totaal niet uit mijn woorden, mijn hoofd kan alleen maar "AAAAAAAA!!!!" denken)


Het meest bizarre is dat dit Jami haar debuut is, zelf gepubliceerd. Ik kan niet wachten om te zien hoe Jami zich nog verder gaat ontwikkelen, maar ik weet zeker dat het GEWELDIG gaat zijn. Ik zal op de eerste rij zitten!!!

Profile Image for Minca Huiberts (My Winged Books).
503 reviews13 followers
August 19, 2022
Op Lumin leven nog maar weinig mensen met de Gave, ook wel Peters & Wendy’s genoemd.
Sarina is een Wendy. Misschien zelfs dé nieuwe Wendy die over Helidan zal regeren. Als Sarina wordt ontvoerd, komt ze plotseling voor een keuze te staan. Zal ze gehoorzaam haar rol vervullen of neemt ze haar eigen lot in handen?
Sula heeft er alles voor over om haar geliefde kapitein te redden van de dood. Ook als dat betekent dat ze achter een legende aan moet, waarvan niemand weet of het bestaat. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met haar verleden.

Iedereen die het verhaal van Peter Pan kent, kent dan ook wel verhalen die hieruit zijn afgeleid. Aan dit boek beginnend is het nog maar de vraag op wat voor manier Peter en Wendy erin naar voren komen en dat blijkt Leigh op een heel originele wijze gedaan te hebben. Er zijn namelijk weinig Peters en Wendy’s in de wereld die ze gecreëerd heeft en laten die nou ook net speciale gaven bezitten. Wat die gaven precies zijn, kan verschillen per persoon, en de grootste vraag die hierbij naar voren komt is, wie zijn het precies en waar komen ze vandaan?

De wereld die de auteur met dit verhaal op papier heeft gezet, is maar lichtjes gebaseerd op Peter Pan. Er zitten natuurlijk enkele bekende elementen in, zoals het kunnen vliegen, de bende jonge verstekelingen die samenleven en ook piraten komen erin voor. Toch is de verhaallijn dusdanig anders, dat het allemaal verrassend en vernieuwend is. Hoe de wereld precies in elkaar steekt wordt vanuit twee perspectieven duidelijk, althans voor zover deze twee meiden ervan op de hoogte zijn. Het feit dat zij vroeger zussen waren, is eigenlijk vrij vanaf het begin te voorspellen, maar dat is eigenlijk helemaal niet waar het verhaal precies om gaat.

Beide personages bevinden zich op een keerpunt in hun leven en door alle dingen die ze meemaken, gaan ze anders naar hun verleden, heden en toekomst aankijken. Onbewust verplaatsen ze zich in elkaars wereld waardoor wat zowel begrip als onbegrip bij hen oproept. Wanneer hun perspectieven elkaar kruisen vinder er interessante ontwikkelingen plaats, maar al snel keert de afstand weer toe en zijn ze een hele tijd van elkaar gescheiden. Deze stukken zijn soms iet wat eentonig en daardoor wat langdradiger. Ook blijven echte details of een duidelijke uitleg over bepaalde elementen uit het verhaal achterwege. En de echte spanning komt op gang in de laatste kwart van het boek.

Toch is de schrijfstijl gedurende het hele verhaal erg prettig. De dialogen zijn goed te volgen en worden afgewisseld door wat spanning, intriges of ontdekkingen. Maar als alle details, alle gebeurtenissen, de personages en ontknopingen later in het verhaal samenkomen op een interessante en gevaarlijke plek, is dat toch wel het hoogte punt. Er gebeurt, in vergelijking met de rest van het verhaal, behoorlijk veel waardoor het leestempo toeneemt. Er volgt ook vrij veel informatie die de wereld, de personages en de gebeurtenissen verheldert, maar hierdoor lijkt het aan de andere kant ook allemaal tegelijk te komen. Leigh weet het uiteindelijk wel zo te brengen dat het helder en duidelijk blijft.

Na deze alles omvattende climax, neemt het verhaal onverwachts nog even een interessante wending, met kleine hint naar een mogelijk vervolg.
Profile Image for Magicofbooksnl.
81 reviews2 followers
January 4, 2023
De nieuwe Wendy is het eerste deel van De Lumin Kronieken van Jami Leigh en tevens haar debuut. Het boek is geïnspireerd door het sprookje Peter Pan en laat dat nou net mijn lievelingssprookje zijn. Jami Leigh belooft ons met De nieuwe Wendy een fantasierijk avontuur met romantiek en een vleugje humor. Ik ben heel benieuwd en mijn verwachtingen zijn dan ook best wel hoog gespannen. Hopelijk weet Jami Leigh ze waar te maken. Of dat gelukt is? Ik vertel het je graag in deze recensie.

De nieuwe Wendy is dus geïnspireerd door het sprookje Peter Pan. En ik kan jullie vertellen dat een aantal elementen uit het originele sprookje op subtiele wijze in het verhaal zijn verwerkt. Het is niet overduidelijk aanwezig waarmee Jami Leigh ervoor zorgt dat De nieuwe Wendy uniek aanvoelt. Want ondanks de herkenbare elementen is het plot erg origineel. Jami Leigh neemt je namelijk mee naar een hele nieuwe wereld en laat deze tot leven komen met haar beeldende schrijfstijl vol met details. Langzaam kom je meer te weten over de geschiedenis van Lumin en ontdek je hoe alles in elkaar zit.

“Als we beiden gebroken zijn,’ fluister ik in zijn oor, terwijl ik zijn hand vastpak en zachtjes over zijn knokkels streel. ‘Waarom bouwen we van onze brokstukken dan niet iets nieuws?” – p. 222

De nieuwe Wendy wordt verteld vanuit twee verschillende perspectieven, namelijk die van Sarina en Sula. Een afwisseling die zorgt voor voldoende dynamiek in het verhaal. Sarina is vanaf het begin een heel sympathiek personage en ze verovert direct je hart. Sula daarentegen vond ik soms een beetje vervelend en irritant. Ze had vaak haar oordeel al klaar en was daar maar moeilijk vanaf te brengen. Maar hierdoor zie je wel heel duidelijk dat ze gedurende het verhaal zichzelf ontwikkeld. Jami Leigh zet dan ook twee interessante personages neer in De nieuwe Wendy.

Dat De nieuwe Wendy een fantasierijk avontuur is staat vast. Vanaf het begin is het verhaal spannend en de gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Veel in het verhaal is behoorlijk mysterieus, maar langzamerhand kom je steeds meer te weten. Het verhaal is redelijk onvoorspelbaar waardoor sommige plottwists veel indruk maken op de lezer. Jami Leigh zorgt ervoor dat veel hoofdstukken in De nieuwE Wendy met een kleine cliffhanger eindigen waardoor je graag door wilt lezen! Ook het einde stelt hierin niet teleur..

Kortom, De nieuwe Wendy is een indrukwekkend debuut en een geweldig eerste deel in De Lumin Kronieken van Jami Leigh. Ze neemt je moeiteloos mee in een totaal nieuwe wereld, die goed opgebouwd wordt. Een aantal elementen uit het sprookje Peter Pan worden op subtiele wijze in het plot verwerkt, maar het geheel voelt toch uniek en origineel aan. De nieuwe Wendy is spannend, mysterieus, onvoorspelbaar en avontuurlijk! Het einde doet verlangen naar het vervolg.. Hopelijk hoeven we niet zo lang te wachten!
Profile Image for Nathalie | Booksandsparkles.
148 reviews16 followers
October 28, 2022
Een tijd terug kreeg ik de vraag van Jami Leigh om haar boek, De Nieuwe Wendy, te ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Nou, hier valt weinig omheen te draaien of te verdoezelen, want ik kan alvast verklappen dat ik echt ontzettend genoten heb van dit boek! Graag vertel ik je er meer over.

Achterflaptekst
Op Lumin leven nog maar weinig mensen met de Gave, ook wel Peters & Wendy’s genoemd. Sarina is een Wendy. Misschien zelfs dé nieuwe Wendy die over Helidan zal regeren. Als Sarina wordt ontvoerd, komt ze plotseling voor een keuze te staan. Zal ze gehoorzaam haar rol vervullen of neemt ze haar eigen lot in handen?

Sula heeft er alles voor over om haar geliefde kapitein te redden van de dood. Ook als dat betekent dat ze achter een legende aan moet, waarvan niemand weet of het bestaat. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met haar verleden.

Het verhaal
De Nieuwe Wendy is geïnspireerd op het welbekende verhaal van Peter Pan, maar met een geheel nieuwe twist heeft Jami dit boek tot iets unieks weten te maken. Dit verhaal gaat niet over Wendy en Peter zelf, maar meer over de gaven die uit het oorspronkelijke sprookje zijn geplukt. Sarina heeft de krachten van een Wendy en door een eeuwenoud gebruik is ze ‘gedoemd’ om over Helidan te regeren. Hiervoor moet ze echter trouwen met een Peter, iemand met dezelfde krachten, maar de kans dat dit iemand is waar ze zelf voor kiest of van houdt, is eigenlijk nog minder dan nul. Sarina begint steeds meer te twijfelen of het is wat ze wil, maar ze wil haar ouders niet kwetsen en heeft eigenlijk ook geen keuze. Totdat ze wordt ontvoerd…

Naast dat we het verhaal van Sarina lezen, lezen we ook vanuit het oogpunt van Sula. Sula is in een heel andere omgeving opgegroeid en leeft op een schip samen met de bemanning en de kapitein die meer voor haar betekent dan ze wil toegeven. Het is misschien niet het meest luxe leven, maar het zijn in ieder geval mensen die om haar geven. Maar degene waar ze het meest om geeft, is ongeneeslijk ziek en ze wil hem koste wat het kost redden. Wanneer ze een ‘Vermist’-poster van een wel heel bekend gezicht tegenkomt, begint zich een plan te vormen…

De personages
De verhalen van Sarina en Sula zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en doordat we afwisselend vanuit hun eigen perspectief lezen, leer je de twee meiden al snel goed kennen. Beiden hebben ze een verleden waar ze liever niet aan terugdenken, maar die hen wel gevormd heeft tot wie ze nu zijn: twee sterke jonge vrouwen die door het verhaal heen zichzelf beter leren kennen en steevast weten waar ze voor willen gaan. Ik voelde me echt verbonden met beide personages, omdat je op zo’n manier in hun gedachte mee kijkt dat je iedere emotie die zij voelen ook haast kunt voelen.

Naast de twee hoofdpersonen leren we ook de geheimzinnige Mael kennen, de beschermende Zed, kapitein Ax en de rest van bemanning waar Sula bij woont. Vooral Zed en Ax zijn twee mannen waar je al snel nieuwsgierig naar wordt. Ax draagt een groot geheim met zich mee waar hij niets over kwijt wil, en Zed laat eigenlijk ook weinig los uit zijn verleden. Weten de meiden hen te doorgronden?

De schrijfstijl
De schrijfstijl is echt heel fijn! Ik vloog zo snel door het boek heen omdat Jami maar bleef voeden met nieuwe ontwikkelingen, zowel op het gebied van de personages als de actie in het verhaal. Ik had echt het gevoel dat ik met de personages meezweefde als het ware. De wereld van Lumin wordt beetje bij beetje geopenbaard en gedurende het verhaal leer je steeds meer over de mysterieuze wereld. Het is wel prettig om niet in één keer een nieuwe ingewikkelde Fantasy-wereld in je schoot geworpen te krijgen, maar beetje bij beetje meer te ontdekken via de personages.

De romantiek
Mijn favoriete stukje, haha! Ik ben gek op romantiek in boeken en gelukkig is Jami dat blijkbaar ook. In het begin werd ik even op een verkeerd spoor gezet wat betreft de main love interest. Vervolgens denk je het weten en gooit Jami nog een keer het roer om, maar dat maakt het juist zo leuk. Ik genoot echt van de langzaam groeiende liefde tussen de personages en ik hoop echt met heel mijn hart dat we in het volgende boek hier nog meer van krijgen, want ik wil weten hoe het afloopt!

De actie
Voor mijn gevoel zat er goed vaart in het verhaal. Niet te langzaam, maar ook zeker niet te snel. Zeker doordat je eigenlijk twee verhalen naast elkaar leest, die op een gegeven moment met elkaar samensmelten, blijft er iedere keer iets gebeuren. Ik vind het lastig om er niet van alles over te verklappen, dus sorry als ik zo vaag blijf haha! Het was gewoon zo leuk om kennis te maken met deze wereld en wat er allemaal gebeurde (maar pssst, de romantische spanning was toch wel fijn favoriet).

Conclusie
Ik ben vooral gewoon zo benieuwd hoe het verhaal verder gaat en ik wil alle personages graag nog beter leren kennen. Ik ben heel benieuwd naar de geschiedenis van Zed bijvoorbeeld, maar ook naar meer over Lumin’s geschiedenis. Het feit dat ik een boek zo snel uit hebt, betekent bij mij veel goeds en dat het soms lastig is om uit te leggen wat ik nou precies zo geweldig vond aan het verhaal. Toch hoop ik jullie te hebben overtuigd om dit boek snel in huis te halen en te genieten van deze Peter Pan-hertelling!
Profile Image for Charlotte C.
2 reviews1 follower
October 12, 2022
Sarina is een Wendy. Misschien zelfs dé nieuwe Wendy die over Helidan zal regeren. Als Sarina wordt ontvoerd, komt ze plotseling voor een keuze te staan. Zal ze gehoorzaam haar rol vervullen of neemt ze haar eigen lot in handen?

Sula heeft er alles voor over om haar geliefde kapitein te redden van de dood. Ook als dat betekent dat ze achter een legende aan moet, waarvan niemand weet of het bestaat. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met haar verleden.


De Nieuwe Wendy is het eerste deel in De Lumin Kronieken van Jami Leigh en neemt je mee op sleeptouw met hoofdpersonages Sula en Sarina. Als lezer wordt je samen met hen gekatapulteerd in een magische wereld waar je fantasie de vrije loop kan gaan.

Het verhaal wordt beurtelings vanuit het perspectief van Sarina en Sula geschreven. Wanneer een verhaal vanuit meerdere perspectieven wordt verteld, ervaar ik dat ik vaak niet in alle verhaallijnen geïnvesteerd ben. Dat was hier absoluut niet het geval. Bij het einde van elk hoofdstuk voelde ik een vleugje teleurstelling, maar ook enthousiasme omdat ik weer met een andere zus avonturen kon beleven. Sula en Sarina zijn tegenpolen met veel raakvlakken. Sarina is heel beleefd en plichtsbewust terwijl Sula de rebelse wildebras is. Beiden hebben het hart op de goede plek. Hoewel de twee personages erg verschillend zijn, kon ik me met hen beide identificeren.

Jami Leigh combineerde mijn twee favoriete genres: romantiek en fantasy. Dit boek heeft een bedachtzame bodyguard en een charmante kapitein in de aanbieding. Ze hebben elk hun eigen persoonlijkheid en zijn dan ook leuke love interests. Zed in het bijzonder wist een plekje in mijn hart te veroveren. Aan interessante personages is er in elk geval geen tekort. Een spin-off over zeemeermin Myrosa zou ik zeker zien zitten.

Dit boek is verre van de zoveelste herkauwde retelling van Peter Pan. Het plot bevat leuke knipogen naar het originele sprookje, maar staat op zichzelf. Dat maakt het verhaal erg verfrissend. Bij de start van dit boek was ik vooral nieuwsgierig naar de aanpak van de auteur. Deze nieuwsgierigheid bleef doorheen het boek. Wanneer ik antwoord kreeg op de ene vraag, was ik alweer benieuwd naar het antwoord op de volgende. Als lezer blijf je steeds op het puntje van je stoel zitten. Jami Leigh bouwt haar wereld op een fijne manier op. De lezer leert de wereld kennen door hem samen met de personages te beleven. Dit is naar mijn mening veel krachtiger dan lange beschrijvingen.

Op het einde van het boek komen nog wat verrassende plot twists boven die duidelijk maken dat dit verhaal nog lang niet is uitverteld. Ik kijk dan ook erg uit naar het vervolg. Hiervoor maakte Jami Leigh reeds volgende titel bekend: De Verloren Wendy.

--------------------------------

Sarina is a Wendy. Perhaps even THE new Wendy who will rule Helidan. When Sarina is kidnapped, she is suddenly faced with a choice. Will she obediently fulfill her role or take control of her own destiny?

Sula will do anything to save her beloved captain from death. Even if that means going after a legend no one knows exists. When a possible solution comes her way, she is confronted with her past.


The New Wendy is the first volume in The Lumin Chronicles by Jami Leigh and takes you along with main characters Sula and Sarina. As a reader, you're thrown into a magical world where your imagination has free rein.

The story is written alternately from the perspectives of Sarina and Sula. When a story is told from multiple perspectives, I find that I am often not invested in all the story lines. That was definitely not the case here. At the end of each chapter, I felt a tinge of disappointment, but also enthusiasm because I was able to experience another sisters' adventure. Sula and Sarina are opposites with a lot of common ground. Sarina is very polite and dutiful while Sula is the rebellious wild man. Both have their heart in the right place. Although the two characters are very different, I could identify with them both.

Jami Leigh combined my two favorite genres: romance and fantasy. This book features a brooding bodyguard and a charming captain. They each have their own personalities and are therefore fun love interests. Zed in particular managed to win a place in my heart. In any case, there is no shortage of interesting characters. A spin-off about mermaid Myrosa is something I would definitely like to see.

This book is far from yet another rehashed retelling of Peter Pan. The plot contains nice nods to the original fairy tale, but stands on its own. That makes the story very refreshing. At the start of this book, I was especially curious about the author's approach. This curiosity remained throughout the book. When I got an answer to one question, I was already curious about the answer to the next. As a reader, you always stay on the edge of your seat. Jami Leigh builds her world in a fine way. The reader gets to know the world by experiencing it with the characters. This, in my opinion, is much more powerful than long descriptions.

Some surprising plot twists emerge at the end of the book and make it clear that this story is far from over. I am therefore very much looking forward to the sequel. For this, Jami Leigh already announced the following title: The Lost Wendy.
Profile Image for Eline.
361 reviews7 followers
March 21, 2022
De nieuwe Wendy is een romantisch, avontuurlijk en intrigerende hervertelling van het verhaal van Peter Pan. De personages Sarina en Sula hebben veel overeenkomsten, maar ook zijn ze erg verschillend mede door de situatie waarin ze leven. Gaandeweg De nieuwe Wendy wordt er toegewerkt naar een bijzondere ontknoping en voordat je het weet ben je al bij deze ontknoping door de vlotte schrijfstijl van Jami Leigh. Ik heb daarnaast ook enorm genoten van alle magie, romantiek en avontuur en ik kan dan ook niet wachten om het vervolg te lezen! --> Vanaf 22 maart is de hele recensie te lezen op mijn blog: www.elinebooks.com
Profile Image for thedutchbookshelf.
81 reviews14 followers
July 23, 2022
Samenvatting

In ‘De nieuwe Wendy’ volg je afwisselend de tweeling Sarina en Sula, die allebei een ‘Wendy’ zijn. Een Wendy zijn betekent dat een meisje een gave heeft waardoor ze magische krachten bezit en kan vliegen. Als Sarina wordt ontvoerd moet ze kiezen tussen gehoorzaam regeren over Helidan, of haar eigen lot in handen nemen. Sula komt erachter dat ze achter een legende aan moet om haar geliefde kapitein te redden van de dood, waarvan niemand weet of het bestaat. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met het verleden.

Recensie

Toen ik door Jami Leigh benaderd werd of ik interesse had in haar boek dat geïnspireerd is door Peter Pan, was ik gelijk verkocht! Ik ben verliefd op hervertellingen en al helemaal van mijn favoriete verhalen. Ik heb het boek dan ook in een dag verslonden en kijk heel erg uit naar de volgende delen.

De schrijfstijl van Jami Leigh is erg vlot en dus ook gemakkelijk te lezen. Ik vond het erg fijn dat ik het hele verhaal kon volgen zonder dat ik de rode draad kwijt raakte. Dit gebeurt bij mij nogal vaak, dat ik bij het lezen van een fantasyboek door alle andere details vergeet waar het boek echt over gaat, maar bij ‘De nieuwe Wendy’ had ik hier geen problemen mee. Ik vond het geweldig dat ik met elke nieuwe bladzijde nieuwe ontdekkingen deed over de wereld van Lumin en bleef maar lezen.

Ik wil er wel even bij zeggen dat er een aantal trigger-warnings in kunnen zitten, namelijk: seksuele handelingen, verwijzingen naar seksueel misbruik en PTSD. Ondanks dat Jami niet heel expliciet schrijft, is het wel belangrijk om deze op te noemen. De trigger-warnings staan op Jami Leigh haar website.

Jami Leigh, bedankt voor het schenken van ‘De nieuwe Wendy’! Zoals eerder vernoemd kijk ik erg uit naar de volgende delen en heb ik zin om weer in de wereld te duiken van Lumin (althans, dat denk ik 😉).

Conclusie

Een erg goed debuut met een leuk thema en een erg vlotte schrijfstijl. Zeker een aanrader voor liefhebbers van Peter Pan en fantasy!
April 12, 2022
Op Lumin leven mensen met een Gave, zij worden Peters & Wendy’s genoemd. Hier zijn niet veel meer van over en als Sarina een Wendy blijkt te zijn zet De Raad alles op alles om haar op de troon van Helidan te zetten. Een klein probleempje: ze moet dan wel met een Peter trouwen. Ze krijgt een keuze aangeboden waarmee ze haar eigen weg zou kunnen gaan, maar vervult ze gehoorzaam haar rol, voor het geluk van haar ouders, of kiest ze haar eigen weg?

Aan de andere kant hebben we Sula. Zij woont op een schip en is verliefd op de kapitein, die niet lang meer te leven heeft, tenzij Sula hem kan redden. Ze moet hiervoor een legende volgen die misschien op niks uitkomt. Als haar verleden haar inhaalt komt ze voor een moeilijke keuze te staan.

Je hebt het ondertussen misschien al door, maar De Nieuwe Wendy is een hervertelling van Peter Pan. Dit magische verhaal is het debuut van Jami Leigh. Bij een hervertelling is het altijd maar de vraag hoe origineel het verhaal is, maar Leigh heeft dit heel sterk aangepakt. Doordat er niet zoveel Wendy’s en Peters rondlopen is het een hele subtiele knipoog naar het bekende sprookje.

De schrijfstijl van Leigh is erg beeldend. Vooral voor een debuut is het fijn, vlot en grappig geschreven, complimenten! Ook de dialogen zijn goed te volgen. Het verhaal wordt vertelt door Sarina en Sula, die elkaar na ieder hoofdstuk afwisselen. Het is dan ook niet moeilijk om door te blijven lezen. Dit wordt alleen maar versterkt door de World building, die smaakt naar meer!

Jami Leigh betovert ons niet alleen met haar schrijfstijl, ze helpt de lezer ook een handje. Alles is heel makkelijk voor je te zien. Of je nu naast Sarina in een balzaal staat of bij Sula op het schip, alles is zowel magisch als overzichtelijk. Het verhaal is dan ook nooit saai, het begin komt goed op gang en zelfs in het midden leg je het boek niet snel weg. Als lezer kun je samen met Sarina en Sula de puzzelstukjes bij elkaar leggen en toch wordt je tegen het einde aan nog flink verast.

De personages zijn vanaf het begin vrij goed uitgewerkt, maar hebben nog een mooie groeiperiode voor de boeg. Die groei is dan ook wel echt te zien. Door toeval nemen de twee hoofdpersonages een kijkje in elkaars wereld, waardoor ze veel over elkaar en zichzelf leren.

Trouwens, heb je de cover al gezien? Ze zeggen dan wel “don’t judge a book by its cover” maar dit pareltje straalt in iedere boekenkast. Daarnaast is ieder hoofdstuk ook een feestje om te beginnen en zit er zelfs een prachtige wereldkaart in van Lumin.

Het einde van het boek geeft nog een kleine hint naar het vervolg, wat het wachten er natuurlijk niet makkelijker op maakt. Of Leigh nog meer in petto heeft moet nog blijken, maar dit boek smaakt naar meer. Deel 2 van de Lumin Kronieken kan alvast op de TBR!
Profile Image for Sharon - themagicalbookarchive.
80 reviews1 follower
November 13, 2022
Een tijdje terug vroeg Jami Leigh mij om haar boek te recenseren. Als groot retelling fan zei ik natuurlijk meteen heel enthousiast JA! En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ten eerste, kijk even naar die cover, die is toch geweldig? En ten tweede was dit een van de beste retellings die ik ooit heb gelezen.

Het verhaal

Een super origineel verhaal, afgeleid van Peter Pan. Ik zeg afgeleid, want het is echt een heel eigen verhaal. Het zat super goed in elkaar. Jami zorgde ervoor dat ik continue wilde blijven lezen en op mijn werk aan niets anders kon denken. Er zaten heel veel verschillende lagen in het verhaal.

Zo volgden we Sarina, die een Wendy is, en er wordt dus van haar verwacht dat ze over Helidan gaat regeren. Maar dat is helemaal niet wat ze wil. Daarnaast zijn er ook nog de Radicalen, die Wendy’s en Peters oppakken, en daarna wordt er nooit meer iets van ze vernomen.

Ook volgden we Sula. Zij is opgegroeid op een schip, waar ze mensen om zich heen heeft die om haar geven. Maar de persoon om wie ze het meeste geeft, is stervende. Om hem te redden moeten ze naar de Levensfontein, die op een hele gevaarlijke plek ligt.

Verder zaten er nog heel veel andere kleine verhaaltjes en personages in, die het verhaal nog meer diepte gaven.

De personages

De personages waren heel makkelijk om van te houden. Ze waren super begrijpelijk en hadden elk hun eigen kenmerken en verhalen. Sarina en Sula waren beide sterke vrouwen die aan het ontdekken waren wat ze precies voelden en wilden in het leven. Het was echt geweldig om samen met hun alles te ontdekken.

'Als we beiden gebroken zijn, waarom bouwen we van onze brokstukken dan niet iets nieuws?'

Verder zat er natuurlijk ook nog romantiek in. Maar die eindigde niet zoals ik in het begin verwachtte, wat eigenlijk alleen maar beter was. Ik ben heel benieuw hoe dit in deel 2 zich gaat ontwikkelen.

Ik ben echt heel erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat en kan niet wachten op deel 2! Ik wil zo graag zien hoe de personages zich verder ontwikkelen en welke uitdagingen ze moeten doorstaan.

Dus ga alsjeblieft allemaal zo snel mogelijk dit boek lezen en laat me weten wat je ervan vondt!
Profile Image for Vanne.
326 reviews8 followers
April 2, 2022
"Avontuurlijke Young Adult Fantasy geeft een nieuwe wending aan het Peter Pan verhaal."

De Nieuwe Wendy van Jami Leigh, een auteur van Nederlandse bodem, geeft een nieuwe originele draai aan de oorsprong van het Peter Pan verhaal. In dit fantasievolle Young Adult avontuur spelen twee zussen de hoofdrol. Ze ontdekken waarom ze speciale krachten hebben, hoe dit ooit zo gekomen is, en misschien nog veel belangrijker: dat niet alles dat blinkt ook daadwerkelijk zo mooi hoeft te zijn.

Een verhaal dus over familie, vrienden, verliefd worden, maar ook jaloezie, trauma en het vinden van jezelf. Een volledige recensie zal volgen op Fantasywereld. Maar hier alvast een tipje van de sluier:

Sarina weet het. Ze heeft bijzondere gaven en het wordt van haar verwacht dat zij de nieuwe Wendy van Helidan zal worden. Wanneer zij ontvoerd wordt is dat de start van een avontuur, waarbij alle bittere geheimen van haar familie maar ook van de planeet Lumin onthuld worden.

In De Nieuwe Wendy volgt de lezer afwisselend de zussen Sarina en Sula. Beiden hebben bijzondere krachten. Ze hebben ook al heel wat meegemaakt in hun leven waardoor hun persoonlijkheden haaks op elkaar zijn gaan staan. Sarina is de brave dochter die het verlies van haar tweelingzus nooit te boven is gekomen, en Sula is verbittert en denkt dat ze wel op eigen benen kan staan. Maar beiden zussen lopen continue gevaar. Ze zijn allebei een Wendy: een afstammeling van de oorspronkelijke Wendy of Peter. Dat betekent dat er mensen zijn die hen willen dwingen om te trouwen met een Peter, en mensen die hen juist dood willen hebben vanwege hun bijzondere krachten.

Een pareltje dus van eigen bodem, heerlijk voor liefhebbers van Peter Pan maar ook fantasie verhalen in het algemeen. Houd je van avonturen, reisverhalen, piraten of legenden over nieuwe werelden, dan is dit boek het lezen zeker waard. Maar ook voor wie op zoek is naar een boek over liefde en familie is dit boek een aanrader.

Tot slot, voor dit boek heeft de zelf publicerende auteur Jami een groep proeflezers verzameld: enthousiaste lezers met goede opbouwende kritiek. Het is fantastisch om te zien hoe het verhaal zich ontwikkeld heeft, hoeveel werk er hierin gestoken is, en hoe een aspirerend schrijfster een droom heeft weten waar te maken. En hoe! Het is een geslaagd debuut geworden en een veelbelovende opstap voor Jami’s carrière.


( Ps. Informatie over waarom deze op mijn plankje fanfictie gaat: Hier plaats ik officieel gepubliceerde verhalen die hun oorsprong hebben uit reeds gepubliceerde verhalen. Bijvoorbeeld verhalen gebaseerd op Jane Austen's boeken zoals Pride and Pyramids, of parodieën zoals Breaking Yawn (Twilight). Vanwege de origine van Peter Pan als basis voor dit verhaal zet ik deze daarbij. Ik houd van dit soort verhalen en verzamel ze, dus heb je een goede tip: stuur maar door :D )
Profile Image for Ilona.
14 reviews1 follower
March 30, 2022
De Nieuwe Wendy van Jami Leigh is een sprookjesachtig verhaal met een knipoog naar Peter Pan.

Jami neemt de lezer mee naar Lumin, waar nog weinig mensen leven met een gave, ook wel Peters en Wendy's genoemd.

We volgen de tweelingzussen Sarina en Sula, allebei een Wendy.
Sarina en Sula zijn samen opgegroeid maar door een ongeluk zijn ze elkaar kwijtgeraakt en wordt zelfs gedacht dat Sula is verdronken.
Sarina wordt na het ongeluk beschermd en verborgen gehouden met Zed als lijfwacht.
Doordat Sarina ontvoerd wordt komt ze voor een keuze te staan waar ze nooit over nagedacht had en blijven er dingen anders te zijn dan altijd gedacht.
Sula is verder opgegroeid op een schip en wil er alles aan doen om Ax te redden van de dood.
Sula gaat achter een legende aan, maar bestaat die wel?
Dan volgt er een onverwachte ontmoeting, waardoor ze dingen van vroeger moet loslaten en is er mogelijk toch een oplossing voor Ax.

Sarina en Sula worden als 2 krachtige vrouwen neergezet.
De gedachten van deze twee krijg je ook goed mee als lezer. Dit geeft een goede verdieping van de karakters.

De andere karakters komen in dit verhaal ook goed aan bod.
Als lezer word je van de ene emotie naar de andere gegooid. Je denkt een mening over iemand te hebben, maar dit kan na een aantal hoofdstukken zo veranderd zijn.
De wereld Lumin wordt zo mooi omschreven, dat je het land, de mensen en de Nox gewoon voor je ziet!

Jami heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal vlot leest.
Er zitten veel verrassende wendingen in het verhaal, waardoor je je geen moment verveelt.
Als je denkt dat de spanning niet verder opgebouwd kan worden, dan gooit Jami er nog een schepje bovenop!

Conclusie: Wat een ontzettend mooi verhaal om te lezen is dit zeg! Echt een aanrader!
Dit is deel 1 van de Lumin Kronieken. Ik kan niet wachten op deel 2!
Profile Image for The Bookerina.
93 reviews21 followers
October 26, 2022
Jami Leigh was zo vriendelijk om mij een recensie exemplaar te sturen in ruil voor mijn eerlijke mening over dit boek.

Dit is de eerste keer dat ik een verhaal las dat is geïnspireerd door Peter Pan, dus was ik heel nieuwsgierig naar het boek!

Het verhaal gaat over twee zussen. Sarina is een Wendy. Dat is iemand die kan vliegen en een speciale gave bezit. Ze wordt misschien wel DE nieuwe Wendy die over Helidan zal regeren. Haar wereld wordt op de kop gezet wanneer ze wordt ontvoerd en een keuze krijgt.

Sula is de tweelingzus van Sarina en leeft op zee. Dan komt ze erachter dat Sarina is ontvoerd. Blijft ze op zee of gaat ze haar zus zoeken, die denkt dat ze niet meer in leven is?

Jami Leigh heeft dit sprookje echt een eigen draai gegeven. Ik zie elementen van Peter Pan maar het verhaal staat echt op zichzelf.

Ik vloog (pun not intended) door het boek heen! Het was moeilijk om het boek neer te leggen. Er zaten plot twists in die ik totaal niet zag aankomen. Het boek zit vol met avontuur, magie en zit ook romantiek in. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen in het tweede boek.

De Nieuwe Wendy is een prachtig debuut van Nederlandse bodem. Het is perfect voor fantasy liefhebbers en als je van Peter Pan houd, maar een keer wat anders wilt. Ik kijk uit naar het vervolg!

TW: PTSS, verkrachting
Profile Image for Joke.
247 reviews4 followers
March 3, 2022
De nieuwe Wendy van Jami Leigh is een moderne en fantasierijke versie van Peter Pan, waarin de Peters en Wendy’s opgroeien en keuzes durven te maken.
Het is het debuut van Leigh en eerste deel in de serie De Lumin Kronieken. De wens om een boek te schrijven ontstond al op haar dertiende en door de jaren heen heeft ze hieraan gewerkt, wat uiteindelijk resulteerde in De nieuwe Wendy. Leigh is al van jongs af aan creatief bezig en na haar vervolgopleiding Mediavormgeving specialiseerde ze zich in webdesign en grafische vormgeving. De cover heeft Leigh zelf ontworpen en voor het uitgeven van het boek heeft ze een uitgeverij opgericht, Jewel Books.

Wendy’s en Peters
Het verhaal speelt zich af op Lumin, waar nog weinig mensen met een Gave leven, de zogenaamde Wendy’s en Peters. De tweelingzussen Sarina en
Sula zijn op elfjarige leeftijd van elkaar gescheiden door een ongeluk, waarbij iedereen dacht dat Sula verdronken was. Sarina is daarna beschermd en verborgen, in rijkdom opgegroeid en bewaakt door een lijfwacht. De Raad wil dat Sarina, als een ‘Wendy’ zijnde met een ‘Peter’ trouwt en over Helidan regeert. Elk jaar op haar verjaardag wordt hiervoor een feest gegeven in de hoop dat er een ‘Peter’ gevonden wordt. En dan wordt Sarina op haar negentiende verjaardag ontvoerd door nachtelfen, die de gasten plagen met nachtmerries. Wanneer ze weer bijkomt, bevindt Sarina zich in het betoverde Miwaku bos en ontmoet ze de eerste Wendy Leilani Lew (Lana) en haar kleinzoon Mael, een ‘Peter’. Van Lana hoort zij van het bestaan van de Radicalen, ook wel Witte Engelen genoemd, die de Peters en Wendy’s willen uitroeien. Deze ontmoeting met Lana en Mael zorgt voor de nodige ontwikkelingen in het verhaal en maakt dat Sarina min of meer gedwongen wordt een keuze te maken.

Sula
De parallelle verhaallijn is die van Sula, die op een schip woont en werkt voor kapitein Ax, waar ze gevoelens voor koestert. Na haar redding is ze nooit teruggekeerd bij haar ouders en heeft sterk het gevoel dat ze in de steek gelaten is. Ax en zijn bemanning zijn haar familie, alleen gaat Ax gebukt onder een verwonding waarvoor ze naar de Onderwereld ‘moeten’ reizen. Hiervoor is veel geld nodig en wanneer Sula hoort van de lichtelfen dat er een beloning uitgeloofd is voor het vinden van Sarina vliegt ze het Miwakubos in om haar te zoeken.

Door de meerdere, niet altijd verwachte plotwendingen komt het verhaal in een stroomversnelling, helemaal zodra de Onderwereld in zicht komt, waar de daverende slotfinale plaatsvindt. Het verhaal wordt beurtelings vanuit Sarina en Sula verteld. Hierdoor blijft het verhaal boeien en deze wisselingen houden de spanning erin, want het verleden achtervolgt Sula en dit heeft emotionele wonden bij haar achtergelaten. Langzaam komt de lezer erachter wat Sula meegemaakt heeft, wat de Gave precies inhoudt en dat die voor iedere Wendy en Peter anders is. De personages evolueren volop. Zowel Sarena als Sula worden sterker en leren vertrouwen te krijgen. Leigh heeft een prettige schrijfstijl met mooie zinnen waarin de emoties doorsijpelen.

“Bekende vibraties trekken vanaf mijn tenen omhoog en sijpelen door tot in mijn vingertoppen, als duizenden beestjes die zich onder mijn huid verzamelen en me langzaam van binnenuit verteren.”

Het is jammer dat Leigh over de verschillende levenssoorten op de planeet Lumin niet uitgebreid heeft verteld, maar wie weet gebeurt dit in de volgende delen, want De nieuwe Wendy eindigt met een cliffhanger die doet uitzien naar de rest van De Lumin Kronieken.

Ik mocht De nieuwe Wendy lezen voor Perfecte Buren en geeft het 3 1/2 ster.
Profile Image for DutchBookFaerie.
32 reviews
January 10, 2023
Als je van Disney houdt, is dit boek absoluut een aanrader. Het heeft een Disney vibe en een vleugje magie.
Ondanks dat ik wat spanning miste, heb ik echt enorm genoten van dit boek. Een Peter Pan verhaal in een heel uniek jasje.
This entire review has been hidden because of spoilers.
Profile Image for Sofie.
43 reviews
April 2, 2022
Het boek is opgedeeld in twee perspectieven, het eerste is van Sarina. Zij is een Wendy, iemand die onder andere kan vliegen en andere magische krachten bezit. Ze maakt de kans om de nieuwe Wendy te worden die over het land Helidan regeert. Er zijn echter zeer hoge verwachtingen voor degen die die rol vervult en Sarina weet niet of ze daar wel aan kan voldoen. Wanner ze ontvoerd wordt, verandert het leven zoals ze die kende drastisch en blijken dingen die ze altijd voor waar had aangenomen niet te kloppen…

Het andere perspectief is vanuit Sula die leeft op een voormalig piratenschip met een bemanning die ze als haar familie ziet. Haar geliefde kapitein is ernstig ziek en Sula’s doel in het leven is om hem te redden van de dood. De zoektocht naar een geneesmiddel betekent dat ze en legende moet volgen, soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Wanner ze een mogelijke oplossing tegenkomt wordt ze herenigd met een deel van haar leven die ze dacht voorgoed achter gelaten te hebben.

Lees mijn uitgebreide recensie op mijn website .
May 24, 2023
4⭐

Sarina is een van de weinige, zo niet enige Wendy op Lumin. Ze is voorbestemd om te trouwen met een Peter en daarna samen iver Helidan te heersen. Ze zit er alleen totaal niet op te wachten om te trouwen met een onbekende. Op de avond van haar negentiende verjaardag, als er nog maar twee jaar te gaan is voordat haar gave verdwijnt en ze eindelijk vrij zal zijn, wordt haar feest echter ruw verstoord.
Sula probeert haar kapitein al een hele tijd over te halen naar de onderwereld te varen. Niet omdat ze daar zo graag naartoe wil, maar om een laatste wanhopige poging te doen om haar kapitein te redden. Haar verleden haalt haar echter in ze zal worden geconfronteerd met onwelkome inzichten.

Ik ben echt dol op verhalen gebaseerd op sprookjes. Hoewel het niet een op een een retelling is, is dit boek losjes gebaseerd op Peter pan en komen er zeker elementen van het sprookje in het verhaal terug. Persoonlijk vind ik dat hierin de perfecte balans is gevonden en voegen de Peter Pan elementen echt iets toe en ik hoop dat deze in het vervolg deel verder uitgewerkt worden.

Ik miste af en toe wel wat achtergrondinformatie. Zeker over de geschiedenis van Lumin en de Peters en Wendy's. Aan het eind van het boek zijn we hier iets meer over te weten gekomen, maar zeker in het begin vond ik het af en toe een beetje onbegrijpelijk wat de gave van een Peter/Wendy precies inhoud.

De personages vond ik erg goed geschreven. Ik ben dol op Sula, die met haar eigenzinnige manier van doen precies weet wat ze wil, maar die tegelijkertijd moet vechten tegen meerdere demonen uit haar verleden. Dit zorgt ervoor dat ze als personage heel echt over komt. Sarina maakt op haar eigen manier meerdere ontwikkelingen door, maar ik denk dat zij en Sula meer op elkaar lijken dan ze aan elkaar toe wilen geven.
De bij personen vod ik erg interessant en ik was er graag meer over te weten gekomen. Zeker over Ax en de manier waarop hij kapitein is geworden. En Zed heeft naar mijn idee ook een heel interessant verhaal dat het vertellen waard is. Wat ik over Marl moet denken weet ik niet. Hij komt nog zo jong over en ik ven heel benieuwd hoe de gebeurtenissen aan het einde van het boek hem hebben veranderd.

Dan de romantiek in het boek. Aan de ene kant ben ik erg fan van hoe de relaties veranderen aangezien de personages zelf ook erg veranderen. Aan de andere kant zag ik het aankomen en baal ik er een beetje van. Het voelt bijna alsof er stuivertje gewisseld wordt...

Het verhaal leest vlot weg, mede dankzij de korte hoofdstukken die afwisselend over Sarina en Sula gaan. Een aantal verrassende wendingen in het boek had ik al wel enigszins aan zien komen door de foreshadowing, maar het einde wist me toch op het verkeerde been te zetten en ik ben erg benieuwd hoe het verhaal van Sarina en Sula verder gaat!


En een paar mooie quotes:
~ Waarom was 'uit het oog, uit het hart' voor hen zoveel makkelijker dan voor mij? ~

~ Ik storm het schip af en zoek mijn toevlucht in het verknipte woud waar velen verdwalen. Maar mij doet het helemaal niets: ik ben de weg toch al kwijt ~

~ Misschien zijn we wel allebei standbeelden die langzaam tot stof vergaan. Beide koud en hard, gedoemd voor eeuwig stil te staan op de plek waar we ooit gemaakt zijn ~

~ Ik had daar moeten sterven die dag, want ik verdien het niet om zo zorgeloos te leven, en gelukkig te zijn. Om te doen alsof er niets is gebeurd ~

~ Als we beiden gebroken zijn, waarom bouwen we van onze brokstukken dan niet iets nieuws ~

~ Beoordeeld een boek niet op zijn kast en een boekenwinkel niet of zijn buitenkant ~

~ Doodgaan is simpel, ermee leven is veel moeilijker ~

~ Je houdt niet van me. Je houdt van het idee om van me te houden ~

~ Hoe weet ik wat liefde is, als ik niet eens weet hoe ik van mezelf moet houden? ~
Profile Image for René.
33 reviews1 follower
May 11, 2022
“Op Lumin leven nog maar weinig mensen met de Gave, ook wel Peters & Wendy’s genoemd.”

De nieuwe Wendy is een romantisch, avontuurlijk en sprookjesachtige moderne hervertelling van Peter Pan & Wendy. Dit eerste deel van de Lumin Kroninieken neemt je mee in een fantasierijk, meeslepend verhaal. Vanaf het eerste moment zit je op het puntje van je stoel en kan je niet stoppen met lezen.

In de nieuwe Wendy volgen we twee personages, Sula en Sarina. Sarina is een Wendy, misschien zelfs dé nieuwe Wendy. Ze moet dan alleen wel met een Peter trouwen; ze komt voor een keuze te staan. Zal ze gehoorzamen of neemt ze het eigen lot in handen?

Sula woont op een schip met piraten en is verliefd op de kapitein. Zij zal er alles aan doen om hem te redden, want hij heeft niet lang meer te leven. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met haar verleden.

Dit verleden is een gedeeld verleden tussen Sarina en Sula. Gedurende het boek lees je de verschillende perspectieven van beide personages, over het verleden, het heden en de toekomst. De schrijfstijl van Jamie is heel beeldend en de dialogen zijn goed te volgen. Het verhaal is vlot en grappig geschreven, wat het boek prettig te lezen maakt. Hierdoor zie je het verhaal en de personages tijdens het lezen voor je en is het net alsof je bij ze staat.

Het einde van het boek hint naar een vervolg en ik kan niet wachten om deze te lezen! Wat heb ik genoten van dit boek, de verhaallijn, de schrijfstijl en de personages. En kunnen we het even hebben over de ontzettende mooie cover? Op zichzelf al een must-have om te schitteren in je boekenkast. Binnenin het boek zit ook nog een mooie wereldkaart die je een beeld geeft van Lumin en daarnaast begint elk hoofdstuk met een prachtige illustratie die op de randen van het boek zichtbaar zijn. Echt een plaatje!
Profile Image for Alexandra - Alexs books and socks.
658 reviews32 followers
April 2, 2022
Een YA fantasy met een knipoog naar Peter Pan en de auteur schreef een boek waarin ze poëtische zinnen niet schuwt. Op de eerste pagina slaagt ze er al in zo een mooie, krachtige zin neer te pennen. Het boek leest, dankzij een enorm vlotte schrijfstijl, heel makkelijk en snel. Jami Leigh hield doorheen het boek ook steeds mijn aandacht. Mondjesmaat laat ze dingetjes los oveR de personages en Lumin. Een wereld waar je kleine verwijzingen naar Peter Pan in kan terugvinden en die gevuld is met magie, kristallen, elven,…

Je leest in dit boek vanuit de perspectieven van Sarina en Sula - tweelingzussen die o zo verschillend zijn maar ook heel gelijkend - en beide vrouwen hebben een interessante verhaallijn. Beide karakters zijn interessant om te ontdekken en te leren kennen. Beide zijn Wendy’s, beschikken over gaves en moeten besluiten wat ze in de toekomst willen voor zichzelf maar ook voor hun vrienden en geliefden. Ook andere personages zoals Ax, Zed en Mael geven een meerwaarde aan dit verhaal.

Een boek dat leest als een groot avontuur en waar je je geen moment hoeft te vervelen. Een einde om U tegen te zeggen. Een einde dat ervoor zorgt dat ik zo snel als de auteur kan schrijven en publiceren, dat tweede deel wil gaan lezen. Eigenlijk bevat dit boek alles wat een YA en fantasy moet hebben. Goeie worldbuilding, een vlotte schrijfstijl, een sterk verhaal met sterke personages. Een sterke lees die doet verlangen naar meer.

Ik moet toch ook nog even het binnen- en buitenwerk van dit boek complimenteren. Wat een mooie cover. De kleuren, de sierlijke zilveren letters, de vliegende Wendy’s, een plezier voor het oog en om in je boekenkast te staan pronken. Ook binnenin is het een feest wanneer elke hoofdstuk begint.
Profile Image for Tessa Vanden broeck.
347 reviews12 followers
March 4, 2023
Een leuk verhaal met verwijzingen naar het verhaal van Peter Pan. Maar meer dan verwijzingen zijn het ook niet. Want het is een heel ander verhaal, maar wel een waar je je in kunt verliezen.
Je volgt en leest afwisselend uit de POV van de zussen Sarina en Sula. Beiden zijn ze Wendy's, mensen met bepaalde gaven. Als ze trouwen met een Peter, een man met gaven, kunnen ze regeren over Lumin. Maar door een ongeluk uit hun jeugd zijn de zussen gescheiden geweest, Sarina is nog bij hun ouders. Maar zij zijn bang dat er ook wat met haar zou gebeuren, dus zijn ze redelijk beschermend. Er zijn ook radicalen die alle Wendy's en Peters willen uitroeien. Er komen nog personages bij, zoals een kapitein van een schip. Maar de rest moet je zelf maar ontdekken door het verhaal te lezen.
Profile Image for Danique De Jong.
41 reviews
August 3, 2022
De Nieuwe Wendy is het debuut van Jami Leigh, en daarmee het eerste deel in de Lumin Kronieken. Toen ik de cover van dit boek zag, wist ik meteen dat ik het wilde lezen, de cover ziet er namelijk uit alsof het een heel tof fantasy verhaal gaat zijn. Ik kan verklappen, dat was absoluut!

Het verhaal is vanaf de eerste bladzijde spannend, waardoor je meteen door wil blijven lezen. Ik was meteen geïntrigeerd door de personages en was benieuwd naar hun verhaal.

Ook heeft dit verhaal heel goede worldbuilding, aan zelfs de kleinste details is gedacht, waardoor de wereld ook een stuk levendiger aanvoelt. Naarmate je verder komt in het verhaal leer je ook de wereld steeds beter kennen, wat ik persoonlijk heel fijn vond. Leigh heeft een hele fijne beeldende schrijfstijl die het mogelijk maakt dat deze fictieve wereld zo echt aanvoelt.

In de Nieuwe Wendy wordt er afgewisseld tussen de perspectieven van zussen Sula en Samira. Beide zussen hebben een eigen interessante verhaallijn, waardoor je getriggerd blijft om door te lezen. Ook zorgen deze afwisselende perspectieven ervoor dat het verhaal spannend blijft en het dus helemaal niet saai wordt. Daarnaast is het ook leuk om vanuit beide zussen te lezen omdat je niet weet hoe ze over elkaar denken en of ze een hechte band gaan krijgen.

Hoewel de Nieuwe Wendy gebaseerd is op Peter pan en dat kun je merken door de kleine aspecten zoals bijvoorbeeld de piraten en het kunnen vliegen. het is niet echt een hervertelling, maar een nieuw origineel verhaal met allemaal kleine details waardoor je toch merkt dat het gebaseerd is op Peter Pan, dit vond ik persoonlijk heel leuk, omdat het verhaal hierdoor niet te voorspellen is.

Het verhaal is vanaf begin tot eind spannend, en er is toegewerkt naar een plottwist die ik niet aan had zien komen, maar me wel nieuwsgierig maken naar een volgend deel!

Ook wil ik nog even gezegd hebben hoe tof deze cover en het bijpassende binnenwerk zijn! het is echt een aanwinst voor in je boekenkast!

al met al heb ik ontzettend genoten van De Nieuwe Wendy en als jij fan bent van het fantasy genre en/ of Peter Pan, dan is dit absoluut een aanrader! ik kan in ieder geval niet wachten op het volgende deel!


beoordeling: 4 / 5Profile Image for Amy Philippo.
3 reviews
May 30, 2022
Ik vond het een super interessant verhaal. De karakters waren duidelijk omschreven tijdens het gehele verhaal. De schrijver heeft echt een mooie wereld in elkaar kunnen zetten die ik voor me kon zien en het was heel duidelijk welke Peter Pan-referenties waren gebruikt en het was super interessant om te zien hoe zij het heeft verweven in haar eigen gemaakte wereldje. Sommige dingen zijn nog wat onduidelijk, maar dat maakt het alleen maar leuker om straks het tweede deel te kunnen lezen! Op een paar typefoutjes na was het echt een geweldig boek en zeker je geld en tijd waard!
Profile Image for Kim Ketels.
14 reviews
April 2, 2022
RECENSIE
De nieuwe Wendy

Jami Leigh
Genre: Fantasy
Korte inhoud:
Sarina wordt op haar 18de verjaardag ontvoerd en snapt er helemaal niks van. Zo komt ze bij Lani en Mael terecht, die haar uitleggen wat haar toekomst als ‘de nieuwe Wendy’ precies inhoudt en hoe ze eraan kan ontsnappen. Zed, maar ook Sula (de doodgewaande tweelingszus van Sarina) gaan op zoek naar Sarine. Zed doet dit uit liefde, Sula eerder voor het geldgewin. Als ze elkaar vinden, begint het avontuur pas echt. Ax, de geheime liefde van Sula, is ziek en kan alleen gered worden door in de Levensfontein te gaan staan, maar die bevindt zich in de Onderwereld. Ax en Sarina gaan samen de reis aan, terwijl Zed en Sula samen op stap gaan. Op het einde komen ze allemaal terug samen.
Eigen mening:
Wat een prachtig boek! Zelfs voor niet-fantasy lovers een echte aanrader. In dit boek zit alles: liefde, spanning, fantasy (het is een moderne versie van Peter Pan). Maar hoe dit verhaal uitgewerkt is, de personages, ... dit boek is gewoon perfect. Ik heb er geen andere woorden voor. Ik kijk heel hard uit naar het vervolg!
Displaying 1 - 23 of 23 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.