Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “aA+bB” as Want to Read:
aA+bB
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

aA+bB

by
4.51  ·  Rating details ·  2,740 ratings  ·  164 reviews
Cinta itu, jatuh dari langit atau jatuh dari hati? ~ Addin

Inilah... sebuah kisah perjalanan; perjalanan bersama masa; perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar, semua orang membesar; tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.

Addin mengemukakan teorinya begini:

1. membesar dan belajar den
...more
Paperback, 495 pages
Published January 2008 by Jemari Seni Publishing
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
4.51  · 
Rating details
 ·  2,740 ratings  ·  164 reviews


Filter
 | 
Sort order
Gobokairina
Sep 02, 2012 rated it really liked it
Shelves: koleksi-ga, favorites
Aku kenal Hlovate ni dekat 1 blog… di situ aku menjelajahi her blog pula. Terlalu misteri penulis ni. Yang aku tau, dia still study... yang lain-lain no idea! hik3 lalala5 Setelah novel ni publish, aku tak tunggu lama. Cari kat Jemari Seni tersangatlah senang. Order je dah dapat hehehe… Tajuk ni sangat comel kan? Macam cerita dia juga.

Cerita tentang Addin yang baru saja menamatkan pelajarannya. Dia dijodohkan dengan lelaki pilihan keluarga. Wooo… masa mula-mula baca aku tak bajet pun si Benz tu
...more
Cik Aini
Mar 29, 2010 rated it really liked it
Oh bukan saya beli tetapi dipinjam dari koleksi adik. Sebetulnya saya tidak teruja dengan Hlovate selama ini. Tulisan Schubert's Serenade di dalam Gurindam Jiwa agak tidak kena dengan jiwa saya, sekaligus sedikit mematikan niat saya untuk membaca buku tulisannya.

Jalan ceritanya menarik. Manis sekali pernikahan Benz dan Addin, manisnya bercinta selepas berkahwin. Manisnya bila semuanya jadi halal. Barangkali pembaca spesis saya (kaum Hawa) manakan tidak, terbuai-buai membaca buku ini.

Sejujurnya,
...more
kuzzeen
Jun 23, 2013 rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
1.12.2014

Kenapa ya? Setiap kali melewati naskah ini, pasti ada dada yang sebak?.....

Q: Hebat sangatkah Hlovate?
Agung sangatkah kisah Addin + Benz?

A: Tidak
Tidak

TAPI...

Jujur... inilah satu-satunya naskah yang mampu mengairmatakan aku tanpa sedar.


22.6.2013

1st novel from Hlovate sebagai koleksi (agak ketinggalan keretapi sebenarnya). Dan akhirnya aku tahu kenapa Hlovate amat gah dikalangan pembaca tegar novel-novel Melayu.

Walaupun, aku ni memang 'old school' tapi aA+aB memang betul-betul memikat.
...more
Suraya (thesuraya)
Dec 05, 2016 rated it it was amazing
reread @ august 2017

*cues pure, happy sigh*

"Cold gaze, warm smile, Darth Vader's essence. Took me a while to decipher. Made me smile, anyway."
Limau Nipis
Oct 04, 2011 rated it really liked it
Sejujurnya, ini adalah karya Hlovate yang pertama saya baca, walaupun novel ini merupakan novel tahun 2008 dan sudah cetakan keberapa kali.

Hlovate berkarya dengan bahasa basah dan santai, sesuai dengan remaja. Slanga-slanga yang agak selamba seperti yang dituturkan Addin, "Tarappappa" (Tak ada apa-apa) atau "Hailaaaa" (Alahai) menyebabkan saya tersenyum. Sudah lama tidak mendengar ayat-ayat remaja sebegitu.

Premis kisah yang biasa-biasa, kisah kahwin paksa, bercinta selepas kahwin, tetapi diluarb
...more
Lina Khairunisa
Jan 28, 2013 rated it it was amazing
Buku ni aku pinjam dari cousin aku. Ya Allah, masa memula tengok tajuk, aku dah bising, natang apa aA + bB ni. Rupanya simbolik nama hero dan heroin. Huruf kecik melambangkan ketidakmatangan mereka, huruf besar melambangkan kedewasaan mereka. Addin dan Benz Aliff Sulaiman (ceh, ingat je nama penuh hero), kisah cinta yang cliche tapi seronok. Dorang dua ni ada kes masa zaman sekolah, yang menyebabkan Addin sangat benci tahap hardcore dekat Benz. Tapi, Addin taktau yang Benz tu berniat baik. Hanya ...more
cheryna27
May 25, 2011 rated it it was amazing
This book is definitely MY type! Selalunya I tak akan teruja sangat nak beli buku cerita Bahasa Melayu. Reason? I just don't like cliches dan plot yang boleh diagak:)

I'm this type of a person who reads a book from back to front. Kenapa? Sebab I suka explore benda-benda yang jadi di tengah-tengah...buat prediction lepas tu tengok sama ada prediction tu kena atau tidak. Dengan buku ni, memang ada part yang boleh diagak...tapi bukan semua:)

And...yang paling best pasal Hlovate, dia buat study dulu.
...more
Khairunnisa Ranam
Dec 17, 2010 rated it really liked it
The most coolest book ever! Kekek tahap petala langit ketujuh! Pokoknya you'll be LOLLING nonstop!!! Boleh buat anda ketawa guling-guling atas katil! Oh, and this book'll probably make you fall in love with Chemistry too. Probably. I know I did. [^,^] Maybe school should introduce this kinda books instead of those boring textbooks. Heh. Merrreps! I really love this book sampaikan saya pon dah terikut-ikut dengan bahasa alien yang digunakan Hlovate~ Like. Seriously! ღ

"Anything else you'd like to
...more
Ida
Mar 07, 2013 rated it it was amazing
Hlovate....nama yang sering diperkatakan dalam dunia penulisan tetapi hanya a few saja yang bertuah mengenali siapa pemilik nama yang hebat ini.

aB + bB is a superb story, a hate and love story between Nur Addin Shah + Benz Aliff Sulaiman and Didi + Benji.

A lot of people told me what a superb man Benji is and couldn't agreed more.

Nothing more to say,will wait to finish my aA + bB later.
Ana Farhana
Feb 04, 2010 rated it it was amazing
cinta itu, jatuh dari langit atau jatuh dari hati? - Addin

Inilah... sebuah kisah perjalanan: perjalanan bersama masa perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar. semua orang membesar: tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.

Addin mengemukakan teorinya begini:
a. membesar dan belajar dengan pengetahuan serta pengalaman adalah suatu cabaran
b. membesar dan belajar tentang hidup serta mengenal diri sendiri adalah s
...more
Don ツ
May 16, 2013 rated it it was amazing
Shelves: koleksi-pinjam, mine
Lamaaaa`~~~ sangat dah baca buku ini. Sengalnya watak Addin dan selambanya watak Benz Alif buat aku tertarik pada novel ini. Permulaan dari pertemuan Addin dengan seseorang di Belanda. ~mula2 tak dapat relate sangat tapi akhirnya dapat agak siapa orang tu.

Penggunaan bahasa 'alien' yang Addin guna untuk Benz Alif buatkan aku terkenang zaman belajar sekolah menengah dulu2. Rindunya kat subjek kimia! (dulu favourite subjek aku ialah kimia, selain sejarah)

Mereka bertengkar bila bertemu sebab si Ben
...more
CekMoNSter
May 01, 2011 rated it it was amazing
Dalam buku, saya dapat menyelami kehidupan addin dan benji setelah graduate...Seorang jadi doktor, seorang lagi IR.. Banyak coincidences yang boleh dikatakan agak mustahil untuk berlaku, berlaku kat sini..
Tapi, bak kata orang, dunia fiksyen memang macam ni...Yang pelik tu la orang nak baca..Banyak pengajaran yang saya dapat bila baca novel ni. Penulisan Hlovate yang sememangnya bernas dan menusuk kalbu, terutama part bile didi dan benji kehilangan sesuatu..sgt menyedihkan... tetapi apa yang bole
...more
azian2575
Dec 08, 2010 rated it it was amazing
Luv it!! Loved all Hlovate's novels.. Suka ngan bahasa dia yang bersahaja.. Selalu rasa cam kita 'ada' dalam novel dia..

"Ada ke makhluk Allah cam Benz Alif Sulaiman di dunia ini?" ;)
Nor
Jul 09, 2016 rated it really liked it
Kisah cintanya hampir biasa-biasa macam buku-buku kisah cinta remaja yang lain.
Namun saya suka dengan pengakhirannya yang mengajak pembaca melihat hikmah di sebalik sebuah ujian.
Aliesha Kirana
Jul 29, 2012 rated it really liked it
ok malas cerita jalan cerita sbb ramai dah tahu. aku terus komen dr pembacaan aku ye.

Menyusuri kisah Addin Shah dan Benz Alif terasa seperti kembali ke alam yg lebih muda. haha. walaupun aku bukanlah tua lagi, cumanya kisah ni rasa macam refreshing. mcm kisah rumahtangga budak2 yg baru belajar nak jadi dewasa. jadi ada kecomelan di situ. heheeheh.

Semasa bab2 awal, mmg pelik, kenapa watak Addin ditemukan dengan Aie sedangkan hero novel ni lain! lepas beberapa ketika barulah aku paham dan terus ra
...more
Isma Zahara
Nov 14, 2016 rated it really liked it
Shelves: ulang-baca
4.5*

Review dibuat setelah membaca untuk kedua kalinya...(selepas baca Tunas)

Masih seronok seperti kisah Tunas...cuma terasa masa yang diambil untuk Addin or Benz tuk luahkan isi hati masing2 tu...lama...padahal sekejap scene sini..sekejap scene sana plak..pening! HAHA...

Pss...maybe sebab IS dah tua...kah? :D
Lilacfla
Mar 19, 2010 rated it really liked it
karya yang pasti tak bosan dari hlovete. tapi my fav book still rooftop rant, banyak pengisian.

pengisian banyak di hujung, jalan cerita banyak fokus pada perkembangan watak utama, benz dan addin.

apapun buku ni best, untuk bacaan santai, dan pasti akan diulang baca.
Suhailah Iskandar
Sep 03, 2014 rated it it was amazing
Santai.. one of my favourite Hlovate novels.
Skarang nak elaborate longer. Setelah aku baca Tunas, betapa pentingnya watak Benz & Addin adalah pelengkap pertemuan Taiko & Headgirl. Dah aku baca novel ini dah 2 kali & masih tak mampu nak jelak.
Sejujurnya, bahasa hati ni susah nak faham. Ego si Addin tu setebal tembok Berlin manakala Benz, lelaki yg hebat buat aku. Addin gilakan Aie, which aku pun sama dok smiling bila baca chat diorang. Tulip happens to be my favourite flower pasal ka
...more
yyyasmin
Sep 21, 2012 rated it really liked it
Bab2 philosophical dalam gaya sempoi ni memang aku suka. There are many instances which remind me of my school days (or what could have been, lol), and many reminders dalam bentuk petikan Al-Quran & hadis. This book teaches you about life - not in the preaching way, unlike Versus. And the chemistry between Addin and Benz is sizzling. Don't attempt to read this in public places unless you want others to look at you funny (on account of you laughing out loud). BUT but I wish there was a more l ...more
Exavidreader
Nov 03, 2011 rated it liked it
Sebetulnya aku tidak begitu minat karya-karya yang menggunakan bahasa pasar untuk sebahagian besar bukunya. Namun, bahasa santainya jugalah yang membuat karya ini cukup menghiburkan. Dialog sakat-menyakat antara protaganisnya sesuai dengan jalan ceritanya. Bagus juga sekali-sekala baca buku yang tidak terlalu dalam dan kompleks mesejnya. Meskipun plotnya agak lazim dan stereotaip, sekurang-kurangnya gaya hidup watak utama berpandukan gaya hidup Islam. Buku ini disyorkan untuk mereka yang mahu be ...more
Ctriko
Nov 22, 2013 rated it it was amazing
Pendapat peribadi aku, walau pun karya ini kisah cinta yang 'cliche' kahwin terpaksa tapi seronok, menghiburkan dan penuh dengan pengajaran. Aku kira penulis ini masih muda dan 'hijau' lagi ketika karya ini diterbitkan, tapi aku merasakan penulis ini memang berbakat besar dalam bidang penulisan dan layak diletakkan sebaris dengan penulis novel hebat yang lain. Sejujurnya penulis ini sudah jadi penulis 'favourite' aku dan aku pula sudah jadi 'fan' no 1 penulis ini. Dan sudah semestinya selepas in ...more
Zai Abd Rahman
Aug 31, 2013 rated it it was amazing
Actually I'm late in finding Hlovate, so now I'm in the midst of collecting all her book. Some are not available in the bookstore so might order online from Jemari Seni or just drive to their office which is not far from my place.

Well, this is the second book by Hlovate that I read after Anthem. It is another great book by Hlovate. Fun to read but I wish I read Tunas first. The only thing that make me stop to think and really think is where in Bangi can a conference takes place? Equatorial Hotel
...more
Yazlina Saduri
Jul 04, 2017 rated it really liked it
Baca back to back dengan Tunas... memamg ada kick. Kisah Benz & Addin, duax2 trasher, duax2 kepala angin, duax2 ego melambung, seorang ex Head Girl masa kat kolej, seorang taiko besar. Ada episod kahwin paksa. Ada juga episod dengan kesedihan menggunung. Ada banyak adengan sweet love romantis tahap langit kelapan... ekkk ada ke gitu?. Dah lama sangat tidur bilik asingx2 walau selepas akad, rahsia terlondeh dan bermula lah episod lovey dovey rindu windu.... sweet. Tapi maybe agak terlalu panj ...more
Syahida
Oct 21, 2012 rated it it was amazing
Shelves: jemari-seni
First book of Hlovate yang saya baca. Very interesting!!! Jalan cerita yang tidak bosan. Walaupun kisah ni adalah sambungan dari novel sebelumnya, u don't have to read previous book to understand what is this story all about. Tak mau komen banyak2, tapi sesungguhnya boleh insaf baca buku ni. Jangan mudah menyerah kalah, but sometimes sapa2 boleh lost kalau terlalu ikutkan kata hati. Suka cara Benz bantu Addin untuk pulih semula dari kemurungan... Love it. very. very. much!!!

To Hlovate, Keep up
...more
Plainqoma
Apr 16, 2011 rated it it was amazing
mmg supah dupah best cerita ini. sambungan daripada tunas. a bit romantic, fun, klaka, religion, works, dan yg penting tentang kehidupan. mmg kipas susah mati anything yg hlovate tulis. cerita ini pasal addin kahwin dgn benz, benz a.k.a. musuh mmg musuh petala kesepuluh lah katakan. kisah tentang mcm mana hati yg keras2 pun boleh lembut kalau kena dgn caranyer. the must hve!!! suka gile ayat2 sempoi kt dlm novel ni.
Afiq Fadhli
Sep 10, 2011 rated it really liked it
Buku pertama Hlovate yang saya baca. Saya beli sebab ramai orang kata karya dia best. Sampai je kat kedai buku, saya pakat ambil je, tanpa baca apa-apa review tentang buku dia. Setelah habis baca, novel ini memang best pon. Tapi jujurnya, novel ini sesuai untuk orang yang dah kahwin.

Novel ini bagus juga sebab penulis ada selitkan unsur kerohanian, walaupun dekat-dekat nak ending. Bagus untuk diri kita juga sebagai pembaca. :)
Salihah Alias
Jun 23, 2011 rated it it was amazing
cerita yang sngat best.....there are something that we should learn from the character of the novel especially addin n benz alif...bukan setiap apa yang kita inginkan akan terjadi atau dapat...apa yang berlaku ada hikmahnya cuma cepat atau lambat sahaja kita akan dapat jika itu ada dalam takdirnya....cinta selepas kahwin lagi romantik dan kebahagian itu tidak kekal selamanya.....
Najla
Oct 04, 2011 rated it it was amazing
I don't really read Malay novels but I got interested in reading this book after I saw it at my aunt's house. I borrowed from her. IT'S AMAZING! Sweet, cute, just perfect. Romantic, and there's sad part, too. This is the kind of book I love. It's hilarious! I love the joke, I always smile when read this book.I've read 5 Tahun 5 Bulan, also good, just perfect for my taste :) Hlovate is amazing.
Zara Zulfakri
May 17, 2014 rated it it was amazing
mula - mula ingat novel tulisan hlovate ni tak kena dengan jiwa. tapi bila baca novel ni make me fall in love with all hlovate novels. to be honest all hlovate novels awesome... berbaloi untuk dibuat koleksi . :) ...
tengkusitihasmah
Feb 01, 2016 rated it liked it
" Estoy enamorado de ti. "
" Si carino. "

wiwiwi.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Pelangi
  • Jaja & Din
  • Bicara Hati
  • Sweet Sour
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Nyanyian Hati
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Mikhail
  • Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)
  • Jendela Hati
  • Nah, Untuk Awak!
  • Denyut Kasih Medik
  • Kau Sayangku
No trivia or quizzes yet. Add some now »