Jump to ratings and reviews
Rate this book

Επάγγελμα Νοσοκόμα

Rate this book
21ος Αιώνας, πλανήτης Γη, χώρα Ελλάδα. Σε μια επαρχιακή πόλη τα μάτια, η καρδιά, τα αυτιά και το μυαλό μιας νοσηλεύτριας προσλαμβάνουν ερεθίσματα από τον πραγματικό κόσμο των ανθρώπων που έχουν περάσει το φράγμα του ήχου…
Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας -και όχι μόνο- καθορίζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για τη ζωή και τον θάνατο. Μέσα από τη γραφή της αποτυπώνονται ιδέες, συναισθήματα, αλήθειες, καθημερινές ιστορίες ζωής…
Είναι ευαισθησία τελικά να βλέπεις αυτό που κρύβεται επιμελώς στη σιωπή, πίσω από τις κλειστές πόρτες; Είναι θάρρος, ηρωισμός, αλτρουισμός ή απλώς πίστη στην αξία του να παραμένεις όρθιος υπομένοντας τα πάντα; Να παραμένεις άνθρωπος και να κοιμάσαι ήσυχα τα βράδια με τη συνείδησή σου καθαρή

146 pages

First published January 1, 2021

19 people want to read

About the author

Δήμητρα Κόμτσια

1 book21 followers
Η Κόμτσια Δήμητρα γεννήθηκε το 1993 στον Βόλο. Είναι η τρίτη και η τελευταία από τα αδέρφια της. Σπούδασε Νοσηλευτική στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο Ψυχική υγεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί για κάποια χρόνια ως Νοσηλεύτρια παθολογικού τμήματος στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Αναπληρώτρια Σχολική Νοσηλεύτρια στη Θεσσαλία. Αγαπάει τα βιβλία και επιζητά τη συνεχή γνώση. Είναι παντρεμένη και ονειρεύεται μια μεγάλη οικογένεια. Το “Επάγγελμα Νοσοκόμα” είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
2 (33%)
4 stars
4 (66%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 4 of 4 reviews
Profile Image for Vicky Ziliaskopoulou.
689 reviews133 followers
March 25, 2022
Μια συλλογή από ολιγοσέλιδες ιστορίες, αναμνήσεις της συγγραφέως από τον καιρό που εργαζόταν ως νοσοκόμα σε μια ιδιωτική κλινική που φιλοξενούσε άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά και κάποιους (λίγους) νεότερους που λόγω νόσου δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Μας μιλά για ασθενείς που υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, σωματικές και νοητικές, αλλά δεν αναλώνεται στην περιγραφή ιατρικών συμπτωμάτων και θεραπειών. Πιο σωστά, δεν μιλά σχεδόν καθόλου για αυτά και μένει κυρίως στην προσωπική ιστορία του κάθε φιλοξενούμενου και κυρίως στη σχέση που είχε η ίδια μαζί του.
Είναι πολλά τα μηνύματα που βγαίνουν αβίαστα από το μικρό αυτό βιβλίο αφού με αφορμή τις δικές της εμπειρίες η συγγραφέας προσπαθεί να μας μεταφέρει τα όσα πιστεύει ότι θα πρέπει να εκτιμούμε και εμείς στη ζωή. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι και το πιο ευνόητο, αυτό που γράφει ξανά και ξανά μέσα στα κείμενα, είτε φωνάζοντάς το ξεκάθαρα είτε αφήνοντας το μήνυμα να περάσει μέσα από τις ιστορίες των φιλοξενούμενων της κλινικής: να μην εγκαταλείπουμε τους ηλικιωμένους μόνους τους και ότι η ανθρώπινη παρέα και επαφή έχει μεγάλη σημασία.
Είναι ωραίο βιβλίο, συγκινητικό και ευκολοδιάβαστο.

https://thematofylakes.gr/

https://kiallovivlio.blogspot.com/
Profile Image for Καλλιοπη  Κουγιώνη- Γιακουμή.
80 reviews10 followers
January 23, 2022
Το βιβλίο “Επάγγελμα Νοσοκόμα” της Δήμητρας Κόμτσια, αποτελείται από 21 διηγήματα που αφορούν αληθινές ιστορίες, τις οποίες έζησε η ίδια η συγγραφέας ως νοσηλεύτρια σε ιδιωτικές κλινικές.
Η Δήμητρα Κόμτσια μεταφέρει με ιδιαίτερη ευαισθησία, τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισε με σκοπό να προβληματίσει τον αναγνώστη πάνω σε θέματα κοινωνικά και να τον ευαισθητοποιήσει. Θέλει να τονίσει με τον δικό της τρόπο, καταθέτοντας αλήθειες ζωής, πως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η υγεία και το να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας. Ανθρώπους που να νοιάζονται, να σέβονται και να αγαπάνε τον συνάνθρωπο.
Εδώ και δυο χρόνια παλεύουμε με έναν πολύ επικίνδυνο εχθρό, τον κορονοιό. Οι μεγάλες και πιο δύσκολες μάχες δίνονται μέσα στα νοσοκομεία, από γιατρούς και νοσηλευτές. Τώρα μπορέσαμε να καταλάβουμε, άλλοι περισσότερο και άλλοι όχι, πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος των νοσοκόμων. Η νοσοκόμα είναι ένα άτομο που στηρίζει, ενθαρρύνει και προστατεύει​—ένα άτομο που είναι έτοιμο να φροντίσει τους αρρώστους, τους τραυματισμένους και τους ηλικιωμένους, όποτε την χρειαστούν. Ο γιατρός θεραπεύει, αλλά η νοσοκόμα φροντίζει τον ασθενή. Αυτό συχνά απαιτεί την ενίσχυση ασθενών που υποφέρουν τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά όταν, για παράδειγμα, μαθαίνουν ότι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια ή ότι είναι ετοιμοθάνατοι. Για να είσαι νοσοκόμα, πρέπει να είσαι στοργική. Πρέπει να δείχνεις ανεκτικότητα και κατανόηση, πρέπει να γίνεις για τους ασθενείς σου, ο δικός τους άνθρωπος, η μάνα τους, η κόρη τους, η αδελφή τους. Οι ηλικιωμένοι και οι μοναχικοί άνθρωποι είναι αυτοί, που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, γιατί ανάγκη τις έχουμε όλοι όσοι νοσηλευόμαστε.
Το νοσηλευτικό έργο και λειτούργημα είναι δύσκολο και άγνωστο στον κόσμο. Όλα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός θαλάμου νοσηλείας. “Το παρακαλώ περάστε λίγο έξω” από το στόμα μιας νοσοκόμας, είναι μια φωνή οικεία για τους πιο πολλούς από μας και τότε εκείνη, μένει μόνη με τον ασθενή της. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να δώσεις χάπια, να βάλεις έναν ορό, να κάνεις μια ένεση, να πάρεις μια θερμοκρασία. Μα δεν είναι μόνο αυτό..Σε έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί σημαντικά είναι και η καθαριότητα, το τάισμα, η φροντίδα και είναι και κάτι ακόμα πιο δύσκολο και ίσως το σημαντικότερο. Η νοσοκόμα για τους ασθενείς της , μέσα στον θάλαμο είναι ο φύλακας άγγελος τους, είναι ο άνθρωπος τους, ο ψυχολόγος τους. Εκείνη πρέπει να τους παρηγορεί, να τους ακούει, να καταλαβαίνει τις ανάγκες τους ακόμα και αν δεν μπορούν να τις εκφράσουν, να τους νιώθει, να τους πονάει όταν δακρυσμένοι, φοβισμένοι, γεμάτοι αγωνία την ρωτάνε “Πότε θα έρθει ο γιος μου ή η κόρη μου;”, “Τι έχω..; Τι είπε ο γιατρός”, “Γιατί δεν με αφήνετε να πάω στο σπίτι μου να πεθάνω..;”. Είναι εκείνη που πρέπει να τους δίνει δύναμη, κουράγιο, ελπίδα και να τους χαμογελά πάντα. Είναι εκείνη που έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπη με τον θάνατο, σε μια αέναη μάχη, που άλλοτε κερδίζει και άλλοτε χάνει. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα ρωτήσουν οι συγγενείς και θα πρέπει να τους καθησυχάσει μα χωρίς να τους κρύψει την αλήθεια. Είναι εκείνη που όταν θα βγάλει την λευκή ποδιά της, θα πρέπει να τα αφήσει όλα αυτά πίσω και να γυρίσει στην οικογένεια της, στην προσωπική ζωή της. Μα πόσο εύκολο είναι στα αλήθεια αυτό; Νομίζω καθόλου.. Για να ΄σαι νοσοκόμα πρέπει να ΄σαι πρώτα άνθρωπος και οι άνθρωποι δεν δουλεύουμε με κουμπιά, ούτε η διάθεση μας αλλάζει τόσο εύκολα σαν να αλλάζουμε μπλούζα.
Μέσα από την συλλογή διηγημάτων της Δήμητρας Κόμτσια μαθαίνουμε επίσης πόσο δύσκολο πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι, είναι και πρακτικά για μια νοσοκόμα να λειτουργήσει και να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Οι πολλές ώρες εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, η αυξημένη προσέλευση ασθενών, η κόπωση, η ψυχολογία, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Εκείνες όμως στωικά, πρέπει να αντέχουν και να υπομένουν και να προσπαθούν πάντα να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους ασθενείς τους, απαλύνοντας τον πόνο τους, τον φόβο τους ή και την μοναξιά τους κάποιες φορές. Μα για να το κάνεις αυτό πρέπει να το έχεις πάρει από πριν απόφαση, πως τίποτα δεν γίνεται από αγγαρεία ή υποχρέωση. Μπορεί να καταφέρεις να ΄σαι είσαι μια υποδειγματική επαγγελματίας νοσοκόμα, μα νοσοκόμα της ψυχής δεν θα ΄σαι ποτέ, αφού η θεραπεία μιας ψυχής είναι η δυσκολότερη και η πιο απαιτητική. Αυτές τις νοσηλεύτριες έχουμε όλοι ανάγκη.
Οι ήρωες σε αυτές τις 21 ιστορίες που απαρτίζουν το βιβλίο “Επάγγελμα Νοσοκόμα” είναι αληθινά πρόσωπα που για ευνοήτους λόγους όμως, η συγγραφέας δεν αναφέρει με τα πραγματικά ονόματα τους. Είναι πρόσωπα οικεία, κυρίως άνθρωποι τρίτης ηλικίας, είναι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, οι μάνες και οι πατέρες μας. Μέσα από την δική του ιστορία ζωής, ο καθένας από αυτούς έχει να μας πει κάτι διαφορετικό και να μας μεταφέρει το δικό του μήνυμα, με τον δικό του τρόπο. Είναι κάθε φορά μια κατάθεση ψυχής, η δική τους αλήθεια μέσα από τον θάλαμο νοσηλείας τους και η αλήθεια αυτή κάποιες φορές μπορεί να είναι σκληρή, άλλες τρυφερή, άλλες δύσκολη. Η αλήθεια αυτών των ανθρώπων και των νοσοκόμων που τους φρόντισαν, θα σε κάνει να θυμώσεις, να γελάσεις, να κλάψεις, να αναλογιστείς, να μετανιώσεις, να αναθεωρήσεις, μα πάντα εμπεριέχει μια δύναμη ανυπέρβλητη, που σε κάνει να στέκεις με δέος και σεβασμό μπροστά της.
Η Δήμητρα Κόμτσια γράφει με σεβασμό και τρυφερότητα και καταφέρνει να κάνει εύκολα, επιδέξια και χωρίς να ξενίζει αυτή την τρυφερότητα αφορμή για ενδοσκόπηση και αλήθειες που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Η καθημερινή τριβή με τους ασθενείς της λόγω που επαγγέλματος της, της δίνει την εμπειρία που χρειάζεται, ενώ μέσω του συγγραφικού ταλέντου που διαθέτει, μπορεί να δείχνει με πολύ όμορφο, ευαίσθητο και ουσιαστικό τρόπο την αγάπη που τρέφει για το νοσηλευτικό έργο της. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει εύστοχα και ηχηρά την αγάπη αυτή ως προαπαιτούμενο, για κάθε σωστό νοσηλευτή/νοσοκόμα.
Το ‘Επάγγελμα Νοσοκόμα” είναι ένα τρυφερό και ευαίσθητο βιβλίο. Ένα βιβλίο που μιλάει για αγάπη, για ανθρωπιά, για σεβασμό, για θυσία, για καθήκον, για ανιδιοτέλεια. Είναι όμως και ένας φόρος τιμής που απονέμει η συγγραφέας στους συναδέλφους της. Ένα βιβλίο με μια εξαιρετική αφήγηση που δεν θες πραγματικά να τελειώσει, που σε αγγίζει στην ψυχή και σου μαθαίνει για γεγονότα και πρόσωπα τόσο ενδιαφέροντα, που πραγματικά λες πως άξιζε τον κόπο να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε γιατί θα μεταφερθείτε σ’ έναν κόσμο που στην ουσία, παραμένει άγνωστος στο μεγαλύτερο μέρος του, έναν κόσμο όμως που θα σας γλυκάνει, θα ομορφύνει έστω για λίγο τη μέρα σας και θα σας συναρπάσει.

https://vivlionorizontes.com/%ce%b5%c...
Profile Image for Maria (i Mikri Vivliofagos).
151 reviews193 followers
September 13, 2021
Δείτε εδώ την αναλυτική κριτική μου: https://bit.ly/3kch1Yl

Το βιβλίο "Επάγγελμα Νοσοκόμα" είναι ένα βιβλίο μικρών διηγημάτων στο οποίο η συγγραφέας μάς αφηγείται μικρές και μεγάλες στιγμές που έζησ�� δίπλα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνονται σκέψεις και προβληματισμοί της γύρω από την φροντίδα των ηλικιωμένων και τη ζωή γενικότερα, καθώς και μικρές ιστορίες καθημερινότητας μέσα σε μια κλινική.

Χάρη σε αυτό το βιβλίο έμαθα πόσο δύσκολα είναι τα γηρατειά, πόσο μεγάλο κοινωνικό έργο προσφέρουν οι νοσηλευτές, πόση υπομονή και αγάπη χρειάζεται να δείχνουμε στην τρίτη ηλικία.

Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι σκληρή και συχνά έπιανα τον εαυτό μου να συγκινείται και να λυπάται για τις περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων από τους συγγενείς ηλικιωμένων. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, οικογένεια είναι οι νοσηλευτές, οι γιατροί και οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι.

Μέσα από τις μικρές χαρές τους, τους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους και τις ιστορίες ζωής τους ένιωσα τόσα πολλά συναισθήματα! Άλλες φορές γελούσα με τα καμώματά τους κι άλλοτε έκλαιγα για τη μοίρα και την εγκατάλειψή τους.

Το "Επάγγελμα Νοσοκόμα" είναι ένα συγκινητικό βιβλίο βγαλμένο από την ίδια τη ζωή με σκοπό να ενημερώσει για την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι νοσηλευτές και οι γιατροί και να ευαισθητοποιήσει.
Read
June 10, 2021
Ζωντανή διήγηση που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο!Διαβαζεται γρήγορα και κάθε κεφάλαιο είναι δυνατό, με μηνύματα ανθρωπιάς. Ένα αξιόλογο βιβλίο από μια νέα συγγραφέα που φαίνεται να έχει σπουδαίο μέλλον
Displaying 1 - 4 of 4 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.