Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De fundamenten” as Want to Read:
De fundamenten
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De fundamenten

4.19  ·  Rating details ·  487 ratings  ·  76 reviews
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.

De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en k
...more
Hardcover, 144 pages
Published March 29th 2021 by De Bezige Bij
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De fundamenten, please sign up.

Be the first to ask a question about De fundamenten

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.19  · 
Rating details
 ·  487 ratings  ·  76 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De fundamenten
Sibrich van Baalen
Apr 04, 2021 rated it really liked it
Ware en rake uitspraken. Het stemt echter niet hoopvol. Waarom verschillen onze idealen zo veel van onze acties? Het is vreemd dat klimaat een politieke kleur is en dat er nog altijd megastallen bestaan. Maar aan wie is dit betoog gericht? Zijn het de mensen die (de NRC) lezen en Buitenhof kijken? Ik leef niet in de veronderstelling dat het iets uit gaat maken, zover is het al. Ik kan alleen hopen dat de musea snel weer opengaan, want waar iedereen hunkert naar een knuffel, wil ik vooral op een ...more
Chris
Apr 15, 2021 rated it really liked it
Dat Ramsey Nasr een kritisch schrijver/dichter/essayist/acteur is, dat hoeft al lang geen bewijs meer. Sinds Van de vijand en de muzikant: essays, artikelen, opiniestukken ben ik fan van die bevlogenheid waarmee hij zijn kunstenaarschap en zijn maatschappelijke engagement weet te combineren, zowel in poëzie, opiniestukken als interviews.

Dat is in De fundamenten niet anders. In de loop van drie delen, geschreven in drie opeenvolgende fasen van de coronacrisis, laat hij zijn aanvankelijke, zachte
...more
Marit Evers
May 09, 2021 rated it liked it
Mijn verwachtingen hiervan waren heel hoog gespannen, maar de podcast waarin Ramsey Nasr óver het boek werd geïnterviewd, greep me veel meer aan dan het boek zelf.. Ik zou dan ook willen zeggen: luister de Kunststofpodcast met Ramsey Nasr.
Rose Heartfilia
Een boek dat uitverkocht is voordat het officieel uit is? Een boek waar bij herdruk 4 is ingezet (terwijl het boek maandag uitkwam?) Dat boek is dit boek. Heel interessant om mee te maken en natuurlijk moet ik dan zelf weten hoe het boek gaat.

In eerste instantie heb ik dit boek beoordeeld om de synopsis. Ik was bang dat het om Covid-19 ging en dat doet het wel maar ook weer niet. Het is zoveel meer en met zulke precieze woorden dat het niet langdradig hoeft te zijn.
De schrijfstijl maakt het in
...more
Marloes Nijland
Apr 16, 2021 rated it it was amazing
Een vernietigend en toch hoopvol betoog over het keerpunt in het menselijke bestaan, naar een leven waarin leefbaarheid en duurzaamheid centraal staan. Een nieuw systeem, waarvoor de regering in feite aan zet is, maar wij burgers nú de aanzet voor kunnen geven. Ramsey Nasr verwoordt op nuchtere wijze dat waar ik persoonlijk voor sta: gelijke rechten voor alles dat groeit, bloeit en leeft. Laten we samen op die natuurlijke trein springen om onze kleinkinderen een toekomst te geven.
Willem Hoekstra
Jun 02, 2021 rated it really liked it
IJzersterk pamflet van Nasr over het keerpunt waarop we momenteel staan ‘[..] zowel een moment [..] als een plek: een goed moment om stil te staan, een rampzalige plek om af te wachten.’
Martijn Nicolaas
May 01, 2021 rated it really liked it
Drie waardevolle, interessante en ook afschrikwekkende essays waarin Nasr veel rake observaties doet. Een greep:
‘Verslaafd geraakt aan het vrijemarktdenken zijn onze bestuurders niet alleen de middenmoot vergeten, ze zijn zelf tot de extreme gaan behoren - door deze te dienen. (...) Nee, de ware uitersten zijn de buitengewoon invloedrijke multinationals, geleid door een uiterst kleine club van ziekelijk rijken’.
‘Een obsessie met winst, groei en rendement heeft onze fundamenten aangetast’.
Nasr
...more
Elianne de Haan
Apr 19, 2021 rated it really liked it
Blij word je er niet van, realistisch is het wel. Tegelijkertijd niet erg vernieuwend, maar dat is ook precies het punt: dat er verandering moet komen in de wereld, dat weten we inmiddels wel. Nu moeten we nog de daad voegen bij het woord. Nasr heeft daar wel ideeën over, zoals het hervormen van de economie en/of het uitbannen van het eten van vlees. Een bittere, maar wel een erg ware boodschap.
Hella
Apr 21, 2021 rated it really liked it
Shelves: essays
een hartstochtelijk en terecht pleidooi: du sollst dein Leben ändern
Marjo van der Woerd
Apr 03, 2021 rated it it was amazing
Prachtig boek/essay over de grote uitdagingen van deze tijd. Nasr is één van de grote intellectuelen van ons land.
Els
Apr 15, 2021 rated it it was amazing
De fundamenten. Door Ramsey Nasr.

Ramsey is een alleskunner en hij kan alles even goed. Dichten, acteren (Ischa!), een Wonderkamer inrichten (zie: DWDD), schrijven, denken én ons een schop onder de kont geven (als Dichter des Vaderlands bijvoorbeeld). Ik ben fan.

In De Fundamenten doet hij een beetje van dit alles, maar in feite doet hij niet veel. Dat is niet waar natuurlijk maar ik refereer aan wat hij zelf vaker zei in interviews naar aanleiding van deze bundeling van 3 essays: hij schrijft nie
...more
Chris
May 10, 2021 rated it it was amazing
Zeer indrukwekkend betoog, over de huidige maatschappij en de grimmige toekomst die we tegemoet gaan. Je wordt als lezer weer even scherp gesteld. Fantastisch boekje waar ik maar aan blijf denken. Ik raad ook echt het audioboek aan, ingesproken door Ramsey Nasr zelf
Stéphane Vande Ginste
Jun 01, 2021 rated it it was amazing
Ik ga er niet veel over vertellen: lees dit boekje gewoon. Het is een heel belangrijk boekje. Een boek waar nog zeker over gesproken zal worden - al dan niet in de onmiddellijke toekomst....
Lisa
May 16, 2021 rated it it was amazing
Fantastisch geschreven. Interessante onderwerpen: klimaat, kunst, economie gericht op winstmaximalisatie, rol van de regering, en meer. Zou elke Nederlander moeten lezen!
Frederieke
May 21, 2021 rated it really liked it
Ontluisterend!
Corno De
May 14, 2021 rated it it was amazing
Geweldig en overtuigend pleidooi om eindelijk eens aan de slag te gaan. De wereld redt zich wel. De vraag is of wij als soort daar nog een plek in zullen hebben als we de kansen van toekomstige generaties niet als uitgangspunt nemen van ons handelen.
Errol Orhan
May 31, 2021 rated it liked it
Een mooi werkje waarin kunst wordt gebruikt om een aantal politieke punten te maken. Het is ook een ambitieus werkje waarin de punten over bio industrie wat mij betreft beter uit de verf komen dan meer algemene punten over een ideologie die moet veranderen. De passages over de bio industrie grepen mij het meeste aan en de oplossingen daarvoor vond ik ook het meest concreet.

Eind vorig jaar las ik ook Schipbreuk der Beschavingen van Amin Maalouf waarin eigenlijk dezelfde punten worden gemaakt, ma
...more
Vincent Sloeserwij
May 15, 2021 rated it liked it
Alarmerend pleidooi tegen winstmaximalisatie als basisprincipe en voor meer nederigheid jegens de natuur. Hier en daar is Nasr net iets te alwetend naar mijn smaak, al snap ik dat eventuele nuance ten koste zou gaan van het alarmerende karakter. Desalniettemin boeiend.
Thijs van Beusekom
May 09, 2021 rated it it was amazing
Urgent, actueel en fantastisch geschreven. Waarom Baudet nooit belangrijker is dan een kokkel en wat corona blootlegt over ons huidige maatschappelijke systeem, politieke bestel en onze omgang met de aarde. Een appel op je geweten, een aanklacht tegen de vrije markt en wildgroei van eigen verantwoordelijkheid en een oproep tot verzet en verandering. Voor iedereen die overtuigd is van het belang van kunst en het belang van een nieuwe definitie van 'waarde' en de woorden zoekt om dit anderen duide ...more
Wim
Apr 07, 2021 rated it it was amazing
Pakkende beschouwing van onze economie waarin enkel groei telt voor onszelf en niet voor die “ander”. Waar zit ons individuele geweten, volgen we dit en maken we voor ons zelf de omslag? En waar zet de overheid een significante stap om zijn burgers hierbij te hulp te komen want alleen kunnen zij dit niet.

Helder geschreven relaas over reflectie in Corona tijd. In één keer uitgelezen.
Kris
Apr 04, 2021 rated it really liked it
Kritisch, inspirerend en futuristisch. Een manifesto voor de toekomst. Een handleiding om van destructief winstbejag over te gaan naar duurzaam leven. Capabiliteiten voor niet alleen mensen maar ook dieren, groenten en de rest van de natuur. Rijden we ons vast of grijpen we ons los?
Saskia
Apr 24, 2021 rated it really liked it
Goed onderbouwd pleidooi voor soberheid en tegen ongebreidelde groei. Alleen al het citaat van de voormalig president van Uruguay ter inleiding is raak:
‘Onze manier van leven en onze waarden zijn de uitdrukking van de maatschappij waarin we leven. En daar klampen we ons aan vast.. Ik heb ruim tien jaar in eenzame opsluiting gezeten. Ik had alle tijd. Ik heb zeven jaar geen boek opengeslagen. Het gaf me tijd om na te denken. En dit heb ik ontdekt. Ofwel je bent gelukkig met erg weinig zonder jeze
...more
Sandra
Jun 06, 2021 rated it really liked it
“De fundamenten” zijn drie gebundelde essays over het coronajaar. Essays over ons valse uitgangspunt van onkwetsbaarheid en ongelimiteerde groei. Een kritische blik op het vrijemarktdenken en een pleidooi voor de kunst, voor mondiale rechtvaardigheid en voor een andere visie op welvaart.

Een boek dat niet de les leest op een manier waarop de schrijver het allemaal zelf goed zou doen. Nasr laat juist zien hoe moeilijk het voor ons mensen is om het goed te doen en hij pleit voor hulp daarbij.

“Waa
...more
Mies
May 22, 2021 rated it really liked it
Shelves: 2021, van-mij
Actueel boek. Het leest makkelijk, herkenbaar en mee eens, kan ik zeggen. Dat is het goede en het zwakke van het boek. Hoe fundamenteel de analyse is? Of zit het fundament in de eenvoud? En is de analyse voldoende voor de oplossing? Ik zie de problemen. En dan vooral bij ons, de groot-verspillers. Als er iets is wat het westen is kwijtgeraakt, is het beheersing, controle over het teveel, over onze hebzucht. We zijn op een bepaalde manier verslaafden. Dat is niet makkelijk te veranderen, zelfs ni ...more
Henkjan de Haan
Apr 08, 2021 rated it it was amazing
Eenmaal begonnen met lezen kon ik niet meer stoppen. Regelmatig wilde ik passages fotograferen een delen met mijn vrienden en familie. Maar dat schiet niet op, dan bleef ik bezig. Een urgent boek met een verontrustende boodschap die in vele vormen al is verkondigd. Maar Ramsey is in staat om vele persoonlijke ervaringen en maatschappelijke thema's te verweven in een verhaal dat me naar de keel greep, regelmatig woedend maakte en emotioneerde. Heftig maar ook hoopvol. Ik zou wensen dat iedereen i ...more
Frans Van Der Zanden
May 13, 2021 rated it really liked it
Dit boek van Ramsey Nasr bevat zoveel waarheden dat het bijna ondoenlijk is om hier een fatsoenlijke recensie over te schrijven. We zouden ons kapot moeten schamen en alles over een andere boeg moeten gooien. Alleskunner Nasr legt een verband tussen het bestrijden van COVID-19 en een allesvernietigende vrijemarkteconomie. Ik ben bang dat we te laat zijn en de huidige penibele situatie niet meer om kunnen buigen. Je wordt hoe dan ook niet vrolijk van het beeld wat hij schetst.
Laura Van
May 02, 2021 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Jennifer Reinhard
May 28, 2021 rated it it was amazing
Boekentip van Niek 🌞 mijn eerste boek via Storytell; SUPER goede essays over kapitalisme, uitbuiting, klimaat verandering en Covid. Quote over het laatste: 'we ervaren nu hoe de sterfelijkheid op ons afafdendert zonder enige rem; daarmee maakt het virus ons bewust van iets nieuws; dat de wereld ook ons ervaart.' ...more
Roon
Apr 25, 2021 rated it it was amazing
Een pleidooi voor soberheid en tegen de marktwerking. Een regering die inzet op eigen verantwoordelijkheid. Ramsey Nasr zegt dat zelfs volwassenen nood hebben aan regels. Een obsessie met winst, groei en rendement heeft onze fundamenten aangetast, maar aan welke voorwaarden moet worden voldaan om zelf een gelukkig leven te leiden zonder daarmee een ander levend wezen de mogelijkheid tot geluk te ontnemen. Een aantal heldere essays die de de coronatijd als een Kairos-moment stellen.
Henk van der Beek
May 27, 2021 rated it it was amazing
Non-stop truthbommetjes
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Klifi
 • Mijn lieve gunsteling
 • Ik ga leven
 • Confrontaties
 • De geschiedenis van mijn seksualiteit
 • Een nieuw sociaal contract
 • Zo hadden we het niet bedoeld
 • Orakel
 • De ontdekking van Urk
 • Al het blauw
 • So Good They Can't Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love
 • Bewaar de zomer
 • H is for Hawk
 • De vooravond
 • Dieren kunnen de pest krijgen
 • Fantoomgroei
 • Het lichtschip
 • Ik ben er niet
See similar books…
25 followers
Ramsey Nasr is an actor, poet/writer and director. In 1995 he made a great impression with the monologue De doorspeler, written and performed by himself, with which he graduated from the Studio Herman Teirlinck in Antwerp. This monologue earned him the Philip Morris Scholarship Award. In 2000 he made his debut as a poet with the collection 27 poems & Geen lied, which was nominated for both the C. ...more

News & Interviews

  Here at Goodreads, we've noticed that a funny thing tends to happen when we start talking about audiobooks: The same few titles get...
31 likes · 10 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Onze hele manier van leven is doordrenkt geraakt van achteloosheid. We zijn gaan geloven dat de basis – een veilig, gezond, openbaar leven – ons toekomt zonder meer. Dit heeft ons besmet met de idee van onkwetsbaarheid. Oorlog, dood, chaos: dat overkomt ons niet. Dat zijn andere landen, andere tijden.” 0 likes
More quotes…