Έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της… Ενώ η Αθήνα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο πέπλο της πρωτοφανούς παγωνιάς που την έχει καλύψει από άκρη σ’ άκρη, ένας σαδιστικός εκδικητής χωρίς πρόσωπο αναλαμβάνει να απονείμει τις πιο απάνθρωπες ποινές σε όσους ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ξένου άντρα στην Αχαρνών θα αφήσει ένα αθώο παιδί τραυματισμένο και τρομοκρατημένο, ολομόναχο σε μια άγνωστη, αφιλόξενη, άγρια πόλη –και ευάλωτο σε όλους αυτούς που θα το αναζητούν για να το κάνουν να σωπάσει μια για πάντα. Όμως εκείνο που περισσότερο από καθετί θα κάνει την καρδιά της αστυνόμου Στέλλας Άνταμς να τρέμει από τη φρίκη είναι η εμφάνιση, με σάρκα και οστά αυτή τη φορά, του μεγαλύτερου εφιάλτη της, ενός εφιάλτη που πια είναι εδώ, στην ίδια της την πόλη, και ζητά επίμονα αίμα, πόνο και εκδίκηση… Σε μία ανελέητη κούρσα με τον χρόνο, με μόνο της σύμμαχο απέναντι στους γρίφους και τα ερωτηματικά έναν άντρα με γκρίζο παρελθόν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της: πόσο από τον εαυτό της θα θυσίαζε με τα ίδια της τα χέρια για να φέρει πίσω εκείνους που αγαπά; Και πόσο μπορεί να πονάει κάτι τέτοιο; Η τρίτη περιπέτεια της πιο μοντέρνας, αντισυμβατικής και ξεχωριστής εκπροσώπου της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό σας.
H Κική Τσιλιγγερίδου γεννήθηκε στην Τσεχία, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά Μέσα, έντυπα και μη (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση), ενώ επί πολλά χρόνια ήταν δημοσιογράφος της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (ρεπόρτερ, και παρουσιάστρια ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών). Από το καλοκαίρι του 2017 ζει μόνιμα στην Πράγα.
Πεζογραφικά βιβλία: «Βυθισμένος ουρανός» (αστυνομικό μυθιστόρημα, πρώτος τόμος από την Τριλογία της Στέλλας Άνταμς, Εκδόσεις Bell).
Βιβλία για παιδιά: «Το μυστήριο του εξαφανισμένου παπαγάλου» (Αρσέν και Φαντομά, Γραφείο Ιδιωτικότατων Ερευνών #1), «Το μυστήριο με τα στοιχειωμένα τυράκια» (Αρσέν και Φαντομά, Γραφείο Ιδιωτικότατων Ερευνών #2), από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Η Στέλλα Άνταμς, η πρωταγωνίστρια της crime fiction σειράς της Κικής Τσιλιγγερίδου, είναι μια ηρωΐδα που λάτρεψα από τις πρώτες σελίδες του Βυθισμένου ουρανού, δύο χρόνια και δύο βιβλία πριν. Είναι τόσο καλά πλασμένη, τόσο επαρκώς δομημένη, που θα μπορούσα κάλλιστα να τη φανταστώ να βρίσκεται δίπλα μου αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν πολύ σημαντικό να βεβαιωθώ ότι είμαι φίλος μαζί της, διότι οι εχθροί της δεν μπορούν να διηγηθούν τίποτα ύστερα από μια συνάντηση μαζί της. Βασικά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γενικότερα.
Και να που μετά τον Βυθισμένο ουρανό και την Πύρινη κόλαση, φτάσαμε και στην τρίτη περιπέτεια αυτής της badass και αντισυμβατικής ηρωίδας. Η οποία είναι πιο σκοτεινή και άγρια από ποτέ, επειδή, ουσιαστικά, είναι κυρίως η προσωπική της ιστορία. Οι γνώστες του κόσμου της, αντιλαμβάνονται αμέσως ότι αυτό μοιάζει περίπου με ένα δωμάτιο γεμάτο με Semtex ακριβώς κάτω από τα πόδια τους. Όσο για τους υπόλοιπους, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Πίσω από την Στέλλα Άνταμς βρίσκεται η δημιουργός της. Η Κική Τσιλιγγερίδου. Η οποία τα είπε όλα από μόνη της. Το βιβλίο είναι ένα αδιάκοπο κρεσέντο ποιοτικής γραφής και ευφάνταστων ανατροπών. Είναι μια συγγραφέας που ξεχωρίζει εύκολα επειδή δεν διστάζει να τολμήσει. Και δικαιώνεται συνεχώς.
Πρωτότυπο. Φρέσκο. Δυναμικό. Γεμάτο Semtex. Και, τα καλύτερα νέα, έρχονται στην τελευταία σελίδα των ευχαριστιών. Στην τελευταία λέξη.
Έχει κάτι από graphic novel το βιβλίο και μια Αθήνα που είναι κάτι ανάμεσα από Sin city και Gotham city. Παγωμένος αέρας επικρατεί παντού σε αντίθεση με την Πύρινη κόλαση και όπως ακούμε στην Alice in Wonderland: “If I leave my grin behind, remind me that we're all mad here and it's okay.” Το κέντρο της Αθήνας, το Γκάζι και η Κυψέλη στο σκηνικό της αστυνομικής εγχώριας λογοτεχνίας. Μια Στέλλα που παλεύει με τους δαίμονές της, αλλά αποκαλύπτει και την ευαίσθητη πλευρά της. Ιατρικές πράξεις και La casa de papel. Τώρα που ολοκληρώθηκε η τριλογία;;; Εεεεε, ας ελπίσουμε για μεταφορά στην μεγάλη οθόνη 😎
Η Στέλλα Άνταμς όταν παραιτήθηκε από την αντιτρομοκρατική ομάδα του FBI, λόγω μιας αποτυχημένης αποστολής, προτίμησε να γυρίσει στην Ελλάδα, να γίνει κάτοικος Αθηνών και κατάφερε να γίνει επικεφαλής της Τέταρτης Ομάδας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και της Ιδιοκτησίας. Είναι σκληρή, ψυχρή, με συμπεριφορά απόμακρη, φοράει συνέχεια γυαλιά ηλίου και δεν την νοιάζει που δεν "κερδίζει φιλάθλους". Εξαίρεση αποτελεί η ομάδα της, η οποία αποτελείται από την υπαστυνόμο Ράλλη, τον υπαστυνόμο Ντηλ και τον χάκερ Παπαδάκη, θέλει να τη δεχτούν. Στήριγμά της πάντα ο αστυνόμος Αλεξιάδης που την υποστηρίζει σε κάθε της βήμα και τον αποκαλεί "Πατέρα". Είναι ικανή στη δουλειά της, έχει εξαιρετικές γνώσεις στα όπλα, μα από την Αμερική δεν ήρθε μόνη. Έφερε μαζί και τους εφιάλτες της. Κι εδώ στο τρίτο μέρος γίνονται ακόμα χειρότεροι, ακόμα πιο δυνατοί, πιο πραγματικοί.
Από τις πρώτες σελίδες βιώνουμε μαζί με την Αθήνα την παγωνιά, τη σκοτεινιά και την ομιχλώδες ατμόσφαιρα. Γιατί " οι πόλεις είναι σαν τους ανθρώπους, και είναι ίδιες μεταξύ τους. Και κρυώνουν. Και κοιμούνται. Και όταν δεν θέλουν να ξυπνήσουν, σφαλίζουν τα μάτια και γυρνούν απ' την άλλη". Το βιβλίο ξεκινάει με έναν εκδικητή μα τι εκδικητή, ένα φόνο που έχει μάρτυρα ένα κορίτσι το οποίο αναζητούν κάποιοι όχι για να το παρηγορήσουν και να το φροντίσουν, αλλά να το βγάλουν από τη μέση και τη Στέλλα που μέσα στο κεφάλι της έχει μια κακή παρέα. Έπειτα, σαν το κερασάκι σε μια απαίσια τούρτα ο Καρίμ. Ο χειρότερος εφιάλτης της είναι εκεί, στην ίδια πόλη με εκείνη και αποφασισμένος να μη την αφήσει σε ησυχία. Έτσι θα βάλει στο στόχαστρο τους μόνους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεται εκείνη. Κι εδώ θα δούμε και μια άλλη πλευρά της. Μέχρι και το δεύτερο βιβλίο ξέραμε τη σκληρή και ψυχρή Στέλλα, εδώ παίρνουμε μια γεύση από μια Στέλλα ευαίσθητη και ευάλωτη, που εγώ σαν αναγνώστρια ήθελα πολλές φορές να φροντίσω. Γραφή κινηματογραφική και ποιοτική, η οποία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και που κάποιες φορές στην αρχή μπορεί να με έκανε να "χάνομαι" ως προς τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό, αλλά σελίδα τη σελίδα όλα ήρθαν στη σωστή θέση. Δράση, αγωνία, ανατροπές και μικρά κεφάλαια που δεν με άφηναν να αφήσω το βιβλίο. Ατμόσφαιρα σκοτεινή, παγωμένη, διάβαζα στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού και της δουλειάς μου και ένιωθα το κρύο να με ανατριχιάζει. Σκηνές γεμάτες τρόμο, οι οποίες έκαναν την ανάσα μου να κόβεται, τα μάτια μου να γουρλώνουν και να βάζω το χέρι στο στόμα μου και να λέω ένα φοβισμένο ή λυπημένο "όχι". Μέχρι που έφτασα στο τέλος. Ο εκδικητής βρέθηκε, ο ένοχος του φόνου βρέθηκε και η άλλη υπόθεση λύθηκε μέσω δύο ατόμων που ναι μεν δεν περίμενε κανείς, αλλά είχαν κάθε λόγο να βρεθούν εκεί, στη καρδιά των γεγονότων. Και ήρθε η λύτρωση... Ήρθε στα αλήθεια, όμως;
Στα πολλά θετικά του βιβλίου ότι γνώρισα καλύτερα την Στέλλα Άνταμς. Και προσωπικά να τη συμπαθήσω ακόμη περισσότερο. Μπορεί να μη μου άρεσε ο Βυθισμένος ουρανός, να μη με κέρδισε η υπόθεση, συνέχισα όμως με τη Πύρινη κόλαση κι έφτασα εδώ, στο εξαιρετικό Κρύο δέρμα. Μετά από αυτό, μία είναι η απάντηση στην ερώτηση αν θέλουμε κι άλλη περιπέτεια με την πρωτότυπη ηρωίδα μας. Σε περιμένουμε με αγωνία και χαρά. Μεγάλο ευχαριστώ Στέλλα που από απέναντι σου, με έβαλες να στέκομαι δίπλα σου.
Είχα την τύχη να διαβάσω το κάθε βιβλίο με ηρωίδα τη Στέλλας Άνταμς πριν κυκλοφορήσει και όταν η Κική Τσιλιγγερίδου μού είπε ότι τελικά θα γίνουν μια τριλογία, το πρώτο που ρώτησα (με παράπονο) ήταν ΓΙΑΤΙ; Ένας τόσο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας έχει ακόμα πολλά να δώσει και να κάνει και να σκοτώσει και να δείρει, γι' αυτό και είμαι σίγουρη ότι η συγγραφέας θα το ξανασκεφτεί. Πάμε τώρα στο Κρύο Δέρμα: αν υπάρχει κάτι που μου αρέσει στους νέους συγγραφείς είναι η εξέλιξή τους σε κάθε βιβλίο και αυτό το κατάφερε η Κική Τσιλιγγερίδου. Το τρίτο και τελευταίο (;) βιβλίο της σειράς είναι και το καλύτερό της. Σκοτεινό, άγριο, εξελίσσεται σε μια δυστοπική Αθήνα που εγώ προσωπικά αγαπώ να βλέπω έτσι. Παράλληλες ιστορίες, τρομακτικοί τύποι, άγριοι φόνοι, μικρά κοριτσάκια, βία, αίμα, εκδίκηση και ένα τέλος (;) που φέρνει τη λύτρωση. Εννοείται ότι άνετα γίνεται binge-watching σειρά στο Netflix. Ειδική μνεία για τα εξώφυλλα των βιβλίων που θυμίζουν Sin City -πραγματικά εξαιρετικά, ειδικά του Κρύου Δέρματος. Και μέσα σ' όλα αυτά: η πιο αντισυμβατική ηρωίδα αυτή τη στιγμή, μια Στέλλα που αγαπάμε να μισούμε και μισούμε ν' αγαπάμε και που ελπίζω ότι θα ξαναδούμε σύντομα...
Η Στέλλα Άνταμς αντιμετωπίζει επιτέλους τους δαίμονές της. Καθώς και απρόσμενα διλήμματα. Ναι, υπάρχει και ένας φόνος. Που όμως μοιάζει να μην ενδιαφέρει κανέναν. 400 γεμάτες σελίδες. Μικρά κεφάλαια που σε παροτρύνουν να διαβάσεις λίγο ακόμα. Και μετά λίγο ακόμα. Μέχρι που ξεχνάς τις σελίδες και βυθίζεσαι. Το τέλος λυτρώνει. Λυτρώνει; Περιμένω την ανανεωμένη Στέλλα Άνταμς. Ίσως με περισσότερη λαχτάρα πια.
✒️ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ και ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ! Το τρίτο βιβλίο με την σκληρή, αντισυμβατική και καθηλωτική Στέλλα Άνταμς, έφτασε στα χέρια μου ως δώρο από έναν φίλο βιβλιοφάγο, όπου στο τσακ πρόλαβε τα δύο τελευταία αντίτυπα τη μέρα εκείνη. Και το αναφέρω αυτό διότι δεν ήμασταν οι μόνοι που αναζητήσαμε εκείνο το πρωινό την αγαπημένη μας πρωταγωνίστρια. 😉
Στο συγκεκριμένο βιβλίο έχουμε μία ιδιαίτερη υπόθεση, αρκετά πιο προσωπική για το “βαμπίρ” όπως την αποκαλούν κάποιοι από τους συνάδελφους της. Κι όχι, δεν αναφέρομαι στο δικό της team, αλλά σε αυτούς που δεν τολμούν το παραμικρό αντικρίζοντάς την. Το μοναδικό άτομο που έχει γερά κότσια να την αντιμετωπίσει, είναι ένας εφιάλτης της από το παρελθόν. Ένας δαίμονας που περιφέρεται μόνιμα μέσα στο κεφάλι της, κι ένας ακόμα που σπέρνει το χάος και την προ(σ)καλεί σε μια ζόρικη παρτίδα θανάτου. Μια κόντρα που θα τη φέρει στα όρια της!
Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο όπως τα προ��γούμενα δύο, γεμάτο με δράση, με δυνατή και σφιχτοδεμένη πλοκή, με μικρά κεφάλαια και δεν παρουσιάζει κοιλιά. Επίσης, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές είναι δοσμένες σε βαθμό που δεν θ’ αφήσουν το αναγνωστικό κοινό να πλήξει ούτε στιγμή! Τώρα, όσο για το φινάλε; Με κάλυψε αρκετά!!! 😉
ATTETION!!! ⚠️ Την Τρίτη 6 Απριλίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS και των Εκδόσεων BELL η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “ΚΡΥΟ ΔΕΡΜΑ”.💙📚 Μείνετε συντονισμένοι! 😇🙏🙂
Το ΚΡΥΟ ΔΕΡΜΑ...είναι το τρίτο μέρος της σειράς από την τριλογία της Στέλλας Άνταμς. Η γνωστή πλέον Στέλλα Άνταμς, με τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα της, μας συστήθηκε με έναν ασφυκτικό Βυθισμένο Ουρανό, συνέχισε με μια καυτή Πύρηνη Κόλαση, τώρα έρχεται με ένα βιβλίο γεμάτο χιόνι, πάγο και πολύ κρύο...
Η Στέλλα έρχεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της, τον παρανοϊκό τρομοκράτη Καρίμ. Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών του παρελθόντος? Ένα οριστικό τέλος? Μια λύτρωση?
Μια παρανοϊκή ιστορία αρχίζει και εξελίσεται σε μια παγωμένη Αθήνα. Ένας φόνος και ένα τραυματισμένο μικρό κορίτσι. Ένα κυνηγητό που φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Εφιάλτες που γίνονται πραγματικότητα η μια τρέλα που βασανίζει την ψυχή της Στέλλας Άνταμς?
Ένα βιβλίο που με την γρήγορη πλοκή του πραγματικά διαβάζεται με μια ανάσα. Ένα ψυχολογικό αστυνομικό θριλερ που με την δράση του σε καθηλώνει αλλά που έρχεται να σου δώσει απαντήσεις για όλα. Ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα που πραγματικά καταλαβαίνεις ότι η κλωστή ανάμεσα στην τρέλα και την λογική είναι πολύ λεπτή.
Η Κική Τσιλιγγερίδου με την εμφανώς εξελιγμένη και εκπληκτική γραφή της, με τα μικρά κεφάλαια που δεν κουράζουν τον αναγνώστη, κατάφερε να δώσει ένα σοκαριστικό, ανατριχιαστικό, βίαιο, σκληρό αλλά και γεμάτο με έξυπνες ανατροπές τρίτο μέρος και να γίνει όλη η τριλογία ξεχωριστή και μοναδική με μια διαφορετική και αξέχαστη ηρωίδα. Την Στέλλα Άνταμς.
Απίστευτο, καταιγιστικό, μοναδικό! Απλά απολαυστικό. Εξαιρετικές περιγραφές, ιδιαίτερα πολλές γνώσεις γύρω από κάθε τι που αφορά το βιβλίο και την πρωταγωνίστρια και μια ηρωΐδα που δεν υπάρχει όμοιά της. Θέλουμε κι άλλη Στέλλα Άνταμς!!!
Το Κρύο Δέρμα κλείνει(;) θριαμβευτικά τον κύκλο της Στέλλας Άνταμς. Το 3ο αυτό βιβλίο της Κικής Τσιλιγκεριδου πέρα από την αστυνομική πλοκή, το σασπένς, την λιτή, κοφτή γραφή που σε τροφοδοτεί σταδιακά με ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για να είσαι εκεί, και τις υπέροχες περιγραφές που παραπέμπουν σε άρτια σκηνοθετημενη ταινία, έχει όπως λέει και η ίδια στο τέλος, και κάτι παραπάνω. Για μένα αυτό το κάτι είναι το ψυχολογικό και συναισθηματικο κομμάτι της αφήγησης, είναι ο τρόπος που διατρέχει όλη την πλοκή, ο τρόπος που ενώνει την πραγματικότητα με τη σκέψη, την επιθυμία και το όνειρο. Είναι το πώς παρουσιάζεται η πάλη με τον Εαυτό και η αγωνία να συνυπαρξουμε με και να απαλύνουμε τα προσωπικά μας τραύματα. Είναι για μένα υπέροχος και ο συμβολισμός των Χεριών στο βιβλίο, αυτών των μελών του ανθρώπινου σώματος που διοχετευουν στον Άλλον αγάπη, εμπιστοσύνη, δοτικοτητα. Περιμένω το επόμενο!!
ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Πόσο υπέροχα, παγωμένα ανατριχιαστικό είναι αυτό τρίτο μέρος της τριλογίας της Στέλλας Άνταμς! Αυτό το τελευταίο βιβλίο της σειράς είναι απόλυτα χορταστικό. Η αντι-ηρωίδα μας στα καλύτερά της! Μπορεί να θεωρούμε πως το κάθε βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ανεξάρτητα από τα άλλα, κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως, για να μπει ο αναγνώστης καλύτερα στο κλίμα της κάθε ιστορίας, θα πρέπει να διαβάσει και τις τρεις ιστορίες, με τη σειρά έτσι όπως έχουν κυκλοφορήσει. Η δε ηρωίδα, πάντα αντισυμβατική, ασυμβίβαστη, μονόχνωτη κατά τους συναδέλφους της, με την όψη της να μοιάζει περισσότερο με βαμπίρ, παραμένει πάντα ανθρώπινη, περισσότερο από ποτέ, αναπνέει, κινείται, παλεύει και περπατά ανάμεσά μας, είναι μια από μας. Θέλει να κάνει τον κόσμο όπου ζούμε ένα καλύτερο μέρος. Αυτή τη φορά καλείται να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τους δαίμονές της, τον χειρότερό της εφιάλτη. Αγωνίζεται μέσα στην ελληνική επικράτεια, στην πρωτεύουσα, στη σύγχρονη Αθήνα. Σε μια πόλη, που βρίσκεται μέσα στη καρδιά του χειμώνα, που αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανή κύμα ψύχους, με τους ανθρώπους να έχουν ταμπουρωθεί μέσα στα σπίτια τους, και οι δρόμοι να είναι εντελώς άδειοι και να τους πνίγει η πυκνή ομίχλη. Μια γραφή εξαιρετική, αλλά προ πάντων κινηματογραφική, και σε αυτό το βιβλίο ακόμα καλύτερη, μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, παρόλο το ολόλευκο τοπίο του χιονιού. Αυτός ο τόμος τα έχει όλα, αγωνία, σασπένς ανατροπές, φρίκη, τρόμο και να νιώθουμε το δέρμα μας να ανατριχιάζει από τη παγωνιά και όχι μόνο, που αισθανόμαστε από την ιστορία. Καταλήγουμε να έχουμε κι εμείς Κρύο Δέρμα. Κρατάει εμάς τους αναγνώστες δέσμιους μέχρι την τελευταία του σελίδα. Δεν νομίζω πως θα μας χάλαγε, κάποια στιγμή στο μέλλον, να συναντήσουμε νέες ιστορίες μαζί της. Προσωπικά πιστεύω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, οι ιστορίες της Στέλλας Άνταμς να μεταφερθούν στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη και στο σκηνοθετικό τιμόνι να βρίσκεται αυτός που έχει μεταφέρει στη μικρή οθόνη μια άλλη τριλογία. Εσείς τι λέτε;