Jump to ratings and reviews
Rate this book

Knäböj: om kvinnor och styrketräning

Rate this book
"Texterna är ifrågasättande och väcker många tankar kring hur kroppar har betraktats och behandlats genom historien och hur vi betraktar kvinnors kroppar i förhållande till mäns i modern tid. Martinsson reflekterar löpande kring hur aspekter som kön, ras, etnicitet och klass har påverkat och påverkar normer kring träning och hälsa. Boken passar såväl en tyngdlyftningsintresserad allmänhet som alla som är intresserade av frågor såsom jämställdhet och synen på kvinnlighet, idrott och träning." - BTJ.

Idag är styrketräning en helt självklar träningsform för svenska kvinnor. Men fram till nyligen var det en tabubelagd syssla, och om den skulle utföras skulle det helst inte ske utanför hemmet. Att som kvinna tävla i sporten tyngdlyftning var otänkbart inte förrän år 2000 var damer välkomna att ställa upp i OS.

Knäböj är en berättelse om kvinnor och styrketräning. Det handlar om hur den enkla strävan att själv få bygga sin kropp och lyfta tungt har motarbetats och misstänkliggjorts, och om det mod och kreativitet som krävts för att trotsa den. Med ett personligt och kunnigt tilltal, med inspiration från skönlitteraturen och forskningen, skriver journalisten Sara Martinsson den kvinnliga styrketräningens idéhistoria, från strong women och föreningslivets eldsjälar till dagens träningsinfluencers.

Sara Martinsson är frilansjournalist och tyngdlyftningstränare. Hon skriver om musik, kultur och träning i bland annat DN och Arbetet.

210 pages, Hardcover

Published January 8, 2021

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Sara Martinsson

14 books1 follower
Sara Martinsson är frilansjournalist och tyngdlyftningstränare. Hon skriver om musik, kultur och träning i bland annat DN och Arbetet.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
25 (26%)
4 stars
46 (48%)
3 stars
19 (20%)
2 stars
2 (2%)
1 star
2 (2%)
Displaying 1 - 11 of 11 reviews
Profile Image for Sofia Walan.
9 reviews
January 16, 2021
Som jag ÄLSKAR den här boken! För att den är vackert skriven, sjukt intressant, svår och ibland lätt, teoretiskt, filosofisk men också praktisk och personlig. Mina livs största intressen: träning, feminism, samhällsförändringar och jämlikhet i en underbar kombination. Avundsjuk på alla er som har den kvar att läsa!
Profile Image for daniel.
25 reviews1 follower
August 7, 2021
En bok som förvånande nog handlade mindre om knäböj än om kvinnors träning, kroppar och kroppskontroll. En lättläst bok om samtidens biopolitiska diskurs.

Skulle varmt rekommendera den till alla som är intresserad av kroppar och feminism.
Profile Image for Ebba.
74 reviews7 followers
February 17, 2021
Trodde inte jag skulle bli så berörd av den här men Martinsson skriver verkligen vackert om träning. Lärde mig så mkt och fick ord på mkt jag känt själv.
Profile Image for Stefan.
19 reviews5 followers
February 27, 2021
Riktigt bra bok om träning. Inte en massa fysiologi och program utan om träningen i samhället, hur vi ser på den.
Med utgångspunkt i sin egen historia berättar Sara Martinsson om styrketräningens och tyngdlyftningens historia, med fokus på hur det sett ut för kvinnor. En viktig del i detta är hur attityderna sett ut gentemot kroppen, både filosofiskt och ur klassperspektiv och genusperspektiv. Fascinerande och tankeväckande.
Varmt rekommenderad bok.
Profile Image for Ida.
18 reviews1 follower
March 5, 2021
4.5
Jag förväntade mig inte att tycka så himla mycket om boken som jag faktiskt gjorde. Väldigt intressant, och genomsyrat av en skarp analys av feminism, klass och samhällsfrågor. Rekommenderar varmt.
Profile Image for Malin.
119 reviews5 followers
December 5, 2021
Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av ”Knäböj” men den levererade både genom att sätta ord på tankar jag själv har och genom att ge mig nya perspektiv på kvinnlig styrketräning. Älskade resonerandet och att Martinssons egna funderingar fick ta plats! Känner att den här boken kommer stanna i mig länge.
Profile Image for Kasper Englund.
10 reviews
August 19, 2022
Fullkomligt älskar den här boken.
Den handlar om styrketräning och om så himla mycket mer. Om kvinnors liv och villkor, om objektifiering, privilegiet att få vara självklar: både subjekt och objekt, både kropp och huvud, om yta och om djup, om att kasta "tjejkast", om att känna att man behöver välja mellan att bli stark och att fortsätta vara (ses som) kvinna, om att förändra kroppen och att stå stadigare både fysiskt och mentalt.

Jag uppskattar också verkligen hur prövande och tvivlande Sara Martinsson är. Hon ställer alla de obekväma frågorna och kommer inte med några enkla svar.

Läs den även om du aldrig tänkt sätta din fot på ett gym.
August 4, 2021
Den här boken var mycket mer än vad jag förväntade mig. Sara Martinsson skriver om styrketräning genom tiderna och den plats kvinnor (inte) har haft i den. Jag trodde att jag skulle få läsa peppade anekdoter om starka kvinnor och hur de tränade. Istället fann jag en filosofisk skrift om genus, klass och den kartesiska dualismen. Det här är en bok att läsa och diskutera.
124 reviews
July 10, 2021
Det här är en av dessa böcker som kommer att förändra mig. SM gör en akademisk analys av något som är mycket personligt praktiskt/fysiskt och hon bjuder på sig själv utan att lämna ut för mycket. Smakfullt, lärorikt och inspirerande.
Displaying 1 - 11 of 11 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.