Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vänligheten” as Want to Read:
Vänligheten
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vänligheten

3.83  ·  Rating details ·  326 ratings  ·  55 reviews
En klargul, låst container.

En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort.

Under denna förändringens tid får vi följa sex personer runt 30 år som även de är stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf
...more
Hardcover, 715 pages
Published January 4th 2021 by Ordfront förlag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vänligheten, please sign up.

Be the first to ask a question about Vänligheten

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.83  · 
Rating details
 ·  326 ratings  ·  55 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Vänligheten
Lena
Jan 28, 2021 rated it really liked it
Skulle nästan kategorisera den Y/A och det är inte så
mycket ren skräck.
I början av boken tar folks vänlighet
stor plats på ett ganska gulligt sätt. Detta byts så
småningom mot att man blir mer och mer
misstänksamma, otrevliga och rent av omänskliga
i sina tankar och beteenden. Hela samhället går mot
undergång.
Mer kan jag inte säga utan att avslöja något.
Men han har fått till det ordentligt och som
vanligt handlar det mest om lite udda vinddrivna
existenser som kämpar med sina relationer och li
...more
Britt-Marie Kullin
Jan 12, 2021 rated it it was amazing
Shelves: read-2021
Betyg: 5 av 5 - Ja, vad ska man säga om denna bok. Precis som när jag ska skriva om Stephen Kings och Fredrik Backmans böcker, så räcker orden inte riktigt till. Och inte betygen heller, för den här är värd 10 av 5. Den här boken är ett riktigt mästerverk av John Ajvide Lindqvist. Och precis som King och Backman, så är John Ajvide helt fantastisk på att så fint skildra lite trasiga och udda människor, och det gör han med ett otroligt stort hjärta. Boken handlar väl egentligen mest om relationer ...more
Madeleine Knutsson
Tack Ordfront förlag för detta bokexemplar!

Det är ingen hemlighet att jag älskar Ajvide Lindqvist böcker och jag älskar den här boken. Men då frågar du dig kanske varför har jag bara gett den här boken 3 stjärnor när historien verkligen var ett mästerverk. Det är enbart för jag blev så besviken hur Ajvide har valt att beskriva de två kvinnliga karaktärer. Siw och Anna är tjocka. Det är allt de är. Deras personlighet är även att de är tjocka. När någon annan tänker på dessa karaktärer så tänker
...more
Maja Ingrid
Jan 19, 2021 rated it liked it
First things first. This isn’t actually horror. So, if you go into this book expecting horror like Låt den rätte komma in or Lilla stjärna Don’t. The book is very toned down when it comes to the horror aspect.

It’s a book about kindness, or what happens to people when kindness disappears. One autumn day, a mysterious yellow container arrives in the Harbour of Norrtälje, a medium-sized Swedish town. When it’s opened, something dark is let out. Throughout the book we get snippets of everyday life
...more
Toria
Jan 22, 2021 rated it liked it
A low 3 stars. It's well written and very readable however I didn't connect with the story or the characters. Didn't find it any bit of exciting as I had hoped going in to it. But it was an okay read, a decent book. ...more
Emil Nilsson-Mäki
Jan 17, 2021 rated it liked it
Alltid ett nöje att läsa Ajvide. Det blir aldrig tråkigt och tempot flyter på fint. Saknar dock skräcken i denna bok. Det var så lite av det. Fina personporträtt dock även om de ibland var väl effektiva och förenklade.
Johan Persson
Feb 15, 2021 rated it really liked it
Vissa recensenter har beklagat sig över att Vänligheten inte är särskilt läskig. Det är den inte, men det är en märklig kritik när John Ajvide Lindqvist själv hela tiden sagt att det är hans snällaste bok. Det verkar handla om att det finns vissa förväntningar på genretillhörighet, trots att JAL tidigare lekt med både självbiografins och kriminallitteraturens former. Vänligheten tangerar skräckgenren men är kanske snarare magisk realism eller urban fantasy. Framförallt är det en bok om Norrtälje ...more
Oscar
Jan 24, 2021 rated it really liked it
Ett värdigt tillägg i Ajvides bibliografi. En annorlunda berättelse som skickligt spelar pä läsarens känslor, skiftet mellan att med värme skrocka och ha en klump av oro i magen gestaltar denna historia väl.

Skräcken, som annars är Ajvides kännetecken, hamnar lite i skuggan av berättelsen tema kring mänsklighet och beroende. Dock finns den där, växelvis suggestiv, vilket jag föredrar, och växelvis ytterst öppet.

De populärkulturella referenser haglar tätt och intelligent i, återigen visar Ajvide p
...more
Jenny
Feb 17, 2021 added it
Shelves: 2021
Nämen... njä? Min favoritförfattare kommer med en tegelsten och slänger in beskrivningar om tjocka tjejer på varannan sida (inte bara i en betraktares ögon). Ett av flera problem jag hade med denna bok. Tyvärr.
Johanna Hammarström
Grymt skarp samtidsskildring blandat med skräck. Jag gillar alla referenser (typ till King eller Stranger Things) från Ajvide Lindqvist i boken - berättarrösten blir väldigt medveten. Skulle ej klassa denna som ren skräcklittaretur snarare övernaturliga inslag i en skildring av människors bra och mindre bra sidor, av klyftor, klassamhälle och rasism.
Älskar de små styckena av vänlighet i bokens första delar som medan boken fortskrider långsamt försvinner för att ersättas med illvillija.
Marran
Jan 19, 2021 rated it it was ok
Jag undrar om jag och expressens recencent läst samma bok då han beskriver den som gastkramande och det kan jag verkligen inte hålla med om att den är.

Nu är ju inte det här en skräck roman och marknadsförs väl inte heller som en sådan men läser man baksidan och tänker vad författaren brukar skriva för böcker så tror man ju lätt det.

Är den bra då? Nja måste jag väl säga.. Ofta när det gäller en tjock bok så blir jag mer och mer engagerad I personerna men det kan jag inte påstå att jag blev när d
...more
Marléne Ärlemalm Dahlin
Jan 26, 2021 rated it really liked it
Vänligheten handlar om sex personer som lever ett vanligt liv i Norrtälje. De verkar alla undra vad som är meningen med livet, när vardagen lunkar på i sakta mak. Till det börjar hända märkliga saker. För ja, det som är så karakteristiskt för Ajvide, hittar vi även i denna bok. Mina förväntningar om något helt annat, något socialrealistiskt och tänkvärt, infrias inte och igenkänningsfaktorn är stor. De övernaturliga elementen Finns där men berättelsen är relationsbaserad och det är den stora beh ...more
Clara Trogen Pahlén
Feb 01, 2021 rated it really liked it
Som alltid älskar jag Lindqvists förmåga att fläta samman det vardagliga och det monstruösa, otänkbara. Underbara karaktärer som lever kvar i en (Alva! <3) och en riktigt välskriven historia som dessutom säger något viktigt om vår samtid. Alla de där små vänliga orden och handlingarna kan tyckas små, men sammantagna förändrar de världen. Och avsaknaden av dem skulle bli katastrofal.
Safir
Jan 13, 2021 rated it really liked it
Shelves: 2021
Jag tror detta är Ajvide Lindqvists mest lågmälda och, ja vänliga bok. De övernaturliga inslagen och den krypande spänningen finns också, men i större delen av de 700 sidorna så puttrar berättelsen på i bakgrunden medan det är karaktärernas bakgrund och inbördes relationer som gör att boken är svår att lägga ifrån sig. Utmärkt så.
Anna (med näsan i en bok) Danielsson
Så har då även jag läst Vänligheten av John Ajvide Lindqvist. Han brukar med rätta beskrivas som Sveriges Stephen King men den här boken klassas nog mer till genren magisk realism än skräck.

En höstmorgon står plötsligt en gul container i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den kommit dit. När den, efter visst dividerande öppnas, så görs en fruktansvärd upptäckt men det är inte allt. Något fasansfullt som förgiftar stan släpps ut och den vardagliga vänligheten börjar vittra bort.

Vi får följa sex pers
...more
Bokbabbel
Jan 24, 2021 rated it liked it
Shelves: tegelsten
"Hon borde städa. Hon vill inte städa. Lägenhetens skick är ett slags protesthandling, ett sätt att spjärna emot realiteten att hon bor i den. Varje sällsynt gång som hon städar och sköter om sin bostad känns det som ett nederlag och ett accepterande av provisoriet som något beständigt."

De första trehundra sidornas evinnerliga kommenterande om kvinnornas utseende, eller snarare att de var så tjocka/dallriga/tunga/whatnot var så himla tröttsamt och fick Elly Griffiths Ruth Galloway (i de tidiga b
...more
Jack
Feb 09, 2021 rated it it was ok
Nej.. Alltså jag är besviken. Det är ledsamt att det känns som att hans böcker blir sämre och sämre. Jag vet att när jag läste Hanteringen av odöda och Låt den rätte komma in så tyckte jag att han var fenomenal på att beskriva alldeles vanliga människor, och att det var det som gjorde skräcken så bra. Men jag har ändrat mig. Alla karaktärer i boken känns som karikatyrer och det dryper av klassförakt, fettförakt och exotifiering. Som uppvuxen och i viss mån kvar i en mindre ort känner jag mig dir ...more
Torbjörn Nilsson
Feb 14, 2021 rated it it was amazing
Aldrig läst något av JAL och blir riktigt tagen. En mycket trivsam berättelse om viktiga saker och samtiden. Rymmer också väldigt hemska händelser. Fint att läsa en bok om alldeles "vanliga* människor i en småstad. De övernaturliga inslagen höjer romanen och ger den existentiella dimensioner. Härliga huvudpersoner och framförallt barnet Alva smälter mitt hjärta.
Hade lite svårt för författarens inläsning i början, men det gick snabbt över.
...more
Ann-Marie
I liked the first half of the book more than the second. I have always admired the authors skill to make the characters alive and real, so also in this book. I don't really understand the story. I liked his ambition to tell a story of what happens when people stop being kind and decent but I never got hooked by his storytelling this time. ...more
Braxwall
Feb 20, 2021 rated it really liked it
Det här är ingen skräckis. Det här är en jäkligt fin skildring av vänskap, känslor och staden Norrtälje. Porträtten av huvudpersonerna är fint tecknade vilket bidrar till känslan att man vill att det ska gå väl för dem trots vetskapen om det påtagliga, gnagande hot som bokstavligen bubblar under ytan.
Lilian Samuelsson
Feb 01, 2021 rated it it was amazing
I början tänkte jag att den var i längsta laget för min smak, men nu hade jag inte velat vara utan en enda sida! Vilken berättelse om vår samtid, om oss människor, om rädslor, kärlek och alla andra känslor som påverkar oss som individer. Fantastisk!
Sara Hulander
Feb 10, 2021 rated it liked it
Lite för lång(?), och lite för mycket delat fokus mellan 6 personer. Men ändå välskriven och bitvis spännande. Svårt dock att hålla en bok spännande på 700+ sidor vad det verkar
Charlott Stenberg
Feb 11, 2021 rated it it was amazing
Shelves: read-2021
Fin roman om vänskap, vänlighet, vart samhället är på väg... Minmalt med skräck.
Anna
Feb 20, 2021 rated it liked it
3.5/5
HeWhoWalksBehindTheRows
Jan 21, 2021 rated it really liked it
Jag älskar John Ajvide Lindqvists böcker. Vänligheten, hans längsta hittills, är bitvis otroligt bra. Personporträtten (även om övervikten tjatas lite väl mycket om) är som vanligt utomordentliga. Så pass utomordentligt bra att själva huvudhistorien där Vänligheten sakta försvinner hos invånarna i Norrtälje är det minst intressanta. Det är kompisrelationerna som är bokens styrka och när det kommer till just det så är det få som slår Ajvide på fingrarna. Vänligheten var väl värd väntan!
Jonas Toftefors
Feb 08, 2021 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Det här är riktigt bra. Efter utflykten med triologin kring Himmelstrand som inte var helt lysande så är Ajvide Lindqvist tillbaks där han behärskar scenen, den vanliga svenska småtrista vardagen med en liten skärva oro och rädsla. Om du inte läst den, lyssna på den som ljudbok - det är författarinläsning där hans mjuka röst står i skarp kontrast mot innehållet.

Andemeningen i boken är att vi skall vara vänliga mot varandra och att det faktiskt är enligt vår natur att vara det. Vi får följa två
...more
Helena Kvarnsell
Jan 20, 2021 rated it it was amazing
Jag ser alla karaktärerna framför mig. Jag kan inte släppa boken ifrån mig och sörjer när den tar slut.
Fiktiviteter
Jan 13, 2021 rated it really liked it
Läs min recension på bloggen: https://www.fiktiviteter.se/2021/01/1... ...more
Staffan
Jan 28, 2021 rated it it was amazing
Ajvide har aldrig varit bättre!
John Carlsson
Feb 28, 2021 rated it really liked it
Shelves: 2021
Den här berättelsen kretsar huvudsakligen kring två kompisgäng (ett av dem en duo) som hängt ihop var för sig i barndomen 90/00-talens Norrtälje.

Det ena består av Max, Johan och Marko. Det andra av Siw och Anna. Alla av dem har olika bakgrund och förutsättningar för livet. Livet kommer inte bli som de förutsett eller önskat när de blir vuxna. För vissa av dem innebär det en förbättring, för andra motsatsen. Två av dem besitter dessutom övernaturliga krafter.

Hösten 2018 upptäcks en gul container
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Nattavaara (Nordmark, #1)
 • Rotvälta
 • Stormvakt (Strindberg, #1)
 • Bärarna
 • Lisa och Lilly: En sann kärlekshistoria
 • Dagarna, dagarna, dagarna
 • Fjärilsvägen
 • Stöld
 • De drabbade (Claes Claesson #9)
 • Herrarna satte oss hit
 • This is How it Ends
 • The Murder Road (Ben Cooper & Diane Fry, #15)
 • Secrets of Death (Cooper & Fry #16)
 • The Glare
 • Scratches
 • Strega
 • Nidamörkur
 • Den första frosten
See similar books…
2,879 followers
John Ajvide Lindqvist (John Erik Ajvide Lindqvist) is a Swedish author who grew up in Blackeberg, the setting for Let the Right One In . Wanting to become something awful and fantastic, he first became a conjurer, and then was a stand-up comedian for twelve years. He has also written for Swedish television.

His Let the Right One In was a bestseller in Sweden and was named Best Novel in Trans
...more

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
14 likes · 3 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »