Jump to ratings and reviews
Rate this book

Det svarta regnet

Rate this book
Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat och se till att aldrig få in något giftigt i huset eller gå ut i det svarta regnet. Men, det Liv drömmer allra mest om, är att de snart ska ge sig av därifrån, för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont.

Vinnare av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020!
Ur juryns motivering: "En gripande, stark och helt och hållet briljant berättelse om en framtid i svart regn. Andlöst spännande från första till sista sidan."

192 pages, Paperback

First published September 15, 2020

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Stina Nilsson

14 books2 followers
Eldens Aska
Monsterum
En konstnärssjäl är hon till fullo, det märks i raderna.
och förmågan att skriva luftigt även kring det hårda som
kan hända i livet är riktigt bra. Dikter i allmänhet är
ofta tunga tunga tunga när det deppiga avhandlas.
Därför känns det upplyftande när man ser att Stina skriver
med sin egna poesiskrift även där brukligt brukar vara
en annan ton.

http://monsterum.blogspot.se/2012/10/...

Luftens sötma
Tidningen kulturen
Stina skriver om det stor och det lilla och hon låter dessa mötas i många av dikterna. Ett mikro- och makrokosmos som tydligt är åtskilda men som kommer att mötas och bli ett. Den lilla människan i det oändliga universum, där fruktan och längtan efter det oändliga blir till en mänsklig företeelse, ett mikrofenomen i det faktiska oändliga universum.
http://tidningenkulturen.se/artiklar/...

Andetag
Tidningen kulturen
…huvudpersonen är trots allt en egocentrisk kvinna som tycker mer om möbler än om människor.
Trots detta är språket så pass fascinerande att man förlåter boken dess brister. Läsaren väntar med hela kroppen på Nilssons nästa roman.
http

Andetag
Lingonhjärta
… är detta en väldigt läsvärd bok och som man läser på en eftermiddag men det jag tyckte mest om i boken är helt klart språket. Det är vackert, flytande och underbart. Lite som att jag fick känslan av att flyta när jag läste den. Helt klart en liten fin bok i fin förpackning och med fint innehåll.

http://www.lingonhjarta.com/2013/03/a...

Eko av natt
Kulturmagasinet Kulturbloggen
Ibland lyckas man komma över nyskapande litteratur. En bok, som inte riktigt passar in i något fack, hur mycket man än vrider och vänder på den. […] Poetisk spänning, är det närmsta jag kan komma en rättvis beskrivning.

http://kulturbloggen.com/?p=67561

Eko av natt
Books on my mind
Det tog ett tag innan jag började läsa men när jag väl började kunde jag helt enkelt inte sluta. En sida till, en sida till, var det som ekade genom mitt huvud. För det här är riktigt bra. Bra skrivet och berättat, sammanhängande och bearbetat. Läs absolut!

http://booksonmymind.me/2013/04/18/st...

Eko av natt
Boklysten
Det är mycket och svåra känslor - det är aldrig lätt att läsa om ångest och förtvivlan och den här texten är så stark att jag själv tidvis får en knut i magen och lätt andnöd.

http://boklysten.blogspot.se/2013/04/...

Sagan om smått och gott
Tidningen Kulturen
Sagan om "Smått och gott- om trollen, häxan och spöket" av Stina Nilssons är en perfekt högläsningsbok som kan ge fina associationer för barnens fantasi med den lockande texten och med de skira sköna teckningarna som Marika Lif står för.

http://tidningenkulturen.se/artiklar/...

Sagan om häxan Märta
Kultursidan
När Märta blivit elak blir hon påhittig och hon lurar två små barn, som gått vilse, att gå hennes ärende för att stjäla asken med snällpulver.
De öser snällpulver över henne, så mycket att hon inte ens minns att hon varit elak, vilket blir lite komiskt.

http://www.kultursidan.nu/?p=12857

Sagan om häxan Märta
Tidningen Kulturen
Det är en förtjusande berättelse skriven i gammal sagotradition på ett poetiskt lekfullt språk som gör att man inte vill sluta läsa.
Med Nilsson som berättarröst kan man kura ner sig i säng eller soffa för en stunds mysig högläsning och bara resa med.

http://www.tidningenkulturen.se/artik...Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
16 (13%)
4 stars
40 (34%)
3 stars
46 (39%)
2 stars
14 (11%)
1 star
1 (<1%)
Displaying 1 - 16 of 16 reviews
Profile Image for Madeleine Knutsson.
743 reviews107 followers
July 9, 2021
Men oj! Jag var fast från början och jag behövde veta vad som skulle hända dessa karaktärer. Blev till en början lite besviken på slutet innan jag fick reda på att det kommer komma en fortsättning, tack och lov. Jag MÅSTE få reda på mer och om systrarna faktiskt lyckades.
Profile Image for Queen Ophilia III.
729 reviews36 followers
January 19, 2021
I början kände jag mig väldigt inne i boken. Sedan började systrarna prata om svart magi, älvor och demoner och jag började fråga mig om detta var en fantasy bok (vilket jag inte alls uppfattat). Förvirrade fortsatte jag ändå att läsa.

Efter ungefär halva boken får vi en förklaring på detta vilket jag kan acceptera. Något vi inte får förklarat någonsin är hur folk blir sjuka och vad det är för sjukdom. Skulle gärna vilja veta mer.

Annars en bra framtids dystopi bok för ungdomar. Inte direkt min smak, dock väldigt lätt och snabb läst.
Profile Image for Viggo.
133 reviews1 follower
October 3, 2020
En otroligt mörk och stämningsfull postapokalyptisk berättelse med karaktärer som är lätta att knyta an till och som lyckas fylla berättelsen med små ljusglimtar mitt i allt mörker. Rekommenderas starkt!
Profile Image for Bokstavlarna.
104 reviews
December 14, 2020
Som en The Road för mellanåldern. Dyster postapokalyps i svensk tappning. jag gillar ju feel bad, men den här boken känns faktiskt lite väl svartsynt för den tilltänkta målgruppen.
Profile Image for Linnea Lopez.
46 reviews2 followers
December 28, 2020
Otroligt mörk och dyster, men ändå med glimtar av ljus och hopp. Gillar settingen mycket - postapokalyptiskt, zombifierat, dystopiskt och klimatförändrat Sverige. Målgruppen 9-12 känns något ungt för vissa av scenerna som är extra läskiga, men min nioåring satt som förtrollad av högläsningen och älskar boken.

Roligt med den unga, modiga huvudrollsinnehavaren Liv som verkligen är en kick-ass 12-åring!
Profile Image for Christina Öhman.
Author 4 books15 followers
December 28, 2020
WOW! Det svarta regnet är skriven för åldrarna 9-12 år, men det märks mest på hur lättläst den är. Annars är det en väldigt mörk berättelse, som är otroligt gripande! Jag satt helt fastnaglad mot slutet med en klump i magen.

Vi får följa Liv, en fantastisk liten (men stor) tjej, och hennes familj i deras kamp för överlevnad i en värld som blivit förstörd.
Jag förflyttas till deras stuga och känner den svarta leran som omger den. Lika mycket som jag känner ledan och desperationen.

Levande miljöbeskrivningar, starka karaktärer och mycket karaktärsdrivet med en underliggande mörk handling. Precis i min smak 😍👌
160 reviews2 followers
Read
February 2, 2021
Passar: äldre Hcg och kanske upp till åk 8? pga Otroligt Mörk. (innehåller bl a kropp efter självmord, så inget för känsliga.

Det här är så långt från Frallan, Viggo, Myran och Jonny man kan komma.
En dystopisk roman som utspelar sig någonstans i Falu kommun (som jag baserar på efter några ledtrådar i texten). Jag gissar att det har skett en miljökatastrof någon gång i ganska nära tid. Regnet är svart och bör undvikas, solen lyser knappt, vintrarna är hårda och kalla och skördarna är små, om ens existerande. Nästan alla har flytt platsen vi befinner oss på, för att söka efter något bättre någon annanstans. Det är snart bara Liv och hennes familj kvar, men pappan är sjuk och blir emellanåt våldsam pga sjukdomen som ger honom svarta fläckar på huden. Pappan har berättat för Liv och hennes lillasyster om trollkarlarna som förstörde världen och minns hur det var förr.
Liv lär sig jaga och skjuta, medan lillasystern måste ta hand om trädgårdslandet och hålla igång elden. En dag är pappan död, men det är inte pga sjukdomen... Det blir bara värre: Maten sinar och det är allt svårare att skaffa mat. Hungern och kylan sprider ut sig över sidorna. Och en dag blir också mamman sjuk...

JD: Suuuuupermörk och det känns som att det aldrig ljusnar. Har sett att den jämförs med Vägen av McCarthy men den har jag inte läst. Manuset hade kunnat gås igenom en korrektursomgång till, eftersom kommateringarna och upprepningarna ibland är lite väl många. Men bortser man från detta är det en spännande historia och jag vill verkligen veta hur det ska gå. Att följa Livs tankar på vad hon har hört av sina föräldrar om världen förr och det hon ser efter katastrofen. Hon har aldrig sett en hund! De sista 20 sidorna kan jag inte sluta läsa. Slutet bäddar för en fortsättning.
457 reviews4 followers
January 16, 2022
Suggestiv, gripande och spännande!
"Det svarta regnet" är en riktig bladvändare. Visserligen en väldigt mörk och dyster sådan men trots det är den mycket svår att lägga undan. Jag fastnade direkt för de starka karaktärerna och speciellt då 12-åriga Liv som är den äldre av de två systrarna.

Stina Nilssons välskrivna dystopi fängslar läsaren från första sidan. Mitt i allt det mörka, svarta och geggiga regnet kommer det små glimtar av ljus och hopp om den framtid som kanske finns. Trots att jag har passerat rekommenderad läsålder med råge känner jag att jag mycket gärna hade läst fortsättningen.

Min hjälpläsare, tioåriga Ebba, och hennes mamma kände att Ebba var lite för ung, boken kändes för mörk för den åldern. Hennes mamma gillade dock den och vill gärna läsa fortsättningen. Hon tyckte den ar bra skriven med fint beskrivande och målande detaljer.
- Visa kortare text
Profile Image for Gullis lästips.
208 reviews7 followers
March 30, 2021
Det svarta regnet är en apokalyptisk dystopi som handlar om kampen om överlevnad!

Det här är en mörk och andlöst spännande bok där det svarta, geggiga och livsfarliga regnet klibbar sig fast långt efter att boken är slutläst.

Här möts läsarna av en mörk dystopisk överlevnadsroman där världen blivit närmast obeboelig efter miljöförstöring och där varje dag är en kamp för överlevnad.

Det svarta regnet är en mörk, gripande och spännande bladvändare som rekommenderas till läsare från 9 år och uppåt.

Läs den fullständiga bokrecensionen via min blogg: https://www.gullislastips.se/2021/03/...
Profile Image for Jacob Lindell.
13 reviews
December 1, 2020
Oj. Vet inte vad jag ska säga. Den här boken är så välskriven och så spännande. Det är länge sen jag läste en bok som i slutet av boken fick mig att bara tappa den ur min hand i en känsla av tomhet, en tomhet av att jag inte kan finna några ord över hur bra den var. Hoppas innerligt att det kommer en del 2 ❤️
269 reviews2 followers
September 28, 2022
Svart men bra story. Välskrivet, med korta meningar och med ett språk som är okomplicerat utan att vara urvattnat. Ser fram emot att läsa följande delar.
Jag ställer mig dock frågande till hur förlaget kom fram till mellanstadiet som åldersrekommendation. Med tanke på hur brutala vissa scener är skulle jag vilja se den för högstadiet.
Profile Image for Helena Söderblom.
Author 2 books2 followers
January 28, 2021
Mycket välskriven och dessutom spännande, trots att handlingen är ganska sparsmakad. Väldigt mörk och sorglig, fint berättad.
Profile Image for Lotta.
349 reviews8 followers
May 29, 2021
Jag tyckte att det lät som en väldigt spännande bok för min inre 12-åring att läsa och den börjar bra. Jag gillar upplägget och karaktärerna, den påminner lite om Sofia Nordins dystopi-serie. Boken var välskriven och det är ett bra driv i handlingen. Det är lite av en feelbad för yngre läsare med fokus på överlevnad vilket jag tycker är bra, det behövs mer av den sorten. Men jag hade förväntat mig mer av en övernaturlig, dystopisk framtid och jag blev därför lite besviken på hur den slutade. Utöver det så gillade jag den, men varför slutade den så abrupt! Jag ville ju läsa mer, håller tummarna för en fortsättning!
Displaying 1 - 16 of 16 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.