Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Nyanyian Tanjung Sepi” as Want to Read:
Nyanyian Tanjung Sepi
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Nyanyian Tanjung Sepi

4.44  ·  Rating details ·  282 Ratings  ·  27 Reviews
Dan sepi itu terus menghambat aku ke mana-mana sehingga menjadikan aku resah gelisah tiada jalan pulang. Aduhai, masa yang indah itu sudah pergi semuannya... sehingga tidak ada apa-apa lagi yang tersisa untukku di sini.

Aku seperti camar yang patah sayap. Aku bagaikan biduk tanpa perhentian. Aku umpama permaisuri tanpa kerajaan.
755 pages
Published 2006 by Creative Enterprise
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Nyanyian Tanjung Sepi, please sign up.

Be the first to ask a question about Nyanyian Tanjung Sepi

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Gobokairina
Feb 01, 2011 rated it it was amazing
Shelves: favorites, koleksi-ga
Apa yang indahnya novel ini? Novel yang pada mulanya adalah naskah e-novel yang dilayarkan di teratak kecil Nyanyian Tanjung Sepi :D Sukar mahu menjawabnya kerana aku rasa keseluruhan cerita ini memang indah. Maaf kalau aku bias, tapi ini apa yang aku rasa seusai menutup cerita cinta berhalaman 755 ini. Ada rasa yang berbaur. Bukan kerana kecewa dengan penamatnya tetapi rasa kagum dengan penamat cinta antara Aqmar, Khalida dan Zainur.

Aqmar; lelaki hebat di mataku. Hampir setanding [atau mungkin
...more
Juliza
Jan 30, 2012 rated it it was amazing
Selepas berperang dengan bulan percukaian pada penghujung Jun (pengajaran: janganlah beria-ia yakin boleh menyelesaikan e-Filling di hujung-hujung waktunya seperti perempuan yang menulis review ini) dan sesudah berdaya(Alhamdulillah) mengharungi demam, batuk juga selesema - akhirnya hamba berjaya 'touch down' di muka surat terakhir naskhah indah bertajuk Nyanyian Tanjung Sepi (NTS) ini.

Sebenarnya tiada apa pun yang perlu hamba review lagi (tetapi kerana hamba sedikit - sedikit saja ya - becok se
...more
Along Norhamira
Sep 05, 2017 rated it it was amazing
Tak pernah tak kagum dengan idea Kak Su dalam setiap novel dia. Dengan susunan bahasa yang indah cantik tersusun, memang this novel deserves 5 star.

Sebab dah kenal dengan Dr. Aqmar Aziz dan Sharifah Nur Khalida dalam Jaja&Din, Kekasih Waktu dan Seperti Mencintaimu Ain, memang teruja habis lah nak tahu apa yang sebenarnya berlaku dengan kisah cinta mereka. Dan bertambah teruja bila masuk part Haslinda, mak si Jaja dan keluarga kecil diorang tu, memang tahan gelak je dengan perangai tak semen
...more
Dyh Usen
Feb 12, 2013 rated it it was amazing
Shelves: cesb
Dan sepi itu terus menghambat aku ke mana-mana sehingga menjadikan aku resah gelisah tiada jalan pulang. Aduhai, masa yang indah itu sudah pergi semuannya... sehingga tidak ada apa-apa lagi yang tersisa untukku di sini.

Sinopsis :

Mengisahkan tentang liku-liku kehidupan Syarifah Nuur Khalida - Aqmar Aziz – Zainur Arieff – Tunku Dara Aida.

Syarifah Nuur Khalida ~ Tidak diduga kedatangannya di hospital untuk menjaga adik saudaranya yang sakit ditimpa kemalangan, rupa-rupannya memercikkan rasa cinta
...more
Cik Pah
Oct 05, 2012 rated it it was amazing
Kenali watak Dr Gatal gelaran yang diberi kepada Dr Aqmar Aziz sebelum bulan purnamanya Sharifah Nuur Khalida sah menjadi isterinya. Didalam novel ini terselit sedikit mengenai Jaja melalui novel Jaja & Din yang tertanya-tanya kenapa bapa angkatnya itu menceraikan isterinya meskipun cintanya masih membara. Sedih!!! Selimut menggantikan tisu menyapu air mata ku, sob sob.

Rehan Makhtar
Dec 24, 2013 rated it it was amazing
Para penulis di luar sana - senior / junior. Kalau kata nak belajar tentang kematangan penulisan... inilah bukunya. Belajar cara kak Su menggarap dan menyusun cerita bukan plagiat eh...
Limau Nipis
Feb 08, 2010 rated it it was amazing
Shelves: malay-or-asean
Kali kedua membaca karya nukilan Noor Suraya (karya pertama yang saya baca, awal tahun ini; Surat Ungu Untuk Nuha), saya sudah jatuh hati dengan lenggok bahasanya yang tersusun indah. Novel ini saya kira wajib baca untuk kita mengenal erti cinta, yang berlandaskan agama dan bersempadankan adat. Dinobatkan novel terbaik CESB 2006 (dan berasal dari e-novel), kisah yang mudah, tetapi dilatarkan dengan kerjaya kedoktoran menjadikan novel ini agak berat.

Syarifah Nuur Khalida, watak utama novel Nyanyi
...more
Afifah.
Nov 03, 2012 rated it it was amazing
Menghabiskan nashkah hebat Kak Su ini dengan hati yang walang dan berkali kali air mata berlinangan. Apa yang hebatnya tentang novel ini ialah keindahan bahasanya, yang mana, bila saya membaca novel ini, saya baca dengan perlahan (kebiasaannya, bila baca novel, pantas sahaja) seolah- olah memahami dan mengolah bait-bait ayat yang indah dari Kak Su.

Dari segi jalan cerita memang terbaik, tidak pernah terdetik pn bahawa jalan ceritanya meleret- leret.

Dan, yang paling utama, kekuatan watak utama da
...more
Mahadewi
Aug 06, 2010 rated it it was amazing
Shelves: siap-baca
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Ain
Apr 12, 2012 rated it it was amazing
Tajuk buku : Nyanyian Tanjung Sepi
Penulis : Noor Suraya
Keluaran :Creative Enterprise
Halaman : 755 m/s


Novel Nyanyian Tanjung Sepi buat ainsabrina lama berfikir sendiri. wujudkah lelaki sebaik Aqmar dalam dunia ini yang bisa mengorbankan cinta sesama manusia semata-mata kerana cinta pada Yang Esa ataupun masih wujudkan lelaki sebaik Zainur yang setia menunggu bidadari tecinta?

Sinopsis Kulit Belakang

Dan sepi itu terus menghambat aku ke mana-mana sehingga menjadikan aku resah gelisah tiada jalan pul
...more
kuzzeen
Jul 01, 2013 rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
Susah bebenor nak mendapatkan novel ni..... Kat kedai buku - x ade, kedai buku 'maya' pun mesti timbul ikon 'out of print', tensen betul!

Dan akhirnya aku merangkak ke Perbadanan Perpustakaan Awam ,hampir 10 naskah di rak (ambik kau!)....ternyata di PPA banyak koleksi novel2 CESB sebenarnya, tapi kena cari jugak untuk buat koleksi di Perpustaan sendiri..

Nyanyian Tanjung Sepi menyedarkan aku betapa agungnya cinta NYA. Kasih manusia takan kemana....lewati saja jiwa Aqhmar Aziz, Khalida, Dara Aida d
...more
Suhailah Iskandar
Nov 09, 2014 rated it it was amazing
Shelves: finito
Perasaan ku lepas baca novel ni, timeless. Secara ikhlas, Syarifah Nuur Khalida, Aqmar Aziz berpaksi atas dasar menyintai Allah. Sayup & penuh dengan emosi, novel ini bagiku.. Timeless as mentioned. Apabila dia dapat merebut peluang untuk bersama kembali pada Zainur, sweet sangat.
i love it. A lot.
Siti Raudhah
Dec 30, 2012 rated it it was amazing
Shelves: read-2014, favorites
akhirnya....tamat sudah...alhamdulillah....nice story...
E-Man Sufi
Apr 19, 2013 rated it it was amazing
saya suka dengan tajuknya,gaya bahasanya dan storynya..superb!
Norhani Zaini
Feb 13, 2013 rated it really liked it
Kisah yang sangat hebat dengan bahasa yang indah. Berjurai air mata. Permulaan agak membosankan. Tapi kekuatan watak-wataknya mampu menghilangkan rasa bosan itu.
MamaErra
Jun 09, 2009 rated it it was amazing
berjurai air mata dibuatnya... kalau dah ulang baca sampai 3x tu... maknanya apa ek?
Husna Musa
Oct 01, 2014 rated it really liked it
"Nyanyian Tanjung Sepi" (NTS) ini novel ketiga Kak Su yang ku baca selepas "Jaja & Din" (J&D) dan "Cintaku Luruh Di Oxford" (CLDO). Seperti CLDO, NTS ini juga sangat tebal, iaitu sebanyak 755 halaman.

NTS bukanlah novel terbaru Kak Su - novel terbaru Kak Su pada saat nota ini ditulis adalah "Kekasih Waktu". NTS terbit pada tahun 2006.

NTS mengisahkan tentang seorang perempuan, Syarifah Nuur Khalida dan dua cintanya; cinta pertama dengan Zainur Arieff dan cinta kedua dengan Aqmar Aziz. Ki
...more
Ctriko
Apr 03, 2018 rated it it was amazing
Setiap yang berlaku itu ada hikmah yang tersembunyi di sebalik segala kejadian yang hanya dapat kita sedari di kemudian harinya.

'Cinta sesama manusia tidak memadai untuk melayarkan bahtera hidup ini. Asasnya, tetap cinta kepada ALLAH. Cinta kepada ALLAH harus melebihi cinta sesama insan. Cinta yang tidak berbanding, cinta yang tiada tandingannya. Cinta kepadaMu, rindu kepadaMu adalah segala-galanya dalam dunia ini.'

T.E.R.B.A.I.K


مستور١ مكنن
Tak sangka tebal novel ni. Beli pun on9. Haha. Gigih. Sebab dok baca buku Si baju Hijau Serindit tu la punya pasal. Banyak sangat konflik dalam cerita ni. Macam drama la pulak. Drama yang betul-betul drama yang sampai beratus episod tu. Cinta kahwin cerai.. bab cerai tu tak suka. Tapi nak buat cerita yang aku suka je mana ada kan. Dalam realiti pun memang la camtu kan.
Shuqzakaria
Aug 22, 2014 rated it really liked it
Kalaulah sy. nuur khalida dgn dr.aqmar aziz, sy bg 5 stars utk this novel.either way, a great piece.
Hana
Nov 22, 2015 rated it it was amazing
Shelves: best
Antara karya penulis ini yang paling saya minati. Baca berulang kali pun perasaan tetap sama
Hasmidah
Jun 13, 2015 rated it it was amazing
the only novel yg buat saya teringat ingat beberapa hari disebabkan kecewa sgt dgn endingnya. Saya team Dr aqmar aziz 😊. jalan cerita yg sgt best ...
Wan Suraya Nadia
Oct 22, 2013 rated it it was amazing
Novel yang sangat menarik...jalan cerita yang bagus, penuh dengan emosi...Kagum dengan perwatakkan Dr.Aqmar Aziz dan Dr.Syarifah Nuur Khalida...
Furaiah
Oct 02, 2010 rated it really liked it
Ada nama saya dalam ni ^_^
Srikandibiologi
tebal novel ni ;)
Zuraimah Ismail
Mar 28, 2010 rated it it was amazing
yeayyyyy berjaya gak dapatkan buku ni as my own collection...
Majidah
rated it it was amazing
Oct 19, 2013
Maryam Hijrah
rated it really liked it
Mar 22, 2012
Ngayan
rated it really liked it
Feb 28, 2017
Shahira
rated it really liked it
Mar 12, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Lazuardi
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Tentang... Dhiya
  • Sentuhan Kasih
  • KuSeru Rindu Itu
  • Rooftop Rant
  • Si Mangkuk Tingkat
  • Manikam Kalbu
  • Nyanyian Hati
  • Ya Maulana
  • Badai Semalam
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Kan Kukejar Cinta Kamu
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Untuk Semua Dosaku
226 followers
Lulusan Diploma Pendidikan (KPLI) daripada Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI) ini, pernah menjadi pendidik selama 13 tahun. Noor Suraya juga seorang Munsyi Dewan yang aktif dalam dunia penerbitan. Kini Noor Suraya mengetuai JS Adiwarna Publications & Distributors Sdn. Bhd. sebagai Pengarah Eksekutif di samping bertindak sebagai Pengarah Urusan untuk Jemari Seni Sdn. Bhd. Justeru, Noor Sur ...more
More about Noor Suraya