Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha” as Want to Read:
Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha

by
4.17  ·  Rating details ·  235 Ratings  ·  25 Reviews
Ikutilah kisah persahabatan antara Syah, Kaduk dan Ammar dari Taiping ke Tokyo yang berteraskan ketulusan bersandarkan hukum. Syah memang tidak pernah dewasa, namun ada sebab kenapa dia harus jadi dewasa!

Syah: gadis unik yang terperangkap dalam dunia angan-angannya

Kaduk: 'si rambut perang' yang budiman bekas ketua pelajar yang terbilang

Mar Iskandar: lelaki warak penambat h
...more
Paperback, 489 pages
Published 2006 by Jemari Seni Publishing
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha, please sign up.

Be the first to ask a question about Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Wan  Farahana
Oct 11, 2013 rated it really liked it
Shelves: novel
First of all, thank you so much untuk Ririn memperkenalkan e-book yang boleh di pinjam secara online di Perpustakaan Negara. Tanpa informasi tersebut, mungkin saya belum berkesempatan bertemu jodoh dengan RADHA.

RADHA (Relevankah Aku Di Hatimu?)
Kisah tiga sahabat, Nurul Akasyah (Syah), Carl Duke Adam (Kaduk) dan Ammar Iskandar(Ammar). Kisah anak-anak sekolah yang bersekolah di sekolah asrama penuh (SERATAS). Syah berkawan dengan Kaduk kerana kepandaian Kaduk dalam pelajarannya. Dia ialah sifu Sy
...more
kuzzeen
Dec 30, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2014, i-owned
Naskah untuk dilepaskan; RM12.00. Pm je....

Mula memburu naskah ini bila dikenalkan oleh si Johanna (5T5B). Dan ketika ia sampai di tangan, mak aiiii... cantiknya cover, nyamannya warna (kebetulan ketika itu northern M'sia sedang dilanda musim Penang Sakura).

(for me).... tidak keterlaluan aku meng-assume-kan bahawa naskah ini dijadikan acuan oleh Hlovate untuk menghasilkan naskahnya (tapi of course dengan caranya sendiri). Dan tidak melampau juga sekiranya aku mentaksirkan plot dan motif pence
...more
Yuni
Nov 11, 2014 rated it liked it
First time baca rasanya tahun 2008. Copy dari kawan, ntah manalah dia dapat novel dalam M.Word masa tu. Padahal esoknya ada kelas pagi, tapi malam tu bertongkat dagu baca sampai pukul 4 pagi. Tak pasal2 mata lebam macam panda. Tak sempat habis, copy dalam phone pula. Serius lawak zaman belajar. Boleh lah plak baca masa pertukaran kelas/waktu. Then baru tahu ada versi buku. Yek eleh...dua hari aku baca guna phone, tahu tak!!!!

So kenalah buat dua jenis review kan? Satu, review untuk versi asal. Ke
...more
Fffeewl
Dec 18, 2014 rated it it was amazing
i love this story.
gigih cari novel ni sebab bukan senang nak beli, tengok2 dia punya publish date 2k something, when I was in primary school.

cerita dia memang ada satu feel, it is more to journal kot? sebab dia more to pakai aku dan siap every chapter ada tulis ini kisah dengan apa yang mereka rasa termasuk nama. ngee.

dia punya isi agak berat sikit? sikit je. no more no less. tapi Syah ni for me macam typical girls, dari segi perangai.yang si Kaduk ni memang rasa nak hempuk dan lenyek dengan bu
...more
iamfizz
Jan 16, 2016 rated it really liked it
menyesal plak lambat sangat baca . sebelum ni tak teringin pun nak membeli .tetiba je rasa nak beli/baca .nasib baik masih tak terlambat
Aina Shukri
Apr 20, 2017 rated it really liked it
#28-2017

Ini kisah kasih sayang. Sungguh setiap patah yang aku baca ibaratnya mengalir sejuta rasa kasih didalamnya. Cumanya mungkin kerana karya ini karya yang berusia lebih 10 tahun makanya teknik naratifnya agak old skool bagi aku. Tapi ia tidak sama sekali mencacatkan jalan cerita ini.

Namun, aku sedikit tidak berpuas hati dengan pengakhiran di setiap babnya. Ya, aku kira kata-kata permulaan disetiap bab dan teknik dual POV itu sangat unik. Tapi pengakhirannya yg sedikit tergantung membuatkan
...more
MamaErra
Aug 03, 2010 rated it really liked it
RADHA merakamkan kisah tiga sekawan, Nurul Akashah, Carl Duke Adam (Kaduk) dan Mohd Ammar dari zaman persekolahan hinggalah ke alam dewasa. Apabila timbul soal hati dan perasaan, masing-masing enggan meluahkannya demi menghormati ikatan persahabatan mereka bertiga dan dalam masa yang sama pelajaran lebih penting dari segalanya. Akashah cuba untuk berlaku adil kepada Kaduk dan Ammar memandangkan kedua-dua mereka baik kepadanya. Apakah penantian Akashah untuk bersama Kaduk berhasil? Apa pula jawap ...more
Hafizul Osman
Oct 15, 2014 rated it liked it
Ceritanya berlatarkan negara Matahari Terbit, kisah dua orang sahabat; Akasyah dan Kaduk (Carl Duke Adam). Novel ini bagaikan membawa aku melewati rasa rindu dan cintaku pada si dia yang masih lagi bertakhta dalam hati, dan masih lagi menunggunya - seperti mana Akasyah.

Walaupun ada beberapa ketika yang aku rasa sedikit 'berlewah-lewahan', paling tidak novel ini telah membuka ruang hati aku mengenai cinta dan kasih sayang.

Benarlah, 'We come to love not by finding a perfect person, but by learning
...more
Fazlina
Nov 13, 2010 rated it really liked it
Konsep penulisan Rnysa boleh dikatakan seperti Hlovate, tapi semestinya identiti yang berbeza. Hlovate ada selitkan tentang RADHA dalam novel 5 Tahun 5 Bulan, dan saya percaya mesti ada sesuatu dalam novel tersebut kerana Hlovate sukakan sesuatu yang ada sumbangannya untuk mengisi rohani.

Kisah persahabatan akrab antara lelaki dan perempuan yang akhirnya jatuh cinta, tapi bagaimana mereka cuba untuk menjaga hubungan tersebut? Ada diselitkan dalam novel ini. Bagaimana untuk mula mencari tapak untu
...more
haley91
Feb 22, 2012 rated it it was ok
sememangnya, buku ini seperti ada sedikit persamaan dengan 5 tahun 5 bulan.. jika dibandingkan Hlovate dengan Rynsa, saya lebih memilih Hlovate.. pengisiannya bagus, tapi saya kurang tertarik dengan gaya bahasanya..mungkin sebab dah terbiasa dengan gaya bahsa Hlovate yang slamber dan tak skema.. bagi saya, terlalu banyak pengulangan 'luahan rasa' oleh Akasyah mahupun Kaduk, menyebabkan novel in terasa hambar dan plotnya lambat.. (mungkin jugak saya jenis yang tak boleh sabar!)
Madam Lola
Jun 25, 2014 rated it liked it
Heehhhhmmmmmmm....

Agak terganggu Dgn Nama ammar sbb sering di tulis , mar iskandar. Adoi... Dah Nama dia ammar, so ammarlah.
Karya ni, ok... Seriously , ML suka time diorang kat sekolah jer... Yg lain... Hehhemmm... Sedikit hambar...,Terasa seperti jelmaan Hlovate tp versi skima. Apapun.. Oklah kot... Oh ya, novel ni may be novel penutup bln puasa....

Nonieღserenity2bliss
Feb 18, 2015 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM12. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)
Aida
May 28, 2015 rated it liked it
Bila membaca sinopsis novel ini membuatkan aku rasa hatiku cair macam ais batu dan meliuk-lintuk...ekeke... macam ‘gedis’ jer kan. Oh damn! ‘Dua sahabat. Satu kisah tentang cinta diam-diam dan menyimpan rasa.’ Oh lalala! Baiklah, sekarang kalimat berikutnya, “What if you find soul mate and best friend in one person that you least expected?”.

Cerita ini penulis beraspirasi tentang penulis sendiri di bumi Jepun, penulis adalah bekas pelajar kejuruteraan di Jepun dan penulis mengabadikan latar tempa
...more
Norliza Yusop
Jan 23, 2014 rated it it was amazing
cerita yg sgt2 menarik dan ada pengisian! olahannya indah dan bahasanya juga mudah! gaya penulisan yg sgt2 mengagumkan!

Walaupun ianya lebih banyak menceritakan kehidupan zaman pelajar menengah membawa ke universiti tetapi tidak menjejaskan keinginan meneruskan bacaan dan ianya relevan untuk semua peringat usia untuk membacanya!
مستور١ مكنن
Novel ni baca sebab housemate aku promote kata best gile. Jadi aku pun bersusah payah mencari dan membeli. Dan seperti biasa taste orang lain-lain. Dan ini bukan taste aku. cerita cinta zaman sekolah agama..
Cikgu Wana
Dec 13, 2010 rated it really liked it
Teringat waktu-waktu persekolahan
azian2575
Nur 'Syah' Akasyah & Carl Duke 'Kaduk' Adam
Nur Aimi
Mar 05, 2013 rated it it was amazing
This novel made me fall in love with Japan. Wahaha. Akasyahhhh. Huahuahua. I miss Rnysa's novel. This novel is a good books to read. Heh ;D
bahiyah jazlansanadi
I love this book!
Nurhelwa mohd Yasin
Dec 14, 2009 rated it it was amazing
harus dibaca...
memberi pelbagai pengalamn yang luar biasa especially as a student..
menerokai tempat2 yang munkin jauh lagi untuk dilawati..
Saadah87
besh !~
athirah amri
Sep 23, 2013 rated it it was amazing
Wonderful story! Serius.
Raihan M
Dec 25, 2014 marked it as to-read
sekejap! dah baca belum buku ni? -monolog
Anem Arnamee
Nov 18, 2016 rated it really liked it
Shelves: novel
2016 saya baru membacanya. Saya bukan peminat novel cinta. Namun kawan saya, Ann menghadiahkan buku kegemarannya (dan kini menjadi kegemaran saya). Lari daripada cerita kebiasaan. Jalan ceritanya sangat kemas, banyak ilmu serta banyak juga unsur islamik yang ditampilkan secara sederhana.

“Andai kata kita saling tak berhubung dalam satu jangka masa yang lama...dan kau terasa kehilangan aku, kau kena tahu sebenarnya Dia sedang penuhi masa itu dengan sesuatu yang lebih bermanfaat untuk kau, sesuatu
...more
Shima Rostam
rated it really liked it
Feb 05, 2013
Julie
rated it really liked it
Dec 05, 2011
Ainaa Akemi
rated it it was amazing
Mar 14, 2015
Hidayahza
rated it it was ok
Feb 02, 2014
Aizan Fahmi
rated it it was amazing
May 16, 2015
Syarafina Sabri
rated it it was amazing
Jul 13, 2013
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kebun Mimpi
  • Pelangi
  • Rooftop Rant
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Lazuardi
  • Bayangan Rindu
  • Nah, Untuk Awak!

Share This Book