Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Wij zijn licht” as Want to Read:
Wij zijn licht
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Wij zijn licht

3.69  ·  Rating details ·  187 ratings  ·  33 reviews
Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van de spirituele woongroep Klank en Liefde.

Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht, lucht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling lande
...more
224 pages
Published April 2020 by Podium
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Wij zijn licht, please sign up.

Be the first to ask a question about Wij zijn licht

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.69  · 
Rating details
 ·  187 ratings  ·  33 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Wij zijn licht
Marcia
May 30, 2020 rated it it was amazing
Wat een fantastisch, prachtig, overweldigend boek. Ik had hoge verwachtingen na de korte verhalen uit Aan doodgaan dachten we niet en de dichtbundel Dwaallichten, maar Gerda Blees stelde gelukkig alles behalve teleur met deze wonderlijke debuutroman. Wij zijn licht is meesterlijk geschreven en grijpt de lezer naar de keel. Origineel en rauw.

Een uitgebreide recensie volgt.
Fabian
Jul 12, 2020 rated it it was amazing
Shelves: dutch
Wij zijn Fabian. Wij vonden het een mooi boek.
Esmé Boom
Aug 29, 2020 rated it liked it
3-3,5. Ik heb genoten van dit boek, van het originele perspectief dat is gekozen, van het verhaal dat werd verteld. Toch slaagt het niet helemaal in de opzet waarmee Blees zo dapper schrijft, hier en daar is het perspectief toch niet helemaal goed doorgezet, voelt het 'wij' wat geforceerd aan.
Maar dit is absoluut het werk van een schrijfster die weet dat ze de taligheid in haar vingers heeft, en het lezen meer dan waard.
Ellen van der Schoot
Een enigszins gekunsteld boek. Na de lovende recensie in het NRC viel het tegen. De hoofdpersonen hebben weinig diepgang en worden in mijn ogen karikaturaal beschreven. Het plot (een woongroep van 4 mensen die denkt te kunnen leven van lucht en licht, waardoor er een van hen overlijdt) wordt van alle kanten belicht. Het boek is geschreven n.a.v. een waar gebeurd verhaal. Het goede van het boek is dat de schrijver zelf geen oordeel geeft (alhoewel in sommige hoofdstukken ze toch wel de draak stee ...more
Lotte Kok
Sep 23, 2020 rated it it was amazing
Vijf sterren? Vijf sterren! Als ik de redacteur van Blees was, had ik gezegd: 'Ehmmmm elk hoofdstuk beginnen uit het perspectief van een fenomeen zoals een slowjuicer of een sinaasappelgeur, ik weet het niet'. Maar ze doet het en ze doet het zo ontzettend goed. Vijf sterren omdat ik denk dat dit boek, omdat het zo origineel en goed van vorm is, de tand des tijds gaat doorstaan.
Cecile
Nov 19, 2020 rated it really liked it
Shelves: leesclub
Briljant geschreven
Sasha Haasnoot
Oct 26, 2020 rated it liked it
3,5 sterren. Fascinerend boek over een woongroep waar amper gegeten wordt en de oudste bewoonster aan ondervoeding sterft. Een politieonderzoek volgt. Drie huisgenoten worden opgepakt. Je volgt het verhaal vanuit originele en bizarre perspectieven zoals: het plaats delict, sinaasappel geur, twee sigaretten, een pen en een slow juicer. Ik vond het geweldig hoe deze auteur elk personage echt een compleet andere identiteit gaf. Je zou bijna denken dat meerdere mensen dit boek hebben geschreven.

Waa
...more
Joost van Hoek
Oct 22, 2020 rated it liked it
Het is belangrijk dat schrijvers met de vorm experimenteren. Wat mij betreft wint de vorm het hier echter te vaak van de inhoud / functie.
Danique Benschop
Jun 10, 2020 rated it it was amazing
Mooie opzet, entiteiten aan het woord. Heb verdriet, irritatie, verwondering en vreugde gevoeld tijdens het lezen. Krachtig boek over het verlangen naar zin en leven naar verheven idealen.
Larissa Nordholt
Oct 16, 2020 rated it liked it
Dit was een pijnlijk boek om te lezen, vooral omdat ik de woongroep waar het over gaat persoonlijk heb meegemaakt. Ze waren enkele jaren de buren van mijn vader.

Blees heeft de benauwende sfeer en onderlinge relaties van de bewoners griezelig goed gevangen en met een nuchterheid die mij als betrokken lezer deden huiveren terwijl ik toch ook gretig de bladzijden bleef om slaan. De waan van "breatharians" blijft fascineren ondanks dat Blees hen ontmaskert als charlatans. Het boek beklemt me en daa
...more
YvonZ
Jul 21, 2020 rated it it was amazing
Ik lees veel. Goede boeken, aardige boeken en heel soms een érg goed boek. Dit is er een van. We kenden Gerda Blees al van haar sterke verhalenbundel 'aan doodgaan dachten we niet' maar met deze debuutroman overtreft ze zichzelf. Het is moeilijk nog origineel te zijn met alle boeken die al geschreven zijn maar Blees is het gelukt. Ik zal niet spoileren maar ze heeft ervoor gekozen om vanuit totaal ongebruikelijke perspectieven een verhaal op te bouwen dat niet gekunsteld overkomt.
Ik kon de subt
...more
Astro
Oct 22, 2020 rated it liked it
I (reluctantly) went into this without a lot of expectations. So I was pretty surprised when the book wasn’t all that bad! The story is a bit of a slow burn, to the point that you can skip a chapter here and there without missing anything, but the way it’s written makes it very easy to keep reading (to the level that I read the entire thing in one night).
But if you ask me it still has a lot of things I don’t really like.
Take the aforementioned speed of the story for example. Or the way it’s writ
...more
Martijn Nicolaas
Aug 23, 2020 rated it really liked it
In het hoofdstuk ‘Wij zijn het verhaal’, zegt de schrijver het zelf al: eigenlijk heeft haar verhaal niet zoveel om handen, het gaat over drie leden van een woongroep die kortstondig in de gevangenis zitten omdat ze worden beschuldigd van dood door schuld. Hun huisgenoot overleed door ondervoeding, want de woongroep probeerde te leven van licht. De manier waarop de schrijver dat verhaal vertelt, is wel uitzonderlijk: door elk hoofdstuk te vertellen vanuit het perspectief van een ding, een gevoel ...more
Sarah
Sep 29, 2020 rated it really liked it
Shelves: nederlands
Heel gaaf gedaan, puur origineel. Ik woonde eerst dicht bij de mensen waarop dit boek is geïnspireerd en zag ze dus ook zo voor me. Dat maakte het boek levensecht, al weet ik dat het fictie is. Dit perspectief zou kunnen vermoeien of irriteren maar is in dit boek echt een toegevoegde waarde. Het onderstreept de bizarheid van de situatie.
Jesse
Jun 10, 2020 rated it really liked it
Mooi spel met perspectief en een prachtig heldere stijl.
Femke Zwiep
heel mooi
Frederieke
Oct 08, 2020 rated it really liked it
Indrukwekkend geschreven en originele perspectieven die goed werken. Jammer dat het verhaal beperkt blijft.
Lalagè
Jul 27, 2020 rated it liked it
De wisselende perspectieven geven variatie in vorm. In het hoofdstuk dat begint met ‘Wij zijn het verhaal’ laat de schrijver zien wat ze in huis heeft. Ze reflecteert op haar eigen werk en blinkt daarin uit. Ze kondigt ook aan dat het verhaal niet ineens heel spannend gaat worden.

Ik vind dit minder indrukwekkend dan andere verhalen over geïsoleerde gemeenschappen, waarin diepgaander wordt ingegaan op de psychologische processen daarvan. Dit boek leest vlot en is stilistisch heel sterk, maar mijn
...more
Sophie Kok
Apr 13, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020, nederlands
3,5
Jan Mars
Sep 30, 2020 rated it really liked it
Onder leiding van Melodie, een manipulatieve wouldbe-goeroe die haar ontelbare eigen onzekerheden onder haar manipulatievaardigheden verbergt, leven Elizabeth, Muriël en Petrus in een sekte-achtige woongroep. Ze laten zich inpakken door Melodie en streven naar het opgeven van voedsel om te gaan leven van licht. Dat kan natuurlijk niet, en Elizabeth sterft, een heel organisch, natuurlijk proces, volgens Melodie. De arts die het overlijden komt vaststellen, vertrouwt het niet en schakelt de politi ...more
Bianca Boeijer-Thielsch
Nov 27, 2020 rated it really liked it
Wij zijn licht - Gerda Blees
Prachtig debuut van Blees naar aanleiding van een bericht in het nieuws over een sterfgeval in een leefgroep in Utrecht. De vier bewoners van de leefgroep 'Klank en Liefde' hebben een tijdje geleden besloten alleen nog te leven van lucht en liefde. Ze eten dus helemaal niet. Het verhaal begint op het moment dat één van de bewoners, Elisabeth, is overleden. De overige drie bewoners, Elisabeths zus Melodie, Muriël en Peter zitten op het politiebureau om verhoord te word
...more
Esther
Nov 29, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020
De woongroep die Blees heeft gebruikt als inspiratie voor haar boek bevindt zich in mijn woonwijk. Ik zal niet ontkennen dat ik wel eens op internet naar hun website heb gekeken en de blogs heb gelezen.

Omdat ik de groep "ken", was het voor mij lastig om tijdens het lezen mijn verbeelding te gebruiken. Ik zag vaak de beelden voor me die ik ken van de website of van de leden buiten op straat.

Het verhaal kent leuke en afwisselende vertelperspectieven maar na driekwart van het boek is de originali
...more
Eline
Aug 08, 2020 rated it liked it
In 2018 kwam een Utrechtse woongroep in het nieuws. Een 62-jarige vrouw overleed aan ondervoeding, nadat ze met haar mede-bewoners had besloten niet meer te eten, maar ‘te leven van lucht en licht’. Dit gegeven gebruikte Gerda Blees voor haar roman ‘Wij zijn licht’.

Het boek heeft een bijzondere vorm: het verhaal wordt verteld vanuit 25 perspectieven. Daarmee is het aan de lezer om te oordelen: in hoeverre hebben de mede-bewoners schuld aan de dood van de vrouw? Knap gedaan, maar ik merkte dat h
...more
Jo
Oct 24, 2020 rated it it was amazing
Shelves: literatuur
Bij momenten voelde ik echt die drive om te lezen, verder te lezen, soms zelfs een kleine hordesprong te maken over bepaalde woorden om te zien waarheen het verhaal loopt. Op andere momenten ook echt de tijd genomen om trager te lezen, stil te vallen. Het heeft me op vele manieren gevoed. En by the way, hagelslag -wat ook een paar keer ter sprake komt in het boek- noemen we in Vlaanderen 'muizestrontjes'. Ligt wat in de lijn van het boek om aan de vele dingen om ons heen een ziel en een stem te ...more
Worteldrie
Jun 28, 2020 rated it really liked it
Origineel boek over een kleine secte die denkt van het licht te kunnen leven. Helaas haalt de werkelijkheid hen in, en overlijdt één van de vier. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit een ander, nogal verrassend, perspectief. Het begint met de nacht waarin gestorven wordt. Het toppunt is het perspectief van de perfecte boterham die zo graag gegeten wil worden.
Elianne de Haan
Nov 22, 2020 rated it really liked it
Heb je je altijd al afgevraagd wat een sigaret of een slowjuicer ziet? Dan moet je dit boek lezen, want bijzondere perspectieven te over. Dit is wat het boek erg origineel maakt (naast het onderwerp). De karakters zijn weinig uitgewerkt, waardoor je niet zo kunt meeleven, dat vind ik jammer. Ik heb echter nog nooit zo’n boek gelezen, dus toch vier sterren (eentje extra vanwege de originaliteit).
Willemijn
May 23, 2020 rated it liked it
‘En is het dus niet haar keuze geweest om op te houden met eten, maar de keuze van de mensen om haar heen. En dat, besluit Liesbeth, zou toch niet moeten mogen; dat iemand die zo ontvankelijk is voor de invloed van anderen er door haar omgeving toe wordt aangezet om zichzelf de dood in te helpen.’
Jeffrey Prins
Nov 22, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020
Zeker de moeite waard om te lezen!
Marije
Nov 23, 2020 rated it it was amazing
💗
Jacqueline
Jun 11, 2020 rated it liked it
Verrassend boek, met veel plezier in bijna één ruk uitgelezen!
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Uit het leven van een hond
 • De dag dat ik mijn naam veranderde
 • Liefde, als dat het is
 • De Onvolmaakten
 • Confettiregen
 • Waar ik liever niet aan denk
 • Vallen is als vliegen
 • Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion
 • Childhood
 • Stoorzender
 • Ik wil geen hond zijn
 • Een goede nachtrust
 • De rat van Amsterdam
 • Viktor
 • Leon & Juliette
 • De bananengeneratie
 • Cliënt E. Busken
 • Her Body and Other Parties
See similar books…

News & Interviews

“Let us remember: One book, one pen, one child, and one teacher can change the world.” That’s Malala Yousafzai, Pakistani human rights...
32 likes · 12 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »