Jump to ratings and reviews
Rate this book

Skräckstorm

Rate this book
Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse – olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor - ondskan som stormen kan ha väckt.

192 pages

First published February 13, 2020

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Mikael Strömberg

23 books10 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
8 (32%)
4 stars
10 (40%)
3 stars
6 (24%)
2 stars
1 (4%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 7 of 7 reviews
Profile Image for Maria.
Author 4 books7 followers
March 26, 2020
Skräckstorm är en ruggig berättelse för barn i bokslukaråldern, men den har ändå ett annat djup och det finns mer att tänka på än bara läskigheterna.

Bastian är en väldigt analytisk person som är rädd för att göra fel, rädd för att sticka ut, rädd för att allt han tänker på ska hända. Efter en storm börjar han märka hur en spökhistoria, han har hört från barnsben, kommer till liv. Han berättar om det för klassens nya tjej, Lycke, och tillsammans börjar de nysta i historien.

Jag tycker att det är väldigt bra att Lycke inte blir ett kärleksintresse för Bastian, utan att det faktiskt är så att hon som tjej har en viktig och stärkande roll för att driva historien framåt. Hon är stark och modig, och hon vågar säga ifrån mot orättvisor. Till skillnad från Bastian, som är mobbad och utstött. Jag gillar att den gruppen han får mest skit från har han satt kombinationen B-R-Å-K på, utifrån deras förnamn. Däremot blir jag lite besviken sedan när de benämns som bokstavsbarn och då blir det lite ”självklart ska det vara det, för de är ju bråkiga”. Men i övrigt finns det många bra poänger och karaktärsutvecklingar genom hela boken. Och jag gillar Lycke, och Bastian. Jag tycker att det är bra att det är barnen som är i fokus, föräldrarna och lärarna är mest bara diffusa karaktärer som finns där i bakgrunden. Om spökhistorien vet de ingenting alls, utan där sköter barnen allt.

Boken är ruggig, men inte alldeles för ruggig, ens för mig som är en riktig räddhare. Kan tänka mig att målgruppen är ganska väl uttänkt, men om man tillhör den yngsta delen kan det vara bra om man antingen har det som högläsningsbok eller att man är van just den här typen av böcker.

Omslaget gillar jag skarpt. Ännu mer sedan jag, efter att jag läst klart den, fick syn på gubben ovanför månen. Det är suggestivt och berättar om boken utan att avslöja för mycket.
Profile Image for Queen Ophilia III.
724 reviews36 followers
January 25, 2021
Den var ok. Kan inte säga jag tyckte den var så läskig och gillade heller inte skrivstilen, inte min smak. Kan inte säga varför jag inte gillade den. Den bara talade inte till mig.
Profile Image for Malin V..
Author 8 books33 followers
January 18, 2022
Jag lyssnade på ljudboken.
En spännande, lagom läskig historia för barn.
Profile Image for Izabelle Holmgren.
889 reviews64 followers
August 23, 2020
Jag lyssnade på den här boken så det kan ha påverkat min åsikt.
Jag hade väldigt svårt att hänga med och bli engagerad i historien. Jag kan inte förklara varför. Det brukar gå bra för mig att lyssna men av någon anledning gick det inte så bra med just Skräckstorn. Hade hoppats att det här skulle bli en ny go to skräckrekommendation för mellanstadiet men det blev inte så tyvärr.
Profile Image for Håkan Carlsson.
512 reviews24 followers
April 22, 2020
Detta är skräckförfattaren Mikael Strömbergs senaste bok. Han debuterade med boken Vätten 2011 och har efter det skrivit ett antal skräckböcker. Detta är andra boken som riktar sig till barn och ungdomar.

Jag har tidigare läst hans debutbok och den hade en del bitar i sig som gjorde att jag undrade hur han skulle klara av att skriva för en yngre publik, har inte läst hans tidigare ungdomsbok som heter Sattyg. Jag funderade på om det skulle bli för hemskt för målgruppen eller skulle han snälla till sig allt för mycket eller fick han till det även här men på rätt nivå.

Jag som vuxen blev riktigt imponerad av boken för den fångade mitt intresse med detsamma. Jag var lite rädd att den skulle vara lite för barnslig för att man själv skulle få något av boken. Jag fann boken riktigt spännande och Mikael har fått till skräckstämningen perfekt, den finns där och det är ens egen fantasi som hjälper till med att sätta skräck i sig själv, Strömberg beskriver bara så lätt att det fungerar som en katalysator. Med detta så misstänker jag att en del barn och ungdomar, beroende på ålder och fantasi, kommer att få svårt att sova när de läser denna bok. Vilket är precis meningen med en bra skräckbok. Denna är en riktigt bra inkörsport tills man blir vuxen och kan fortsätta till de skräckböcker och författare som skriver för vuxen publik.

En annan sak som imponerade mig var att boken tar upp så många viktiga ämnen som kan röra ett barn i denna ålder. Det är inte bara den dolda skräcken med monster som döljer sig i mörkret, det är även andra saker som skrämmer kanske ännu mera för att de är mera verkliga om kommer en närmare in under huden. Det är ensamhet och utsatthet, mobbing och dåliga familjeförhållanden som ligger som ett stort åk över hela handlingen. Mikael tar upp det på ett bra och vuxet sätt, men det är inte någon pekfingervisande. Jag misstänker, men nu är jag på hal is, att om ett barn som känner och lever i något eller flera av dessa saker och läser denna bok kommer att känna att boken vill säga till barnet att det finns något ljus även när det ser som mörkast ut. Jag antar att denna skulle vara en bra utgångspunkt för en klass att ha och sedan diskutera just dessa ämnen.

Språket är enklare, vilket inte är konstigt med tanke på att denna riktar först och främst till barn. Handlingen är mera rakt på sak och sprider inte ut sig i många sidospår, ändå har den en handling som mycket väl hade kunnat befunnit sig i en skräckbok som riktade sig till vuxna. Jag gillar att Mikael Strömberg har valt att låta handlingen vara vuxen men den är skriven på ett lättare sätt så att barn kan ta till sig det.

En bonus, som inte egentligen tillför handlingen något, för mig är att en av huvudkaraktärerna kommer från Strömstad, vilket är min lilla hemstad. Det nämns bara i förbifarten så det är lite mera blinka så missar man det. Jag tänkte att det kanske skulle tas upp lite mera sedan men det gjorde det inte. Får vara nöjd att min hemstad nämndes i ett sammanhang.

Så detta är en perfekt bok till barn i bokslukaråldern som vill ha en spännande och ibland skrämmande bok som har ett djup som tar upp viktiga ämnen. Jag har än så länge, utöver denna, bara läst Mikaels debutbok Vätten men jag måste ta tag i att läsa hans andra böcker också som jag har stående i bokhyllan samt även införskaffa hans första ungdomsbok, Sattyg, då han visar att han skriver riktigt bra även till den åldern.

http://hakanshylla.blogspot.com
455 reviews4 followers
April 14, 2020
Spännande och läskig sträckläsning!
Oj, vilken bok! Trots att det är en barn- och ungdomsbok hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Mikael Strömberg har verkligen fångat olika sorters skräck som man kan känna i den åldern. Det är ju inte bara de läskiga händelserna som Bastian kopplar till den gamla sägnen och stormen. Det är ju även skräcken och rädslan han känner över att göra fel, att sticka ut och rädslan han känner varje gång han ser från B.R.Å.K.-gänget.

Boken är välskriven och har ett bra tempo, man hinner andas lite mellan läskigheterna. Jag gillar författarens sätt att väva in mobbing i berättelsen, att man inte ska döma människor utan att veta vad som pågår i deras liv. Lykke är en stark tjej som även stärker Bastian och får honom att glömma en del av hans rädslor. Har du en läsare som gillar spännande och läskiga böcker är det här absolut rätt bok.
18 reviews
March 22, 2020
Skräckstorm 5/5 👍
Fantastisk ungdomsbok.
Invävt i historien om Bastian, belyser författaren jobbiga situationer som ungdomar kan känna igen sig i. Detta fångar upp läsaren snabbt och man vill genast veta mer om hur det går.
Ett gäng på skolan gör att Bastian alltid försöker undvika att hamna i deras väg.
Så kommer en ny elev till klassen, samtidigt som det händer märkliga saker. Spännande, korta kapitel, lättsam text, lockande handling.
Mitt i all spänning blir den plötsligt i ett kapitel riktigt läskig😱 Men INTE på ett dåligt sätt! Wow känsla 👀
Riktigt skickligt skriven, trovärdig trots fiktion👍
Displaying 1 - 7 of 7 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.