Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bult” as Want to Read:
Bult
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bult

by
4.16  ·  Rating details ·  277 ratings  ·  64 reviews
Een kleine heuvel.
Aan zijn voet stond een bordje: BULT.

BULT was graag een symmetrische, koepelvormige verheffing in het landschap geweest.
Maar dat was hij niet.
Bult was een grillige bult.
Met één zachte helling.

Een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange, slanke man wonen op Bult. Tijd gaat voorbij terwijl ze taart eten, soep koken, met de hond wandelen, knikkeren of hun h
...more
Paperback, 133 pages
Published March 2nd 2020 by Vrijdag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bult, please sign up.

Be the first to ask a question about Bult

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.16  · 
Rating details
 ·  277 ratings  ·  64 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Bult
Katrien Van Wambeke
Apr 04, 2020 rated it it was amazing
Daar; waar dat wat ze wisten raakte aan de zee van dingen die ze niet wisten, schitterden het mysterie en de schoonheid van het heelal.

Een bijzonder verhaal over liefde, verlangen, afscheid en vriendschap.
Iedereen zou een plaats als ‘Bult’ moeten hebben!!

Poëtisch mooi! Een klein pareltje!!!
Christine Bonheure
Sep 20, 2020 rated it it was amazing
Prachtdebuut. Dit weemoedige verhaal wordt verteld in een eenvoudige en poëtische taal, vol korte zinnen en weinig, maar o zo mooie woorden. Het verhaal staat bol van de vondsten die spelen met de letterlijke en figuurlijke betekenis van woorden. Dat spelen met taal en tegelijk zo eenvoudig schrijven vind ik in één woord grandioos. Een paar voorbeelden?
• Een gemene haag (in plaats van gemeenschappelijke).
• Zij viel bezield.
• Elke dag zag ze hoe de avond struikelde over Bult.
• Onhebbelijke zu
...more
Patricia
Aug 06, 2020 rated it really liked it
Het gaat over alles. Het gaat over niets. Maar is heel mooi, in één ruk uitgelezen want zo mooi
Sofie
Jul 06, 2020 rated it really liked it
Prachtig, melancholisch, poëtisch boekje. Echt zo'n verhaal om je heel even in onder te dompelen en de wereld buiten te sluiten. Het deed me wat denken aan 'mevrouw Verona daalt de heuvel af', al is het jaaaaaaaren geleden dat ik dat las en is het nog slechts een vage herinnering.
Zoveel liefde voor Bult, de jonge en de oude vrouw, de lange slanke man en hun planten en dieren. Ze gingen recht naar mijn hart.
...more
Wim Oosterlinck
Prachtig boekje gelezen: Bult, de debuutroman van de Vlaamse theatermaker en schrijver Marieke De Maré. Een gevoelig verhaal over drie eenzame mensen die op een heuvel wonen: een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange slanke man. De jonge vrouw is sterrenkundige, de oude vrouw verzamelt knikkers.

De vrouwen plaatsen een haag tussen hun tuinen, een "gemene haag" die het ritme van hun leven zal bepalen. Bult gaat over het vergaan van de tijd, over afscheid nemen, over leven en dood.

"'Neen', zei d
...more
Niki Vervaeke
Apr 11, 2021 rated it really liked it
Schoon
raak
visueel
symbolisch
zacht
beeldend
teder
diepgaand
must read

https://www.langzullenwelezen.be/nieu...
...more
Leesdame
‘Bult’ is een vrij korte roman, maar ik heb er redelijk lang over gedaan. Na een paar bladzijdes lezen legde ik steeds mijn e-reader opzij om de tekst te laten bezinken. Marieke De Maré schrijft poëtisch en melancholisch. Maar zeker ook humoristisch en dat allemaal perfect gedoseerd. Dan glimlach je en even later slik je weer een brok weg.

Lees verder op mijn blog :)
...more
Myriam
Jan 24, 2021 rated it really liked it
Shelves: novella
'Daar,
waar dat wat ze wisten raakte aan de zee van dingen die ze niet wisten, schitterden het mysterie en de schoonheid van het heelal.

Het benam hun de adem.'
...more
Marcia
May 31, 2020 rated it really liked it
Bijzonder, poëtisch en ontroerend.
Karine
Feb 07, 2021 rated it it was amazing
Alweer een prachtig geschreven klein boekje. Soms zijn kleine boekjes groots en toveren een adembenemend universum waarin je kan blijven dwalen.
Over verwerking, verdriet en troost, een omgaan met.
Om te herlezen en nog wat verder rond te dwalen, om even terug op Bult te zijn.

“Daar, waar dat wat ze wisten raakte aan de zee van dingen die ze niet wisten, schitterenden het mysterie en de schoonheid van het heelal. Het benam hun de adem.”
Nathalie
Apr 04, 2020 rated it really liked it
Op Bult, een grillige bult, met één zachte helling, wonen 3 personen naast en over elkaar: een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange slanke man. Deze buren beginnen elkaar beter te leren kennen naarmate de tijd verstrijkt en ze samen hagen knippen, soep koken voor elkaar, taart eten, en zelfs knikkeren.

Bij ieder van hen is er een leegte ontstaan door het verlies van hun moeder, onder verschillende omstandigheden op verschillende tijdstippen in hun leven, maar die leegte hebben ze dan wel gem
...more
Tim
Mar 04, 2020 rated it really liked it
Disclaimer: Boek tijdens mijn stage bij Uitgeverij Vrijdag op de redactieafdeling in zetproef gelezen. Vanwege deze betrokkenheid is mijn recensie absoluut even subjectief en onbetrouwbaar zoals je dat van mij altijd kunt verwachten, en eender welke poging om onbetrokkenheid voor te wenden is voor de volle honderd percent vermeden. Zeker ook omdat ik een gratis exemplaar heb gekregen bij het verschijnen. Disclaimer sluiten

Je moet me vergeven, maar dit is niet het boek dat ik gewoonlijk lees. Dat
...more
Steven
May 26, 2020 rated it it was amazing
Geweldig mooi in al z'n eenvoud en kleinheid, poëtisch en gracieus. Perfect voor een warme lenteavond op het terras - want je hebt het zo uit. Veel kans dat dit eind dit jaar bovenaan zal staan op m'n toptienlijstje van 2020. ...more
Isabel
May 31, 2020 rated it really liked it
4,5

Heel, heel mooi boek(je)!
Ruben Desmidt
Dec 10, 2020 rated it really liked it
Prachtige poëtische proza
Op het eerste zicht een eenvoudig verhaal over een eenvoudig gehucht.
Lees meer, ontdek meer.
Jeroen Vanacker
Mar 10, 2020 rated it it was amazing
Bult is een opvallende roman: het verhaal blinkt uit in al z"n eenvoud. Bult zit boordevol verbeeldingskracht en schetst met welgemikte zinnen en uitgepuurde taal de leefwereld van drie personages waarvan je begint te houden. De mooie en treffende vormgeving versterkt de leeservaring. Volle bladzijden wisselen af met spaarzame passages die je doen stilstaan bij de vele gedachten die achter het schijnbaar ongecompliceerde relaas schuilgaan. Ondanks die diepgang is er heel wat plaats voor humor en ...more
Vincent Coomans
Apr 11, 2020 rated it really liked it
Wondermooi poëtisch kleinood van een debutante die dit jaar met kop en schouders uit het maaiveld springt. Het is een zeer zuinig, stilistisch strak uitgepuurd verhaal. De personages zijn erg fantasierijk. Het boekje leest als een krakende alternatieve Franse animatiefilm. Marieke wekt krachtige beelden op en toont dat ze een unieke nieuwe stem is in het landschap. Ze geeft in dit verhaal lichtheid aan ‘zware’ thema’s zoals vergankelijkheid, eenzaamheid en rouw.
Ik heb het met veel fascinatie ui
...more
Rudy Vanschoonbeek
Mar 10, 2020 rated it it was amazing
Uitgepuurd taalgebruik in een fijn geslepen stijl die drie markante personages typeert in hun omgang met elkaar, hun omgeving, hun innerlijke. Met knikkers in een originele bijkomende hoofdrol. De vorm van de uitgave - bijzonder omslagpapier, flappen, de horizonlijn die feilloos doorloopt van het omslag naar de eigenlijke aanhef, de uitnodigende bladspiegel - verhogen het leesgenoegen.
Jenka Watteny
Mar 08, 2020 rated it it was amazing
Dit boek is echt een aanrader. Het is mooi en vlot geschreven, bevat enkele originele elementen. Mooie personages die je onmiddellijk vastgrijpen en een setting waar iedereen in een moeilijke tijd in zijn leven zou willen zijn. Iedereen zou een plaats als ‘bult’ moeten hebben!
Prachtig debuut en ik kijk al uit naar haar tweede boek!
Heleen Rijckaert
Jul 30, 2020 rated it liked it
In Bult wordt aan de essentie van het leven geraakt. De auteur doet dat op een heel absurde manier. Wat te voor mij. Toch was ik regelmatig geraakt door de verhaallijn en taal die eenvoudig maar heel puur is. Bijzonder boek!
Magali
Aug 11, 2020 rated it really liked it
Dit klein filosofisch boekje over komen te gaan, sterven, eenzaamheid, vriendschap, achter laten, afscheid nemen van mensen of van het leven, ontmoeten, samen zijn en herstarten,... lees je met enige verwondering.

Door het einde, waar alles in elkaar valt en mede om de prachtige zinnen, geef ik vier sterren.

In het begin zat ik meer op drie, omdat ik de jonge vrouw nogal zeer meegaand vond. Maar misschien is dat deel van het evenwicht op de Bult.

Ik kan het niet laten om een vergelijking te maken
...more
Zofie
Feb 01, 2021 rated it really liked it
Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen en genoten van het verhaal van de jonge vrouw, de oude vrouw en de lange, slanke man. Een verhaal dat je niet loslaat en je wilt verder lezen. Je wilt weten wat er gebeurt tussen de 3 buren en wat hun dynamiek is. Heerlijk mooi geschreven. De layout van het boek geeft je genoeg ademruimte, wat ook eens een verademing is. Geen ellenlange alinea’s tekst, maar korte paragrafen met veel witruimte tussen.
Koen Vromant
Apr 01, 2020 rated it it was amazing
Beetje bizar, beetje dromerig, beetje poëtisch, maar bovenal briljant, dat is Bult. Knap debuut!
Benedicte Denys
May 03, 2020 rated it really liked it
Zacht. Vluchtig. Dromerig. Fantasierijk. Pluim voor de bijzondere lay-out. Mijn tweede blind date via Theoria: schot in de roos🌹❤️.
Bart
Nov 23, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020-read
*** 4,5 ***
Sofie De Clercq
Aug 12, 2020 rated it it was amazing
Een unieke, poëtische nieuwe stem aan het literatuurfirmament. Prachtige beelden en lezen tussen de lijnen.
Katrien
Nov 09, 2020 rated it it was amazing
Werkelijk een pareltje
Goran
Jun 11, 2021 rated it really liked it
Eentje om te herlezen, enkele pagina's per dag, te laten bezinken, om luidop te lezen, op een rustig moment in de avond, wanneer de nacht roept, maar we nog een momentje willen wakker blijven. ...more
Joke
Dec 21, 2020 rated it it was amazing
Derde pareltje op een rij en wat een afsluiter van een fijn leesjaar ❤️Ik denk dat ik het morgen meteen nog ns opnieuw lees, of mss ook niet.
Famke
Jun 07, 2021 rated it it was amazing
Bijzondere stijl, simpel doch raak, érg graag gelezen. Personages waaraan ik doorheen de dag 'filopoëtisch' mijmerend terugdacht. Spijt dat het boek uit was. Ik wou meer trage dagen met hen beleven op bult. Snif. En nu wil ik ook een knikkercollectie, elke dag taart bakken, staren naar mijn buren en dierenkoppen verzamelen. Oo. En een nachtvlinderhond. ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Oogst
 • Ik ben er niet
 • Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder
 • Hier is alles veilig
 • Het boek Daniël
 • De opgang
 • Mijn lieve gunsteling
 • Waar ik liever niet aan denk
 • Wildevrouw
 • De ontdekking van Urk
 • Varkensribben
 • Arlo
 • Coniferen
 • De dag dat ik mijn naam veranderde
 • Het wordt spectaculair. Beloofd.
 • Bruna
 • Youth
 • Het moois dat we delen
See similar books…

News & Interviews

  Here at Goodreads, we've noticed that a funny thing tends to happen when we start talking about audiobooks: The same few titles get...
23 likes · 5 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Waarom verzamel je knikkers?' vroeg de jonge vrouw plots.
De oude vrouw twijfelde en lachte.
'Ik vind knikkers eeuwig,' zei ze, 'en ik heb de eeuwigheid graag in mijn handen.'
De jongste wist niet of ze het begreep.
Maar ze zweeg.”
2 likes
“Dan gebruikte hij moeilijke woorden en schreeuwde hij dat we patagonische rotsparkieten waren. Later vertelde hij dan dat het erg intelligente, maar luidruchtige vogels waren. Alsof hij ons bij wijze van vergeving ook een compliment wou geven.” 0 likes
More quotes…