Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Massa” as Want to Read:
Massa
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Massa

3.41  ·  Rating details ·  424 ratings  ·  28 reviews
Een gedreven kroniek over verzet, verval en veel geld

Joost Vandecasteele is, behalve de veelzijdigste, ook de spannendste stem van zijn generatie. Wordt hij een total loss, of blijkt hij toch Der Wunderknabe? Volgens mij is hij dat laatste nu al. - Tom Lanoye

Massa is het verhaal van Margot, iemands ex en ietwat op de dool. Ze gaat aan de slag bij het schimmige Blurred Inc,
...more
kindle_edition
Published October 29th 2019 (first published February 24th 2012)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Massa, please sign up.

Be the first to ask a question about Massa

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.41  · 
Rating details
 ·  424 ratings  ·  28 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Massa
Thierry
Mar 02, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Het boek van 2012" bleek niet zomaar een marketingboodschap te zijn, het is écht zo.

Massa is een pageturner, een beklijvend meesterwerk, maar wat vooral sterk is, is het feit dat het gisteren lijkt geschreven. Heerlijk hoe actueel en relevant het verhaal is voor de maatschappij van vandaag.

Joost is er in geslaagd om iets tastbaar te maken, wat iedereen vandaag vermoedt: de economie wordt gevoed door wilde speculaties en geruchten, Joost geeft ons een kijk op hoe dit gebeurt/zou kunnen gebeuren
...more
El Yunque de Hefesto.
Masa constituye una rara avis en la literatura actual. Es sin duda una novela de nuestro tiempo, pero que nadie se deje engañar por el texto de la contraportada, es importante llegar a este libro sabiendo lo que se va a leer para poder disfrutarlo al máximo:
Y es que sin duda es una distopía como se indica, pero tristemente, la mayoría de la gente asocia automáticamente esta palabra con “los juegos del hambre” o (cada vez menos), con “1984”. Una distopía también engloba la descripción de un futur
...more
Yoy
Jan 25, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
In het begin vond ik dit een ontzettend saai boek. De hoofdpersoon had geen ruggengraat. Ze dacht niets en deed nauwelijks iets. Er gebeurde niets. Ik vreesde in een intellectualistische postmoderne roman terechtgekomen te zijn, met bladzijden vol woorden waarin niets gezegd wordt.

Ik heb verder gelezen want er gebeurde toch een beetje iets. En sommige bedenkingen waren echt wel lollig en raak geformuleerd. Toen gebeurde er nog iets, en toen nog meer. De bedenkingen werden steeds raker en ze ble
...more
Johan K
Nov 13, 2012 rated it did not like it  ·  review of another edition
De schrijver wil veel zeggen, maar overhaast zich. Slecht geschreven - naar mijn mening omdat de boodschap absoluut primeerde en het vooruit moest gaan.
Wouter Zwemmer


Massa is vrolijk boek vol met ideeën over onze moderne technologische samenleving, waarin beeldvorming belangrijker is dan waarheid. Een scifi-roman in de traditie van cyberpunk. De beschreven toekomst ligt zo dicht bij onze realiteit, dat deze heel vertrouwd en onthullend aanvoelt. Massa is een stortvloed aan ideeën. Beeldend, intelligent en grappig geschreven.

Spectre
Dit boek gaat over de wereld van beeldvorming, marketing en imago, over het schemergebied waarin waar en waarachtig moeilijk te o
...more
Matti
Apr 09, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: bibliotheek
De toekomst van Joost Vandecasteele is het heden. Massa leest als Mr. Robot ver voor de relevante cyberpunkserie opdook.
Joost Lievens
Joost is een fantastische malloot - het boek lag me eerlijkheidshalve minder
Cédric Raskin
Vreemd boek, een behoorlijk vreemde eend in de Vlaamse literaire bijt. Een boek waarin Vandecasteele duidelijk zijn visie uitbraakt over het decadente wereldje waarin wij anno 2016 leven. Terwijl hij het boek al schreef in 2012.

Hij schetst een somber toekomstbeeld. Waar de wereld niet meer wordt geregeerd door maffiosi uit de bankwereld of corrupte politici, maar door gevaarlijke underground online netwerken zonder menselijk gelaat. Systemen die macht verwerven door informatie en desinformatie,
...more
Leen
Nov 12, 2012 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: read-in-2012
Flash forward naar de nabije toekomst. Hell, het zou al aan het gebeuren kunnen zijn. Europa brokkelt af, de beurs is gebaseerd op bewust gefantaseerde verzinsels, informatie is zo belangrijk geworden dat mensen er nietsontziend om worden vermoord. Protesten breken uit, mensen komen op straat, de EU valt, het sprookje houdt op te bestaan.

Hoofdpersonage is Margot, een jonge vrouw die royaal betaald krijgt om informatie om te zetten naar fabels vooraleer ze worden losgelaten op de wereld. We volge
...more
Gowaart
Opmerkelijk sfeertje, dit boek. Heel on-Vlaams ook. Deed me soms denken aan Murakami's bizarre werelden.

"Massa" is een goed gekozen titel die duidelijk op heel veel verschillende lagen van het boek van toepassing is. Ook voor de lezer is dat zo, want deze wordt bedolven onder een ongebreidelde massa van informatie. Vaak erg mooi geschreven, maar doorheen al die massa vergeet Vandecasteele vooral te weinig zijn personages uit te werken. Het ene personage met iet of wat diepgang, "Margot", krijgt
...more
Luc De Coster
Apr 09, 2012 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: fiction-dutch
De toekomst verzonnen door Joost Vandecasteele wordt gedomineerd door mensen die de toekomst verzinnen. Bedenkers van verhalen met verzonnen feiten sturen de wereld economisch en politiek een richting uit. Geheime schimmige bedrijven zijn de hedendaagse illuminati die de boel manipuleren. Massa is een heerlijke mix van scherpe analyse, spanning en fantasie. De genadeloze werking van markt en commercie is de start van een speculatie over hoe het allemaal zou kunnen evolueren met dat oude Europa. ...more
Natasja
Feb 16, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: 2013, library
Een wel erg tijdsgebonden boek dat je best nu leest om het niet totaal gedateerd en irrelevant te vinden.
Vandecasteele doet een beetje wat z'n hoofdpersonage Margot doet: fictie en feiten met elkaar verweven en loslaten op de wereld. Ik heb mooie zinnen gelezen, en af en toe een goeie metafoor, maar het verhaal boeit niet genoeg om lang te blijven nazinderen of om te doen nadenken. Personages zijn ook weinig uitgewerkt, dus je blijft als lezer op je honger zitten.
Mikaël
Joost Vandecasteele creëert een parallel universum met nieuwsfeiten, de beloften van de technologische vooruitgang en de ellende die onze economie veroorzaakt. Daarmee schept hij ook zijn eigen literair genre, dat alleen daarom al interessant is om te lezen. Brussel krijgt regelmatig een hoofdrol in het verhaal en wordt en passant zeer raak geschetst. Net geen 4 sterren, daarvoor had er meer diepgang in de personages moeten zitten voor mij.
Jonas
Jan 11, 2013 rated it liked it  ·  review of another edition
Leest als een trein. Zeer aangename, directe schrijfstijl. De verhaallijn is eerder uitdagend dan overtuigend, veel meer door het parcours van het hoofdpersonage dan door de weergave van de realiteit (chaos, wat complotten). Een echte rem op het lezen vormt dat niet.
De Ongeletterde
Jan 26, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Interessant verhaal dat zich afspeelt in een mengeling van een recent verleden en een mogelijke nabije toekomst, waarin informatie, internet, eenzaamheid en het feit dat we met onoverzichtelijk veel mensen op deze planeet zijn, een hoofdrol spelen.
Ief Stuyvaert
Nét geen vier sterren, omdat het einde me iets te open is. Maar... wel een boek met een enorme vaart, knap bedacht, goed geconstrueerd met originele visie op de toekomst die eigenlijk al bezig is. Ik ga ook zijn eerdere boeken lezen...
Elisse
Jan 17, 2014 rated it it was ok  ·  review of another edition
Helaas, deze van Vandecasteele vond ik wat minder. Een warrig verhaal, warrig geschreven. Het verhaal wist me niet mee te slepen.
Hedwig
Jan 15, 2013 rated it did not like it  ·  review of another edition
Teveel ideeën die elkaar te snel opvolgen. Slecht geschreven.
Sarah
Feb 04, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Deze man schrijft zoals hij spreekt. In het begin verwarrend, maar naar het einde toe een aha moment. Volgende boek graag :)
Jurgen
Sep 29, 2012 rated it liked it  ·  review of another edition
Boek begint intrigerend maar kon mij op het einde minder vasthouden...
Frederik
Sep 03, 2012 rated it really liked it  ·  review of another edition
Meeslepend boek. Is Joost Vandecasteele een visionair of zit hij al dichter bij de waarheid dan we zouden durven vermoeden ?
Goya
Mar 22, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Baf, recht erop! Schitterend boek, bijna in één ruk uitgelezen...

(trouwens, een bijzonder goeie beschrijving van Singapore zoals ik het ook ken, zeker de Marina Bay Sands)
Melanie
Apr 28, 2012 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: books-i-own
Meeslepend verhaal. En enkele heel raak geschreven zinnen.
Mike
Dec 19, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Vlaamse cyberpunk. Tof.
janine
For your inner internetphobe.
Christophe Scheire

Again, I'd wish there was an option to grant 3.5 stars.
Stijn
rated it it was amazing
Dec 27, 2014
Inge Reulens
rated it it was ok
Sep 01, 2015
Kenny Verheyden
rated it really liked it
Nov 12, 2012
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Het moois dat we delen
 • Het smelt
 • Grand Hotel Europa
 • Kom hier dat ik u kus
 • Het derde huwelijk
 • Nel contagio
 • To Hell and Back: Europe 1914-1949
 • Purity
 • Wij zijn ons brein: van baarmoeder tot Alzheimer
 • Vele hemels boven de zevende
 • 1493: Uncovering the New World Columbus Created
 • Grand Central Belge : Voetreis door een verdwijnend land
 • Naarland
 • Vidas prometidas
 • Joe Speedboot
 • Het satijnen hart
 • Le otto montagne
 • Uit het leven van een hond
See similar books…
Joost Vandecasteele is een Vlaamse schrijver en stand-upcomedian.

Joost Vandecasteele in de Nederlandstalige Wikipedia

Joost Vandecasteele in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren


Joost Vandecasteele is a Flemish writer and stand-upcomedian.
...more

News & Interviews

Are you having a difficult time reading these days? If so, you're not alone. Since the pandemic began, I've found it harder to concentrate on...
56 likes · 27 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »