Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Grey & Jingga: Purple Sunday” as Want to Read:
Grey & Jingga: Purple Sunday
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Grey & Jingga: Purple Sunday

(Grey & Jingga)

4.06  ·  Rating details ·  18 ratings  ·  8 reviews
Jingga mulai jenuh menjalani hari-hari bersama dengan Grey. Ia merasa pertalian hati mereka telah kehilangan aura keajaiban. Pada saat yang sama, Grey seakan tak peduli dengan keadaan itu.

Lalu Jingga pun merencanakan untuk mengakhiri kisah mereka sebelum menjadi lebih buruk. Namun tiba-tiba datanglah gadis mungil bernama Nila.

Akankah kehadiran Nila mampu mengakrabkan kemba
...more
Paperback, 160 pages
Published July 2019 by re:ON Comics
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Grey & Jingga, please sign up.

Be the first to ask a question about Grey & Jingga

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.06  · 
Rating details
 ·  18 ratings  ·  8 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Grey & Jingga: Purple Sunday
Lanzz
Mar 14, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: comics
Sebuah komik romantic comedy bestseller dari Indonesia yg diterjemahkan ke BM. Mengisahkan tentang sepasang kekasih iaitu Grey dan Jingga. Setelah bercouple selama beberapa tahun, hubungan mereka mula dingin, semuanya menjadi bosan. Segalanya berubah selepas ibu tiri Grey meminta mereka menjaga Nila, adik Grey selama beberapa hari. Telatah Nila yg lucu dan situasi awkward antara Grey dan Jingga menjadikan plot komik ni menghiburkan. Lukisannya pun boleh tahan.
Zaghol
Mar 07, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: komiks, gempakstarz
Sebuah komik komedi romantik buah tangan artis indonesia, Sweta Kartika telah diterjemahkan ke bahasa Malaysia.

Kisah sepasang couple (x digalakkan kalau tak boleh kawal nafsu) yang dah 3 tahun bercinta (bapak lama, kawin la cepat) yang dah mula rasa bosan dan dingin sebab dah tau semua, dah takde rahsia sebab dah kenal dari zaman kanak2 pastu bercinta bila masuk U (kan....)

Lepas tu, ditakdirkan Allah emak si BF ni nak pergi singapore, so dia suruh jaga adik bongsu BF ni yang hiperaktif. Lalu be
...more
SS
Aug 31, 2020 rated it really liked it
Sempena Merdeka 2020 ni, kita curi masa baca komik la. Nak bacaan santai. Beli komik ni dekat 7E beberapa bulan yg lepas sebab tertarik dengan illustration main character iaitu Grey. Sebab rambut dia macam rambut suami sis. Kahkah.

''Di setiap tahap kehidupan apa sekalipun, di dalamnya akan lahir satu pengalaman dan pengajaran berbeza''

Mengisahkan tentang Jingga yang merasakan Grey berubah setelah 3 tahun dalam perhubungan percintaan mereka. Jingga nak mereka sama seperti masa mula-mula bercinta
...more
Pauline Destinugrainy
Penasaran sama kelanjutan cerita Grey dan Jingga, untung nemu di GD.
Tiga tahun pacaran, Jingga mulai merasa jenuh. Apalagi Grey semakin sibuk dan seperti menghindar. Saat Jingga minta "break",mereka dikejutkan dengan kehadiran Nila, adik bungsu Grey. Nila dititipin ke Grey dan Jingga mumpung mereka libur. Jadi deh petualangan Grey dan Jingga plus Nila dimulai.
Grey makin lovable deh di sini.
...more
Harumichi Mizuki
Sep 17, 2020 rated it it was amazing
Shelves: manga-lokal, pinjem
So sweet. Lucu, nih. Ketika Jingga & Grey mulai jenuh dengan dinamika hubungan mereka setelah tiga tahun berpacaran, ibu tiri Grey menitipkan adik tiri Grey, Nila, pada mereka selama liburan semester. Berbagai keseruan pun terjadi dan menghangatkan lagi hubungan yang telah mendingin. Ketika orang-orang dewasa tidak berdaya, dengan kemurniannya, anak-anak ternyata bisa jadi penyelamat.

Beberapa adegan kocak yang aku suka:

- Waktu Nila dibawa ke kafe dan malah saingan sama Zahwa, adik Zahra yang nak
...more
Noringpan
Jun 16, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Dari dulu lagi minat karya Sweta Kartika sebab lukisan dia. Dia boleh lukis macam-macam style! Komik dari Indonesia ni kitorang pilih sebab jalan cerita dia best. Sebenarnya cerita ni asal dari siri Grey & Jingga tapi komik tu banyak sangat volume kalau nak publish kat Malaysia ni. Maklumlah orang Malaysia tak suka kumpul banyak vols...hehe. Korang wajib beli!
The Reader of the Wind
ceritanya heartwarming dan gambarnya juga cute.
Nasuha Fadzil
Oct 04, 2020 rated it it was amazing
Beli sebab ada orang suggest dekat blog. Cerita percintaan antara dua insan yang hubungannya kononnya makin rapuh.Tapi disebabkan kehadiran si kecik,mengubah segalanya.
Gilamangamonster &
rated it really liked it
Apr 30, 2020
Yessy Christy
rated it it was amazing
Apr 26, 2020
Oroborodur Kerrechi
rated it really liked it
Apr 02, 2020
Vina Nurziani
rated it liked it
Sep 21, 2019
Yonea Bakla
rated it really liked it
May 20, 2020
Indah Threez Lestari
rated it really liked it
Jul 26, 2019
Hauna Rohima
rated it really liked it
Jun 19, 2020
Timo Wahyu Widiyanto
rated it it was amazing
Jan 09, 2021
Sakura Lina
rated it liked it
Jun 30, 2020
Hani Suraya
rated it liked it
Mar 05, 2020
Ammar Farisi
marked it as to-read
Aug 01, 2019
Slamet0405
marked it as to-read
Jan 28, 2020
Vivi
marked it as to-read
Feb 13, 2020
Ronal
marked it as to-read
Feb 15, 2020
Icca
added it
Mar 20, 2020
Mahesa Gaeng
marked it as to-read
Apr 26, 2020
elvira NF
marked it as to-read
Aug 31, 2020
Tiara
marked it as to-read
Sep 22, 2020
Muli
marked it as to-read
Sep 24, 2020
Ganzz
marked it as to-read
Dec 15, 2020
Rahmat Mulki
marked it as to-read
Feb 11, 2021
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • 99% Love vol. 1
  • Me Vs Big Slacker Baby Vol. 1
  • Me Vs Big Slacker Baby Vol. 2
  • Misi Budak Tahfiz
  • Misi Reunion
  • Another Sorry
  • Misi Solat Lima Waktu: Diari Solat Imran
  • Shivers: Antologi Komik Misteri Vol. 4
  • The Boy I Knew From Youtube
  • Ganjil-Genap
  • Under 18 Elite #03
  • Cun #5: Puteri Legenda
  • Vio: Don't Mess Up
  • Bandar Bola, Cuy!
  • When I Look Into Your Eyes
  • When I See Your Smile
  • Jodoh Terakhir
  • Cincin Separuh Hati
See similar books…

Other books in the series

Grey & Jingga (4 books)
  • Grey & Jingga
  • Grey & Jingga: Days of the Violet
  • Coffee 42: Grey & Jingga Side Story

News & Interviews

Kazuo Ishiguro insists he’s an optimist about technology.  “I'm not one of these people who thinks it's going to come and destroy us,” he...
252 likes · 26 comments