Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Samlade verk” as Want to Read:
Samlade verk
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Samlade verk

4.17  ·  Rating details ·  1,503 ratings  ·  161 reviews
I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

Samlade verk är en roman om djup kär
...more
Hardcover, 689 pages
Published March 31st 2020 by Albert Bonniers Förlag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Samlade verk, please sign up.

Be the first to ask a question about Samlade verk

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.17  · 
Rating details
 ·  1,503 ratings  ·  161 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Samlade verk
Matilda
May 16, 2020 rated it it was amazing
Det här är läsning när den är som bäst! Att få ramla ned i en typ av ~atmosfär~ som man sen inte riktigt vill ta sig ur. Sandgrens universum luktar dammiga föreläsningssalar, oljefärg, ciggrök, sprit, skrivarbläck och förgätmigej. Förläggaren Martin Bergs liv spelas upp för läsaren i precis rätt takt, och innehåller allt från första mötet med livskamraten och konstnären Gustav Becker till försvinnandet av kärleken Cecilia Wikner. Tre akademiker och på ett eller annat sätt konstnärer som gör livs ...more
Kajsa Lunde
Jun 11, 2020 rated it liked it
Här var det Göteborgiana och gubbromantik så att det räcker och blir över. Ja okej, det är en ambitiös debut och jag uppskattar att hon vågar satsa lite, men jag orkar verkligen inte med så här många klyschor insprängda i varandra. Det är alldeles för tillrättalagt. Som om Håkan Hellström skulle skrivit en postmodern roman, på spårvagnen, om Evert Taube, med en rapé under läppen, på väg ut till sjöss (ska bara ta ett stopp på Red Lion först och tjöta lite om Gais). Karaktärerna liksom tävlar med ...more
Linn Ålund Thorgren
May 19, 2020 rated it really liked it
Oj, vad svårt att sätta ett betyg på denna bok. Är det en pretentiös roman? 100% ja. Men det är också en sån bok som man snabbt fastnar i och tänker på hela tiden, även när man lagt den ifrån sig. Man låter sig snällt släpas med i karaktärernas irrfärder över sidorna och undrar konstant vad som kommer härnäst. Jag fann mig själv ofta försöka förutspå upplägget och var storyn skulle föra oss (mig och karaktärerna). Som Matilda sa när hon sålde in den, det är en bok för den som gillar böcker. Som ...more
Mina Widding
Jul 08, 2020 rated it it was amazing
Shelves: ljudbok
Lååång, men aldrig tråkig. Väletablerad värld, karaktärer, en spännande premiss/mysterium (Cecilias försvinnande), och tema (konstnärsskaps varande eller icke varande, kärleks/vänskapsdynamik) och undersökandet av en "omvänd" könsrollssituation (kvinna som lämnar sin familj). Episkt berättande, gediget, välgestaltat, skriver aldrig på näsan. Ett imponerande verk, helt klart, och jag känner att jag kommer att minnas deras olika livsöden. ...more
Erika
Dec 09, 2020 rated it really liked it
En berättelse om två vänner som blir tre och sedan två igen när Cecilia, Martins hustru och Gustavs vän, plötsligt bara ger sig av. Läsaren följer Martin från hans ungdomstid och den gryende vänskapen med Gustav genom vuxenlivet till medelåldern – men också Martins dotter Rakel som studerar psykologi och grubblar över sin försvunna mor.
Ganska långt är det här också en roman om konsten och skapandet, om att lyckas skapa och att allt mer resignerat drömma om att göra det. (Jag läste Samlade verk
...more
Nora
Jun 11, 2020 rated it it was amazing
Fullkomligt omtumlad av den här boken. Mållös ! ! Vilken debut.
Wilma
Dec 29, 2020 rated it it was amazing
Nej men det här ÄR en så bra bok. Ett tillgängligt epos man inte vill lägga ifrån sig!!! Uppskattar att boken är marinerad i gbg - äntligen har man fått sig en äkta stark gbgroman! Det har varit too much sthlmslitteratur på det senaste om ni frågar mig.

Namedropping av författare etc tycker jag är nice för det får mig verkligen att förstå hur exempelvis förlagschefen Martin Berg är som person. Det känns aldrig krystat eller over the top som i vissa andra böcker (typ Chris Kraus ’I Love Dick’)

Bok
...more
Agnes Stenqvist
Jun 17, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020
3,5 kanske? Verkligen mest en bok, lite spännande. Inget spec. Vet inte om det är för att jag precis läst Klas Östergren men känns mest som en sämre version av honom.
Hade absolut inte behövt vara 700 sidor.
Tyckte mest om skildringarna av ungdomen. Största känslan: jaha
Nina Ruthström
Jun 24, 2020 rated it really liked it
En välarbetad och välskriven roman, med oerhört bra språk, men som inte helt uppfyllde mina (farligt) höga förväntningar. Namedropping deluxe ur finkulturens musik-, litteratur och konstverk som absolut intresserar mig. Men det känns aningen forcerat. När jag läser känner jag hela tiden att jag läser en bok som en författare skrivit. Jag dras inte in i historien, jag känner inte med någon av karaktärerna. Jag bryr mig faktiskt inte jättemycket om hur det ska gå för Martin och de andra förrän vid ...more
Eric
Jul 31, 2020 rated it it was ok
Shelves: fiction
Fängslande historia som förstörs av framför allt språket. Det inkontinenta strösslandet av att sida upp och sida ned namnge böcker personer bär runt på, musik som spelas på fester och filosofiströmningar som diskuteras stör rytmen. Skickligt skrivet men tillrättalagd språk som inte har något naturligt flyt. Fegt slut.
Louisa Nyqvist Johnsson
Mycket bra bok! Blev aldrig tråkig trots 28 h ljudbok och heller inte den typ av bok jag brukar läsa. Det var en himla obsession med William Wallace, måste kolla upp. Förstår att boken vann Augustpriset!
Niklas
Nov 10, 2020 rated it really liked it
Inte det där absoluta mästerverket men ändå storslaget fantastisk och med konstant läsglädje.
Moa Kronbrink Mannheimer
Sep 02, 2020 rated it it was amazing
”Så länge man var i rörelse var det inte så illa. Så länge man var i rörelse var man fortfarande på väg. Det var när man stannade upp som det började snurra. Fasaderna blev stumma och tunga. Hela kvarter tycktes dränerade på liv. En tomhet spred sig och tyngdkraften drog en nedåt, det blev svårt att lyfta fötterna ordentligt, kroppen var som gjord av betong, och vad var det för övrigt för mening med att fortsätta gå, det var bara samma gator, samma portar, samma fönster, samma människor, samma r ...more
Pernilla Z
Aug 01, 2020 rated it liked it
När jag fattade att jag kunde hoppa över alla delar om hur maten de åt såg ut, vad de tänkte på när de stod vid diskbänken etc så kom den fina berättelsen fram och den var läsvärd. Men mycket av boken hade kunnat behållas som författarinnans bakgrundsmaterial tycker jag. Läsvärd med denna reservation alltså!
David Sander
Apr 14, 2020 rated it really liked it
“Du gillar den bara för att den utspelar sig i Göteborg.”

Och för Springsteen och frihetsromantiken. För vänskapen och sveken. Och för att det inte är mer trött autofiktion. Samlade verk utspelar sig i ett parallellt universum, till skillnad från den långa rad romaner som de senaste åren berättat historier med bara de minsta av avvikelser från vår värld.

Karaktärerna är stöpta på klassiskt vis, det är den unga författaren från medelklassen, den slarviga, briljanta och konstnärliga rikemanssonen o
...more
Marléne Ärlemalm Dahlin
Jun 15, 2020 rated it really liked it
Vände just den sista sidan av vårens stora snackis, en ovanlig debutroman: tegelstenen ”Samlade verk” Av Lydia Sandgren. Sjuhundra sidor och ändå blev det sammantaget ganska lite sagt. Vad vill Sandgren berätta? Det handlar om Cecilia, Martin och Gustaf, en vänskapstrio som följs åt genom livet och åldrandet, från tidigt 80-tal fram till idag. Romanen arbetar sig framåt i sakta mak, lunkandes, medan små pusselbitar strös ut längs vägen.

Det här är inget för dig som uppskattar stora gester och dr
...more
Lina Jonsson
Jul 07, 2020 rated it it was amazing
Älskade den. Otrolig story som jag tooootalt fastnade i. Också första boken jag lyssnar på och det var så mysigt + skönt när den är på 700 sidor. Håller med alla andra om att det är mycket pretto going on men kände inte att det va något negativt. Vill ha en uppföljare NU
Niklas Laninge
Apr 26, 2020 rated it liked it
Sista delen är riktigt gastkramande. I övrigt en perfekt bok för den som gillar böcker och Göteborg.
Kornet
Oct 19, 2020 rated it really liked it
Mmm mysigt att läsa om universitetsstudier på 80-talet. Väääldigt mysigt att läsa om komplicerad men underbar vänskap och Antibes med solblekta solstolar och polaroidfoton på kärlekar som aldrig blev ... gillade mer att läsa om Martin än om Rakel. Hon kändes inte alls lika verklig och mycket.

Utan att säga för mkt som förstör för någon annan som ska läsa, så tycker jag att slutet som blev var att göra det lite lätt för sig som författare när hon nu gjort sig besväret med en sån här tegelsten.

Änd
...more
Elza
Nov 17, 2020 rated it liked it
Kanske 3,5
Matilda Lundkvist
Nov 22, 2020 rated it it was amazing
Det här är varför jag älskar att läsa!!
Alice Tideman
Sep 10, 2020 rated it it was amazing
Älskade gränslöst från början till slut. Come at me Åsa Beckman. Hade kunnat läsa den tre gånger så snabbt men drog ut på det för ville vara kvar lite längre. Är det här dark academia??? Isf e det min favoritgenre.
Hanna Törnquist
Jul 01, 2020 rated it really liked it
En väldigt bra debutroman! Fick lite känslan av att vara tolv/tretton år och sugas in i en annan värld och inte vilja lämna den.

Men sen var den lite väl lång och hade definitivt kunnat redigeras hårdare. Fattade tex inte alls de där intervjubitarna med Martin... kändes larviga? Och vissa små utstickare i historien hade nog kunnat strykas.
Sara Wänerskär
Jul 24, 2020 rated it it was ok
Cecilia försvann... en mamma, partner och musa försvinner. I boken lär vi känna kulturmännen Gustav och Martin, den senares barn och fru Cecilia. Hon försvinner en dag. Vi förstår inte varför Cecilia försvinner och frågan är om författaren gör det heller. Boken handlar om hur vi inte känner de som står oss nära. I slutändan har inte läsaren heller lärt känna karaktärerna bortom ytan.

Varför gillade jag inte denna bok, när så många andra verkar göra det? Den är nästan 700 sidor lång, men en stor
...more
Isabella Salomonsson
Det är en välskriven och kompetent bok på många sätt och vis - pråket är oklanderligt, grundhistorien är intressant. Det är kul att läsa om Göteborg, det finns en spänst i hur karaktärerna vävs samman och dramaturgin är väl uppbyggd. Mina främsta reservationer är att jag upplever boken som för lång i förhållande till innehållet, att karaktärerna i min mening är relativt endimensionella och mer representationer för vissa idéer än personer och att boken därför blir mer av ett intellektuellt bländv ...more
Mikael Hall
May 20, 2020 rated it really liked it
Shelves: to_buy
Årets debutroman kommer det sannolikt vara. Och välförtjänt så. En behövlig och relevant kommentar till samtidslitteraturen som öppnar upp för en nyskapande litterär framtid. Boken är mycket bra, men det är framförallt ansatsen som gör den så läs- och beundransvärd.
Victor
Jun 14, 2020 rated it it was amazing
Stundtals stör man sig på att boken är så pretentiös, men det kanske snarare är karaktärerna som är pretentiösa. Om man ser till det senare är det en otrolig läsupplevelse!!!! Gick ej att slita sig från boken
Frida
Jul 24, 2020 rated it it was amazing
WOW!

Vilken makalös roman. Så genomarbetad, välskriven, intelligent, rolig.
Augustprisnominering på denna?
Hanna Bergström
Jan 16, 2021 rated it it was amazing
Det blir faktiskt en femma, kanske strax under, men ändå en femma. Den tog sin lilla tid, trots allt, men nu när den är färdig känns det som att jag varit med om något. En värld som i miljöerna är så lik den egna, Uppsala, Stockholm, Göteborg, studiemiljö, kort utlandsexil, bibliotek, barer och hemmakök. Jag tycker så mycket om de exentriska karaktärerna, och stör mig på dem. Deras band till varandra, deras elände, den gemensamma jakten på att bli större än de är och åstadkomma något - och allt ...more
Linnea
Jan 11, 2021 rated it really liked it
4,5 ⭐️
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Jag ser allt du gör
 • Året med 13 månader
 • Fjärilsvägen
 • Sen for jag hem (Jana Kippo, #3)
 • Dagarna, dagarna, dagarna
 • Överlevarna
 • Renegater
 • Familjen
 • Jackie
 • Söndagsvägen - berättelsen om ett mord
 • Lisa och Lilly: En sann kärlekshistoria
 • Svärmodern
 • Dina händer var fulla av liv
 • Dottern
 • Männen i mitt liv
 • Klubben
 • Tritonus
 • Midsommarnattsdrömmar
See similar books…

Related Articles

  Mateo Askaripour is a Brooklyn-based writer whose debut novel, Black Buck—which Colson Whitehead calls a “mesmerizing novel, executing a high...
68 likes · 7 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“- Hon pluggar dubbelt. Har jag sagt det? Hon läser tyska också.

- Vad ska hon bli då?

- Va?

- Ja, med all tyska och historia? Nazist?”
1 likes
More quotes…