Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Nach Mattias” as Want to Read:
Nach Mattias
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Nach Mattias

by
3.93  ·  Rating details ·  443 ratings  ·  65 reviews
Amber singt an einem Konzert gegen ihren Schmerz an; Quentin läuft Kilometer um Kilometer, um der Trauer zu entkommen, und Kristianne möchte die wahre Geschichte ihres Sohnes erzählen. Diese Leben und das von fünf weiteren Menschen überkreuzen sich durch Mattias’ plötzlichen Tod auf schicksalhafte Weise. Wie Puzzlesteine fügen sich ihre Geschichten zu einem Abbild von ...more
Hardcover, 256 pages
Expected publication: February 26th 2020 by Diogenes (first published March 2018)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Nach Mattias, please sign up.

Be the first to ask a question about Nach Mattias

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.93  · 
Rating details
 ·  443 ratings  ·  65 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Nach Mattias
Fenna Riethof
Apr 28, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een prettig, eenvoudig concept: de persoonlijke verhalen van mensen uit Mattias' leven vormen uiteindelijk samen het verhaal over zijn dood, of eigenlijk: het gat dat hij achterlaat. Een nagedachtenis. Dit is een mooi geschreven, ontroerend boek dat in een vloek en een zucht uit is en je daarom onvermijdelijkerwijs een beetje ontevreden achterlaat: er is sowieso één ander personage dan Mattias zelf van wie je meer had willen weten.
Marcia
Apr 02, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: literatuur
Wat een prachtig verhaal. Levensechte personages, een wonderlijke schrijfstijl en een bijzonder mooi plot. De manier waarop de acht personages, de acht perspectieven, met elkaar verbonden zijn is een prachtige puzzel. Zakdoekjes zijn geen overbodige luxe.
Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.
Odette Brethouwer
Aug 18, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2018
Eindelijk was dit boek binnen van de bibliotheek. Ik wist niet of het me aan zou spreken of niet, en dan kan ik erg geduldig zijn want er is zo veel te lezen.

De ochtend nadat ik het boek had opgehaald wilde ik even de schrijfstijl proeven op de eerste pagina. Sprak het me aan, zou ik het gaan lezen, anders kon hij 's middags terug naar de bieb.

En toen was ik op bladzijde 35.

Je kunt wel stellen dat dit boek me direct greep, het ging recht mijn hart in direct. En dat bleef het doen tot het uit
...more
Isabel
Jan 10, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een bijzonder mooi boek(je) over achterblijvers.
Paula
Dec 15, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Wat een prachtig en ontroerend boek. Peter Zantingh weet zware onderwerpen in simpele zinnen te vatten, zonder cliché te worden. Dat is erg knap. Mooi ook hoe de verhaallijnen van de acht personages in elkaar overlopen. Soms zo subtiel.
Katrien
Oct 27, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Best wel bijzonder.
Kareltje
Apr 06, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Geniaal!! Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. Ik vind het geweldig mooi hoe verschillende personages, vanuit hun eigen denken, eigen geschiedenis en hun eigen leed na Mattias, verworden tot een netwerk dat lijdt na Mattias. Hierdoor lijken het losse hoofdstukken per perspectief met een eigen stijl. Het boek is doordrenkt met spitsvondigheden, met prachtige zinnen en soms kritische beschouwingen. Wat lijkt op losse verhalen en losse individuen, komt allemaal bij elkaar in ontmoetingen die ...more
Suzanne
Nov 27, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: nederlands-dutch
In mooie zinnen wordt het leven na Mattias uiteen gezet. Acht korte verhalen, acht levens, acht al dan niet nauwe banden met Mattias. Soms onduidelijk, vaker aangrijpend. Het raakte me, deze roman. Door de taal, door de momenten die beschreven worden, door de gedachten die er in doorklinken. En knap hoe alles samenvalt aan het einde. Lees dit boek!
Monique
Apr 05, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018, dutch, literature
Aan de hand van acht personages beschrijft Peter Zantingh op prachtige wijze de gevoelens van een groep achterblijvers en hoe zij omgaan met het verlies.
Sasha Haasnoot
May 01, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Welk verhaal word je als je er niet meer bent? Na Mattias van Peter Zantingh vertelt het verhaal van acht achterblijvers na de dood van Mattias. Ik was verbaasd dat dit boek niet per se alleen over rouw zou gaan. Het was luchtiger dan ik dacht. In negen hoofdstukken komen mensen aan het woord die direct of indirect een connectie met Mattias hadden en ook met elkaar. Zo vertelt Amber, de vriendin van Mattias, dat Mattias een liefde had voor het spel Football Manager. Een paar hoofdstukken later ...more
Nick Klaessens
Jan 11, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2019
De eerste drie hoofdstukken, verderop een paar keer en zeker bij het laatste hoofdstuk had ik vliegjes in mijn ogen, maar daar heeft een blinde hardloper net zo goed last van. Wat een fantastisch boek om in een dag te verslinden. Koop het, lees het en bestel er nog een paar om aan dierbaren te geven.
Marlou
Feb 17, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites
Peter Zantingh deed het, binnen een paar bladzijdes al. Mattias is dood, dat is snel duidelijk, maar binnen die paar bladzijdes al wilde ik weinig liever dan Mattias op het lijstje "overleden mensen met wie ik eens een koffietje wil drinken" zetten. Koffie in zijn koffiebar dan wel, gewoon zitten en luisteren en kijken naar mensen, zien hoe iedereen voorbij komt en erbij hoort ook al lijkt dat misschien niet zo te zijn. Want zo is het, het leven.

Ik kan schrijven over de prachtige woorden en
...more
JannieTr
May 06, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Mattias is dood, zoveel wordt direct duidelijk in het eerste hoofdstuk. Maar hoe dat komt blijft lang onbesproken. En eigenlijk doet dat er in het begin ook niet toe. Het draait daarin meer om de gevolgen voor de achterblijvers en de gedachten die ieder van hen heeft over Mattias. Op zich al fascinerend genoeg. Het is niet eenvoudig je daaruit een beeld van Mattias te vormen. Vooral omdat de persoonlijke herinneringen verschillende verhalen vertellen.
Hoe sterk de structuur van het verhaal is,
...more
Angela
Mar 25, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Zo ontzettend mooi!
Anna
Mar 05, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2018
Deze recensie verscheen eerder op Anna Husson

Rouw is als een schaduw.

Peter Zantingh (1983) schrijft relevante stukken en reportages voor het NRC, maar als romanschrijver doet hij het ook goed. Zijn debuutroman werd namelijk genomineerd voorde Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.Zijn romans gaan over jonge mensen die door ingrijpende gebeurtenissen even helemaal de weg kwijtraken en zich opnieuw tot het leven moeten zien te verhouden. Zantinghs debuutromanEen uur en achttien minuten(2011) gaat
...more
Mieke Schepens
Mar 15, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 4-5-of-5-stars
4,5/5*
Mattias was nog jong maar ging dood.
Zij bleven achter. Zij vertellen.

"Een week na Mattias werd zijn fiets bezorgd."

In negen hoofdstukken vertellen achtereenvolgens zijn vriendin Amber, zijn vriend Quentin, zijn opa en oma, een verkoper die alcoholist is, een gamer die ook roadie was, zijn moeder Kristianne, de blinde loper Chris, de moeder van een ongelukkige en tenslotte nogmaals Amber, over hun herinneringen of gebrek aan herinneringen aan Mattias en hoe ze daar mee zijn omgegaan.

...more
Tessa
Jul 22, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heel mooi om te lezen hoe ieder personage uit dit boek met de dood van Mattias omgaat. Doordat je steeds kennis maakt met een nieuw personage blijft dit boek zeer interessant. Zantigh bespreekt ook maatschappelijke issues zoals de rol van de media bij rouw en hoe familie/vrienden hier maar mee moeten dealen. Ik vond dit boek heel mooi. Het bevat geen woord te veel.
Marijke
May 21, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Goed verhaal. Ik kan het aanraden.
Nathalie
Dit boek van de Nederlandse auteur Peter Zantingh deed me qua vorm sterk denken aan het boek ‘Anna in kaart gebracht’ van de Tsjechische auteur Marek Šindelka. Hm, toevallig dat ze beiden bij dezelfde uitgeverij zitten? Er zullen heus ook wel andere literaire bronnen en invloeden zijn aangeboord die deze mozaïekvorm voor de roman hebben ontdekt die ik bij Šindelka heb leren kennen.

Ook dit boek laat in acht delen telkens door het perspectief van iemand anders het licht schijnen op één centraal
...more
Maria
Mar 20, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Erg mooi deze korte, eigentijdse roman. Duidelijk wordt meteen dat Mattias sinds kort niet meer leeft. Via de verhalen van acht personen kom je erachter wie Mattias was en wat er met hem is gebeurd. De relatie van deze personen met Mattias is niet altijd meteen duidelijk en soms dus heel verrassend. Bij andere verhalen is het wel meteen helder: zijn vriendin Amber, beste vriend Quentin, moeder Kristianne, zijn grootouders Riet en Hendrik. Bijzonder vond ik het verhaal van de blinde Chris.

Ik vind
...more
Marije
Mar 30, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Peter Zantingh, lees hier op zijn eigen website over de schrijver, zijn passies en wat hij verder met ons wil delenhttps://peterzantingh.nl.Er staat ook een blog over de totstandkoming van zijn nieuwste boek Na Mattias.Een mooi stuk over hoe hij schreef, herschreef, twijfelde, bijna blokkeerde en uiteindelijk blij was met dit verhaal.

Het ontwerp is van Lyanne Tonk, een grafisch ontwerpster met een zeer internationale opleiding en sinds 2016 onderdeelvanhet team bij Das Mag.


In Na Mattias maken we
...more
Sarike Roest
Apr 29, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mattias is dood en zijn dood beïnvloedt veel mensen. Soms enorm veel, zoals een goede vriend, soms minder zoals de verhuurder van een Airbnb-huisje. Ik vind de twee hoofdstukken waarin zijn vriendin aan het woord komt het ontroerendste, her hoofdstuk van Tirra zeggen veel over hoe empathisch de schrijver is, maar zorgt in dit boek niet voor extra diepgang. Je wil vooral veel weten over Mattias en Noah/Nuah brengt mij te weinig diepgang. Spotify-lijst op je oren en een middagje lezen, terwijl het ...more
Magali
Jun 30, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mooie beschrijving van personages, gevoelens en situaties. Fijn hoe de personages met elkaar verbonden zijn.

Ik had er op voorhand niet veel over opgezocht, waardoor ik plots overvallen werd met het besef van wat er zich afspeelde.

Eentje uit de zoveel? Of een veel terugkerend thema op een fijne, zachte en warme manier neergezet? Dan zeker toch dat laatste... .
Silvana
Dec 18, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Dit boek vond ik héél bijzonder.

'En dit is wat me soms troost: zelfs als er geen hemel is, dan nog is er geen betere manier om weer bij elkaar te zijn dan je te verstoppen in hetzelfde hoekje van de dood.' (30).
Rani Multani
Feb 02, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Thema’s als rouw en structureel racisme naar extremisme worden mooi verweven in de verhalen van verschillende personages, op een empathische en eigentijdse manier verteld. Sterk boek.
Hilde
Jun 08, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 4-read_books
In het begin had ik moeite met het verhaal. Maar eens je verder leest begrijp je het. Heel mooi boek en ook mooi hoe het verhaal van elk personage in elkaar past. Op het einde toch eventje moeten slikken.
Een aanrader
Maaike Woolschot
Een fijne schrijfstijl heeft Peter Zantingh! Dingen die ik echt direct voor me zie, met humor geschreven en aan het eind vallen alle verhalen samen. Een fijn boek.
Marijke Plante
Mar 25, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Welk verhaal word je als je er niet meer bent? Na Mattias van Peter Zantingh vertelt het verhaal van de achterblijvers na een sterfgeval. Maar verwacht geen zwaar boek over rouw. In negen hoofdstukken komen mensen aan het woord die direct of indirect een connectie met Mattias hadden. Het boek begint met een hoofdstuk van zijn vriendin Amber. Daarna volgt zijn beste vriend Quentin. Maar er komt ook iemand aan het woord die Mattias alleen kende via het forum van het voetbalspel Football Manager.

...more
Boekenwurm Saskia
May 18, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Toont ons wat het is om mens te zijn

‘Na Mattias’ van Peter Zantingh begint met een lange en mooie zin over rouw.

"Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat 's ochtends anders dan 's avonds. Hij leunt donker en geduldig tegen de muur, strekt zich in volle lengte uit over asfalt of trekt achter je rug zijn reliëf over te lang niet gemaaid gras, sierlijk dreigend als een slang."

De fraaiheid van de zin is nog niet helemaal tot je doorgedrongen wanneer de schrijver je
...more
Paul
Apr 04, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Na al ontzettend genoten te hebben van zijn twee eerdere romans, nu ondergedompeld in dit prachtig geconstrueerde verhaal. Weer die heerlijke, lomige omschrijvingen vol details ("Buiten hupt een koolmees door het heidegras. Hij draagt een zwarte stropdas over zijn vaalgele vestje. De zeewind blaast af en toe zijn donskraag op. Ik zie hem zingen, steeds drie korte noten achter elkaar, zijn kop trots omhoog alsof hij het deuntje net onder de knie heeft.").
En met alleen de hoognodige interactie
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »

Readers also enjoyed

 • Drift
 • Zomervacht
 • De avond is ongemak
 • Laura H.
 • En we noemen hem
 • Concept M
 • Dennie is een star
 • Gebrek is een groot woord
 • Welkom in het rijk der zieken
 • De goede zoon
 • Nachtouders
 • Vallen is als vliegen
 • Harnas van Hansaplast
 • Goudvissen en beton
 • De trooster
 • Gezien de feiten
 • Birk
 • Het tegenovergestelde van een mens
See similar books…
72 followers
Peter Zantingh journalist bij NRC en schrijver. In 2011 verscheen zijn debuutroman Een uur en achttien minuten (genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs), drie jaar later gevolgd door De eerste maandag van de maand. In mei 2016 verscheen We vergaten te voetballen, gebundelde columns over het taalgebruik in het voetbalwereldje.

Zijn derde roman, Na Mattias, verscheen maart 2018 bij
...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Toch was er niets waar hij meer van opleefden dan van haar. Dat moet ik erbij zeggen. Ik heb één keer achter ze gezeten in de bus, toen het net aan was. Ze hadden mij niet zien zitte. Ja, ik kan niet precies zeggen waar het aan lag, maar toen ik drie haltes later uitstapte wist ik het. Zij sorteerde de losse onderdelen, kreeg hem op orde.” 0 likes
More quotes…