Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pienen hauen pyydystys” as Want to Read:
Pienen hauen pyydystys
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pienen hauen pyydystys

4.51  ·  Rating details ·  267 ratings  ·  36 reviews
Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen Itä-Lappiin saattamaan loppuun sen, mikä on pantu alulle vuosia sitten.

Elina joutuu hyväksymään erakkomaisen äitinsä perinnön ja selvittämään suhdettaan lahjakkaaseen taiteilijaan. Lopulta hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kohdata niin ensirakkautensa kuin lampea vartioiva hirmuinen näkki.
Ylikonstaapeli Janatuinen on tullut pidättä
...more
Hardcover, 282 pages
Published 2019 by Siltala
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pienen hauen pyydystys, please sign up.

Be the first to ask a question about Pienen hauen pyydystys

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.51  · 
Rating details
 ·  267 ratings  ·  36 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Pienen hauen pyydystys
Laura Walin
Jul 28, 2020 rated it it was amazing
Tämä ei ole kirja-arvio vaan rakkaudentunnustus! Paljon kun lukee, niin harvoin pääsee kirja yllättämään, ainakaan positiivisesti. Pienen hauen pyydystys sen teki. Kaikki oli kohdillaan: Tarinassa oli rentoa letkeyttä ja ripaus lappilaista sekopäisyyttä, tyylitelty lapinmurre oli hienosti kirjoitettu ja oli autenttisen oloista mutta luettavaa (yhtä taidokkaasti vaikka eri tavalla toteutettu kuin Katja Ketun Kätilössä), henkilöhahmot lukuisuudestaan huolimatta olivat aidon oloisia, kolmiulotteisi ...more
Laura
Jul 03, 2020 rated it really liked it
Olipa mainio. Täysin muuta, mitä vielä alun perusteellakaan odotin, ja vaikka omaan makuun meno olisi saanut vieläkin vähän absurdimmaksi käydä, toimi tämä keveän vetävänä kesälukemisena. Suomalaista mytologiaa olen nähnyt monessa, mutta Karila käyttää sitä ehdottomasti taidokkaimmin, mitä tähän asti vastaan on tullut. Hilpeän omaleimainen, lämmin suositus tälle.
Päivi Metsäniemi
Oct 11, 2020 rated it it was amazing
Joskus harvoin tulee vastaan kirja, jota tekisi mieli lukea koko ajan ääneen ympärillä oleville ja alleviivata sen neroutta, ja pelätä samalla että ei ne välttämättä ymmärrä, ainakaan pienestä lauseenpätkästä.

Tässä on sellainen kirja. Maagista realismia pohjoisilla mausteilla, ilman mitään lajityyppiin liitettyjä valuvikoja tai maneereita. Taidokasta sanan (ja murteen!) käyttöä, uskottavaa juonenkuljetusta myös meille jotka yleensä vaadimme realismia jne.

Vaadin Finlandia-palkintoa.
Asta
Oct 04, 2020 rated it really liked it
Ihana ihana ihana!

Jätti hiukan samanlaisen olon kuin Mika Rätön mainio Tihkuluodon kuiskaajat aikoinaan, vaikka kummatkin teokset ovat toki omanlaisiaan ja omalakisiaan. Enempää en ehkä välitä tästä sanoa, lukekaa itse.

Karilan nimi on pidettävä mielessä.
Laura K
Mar 20, 2020 rated it it was amazing
Mieletön, upea teos. Yllätyin täysin. Luulin tähän tarttuessani, että alan lukea tavallista kasvutarinaa, mutta voi peijooni sentään kun tämä kirja valloitti sydämeni!

-- Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen Itä-Lappiin saattamaan loppuun sen, mikä on pantu alulle vuosia sitten. Hänen perässään on kuitenkin ylikonstaapeli Janatuinen, jonka pyrkimyksenä on pidättää Elinan murhasta epäiltynä. --

Koukuttava yhdistelmä satua, reaalifantasiaa ja omaperäistä itälappilaista elämänmenoa, hilpeän rönsyilevä
...more
Hannu Sinisalo
Nov 10, 2019 rated it it was amazing
Pieni lampi, oikeastaan vain suonsilmä, vangitsee sulamisvesien juostessa kohti isompaa jokea joka kevät hauen, jolle ainoaksi tehtäväksi jää syödä lampi tyhjäksi ja odottaa pyytäjäänsä. Elinan on palattava kotiseudulleen Itä-Lappiin pyydystämään hauki joka kesäkuussa, tai muuten…

Elinan perässä on ylikonstaapeli Janatuinen, joka yrittää saada selkoa ilmeisesti linnuksi pukeutuneen ihmisen murhasta ja ruumiin hävittämisestä. Elina on vahva epäilty, mutta on muistettava, että nyt joudutaan syvälle
...more
Linnea
Aug 01, 2020 rated it it was amazing
Täyden kympin kirja.

En osaa sanoa tästä vielä mitään muuta, paitsi että rakastin sitä syvästi.
Heidi
Dec 07, 2019 rated it it was amazing
Upea ja umpisuomalainen.
Aleksi
Oct 11, 2020 rated it really liked it
"Myytit, ne syövät pelkoa. Niistä tiivistyy hirviöitä, jotka vaeltavat jänkiä kuin ammoin käynnistetyt koneet, joita kukaan ei osaa enää sammuttaa."

Peijooni sentään! Pienen hauen pyydystys tuo mieleen jonkin Studio Ghiblin tarinan Suomeen lokalisoituna. Kitisen varressa magian ja arkitodellisuuden välinen raja on häilyvä ellei olematon. Omalakisen Itä-Lapin luonto surisee korvissa, puree niskasta ja mossahtelee jalkojen alla, ja hersyvän hienosti hahmotellut henkiolennot vaeltavat kuolevaisten k
...more
meri
Fantasia on ehkä liian ’vahva’ genre tälle mutta koska en ole tänne tehnyt erikseen maagisen realismin hyllyä, olkoon fantasiassa.

Ennen maagisen realismin elementtien ilmestymistä mukaan en pitänyt kirjasta juurikaan. Se kuitenkin kasvoi kohti loppua ja erityisesti Janatuisen saapuminen ja spoilaus-vapaan... jos ei henkilön, niin _tahon_ kanssa ystävystyminen ilahdutti.

Hieno tarina pienestä kylästä, me vastaan muut -asenteesta ja Pohjoisen myyteistä sekä yhden ihmissuhteen kaiken halkovasta suu
...more
Mari / 1001 kirjaa
Sep 07, 2020 rated it really liked it
Olipa tämä hurmaava, hauska, yllättävä! Ihan kaikkea muuta kuin luulin sen olevan. Suomalainen mytologia kietoutuu luonnollisesti osaksi luontoromaania, kasvutarinaa, poliisimysteeriä. Hieno teos!
Susanna
Apr 17, 2020 rated it it was amazing
Tykkäsin tästä hirveästi!

Kirjassa seikkaillaan lempiympäristöissäni, suomalaisella suolla ja metsässä, ja mukana menossa on sekalainen joukko supisuomalaisia miehiä ja naisia sekä muinaissuomalaisia henkiolentoja.

Ohella selvitellään murhamysteeriä, toppuutellaan tihulaisia, katsellaan maailmaa hyväksyvin silmin ja taiteillaan erään kirouksenkin kanssa.

Kiva, ihana ja sykähdyttävä kirja. Suosittelen! Sai hymyn kasvoille ja sydämeen.

Kansi on hieno, mutta pelkän sen ja nimen perusteella kirja olisi
...more
Kirja Vieköön!
Nov 30, 2019 rated it really liked it
Shelves: favorites
"Lapin idea on koon ja tyhjyyden yhdistelmässä. ”

Siellä Itä-Lapin loputtomien hyllyvien nevojen ja lettojen ja verenhimosta inisevien sääskiparvien keskellä elää vaitelias kansa, jonka keskuudessa elävät pelot ja myytit. Sinne etelään muuttanut Elina Ylijaako palaa joka vuosi alkukesästä yhtä määrättyä haukea pyytämään. Hauen pyytäminen on Elinalle elämän ja kuoleman kysymys. Miksi, selviää romaanin edetessä. Tällä kertaa Elinalla on kannoillaan myös rikoskonstaapeli Janatuinen, jolla on taskuss
...more
Tuomas Aitonurmi
Jan 17, 2020 rated it really liked it
Mahtavan överisti vyöryvää kerrontaa; täsmällisen terävää, linjastaan lipsumatonta kieltä. Kaikki oudot olennot saavat kukkia omalla tavallaan, rönsytä ja hyökkäillä kun sen aika tulee. "Lapin ilmiöinä" pidettyjä asioita liioitellaan hilpeästi.

"Eikä se puhunu lukemastaan mittään. Se oli niinko säilytysarkku johon lyyään koko ajan lissää tavaraa mutta ko kannen avvaa siellä ei olekkaan mittään." (s. 108)
Anni
Oct 04, 2020 rated it really liked it
Tämä oli aivan mainio!
Marianne
Jul 18, 2020 rated it really liked it
Herkullisen vinksahtanut kirja, ei yhtään sitä mitä osasin odottaa!
Heidi
Jul 06, 2020 rated it it was amazing
Shelves: huumori, luonto, suomi
Tässä vuoden menevimmässä ja hupaisimmassa kirjassa Mikael Niemen Populäärimusiikkia Vittulajänkältä kohtaa Hayao Miyazakin Henkien kätkemän, eli hupaisa murre ja Lapin rymy-eksotiikka yhdistyy outoihin ja pelottaviin otuksiin. Liimana on vetävä ja vauhdikas juoni sekä uskottavat, sympaattiset henkilöt. Tarinan aloittaa Elina, joka joutuu joka kesä ylittämään itä-Lapin rajavyöhykkeen (kyllä vain, raja siinä nyt on) ja palaamaan kotikonnuilleen pyydystämään vanhaa ja ovelaa haukea soisesta lammes ...more
Ella
Aug 15, 2020 rated it it was amazing
Yksi parhaista kirjoista mitä olen hetkeen lukenut.
Roope Kotiniemi
Jul 29, 2020 rated it it was amazing
Kirja tempaa lukijansa myyttiseen lappiin, muttei myyttisiin aikoihin. Kerronta etenee lähitulevaisuudessa, jossa etelä on erkaantunut pohjoisesta entisestään. Lapissa tavan päivä kommelluksineen osoittautuukin hyvin erilaiseksi kuin etelässä, ja normaalin joutuu miettimään uudestaan, kun tuttu ja turvallinen maailma jääkin kauas taakse.

Tarina etenee jouhevasti, ja jaksaa pitää mielenkiinnon yllä aina loppuun saakka. Erilaiset myyttiset olennot sekä satumotiivit on nivottu luontevaksi osaksi ny
...more
Sakari Peuranen
Jan 05, 2020 rated it it was amazing
Ääri realistinen kuvaus siitä, kuinka v*mäiseksi voi Itä-Lapin kalareissu äityä.

Kirja oli minulla vessalukemistossa, mistä syistä luin sen osissa muutaman viikon aikana. Ei turhia sanoja tässä, mutta lukemisen jälkeen jäin kaipaamaan lisää. Ja sehän on vain hyvän kulttuurituotoksen merkki!

Pidin Itä-Lapin otuksista, ja syntyi mielleyhtymä erääseen suosittuun tietokoneroolipeliin. Erityismaininta otusten onnistuneesta nimeämisestä (Peijooni, heh). Otukset olivat allekirjoittaneen makuun sopivasti
...more
Riikka
Nov 21, 2019 rated it it was amazing
Ihastuttava, hauska ja yllättävä romaani, joka toivottavasti ajautuu lukuisien lukijoiden käsiin. Romaani on satua ja fantasiaa yhdistettynä hyvinkin tarkkaan kuvaukseen itälappilaisesta elämänmenosta. Ensi kerralla, kun matkustan Itä-Lappiin, odotan innolla näkeväni peijoonin, joka haluaa kyytiin auton takapenkille.
Janne Paananen
Aug 24, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: äänikirjat
Kylläpäs Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys oli mykistävän virkistävä teos!

Nuori nainen, Elina Ylijaako, palaa vuosittain kotiseuduilleen Lappiin pyydystämään haukea. Elinaa varoitellaan, että tuosta ei hyvää seuraa. Hauen pyydystämisestä näyttää tulleen Elinalle pakkomielle. Lisäksi Elinalla näyttää olevan pahanlainen salaisuus. Häntä on tullut etsimään konstaapeli Janatuinen. Elina kun on murhasta epäiltynä. Vieraita ihmisiä, saati sitten poliisia, ei kyläpahasessa hyvällä katsota. Vaan ky
...more
Tuomo Polo
Jul 08, 2020 rated it really liked it
Aivan huikeaa ja puhdasta Lapin alueen eli Peräpohjalaisen murteen käyttöä. Helppolukuista ja rytmikästä. Lappilainen tunnelma välittyy hienosti. Henkilöhahmot tulevat tutuiksi ja miljöö houkuttelee fanimatkalle.

Teoksen tyylilaji tuli itselle takakansitekstistä huolimatta ehkä hiukan yllätyksenä. Fantasia tai magia on merkittävässä roolissa teoksen tapahtumissa, mikä itselleni on aina vähän nou nou. Minun on yleisesti hyvin vaikea tavoittaa kaiken maailman olioiden olomuotoa ja sitä, miltä ne nä
...more
Ville Verkkapuro
Apr 06, 2020 rated it really liked it
Wonderful mixture of different things.
Before this I read Rakkaudenhirviö by Saara Turunen and Koiran kuolema by Timo K. Mukka. Arriving to this book felt like an omen, like a mixture of the two previous books I've read.
In other ways too this feels like two books merged into one: something very traditional Finnish, something very modern international.
I especially loved the scenes with Näkki.
Poetic, real, raw. Extra points for the audio book with a great reader, who made the dialogue pop to lif
...more
Leena
Aug 23, 2020 rated it it was amazing
En tiedä mitä odotin, mutta en ainakaan tätä! Upea, hieno kirja. Hauska, terävä, lumoava, hyvällä tavalla outo, jännittäväkin. Karilan luoma maailma on ihan omanlaisensa, sopii Suomen Lappiin ja suomalaiselle suolle...
Erityiskiitokset lappilaisesta puheenparresta ja kielestä.

Yleensä en välitä mistään arkirealismin ylittävistä jutuista, mutta tällä kertaa fantasiaelementit osuivat ja upposivat, kaikki oli luontevaa.
Kuuntelin äänikirjana, mutta juurikin tuli mieleen, että voisi kirjan vielä luke
...more
Sampsa
Aug 13, 2020 rated it it was amazing
Tämä on nurkkakuntainen Stalkerin maailma, tämä on puolaa puhuva Witcherin slaavilaisten tarinoiden hirviöiden maailma, tämä on pelimaailma! Karilan muusta maasta erotettuun Itä-Lappiin on kiehtovaa tutustua, opetella sen lainalaisuuksia ja hahmoja, ymmärtää miten tätä peliä pelataan ja miten tuonpuoleisesta tullut vihollinen voitetaan. Hienoin romaani vähään aikaan ja olisin mielelläni jäänyt Vuopioon vielä pidemmäksikin aikaa, suomikummalliselle matkalle. Itä-Lapille tämä kirja ei tosin todell ...more
Susanna-Sofia Keskinarkaus
May 14, 2020 rated it it was amazing
Shelves: fiction
This book started out slowly and I was sceptical: I feared that I would grow to resent the artistic style and the mystical events - BUT how happy was I to be wrong! The characters are delightful, the mood is warm and the plot is intriguing. And although there are creatures from Finnish/Lappish folktales, the modern characters are very genuine as well. People speak and behave exactly as they do here in Lapland - and they didn't feel like caricatures. I loved the author linked the present and the ...more
Rasmus Stoltzenberg
Jul 21, 2020 rated it it was amazing
Upea teos. Ja vielä ensimmäinen romaani. Huikean mukaansatempaava. Imaisee maailmaansa hetkessä ja pitää lukijan/kuulijan luomassaan maailmassa. Lappi ja oudot olennot, kiroukset ja syyllisyys, upeasti kerrottuna ja kuljetettuna. Entä ketkä ovatkaan nämä tähtivaeltajat, jotka vievät meidät Vuopiolle ja sieltä lopuksi pois?
Tähtivaeltaja-palkinto on enemmän kuin ansaittu. 5/5
Titta
Oct 03, 2020 rated it it was amazing
Tämä oli aivan mahtava! En osannut odottaa juuri mitään, joten kirja pääsi yllättämään todella positiivisesti. Olin kaiken trendikkään autofiktion keskellä kaivannut kunnon fiktiivistä romaania, ja tämä osui ihan nappiin. Tarina on viihdyttävä, hauska ja juuri oikealla tavalla kahjo. Ja kaikki ne Lapin kummajaiset, peijoonit ja metelit ja mitä kaikkea... ihan huikeaa!
Katja Lariola
Jul 30, 2020 rated it it was amazing
Siis mitä mä just luin!? 😃 Karilan Pienen hauen pyydystys oli hersyvä kokemus! Kirouksen perumista, Lappia, peijooneja ja näkki ja muita Suomen mytologian olentoja... Ja se ihmisten kommunikointi ja dialogit, kalakauppakohtauksille nauroin ääneen! 🤣 Harvoin kirjoille nauran! Ihan oon puulla päähän lyöty, todella erilainen kirja.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Yliaika
 • Kaikki elämästä(ni)
 • Ei kertonut katuvansa
 • Silloin tällöin onnellinen
 • Vieraat
 • Rajamaa
 • Toinen silmä kiinni
 • Neitsytpolku
 • Sirkka
 • Kesämyrsky
 • Kerrostalo
 • Memento mori
 • Tuhkaan piirretty maa
 • Varjonyrkkeilijä
 • Jalat ilmassa
 • Kun kuningas kuolee
 • Pimeä aika: Kymmenen myyttiä keskiajasta
 • Westend
See similar books…

News & Interviews

The prolific and beloved author John Grisham, known for his courtroom thrillers, is back this month with a new pageturner, A Time for Mercy,...
28 likes · 1 comments