,
Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pienen hauen pyydystys” as Want to Read:
Pienen hauen pyydystys
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pienen hauen pyydystys

4.37  ·  Rating details ·  3,567 ratings  ·  400 reviews
Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen Itä-Lappiin saattamaan loppuun sen, mikä on pantu alulle vuosia sitten.

Elina joutuu hyväksymään erakkomaisen äitinsä perinnön ja selvittämään suhdettaan lahjakkaaseen taiteilijaan. Lopulta hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kohdata niin ensirakkautensa kuin lampea vartioiva hirmuinen näkki.

Ylikonstaapeli Janatuinen on tullut pidättä
...more
Hardcover, 280 pages
Published 2019 by Siltala
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pienen hauen pyydystys, please sign up.

Be the first to ask a question about Pienen hauen pyydystys

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.37  · 
Rating details
 ·  3,567 ratings  ·  400 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Pienen hauen pyydystys
Sara
Jan 25, 2021 rated it it was amazing
Shelves: favourites
Aivan mahtava, ettenkö sanoisi mestariteos! Ja aivan omanlaisensa! Tihkun silkkaa iloa siitä syystä, että joku on tällaisen maailman ja tarinan päässään kehitellyt!

Olin skeptinen, koska aihe ei kuulostanut yhtään sellaiselta, että normaalisti kiinnostaisi. Ihmettelin, kun kaikki olivat tästä tykänneet. En ihmettele enää!

Upea, modernia maailmaa ja kansantarustoa yhdistävä satu, jolle nauroin monta kertaa ääneen ja johon uskoin täysillä. Rakastin kaikkia hirviöitä ja taruolentoja. Dialogi on nauti
...more
Laura Walin
Jul 28, 2020 rated it it was amazing
Tämä ei ole kirja-arvio vaan rakkaudentunnustus! Paljon kun lukee, niin harvoin pääsee kirja yllättämään, ainakaan positiivisesti. Pienen hauen pyydystys sen teki. Kaikki oli kohdillaan: Tarinassa oli rentoa letkeyttä ja ripaus lappilaista sekopäisyyttä, tyylitelty lapinmurre oli hienosti kirjoitettu ja oli autenttisen oloista mutta luettavaa (yhtä taidokkaasti vaikka eri tavalla toteutettu kuin Katja Ketun Kätilössä), henkilöhahmot lukuisuudestaan huolimatta olivat aidon oloisia, kolmiulotteisi ...more
Inna
Dec 21, 2020 rated it it was amazing
Siis voi äimä miten hyvä tää oli! Siis siinä vaiheessa kun pääsi hommaan sisälle. Alussa olin vielä että hmm, miten kaikki antaa tälle 5 tähteä Goodreadsissa, kun tuntuu että en oikein saa tästä koppia. Ja sitten sain. Aivan mahtava originelli ja vinksahtanut fantasiatarina, jossa on käytetty todella hienosti hyväksi kotimaista kansanperinnettä ja lappilaista mytologiaa, omintakeista pikku-junttikylätunnelmaa ja toinen toistaan erikoisempia ja mahtavampia hahmoja. Muutamakin arvostelija täällä v ...more
Päivi Metsäniemi
Oct 11, 2020 rated it it was amazing
Joskus harvoin tulee vastaan kirja, jota tekisi mieli lukea koko ajan ääneen ympärillä oleville ja alleviivata sen neroutta, ja pelätä samalla että ei ne välttämättä ymmärrä, ainakaan pienestä lauseenpätkästä.

Tässä on sellainen kirja. Maagista realismia pohjoisilla mausteilla, ilman mitään lajityyppiin liitettyjä valuvikoja tai maneereita. Taidokasta sanan (ja murteen!) käyttöä, uskottavaa juonenkuljetusta myös meille jotka yleensä vaadimme realismia jne.

Vaadin Finlandia-palkintoa.
Katri
May 02, 2022 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2022
4.5-5 tähteä, en osaa vielä päättää!

Huh, tämä oli hyvä! Ihan kaikkea muuta kuin odotin. Ja kaikista kuulemistani kehuista huolimatta tämä oli vielä parempi kuin mitä odotin.

Kirjaa lukiessa ajattelin, että onneksi kaikki kirjat eivät ole kuin tämä, mutta onneksi tämä on. Nimittäin henkiin herätetyt mytologiat, näkit, noidat, kiroukset, ja mitä näitä nyt on, eivät ole kuppini teetä. Luen harvoin kirjoja, joissa metsän henget tai yhtään mitkään henget seikkailevat. Siis todella harvoin. Siksi vähä
...more
Introverticheart
May 11, 2022 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: owned, skandynawia
Polowanie na małego szczupaka to wymykająca się prostej kategoryzacji gatunkowej powieść. Nie sądziłem, że ta z gruntu prosta historia tak mnie pochłonie.

Laponia kojarzy nam się głównie z reniferami i świętym Mikołajem, a w rzeczywistości to dzika, tajemnicza kraina, kryjąca wiele sekretów.

Więc co jest takiego fascynującego w tej powieści? MAGIA. Jest ona szczególnie obecna, towarzyszy bohaterom zawsze, jest praktycznie namacalna. Tutaj ukłony w stronę autora, którego wyobraźnia jest godna pod
...more
Tomasz
Aug 28, 2021 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Chyłek w aucie, paskuda w skarbcu, wójt w sklepie, sam już nie wiem, co gorsze, co lepsze, ta książka jest najlepsza, i jeszcze o miłości. (A przekład, ludzie, THIS IS SPARTA, Sebastian M. żongluje płonącymi piłami mechanicznymi grając na dudach).
Mira | I Read Like Phoebe Runs
Hän kuivasi itsensä ja katsoi peiliin. Kasvoja kehystivät punaiset, vihaiset muhkurat. Ne muuttuisivat entistä punaisemmiksi ja vihaisemmiksi, kunhan ötököiden valkuaisaineet tekisivät tehtävänsä.
Hän sanoi peilikuvalleen: - Olen taipunut mutta en taittunut.
Sitten hän nauraa hohotti, sillä hän oli aina vihannut sananlaskuja ja hän oli kauhuissaan, sillä päivää oli vielä paljon jäljellä ja hän oli jo nyt kuolemanväsynyt.
Juuri tällaisia kärsimyksiä hän tarvitsi. Hän yritti olla niistä kiitollinen.


E
...more
Bruno
Aug 24, 2022 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favourites, fiction
Euh ja. Waar moet ik beginnen. Dit is een van de beste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Er wordt gegoocheld met termen als magisch-realisme, fantasy en mythiek (wacht, is dat een woord?). Mensen die graag Neil Gaiman lezen of, waarom niet, voorvermelde termen op prijs weten te stellen, zullen dit boek gegarandeerd smaken.

De vreemde wezens die geleidelijk aan worden geïntroduceerd, nemen als vanzelfsprekend deel aan het verhaal, en op geen enkel moment wordt mijn willing suspension of disbeli
...more
Laura
Jul 03, 2020 rated it really liked it
Shelves: own
Olipa mainio. Täysin muuta, mitä vielä alun perusteellakaan odotin, ja vaikka omaan makuun meno olisi saanut vieläkin vähän absurdimmaksi käydä, toimi tämä keveän vetävänä kesälukemisena. Suomalaista mytologiaa olen nähnyt monessa, mutta Karila käyttää sitä ehdottomasti taidokkaimmin, mitä tähän asti vastaan on tullut. Hilpeän omaleimainen, lämmin suositus tälle.
Merita
Feb 21, 2021 rated it it was amazing
Jumalauta mikä kirja. Vähän kuin Sadan vuoden yksinäisyys mutta parempi. Kirja joka tuntu kodilta: lappilainen mielenmaisema on vangittu niin täydellisen osuvasti että vähän väliä pääsi nauru. Palautti mun uskon aikuistenkirjoihin.
lavenderews
Mam niepopularną opinię o tej książkę, bo nie do końca mi się podobała. Nie poczułam się zaskoczona ani zaciekawiona. Niestety szybko o niej zapomnę.
Mikko Saari
Nov 03, 2020 rated it it was amazing
Lappia on tapana toisinaan mystifioida. Pienen hauen pyydystys vetää Lapin mystiikan äärimmilleen, siinä määrin, että Lapin rajalla on portit, joissa rajavartija valvoo ja huomauttaa, että ei kannattaisi jatkaa ja jos nyt kuitenkin menet, niin kaikki vakuutukset lakkaavat olemasta voimassa.

Elinan on kuitenkin mentävä, sillä hänen on käytävä onkimassa pienessä suolammessa majaileva hauki. Aikaa on kolme päivää, sillä hauki on ongittava lammesta joka vuosi tiettyyn päivään mennessä, muuten käy huo
...more
Matti Karjalainen
Lapin luonto luo outoa taikaa Juhani Karilan romaanissa "Pienen hauen pyydystys" (Siltala, 2019), ja tässä tapauksessa vielä kirjaimellisesti. Etelään opiskelujen perässä muuttanut Elina palaa syrjäiselle kotipaikkakunnalleen itä-Lappiin pyydystääkseen syrjäisessä suolammessa asustelevan hauen. Kyse on elämästä ja kuolemasta.

Samaan aikaan Elinan jäljillä on myös ylikonstaapeli Janatuinen, jonka kollega on ampunut itseään oululaisessa hotellissa jalkaan, ettei hänen vain tarvitsisi matkustaa Lapp
...more
Laura K | luonnonlukija
Mieletön, upea teos. Yllätyin täysin. Luulin tähän tarttuessani, että alan lukea tavallista kasvutarinaa, mutta voi peijooni sentään kun tämä kirja valloitti sydämeni!

-- Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen Itä-Lappiin saattamaan loppuun sen, mikä on pantu alulle vuosia sitten. Hänen perässään on kuitenkin ylikonstaapeli Janatuinen, jonka pyrkimyksenä on pidättää Elinan murhasta epäiltynä. --

Koukuttava yhdistelmä satua, reaalifantasiaa ja omaperäistä itälappilaista elämänmenoa, hilpeän rönsyilevä
...more
Jaana Viskari
Jul 07, 2021 rated it it was amazing
Shelves: read-2021
”-Tiiäkkö sinä että sulla on peijooni takapenkillä.
- Tiedän.
- Ei sitte mittään.”

Rakastan tämän teoksen dialogia, tarinaa, henkilöitä ja myyttisiä otuksia, peijoonia ja hattaraa, taiaomaisuutta ja luontokuvausta ja suomiljöötä, kansankuvausta, kuivalla huumorilla höystettyä kritiikkiä ihmiskuntaa kohtaan, vähän kaikkea.

Mainio! En tiedä, miksi tartuin tähän vasta nyt!
Kaisa
May 14, 2021 rated it really liked it
Miten elähdyttävä kirja. Tulin hirveän iloiseksi siitä, että joku on keksinyt tämmöisiä juttuja ja kirjoittanut ne ja siksi ne on nyt olemassa. Tämä kirja muistutti siitä maagisesta voimasta, mikä sanoilla ja kirjoittamisella on. Tyhjästä voi luoda ihan mitä vaan. Ihmeellistä.
Suketus
Jun 27, 2021 added it
Shelves: finland, spefi
Hilpeänvinkeä ja silti hieman haikeankaunis romaani Lapista, kirouksista, olemisen monimuotoisuudesta. Kyllä, tykkäsin!
Elina Mäntylammi
Jan 19, 2021 rated it it was amazing
Eipä siinä mittään, viis tähtiä. Voi peijooni, mikä kiria!
Arja-täti
Jan 04, 2022 rated it it was amazing
Viisi ja puoli - ainakin!
Luin kirjasta jotain, enkä oikein kiinnostunut. Lomalla tarvitsin kuitenkin pikaisesti kuunneltavaa ja tämä oli kirjaston e-äänikirjavalikoimassa vapaana.

Ja oi, mikä kirja! Väitän, että juuri äänikirjana vei mennessään. En tiedä, olisinko edes lukenut. Lukijana Anna Saksman nimi pistetään muistiin. Häntä haluan kuunnella lisääkin.
Anina | lukukartano
No nyt oli Erilaista!

Jo ensimmäiset rivit veivät mennessään:

"Lähestymme lampea stratosfääristä.

Ensin näkyy Lappi. Sen osat ovat: 1) Jännittävä Länsi-Lappi. Levit ja ylläkset, meänkieli, Mukka, Palsa ja Särestöniemi. 2) Eksoottinen Pohjois-Lappi. Saamelaiset, tunturit ja niitä jutaavat porotokat, Inarijärvi ja nieriät. 3) Tyhmä Itä-Lappi. Suo ja sääsket. Ei kiinnosta ketään.

Paitsi meitä."
(s. 7)

Voi peijooni sentään, mikä kirja. Miten mahtavaa kieltä, miten kiinnostavia hahmoja, miten uskomattomia
...more
Inka
Jun 27, 2022 rated it really liked it
Olipas todella hyvällä tavalla erikoinen kirja! Olin tästä kuullut paljon kehuja ennalta, mutta en silti oikeastaan tiennyt mistä on kyse tai mitä tulisi odottaa. Ja hyvä niin, tätä on vaikea kuvailla niin, että vastaisi lukukokemusta. Tämän syvällisemmin teosta avaamatta ehdottomasti lämmin suositus!
Lauri Linna
Sep 27, 2022 rated it it was amazing
Kerrassaan loistava!
Kiki
Jul 10, 2021 rated it it was amazing
Huh huh mikä kirja.
Tämä on kyllä ansainnut kaikki ylistävät arvionsa ja kehut, uskomaton kirja.
Pidin siitä, miten kaikki oli niin luonnollista, henkilöt elivät taruolentojen kanssa täysin normaalia elämää.
Suomalainen mytologia on hirmu kiinnostavaa!

Kuuntelin tämän äänikirja, Anna Saksman tekee loistavaa työtä, etenkin Jousian repliikeissä äänenpaino ja murteet saavat hymyilemään.
Heidi
Nov 01, 2021 rated it it was amazing
Miten voi kirjoittaa murretta näin sujuvasti?? Siis tottakai ihmiset puhuu murretta ja Karilakin on Lapista kotoisin, mutta että erityisesti vanhojen ihmisten puhetta ja dialogia todentuntuisesti ja silleen että aloin itkeä kun tunnistin mummini jostain reploista. (Mummi ei ees ollu Lapista mut silti.)
Mytologia toimi. Kaikki toimi. Upposin ja en halunnut pois.
Asta
Oct 04, 2020 rated it it was amazing
Ihana ihana ihana!

Jätti hiukan samanlaisen olon kuin Mika Rätön mainio Tihkuluodon kuiskaajat aikoinaan, vaikka kummatkin teokset ovat toki omanlaisiaan ja omalakisiaan. Enempää en ehkä välitä tästä sanoa, lukekaa itse.

Karilan nimi on pidettävä mielessä.
Linnea
Aug 01, 2020 rated it it was amazing
Täyden kympin kirja.

En osaa sanoa tästä vielä mitään muuta, paitsi että rakastin sitä syvästi.
Marlies Rijneveld
Nov 16, 2022 rated it really liked it  ·  review of another edition
Acht keer van mening veranderd wat ik vond van dit boek, maar de conclusie is prachtig. Lees dit! Fijn om ook eens iets met zo’n ander taalgebruik, landschap, perspectief te lezen (misschien weer eens meer anderlandse mannen lezen ipv Nederlandse vrouwen)
Jutta
Jul 30, 2022 rated it really liked it
tästä sais ihan tajuttoman hyvän kesäteatteriesityksen
Emma
Jan 26, 2022 rated it it was amazing
Murretta ja mytologiaa, rakastin tätä.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Goodreads Librari...: Please add a new edition of this book 2 35 Jul 16, 2022 07:36AM  

Readers also enjoyed

 • Sinun, Margot
 • Virtahevot
 • Hildur
 • Margarita
 • Järjettömiä asioita
 • Väylä
 • Pimeät kuut
 • Punainen planeetta
 • Ainoa kotini
 • Oikeusjuttu
 • Rottien pyhimys
 • Sinut on nähty
 • Inside Out
 • Bechi
 • Kaikki kuluttamisesta: Näin aloin käyttää rahojani paremmin
 • Halla Helle
 • Kai minä halusin tätä
 • Ei kertonut katuvansa
See similar books…
27 followers
Juhani Karila on Pelkosenniemeltä kotoisin oleva kirjailija. Hän on valmistunut tiedotusopin maisteriksi Tampereen yliopistosta. Karila on työskennellyt toimittajana muun muassa Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa. Vuonna 2010 Karila voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun, ja hänen esikoisteoksensa Gorilla oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hänen romaaninsa Pienen ...more

Related Articles

Here at Goodreads World Headquarters, we're always on alert for any shifts in readerly attention that we can spot. Recently we've noticed a...
200 likes · 22 comments
“- Tiiäkkö sinä että sulla on peijooni takapenkillä.
- Tiedän.
- Ei sitte mittään.”
5 likes
“Jotkut jäävät pyörimään pöljinä paikoilleen niin kuin moni muukin elämänsä käännekohdassa, ja pian ne huomaavat olevansa tulvalammikon vankeja. Silloin käynnistyy pudotuspeli: kalat ryhtyvät syömään toisiaan.” 0 likes
More quotes…