Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pastorale” as Want to Read:
Pastorale
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pastorale

3.76  ·  Rating details ·  470 ratings  ·  65 reviews
Zomer, jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek ...more
Hardcover, 285 pages
Published November 1st 2019 by Van Oorschot
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pastorale, please sign up.

Be the first to ask a question about Pastorale

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.76  · 
Rating details
 ·  470 ratings  ·  65 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Pastorale
Elisa Goudriaan
Jan 17, 2020 rated it it was amazing
Dit boek voelt als een levenswerk. Hoewel ik maar 1 ander boek van Stephan Enter las, Grip, voelde ik in dit boek veel meer de verfijndheid van het geheel. Hoe alles samenhangt, samentrilt zou ik haast zeggen, in de warme zomer die de personages meemaken. De rake karakterbeschrijvingen zijn extreem humoristisch, en toch is het boek doordrongen van een diep levensgevoel, met hele serieuze discussies en gedachten.
Stéphane Vande Ginste
Apr 09, 2020 rated it it was amazing
Na "Grip" en "Compassie", las ik terug een schitterende roman van Stephan Enter, om niet te zeggen de beste die ik van hem ooit las. "Pastorale" past als titel wonderlijk bij deze roman. Ten eerste de omgeving waarin het verhaal plaats vindt: het landelijke, bijna bucolische platteland, even buiten de dorpskern van het dorp Brevendal (zoek het maar op: het dorp bestaat niet echt...). Een dorp zoals Nederland er nog wel kent: waar mensen verdeeld en "bepaald" zijn door hun geloofsovertuiging. p. ...more
Bart
Oct 13, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020-read
*** 4 ***
Maria
Jan 01, 2020 rated it really liked it
Een echt Nederlandse roman met als elementen: een gereformeerde gemeenschap, Molukkers, studeren in Amsterdam, leven op het platteland: het komt er allemaal in voor. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig in Brevendal (Barneveld). In het dorp wonen twee groepen mensen: steile gereformeerden en Molukkers. Twee werelden die geen contact met elkaar hebben, die volkomen langs elkaar heen leven. Enter groeide zelf op in Barneveld, weet dus waar hij het over heeft.

De hoofdstukken worden afwiss
...more
Wilma
Nov 23, 2019 rated it it was amazing
Beste boek dat ik dit jaar las. Briljante stijl, vaak erg geestig, en de constructie van het om-en-om vertellen, de twee verhaallijnen die elkaar soms even raken, is heel ingenieus gedaan. Misschien ligt de grootste kracht van deze roman wel in de prachtige, onvergetelijke personages. De Molukse mijnheer Matupessy vond ik aangrijpend. En vooral Louise zal me lang bijblijven. Hilarisch zoals ze zich steeds niet kan inhouden en tekeer blijft gaan tegen religie.
Dolf Patijn
Jan 10, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Pastorale gaat voor een groot deel over identiteit en wat er van overblijft wanneer je leven verandert. Dat geldt voor de hoofdpersonen die uit een gereformeerd nest komen maar ongelovig zijn geworden en voor de Molukse mensen uit het dorp die vol hoop naar Nederland zijn gekomen en vervolgens als tweederangs burgers worden behandeld. Hun hoop op terugkeer naar Ambon is ijdel, daar zijn ze zelf ook inmiddels achter.

De beschrijvingen van de gereformeerd synodale kerkdienst bracht mij weer terug n
...more
Caro
Jan 18, 2020 rated it it was amazing
Shelves: leesclub, 2020, favorites
Dat had ik niet verwacht. De meeste leesclub boeken vind ik redelijk, soms matig. Maar dit was nu echt een heel mooi, bijzonder goed boek.
Waarom? In het begin was ik juist niet enthousiast, vond ik dat er teveel geforceerde zinnen waren: eerste zin: Oscar liet de woorden van de leraar los- hij wist alles al; de dorre voorspelbaarheid van zijn dagen, nogal hoogdravend voor een zeventien jarige. Een soort olifant, wat een vuilniswagen blijkt te zijn. Dat was op de eerste pagina, dus ik dacht 'daa
...more
Mart-Jaap Van leeuwen
Jan 05, 2020 rated it it was amazing
Shelves: ontspanning
Het boek past in een rijtje Nederlandse literatuur waar ook ‘Knielen op een bed violen’ onder valt. Goed geschreven, mooie zinnen en herkenbaar voor iedereen die is opgegroeid in een (behoudend) religieus gezin.

We volgen broer en zus, Oscar en Louise. Louise komt terug naar het dorp van haar jeugd, na een periode van studeren in de grote stad. Daar heeft ze de wereld leren kennen, ontdekt dat het religieuze waar ze vroeger tegen schopte ook echt niet strookt met de zelfdenkende en goed ontwikke
...more
Nils
May 17, 2020 rated it it was amazing
Ik las ergens dat Stephan Enter geen romans schrijft maar 'aan een oeuvre werkt' en dat wordt met Pastorale wel duidelijk. Goed, Enter schrijft opnieuw een nogal plotloze roman over tijd en herinnering en het voorbijgaan der dingen, met een protagonist die in dat kosmisch kabbelen ook maar een plek moet zien te vinden en daar tegen het eind nog steeds niet helemaal klaar mee is; maar in dit meest recente exemplaar merk je stilaan dat Enter ergens heen wil.

Wat dat is, daar zou je vast niks mee zi
...more
Jan Koster
Dec 28, 2020 rated it really liked it
Twee verhaallijnen die, behalve de familieband weinig raakvlakken hebben. Een jongen die de grens van zijn gereformeerde gemeenschap moet oversteken, een jonge vrouw die zoekende is maar van één ding zeker is: het gereformeerde leven is niets voor haar. Boeiende personages, inclusief bijrollen en mooi geschreven!

Lees meer: bit.ly/35ttsal
...more
Nicole
Mar 25, 2020 rated it really liked it
Shelves: neth-fland, 2020
'Ze rook haar eigen huid, en de stoffige aarde waarop ze lag; ze rook het gras, de dorrende bloemen en wortels. Een leeuwerik hing kwetterend in de hoogte. Een hommel snorde voorbij. Een kleine grauwe vlinder kwam belangstellend aangedwarreld, leek op haar voorhoofd te willen gaan zitten maar bedacht zich en was alweer verdwenen. Ze voelde zich heel levend - levend en wezenlijk en sterfelijk.'
Als ik ooit blind zou worden en zou aangewezen zijn op luisterboeken, zou ik die van Stephan Enter welli
...more
Merijn
Dec 17, 2019 rated it it was amazing
Twee keer gelezen, schitterend.
Marianne Steenvoorde
Feb 09, 2020 rated it really liked it
'Pastorale' van Stephan Enter gaat in essentie over de haast onbreekbare band met je geboortegrond en alles wat je ouders je in je vroege jeugd hebben geleerd. Dit thema wordt geïllustreerd door het verhaal van Louise die zich heeft losgemaakt van haar streng gereformeerde jeugd, maar toch terugverlangt naar haar geboortedorp. En ook door een in datzelfde dorp wonende Ambonese familie, waarvan vooral de vader nog na 30 jaar heimwee heeft naar de Molukken. Erg mooie beschrijvingen van de sfeer op ...more
Casper Veen
Jan 05, 2020 rated it really liked it
Erg mooie eerste roman van 2020, met veel herkenbare zaken. Mooie analyse hoe individuen hun leven zien als verhaal dat - naarmate het steeds verder gevorderd is - steeds moeilijker wordt te herschrijven, of als misvatting te zien. Al bereikt men dit punt rationeel, klampt de emotie zich vaak wanhopig vast aan het gekoesterde narratief, waarin zoveel is geïnvesteerd. Dit boek levert ongetwijfeld genoeg materie op voor de leesclub.
Gert Van Rootselaar
Feb 26, 2020 rated it it was amazing
Er zijn al veel boeken geschreven over het loskomen uit een streng christelijke omgeving. Maar ondanks dat is dit boek zeer de moeite waard. Stephan Enter schrijft met veel gevoel over Barneveld eind jaren tachtig (Brevendal in het boek). Zeer herkenbaar als je uit de omgeving komt. Een zomer in de geschiedenis van een gezin, geschreven uit het perspectief van zoon en dochter. Absolute aanrader.
Lydia
Nov 26, 2019 rated it really liked it
Een streng gereformeerd dorp in Nederland. Er wonen ook een groot aantal Molukkers.
De 2 bevolkingsgroepen gaan niet met elkaar om.
We volgen broer en zus, die er opgroeien.
Er is een soort afscheidssfeer in het boek.
Zéér goed geschreven, een mooi en goed verhaal.
Martijn Nicolaas
Jan 26, 2020 rated it really liked it
Prachtig boek! Erg mooi geschreven; mooie personages in een belangrijke zomer in hun jeugd. Broer en zus die langs elkaar heen leven maar tegelijkertijd een essentiële ervaring opdoen.
Simon
Mar 31, 2020 rated it it was amazing
Mooi geschreven boek over een (gewoon)gereformeerd gezin waarin de dochter en zoon zich elk op hun eigen wijze losmaken van de knellende banden van het geloof. Een boeiende coming-of-age roman.
JannieTr
Apr 24, 2020 rated it really liked it
Een pastorale is, zoals ik tijdens de literatuurlessen op de middelbare school leerde, een muziekstuk met herderlijk karakter, vooral wat de sfeer betreft. Die is ontspannen, rustig, op de wijze die aan het gemoedelijke landleven moet herinneren. Ook in toneelstukken, gedichten en romans wordt deze sfeer opgeroepen, waarin het eenvoudige landleven wordt geïdealiseerd als tegenhanger van het verdorven hofleven.

Zoiets verwacht je dus ook bij een boek met de titel Pastorale. Maar de foto op de omsl
...more
Jeanette Verwoerd
Jan 17, 2021 rated it liked it
Voor iedereen die station Brevendal kent: Tijdens het lezen ruik je direct de lucht van de veevoerfabriek van familie "van Laar". Knap beschreven.
Het was diep weggezakt in mijn geheugen, net als het luchtballonfestival en de stickers met "stop zure regen".
...more
Ruchama
May 23, 2020 rated it it was amazing
Shelves: nederlandstalig, own
Hoe Enter de verschillende werelden in een dorp aan elkaar schetst is verbazingwekkend mooi.
Het verdriet van het land waar je uit weg werd gehaald en het verlangen naar een thuis dat wordt weggestopt door het land waar je woont, versus het verstikkende van een religieuze opvoeding in een omgeving waar je uit weg wilt breken. Tradities versus verder willen en het wegstoppen van emoties. Heerlijk boek, waarin Nederland herkenbaar wordt beschreven.
Steef
Feb 12, 2020 rated it really liked it
Erg mooi. Door een speling van het lot las ik dit boek tegelijkertijd met To kill a mockingbird, en ik zag steeds mooie parallellen en overeenkomsten. Maar natuurlijk zijn beide boeken ook weer heel anders en eigen, met een mooie eigen stijl. Toch ontkwam ik er niet aan om vergelijkingen te maken en die pakken eigenlijk vooral positief uit voor beide werken. Mooi hoe zoiets, onbedoeld, tot nieuwe beelden kan leiden.
Rowan
Jan 24, 2020 rated it it was ok
Lastig om hier wat over te zeggen. Het was echt een worsteling om door dit boek heen te komen. Er gebeurde héél weinig in het verhaal en bot gezegd vond ik het nogal saai. Ik gaf ook niks om de personages en voelde nog het meest voor de kat die een miniscuul bijrolletje had. De schrijfstijl is wel mooi, als je literaire, lange zinnen kunt waarderen.
Marjolijn
May 17, 2020 rated it liked it
Shelves: dutch-literature
Traag verteld, plotloos verhaal. Stilistisch vind ik het overigens prachtig.

Jammer dat er weer zo afgerekend moet worden met een christelijke jeugd. Ik begrijp best dat iemand zich ontwikkelt en dingen later anders ziet, dat doe ik zelf ook. Maar om dat alles te zien als een grote misleiding en marteling vind ik te makkelijk.
Braekeveldt
Dec 07, 2019 rated it really liked it
Set in a deep protestant village in Holland of which half from Ambon, Enter shows he is a master of the Dutch language. A pleasure just to read how playful he uses the words to describe a very interesting content. A must for many who read Dutch. A new word I learned....? " gergemmer" ...more
Monique
Dec 19, 2019 rated it really liked it
Shelves: read-in-2019
Prachtig beschreven. Veel herkenning, opgegroeid in de jaren '80 in een dorp in de Biblebelt. ...more
TienD
Feb 25, 2020 rated it really liked it
Actueel verhaal over verschillende leefwerelden, zoals de gereformeerde en Molukse en die elkaar nauwelijks raken. Psychologisch goed uitgediept, prachtige taalgebruik.
Marjet
Jul 30, 2020 rated it really liked it
'Pastorale' is een boek over geloof en het je ertegen afzetten. Het heeft een kritische ondertoon om lezers een inkijkje te geven in een cultuur die ze niet kennen of juist wel en dan zal het een herkennen zijn. Net als na het lezen van 'Knielen op een bed Violen' van Jan Siebelink ga je nadenken over het gereformeerde geloof, artikel 31 vrijgemaakt. Maar bij Enter is het allemaal wat subtieler neergeschreven.

We zijn ergens in de jaren '80 in Brevendal (Barneveld). Oscar en Louise, broer en zus,
...more
Wouter Zwemmer
Jul 02, 2020 rated it really liked it
Shelves: literatuur, read-2020
Degelijk en vol boek van één van Nederlands beste schrijvers van nu; het thema van de gereformeerde kerk is wel een beetje uitgekauwd in de Nederlandse literatuur, maar gelukkig heeft Enter zijn boek volgestopt met andere thema’s.

Ontheemding
Louise keert voor het eerst sinds lange tijd terug naar het huis van haar jeugd. Ze is studente Engelse taal en letterkunde in de randstad, maar groeide op op het platteland. Ze hoort sinds lang weer het geluid van stilte. Of liever van de wind door de bomen:
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Zwarte schuur
 • Uit het leven van een hond
 • Vallen is als vliegen
 • Cliënt E. Busken
 • Liefde, als dat het is
 • Leon & Juliette
 • Lichter dan ik
 • Mijn lieve gunsteling
 • Finse dagen
 • The Great Believers
 • De nachtstemmer
 • De rat van Amsterdam
 • Viktor
 • Generaal zonder leger
 • Mrs. Degas
 • De hoogstapelaar
 • Je keek te ver
 • Een goede nachtrust
See similar books…
33 followers
In 1999 debuteerde Stephan Enter met de verhalenbundel Winterhanden. Deze lovend besproken bundel werd het jaar daarop genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In april 2004 verscheen zijn eerste roman, Lichtjaren, die eveneens een Librisnominatie in de wacht sleepte. Beide romans werden ook genomineerd voor de Gerard Walsschapprijs. Eind april 2007 verscheen Enters tweede roman, Spel, een roma ...more

Related Articles

Danielle Evans was just 26 when she released her short story collection Before You Suffocate Your Own Fool Self in 2010, a multi-award-winning...
15 likes · 1 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »