Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Het moois dat we delen” as Want to Read:
Het moois dat we delen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Het moois dat we delen

4.27  ·  Rating details ·  658 ratings  ·  107 reviews
In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze ...more
Paperback, 270 pages
Published October 17th 2019 by Manteau
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Het moois dat we delen, please sign up.

Be the first to ask a question about Het moois dat we delen

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.27  · 
Rating details
 ·  658 ratings  ·  107 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Het moois dat we delen
Katrien
Nov 10, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
"Haat is aan het zegevieren. Niet omdat haat aan het winnen is, maar omdat we allemaal verloren hebben."

Ken je dat gevoel? Een boek beginnen; niet meer kunnen stoppen en dan aan die laatste bladzijde komen en gewoon opnieuw willen beginnen? Dit is er zo ééntje. Wat een pareltje!

Beklijvend. Ontroerend. Hartverscheurend.
Mustread!!!
Marcia
Dec 13, 2019 rated it it was amazing
Op de een of andere manier kies ik altijd boeken die me doen huilen om te lezen in de trein. Het moois dat we delen was geen uitzondering. Dit boek van Ish Ait Hamou is absoluut de hype waard. Het verhaal is rauw, oprecht en ontzettend indrukwekkend. Een verhaal over de verharding van onze maatschappij, zo pakkend geschreven, zo echt. Ik heb er geen woorden voor.

Een uitgebreide recensie volgt.
Beatrix Minkov
Luc is een oudere Vlaamse man die eenzaam en teruggetrokken bestaan leidt en vooral leeft in het verleden. Hij voelt zich ongemakkelijk bij de toename van de Marokkaanse inwoners in de buurt. Soumia is één van deze inwoners en probeert na een gevangenisstraf van 5 jaar haar leven weer op te pakken.

"Heel soms komen twee verwoeste wegen samen op een hoopvol kruispunt."

Het verhaal is opgedeeld in 4 delen, en wisselt de perspectieven van Luc en Soumia af. Ondanks de bijna sobere schrijfstijl komen
...more
Jooke
Oct 10, 2019 rated it really liked it
Shelves: bookshelf
Ik laat Nederlandstalige auteurs meestal links liggen omdat de situaties en locaties ofwel "TE" herkenbaar/waarheidsgetrouw zijn of juist "net niet" om geloofwaardig te zijn.

Maar Ish slaagt erin om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen met een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten, waar ik weinig kennis van heb. Hij schetst een gemeenschap, die ik graag zou kunnen plaatsen/vinden. Een situatie neer te pennen waar ik graag meer wil over weten zonder alle politieke propaganda of vooroordelen...
...more
Ina
Oct 13, 2019 rated it it was amazing
Ik had de hardcover editie besteld en bij dit boek heb je geen flap dat de inhoud van het boek weer geeft. Maar al gauw wist ik dat het niet goed zat. Er was iets gebeurd , iets wat mensen hun leven veranderd heeft. Een verhaal dat me letterlijk terug naar de keel greep en op bepaalde momenten ik terug de traantjes moest inhouden. Ik begon mezelf ook vragen op te leggen, hoe zou ik reageren op bepaalde situaties, hoe zou ik ermee omgaan, en wat zou ik eraan doen. Eigenlijk een verhaal waar ik ...more
Marije
Nov 24, 2019 rated it it was amazing
En daar zijn ze, mijn eerste 5 sterren van dit jaar. Dit boek dreunt nog zo na dat ik er verder weinig over kan zeggen. Lees het!
Joycka Verhaegen
Nov 11, 2019 rated it it was amazing
Maatschappelijke thema's die op gevoelsniveau worden besproken maar waarbij er aandacht is voor nuances en wederzijdse erkenning.

Ook literair gezien is het van hoogstaand niveau.
Nathalie
Dec 21, 2019 rated it really liked it
In het nieuwe boek van Ish Ait Hamou, Het moois dat we delen, leren we een jonge vrouw kennen die met de moed der wanhoop haar leven opnieuw probeert op te bouwen. Ze leeft in een appartement samen met haar vader en haar jongere broertje die haar zelf ook niet makkelijk dichterbij laten komen. Pas later in het boek leer je het hele verhaal van Soumia kennen, en wat het haar zo moeilijk maakt terug haar plaats in de maatschappij op te nemen.

In dezelfde wijk woont Luc, een bejaarde Vlaamse man,
...more
Sarah
Nov 24, 2019 rated it liked it
Wat mij betreft beter dan zijn novelle 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen'. De situaties die Ish beschrijft, zijn vaak pijnlijk herkenbaar. Een mooi pleidooi voor meer begrip tussen moslims en Belgen. Toch vind ik het jammer dat de boodschap er - stilistisch gezien - zo dik opligt.
Anke
Oct 21, 2019 rated it really liked it
Voor mij een typisch Ish Ait Hamou-boek: het raakt, het ontroert, het sleept je mee...
Saar Steverlinck
Jan 21, 2020 rated it really liked it
Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fan ben van de vorige boeken van Ish. Iets te zeemzoet voor mij.
Maar dit boek had me wel helemaal mee.
Mooi ingeleefd in twee personages die tegenover elkaar staan en toch ook weer niet.
Boodschap goed overgebracht. Ik had gedacht dat hij dat op een moraliserende manier zou doen, maar dat was niet zo. Hij is duidelijk gegroeid als schrijver en verteller. Blij dat ik dit boek las!
Bart
Dec 08, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019-read, fiction
*** 5.00 ***
Binta Colson
Nov 27, 2019 rated it really liked it
Wat een schitterend verhaal wordt hier weer door Ish geschreven.Je begint in het boek en kunt het niet meer naast je neerleggen. Het raakt je en grijpt je bij de keel.
Voor mij 4,5*
Eva
Jan 14, 2020 rated it it was amazing
Een woord wegens tijdsgebrek: AANRADER
Luc De Coster
Dit boek heeft mij vooral doen nadenken over de verhouding tussen literatuur en de maatschappelijke en politieke actualiteit. Natuurlijk een thema zo oud als de kunst zelf: hoe verhouden kunst en realiteit zich? Kan kunst de wereld redden of toch op zijn minst een steentje verleggen?

Dit boek kan nu niet gelezen worden zonder de actualiteit mee in rekening te nemen. Dat geldt misschien voor elke roman op het moment van verschijnen, maar er zijn natuurlijk gradaties. Sommige slagen erin om via het
...more
Nathalie Bakelandt
Dec 31, 2019 rated it it was amazing
Shelves: e-book
Het jaar 2019 mogen eindigen met een juweel van een boek! Zo intens genoten van dit verhaal! Zo mooi opgebouwd! Een aanrader voor iedereen, hedendaags, puur!
Femke Van de Weghe
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Maud
Dec 10, 2019 rated it it was amazing
Shelves: ish-ait-hamou
Mijn boek is een hardcover (preorder) en geeft geen inhoud op de achterflap weer vandaar volledig onwetend gestart met dit prachtig boek.
Het verhaal bestaat uit korte zinnen en korte hoofdstukken, persoonlijk vind ik dat leuk, waardoor je het boek in één ruk zou kunnen uitlezen, maar niets is minder waar. Nu en dan heb ik het moeten wegleggen om wat van de emoties te bekomen en een traan weg te pinken. Het raakt tot in de ziel.
Het verschil tussen "zij", "hij" en "wij" is knap verwoord en zeer
...more
Isabelle Degrieck
Oct 13, 2019 rated it it was amazing
Shelves: on-my-bookshelf
Ook dit 4de boek van Ish Ait Hamou las ik in één ruk uit.
Niet alleen het harde en ontroerende verhaal maar ook de vele mooie quotes doorheen het boek doen je stilstaan en nadenken.
Nadenken over hoe wij als maatschappij omgaan met migratie, over hoe gevoelens van schuld en angst je zijn kunnen bepalen, over vooringenomenheid en de ongenuanceerdheid van de media, over samenleven met mensen die een ander denkbeeld hebben, over doorgaan against all odds, …
Credits @from02pixels voor de prachtige
...more
Eline
Nov 29, 2019 rated it it was amazing
Shelves: romans
Opnieuw een boek van Ish dat me ontzettend weet te raken. Een voorspelbaar verhaal, maar met een ontroerende boodschap. Hij schrijft heel wat mooie zinnen, maar vooral de laatste blijven hard kleven. Dit is een boek waar ik nog vaak aan terug zal denken.
Mieke
Jan 02, 2020 rated it it was amazing
Dit boek. Het kon niet worden weggelegd.

Het benam me vanaf het eerste hoofdstuk de adem en beklemde me. Gedurende het boek ontwarde de knoop in mijn maag. Ish Ait Hamou schrijft prachtig. Het zijn korte zinnen (bewegingen? Een dans op papier?), waar zo veel gevoel in verborgen zit. De uitgeklede schoonheid van taal.

Er zit weinig dialoog in het boek, je zit voornamelijk in de gedachtenwereld van Soumia en Luc, waarbij je volledig wordt meegenomen in hun angsten, hun eenzaamheid, hun gemis, hun
...more
Marieke Leest
Dec 07, 2019 rated it it was amazing
Shelves: gewonnen-boeken
Ik mocht het boek 'Het moois dat we delen' lezen van Standaard Uitgeverij. Voordien had ik nog niks van deze auteur gelezen maar wel al heel veel positieve dingen over gehoord.

Vanaf het eerste hoofdstuk weed al meteen duidelijk dat ik enorm van de schrijfstijl hou. Wat is dit prachtig neergeschreven. Het voelt zo echt!

Het boek gaat over je plek in de samenleving (terug)vinden, over haat en liefde, over verdriet en eenzaamheid, over familie, over recht en onrecht, over oordelen en veroordelen,..
...more
Shelly Wagemans
Nov 06, 2019 rated it really liked it
Het is een verhaallijn, thematiek die we absoluut nodig hebben in Vlaanderen/Belgie. De verhaallijnen naast elkaar en het meevoelen met de twee kanten, is zeer mooi gedaan, ook het samenkomen en de onverwachte wending op het einde.

Ik heb vier gegeven omdat ik Ish zijn stem heel erg hoor hierin, ik hoor het hem bijna voorlezen, en dat is toch wel mooi, dat je zo je stem kan leggen in een boek.
Redactioneel konden er dingen beter. Zinnen die niet vlotten, foutjes die erin staan, dialogen die
...more
Pieter Serrien
Jan 14, 2020 rated it it was amazing
Wat een prachtig boek... Mooi geschreven en toch vlot leesbaar, pijnlijk actueel en toch hoopgevend, op de grens van zo veel, een ontroerend en herkenbaar verhaal.
Anneke Saey
Jan 04, 2020 rated it it was amazing
Iedereen zou dit boek moeten lezen! Prachtig verhaal, om stil van te worden en nog lang stil bij te staan.
Ann
Dec 01, 2019 rated it it was amazing
Praten bij een verse muntthee, zo simpel kan het zijn, over de grenzen heen. Over haat, geven en vergeven. Bedankt Ish voor dit mooie boek.
Tamara Straetemans
Dec 07, 2019 rated it really liked it
Ish Ait Hamou is er weer in geslaagd een prachtig boek te schrijven. Het is een pakkend verhaal dat je moeilijk weg kan leggen. Het boek heeft een waardevolle maatschappelijke boodschap, al ligt die er misschien soms wat te dik op. Een beetje minder cliché en meer nuance zou het boek nog beter maken. Ten slotte had de redactie van dit boek nog wat beter gekund. Sommige conversaties komen wat gemaakt over en ik denk dat dit zeker bij te schaven valt. Ook viel mij het aantal typfouten ...more
Livia
Jan 02, 2020 rated it it was amazing
Dit is absoluut één van de mooiste boeken die ik onlangs heb gelezen. Het is zowel hartverwarmend als hartverscheurend tegelijk en laat de lezer toe een verhaal vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De auteur is er uitzonderlijk goed in geslaagd om het migratiedebat op een menselijke, verstaanbare en empathische manier te benaderen, zonder in politieke clichés van gelijk welke strekking te willen vervallen. Wat mij betreft is de auteur er met vlag en wimpel in geslaagd een boek te ...more
Ingrid
Dec 23, 2019 rated it really liked it
Mijn #recensie over Het moois dat we delen (Ish Ait Hamou) kan je nalezen op mijn blog via https://boeklovers.wordpress.com/2019...
Inclusief #leesfragment
...more
Ella Maria
Dec 28, 2019 rated it really liked it
Prachtig geschreven. Leest heel vlot en zet aan tot nadenken!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Let op mijn woorden
 • De kunst van het ongelukkig zijn
 • Zonder liefde
 • Lam
 • De meeste mensen deugen
 • Julian
 • De pruimenpluk
 • Tegenwoordig heet iedereen Sorry
 • Gebroken glas (Kathleen Verlinden, #9)
 • #nietaankindengezinverklappen
 • Verlos ons - verhalen van een vroedvrouw
 • A misura d'uomo
 • Satya
 • Sofia si veste sempre di nero
 • Een plek waar eenzaamheid niet bestaat.
 • Vallen is als vliegen
 • Zwarte schuur
 • Of iedereen gaat dood
See similar books…
“Ze zeggen dat rouw even diep is als liefde was. Sommige dagen kom ik tot het inzicht dat ik geluk heb gehad omdat ik Maria zo lang naast me heb gehad en op andere dagen stel ik vast dat als ik haar niet zo lang naast me had gehad het niet zo moeilijk zou zijn om haar te missen. Elke dag moet ik beslissen of ik dankbaar ben of eenzaam. Maar ik wil haar verdomme gewoon terug zien. Dat is wat ik wil.” 0 likes
More quotes…