Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Was man sät” as Want to Read:
Was man sät
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Was man sät

3.37  ·  Rating details ·  1,680 ratings  ·  243 reviews
Kurz vor Weihnachten bemerkt die zehnjährige Jas, dass der Vater ihr Kaninchen mästet. Sie ist sich sicher, dass es dem Weihnachtsessen zum Opfer fallen wird. Das darf nicht passieren. Also betet Jas zu Gott, er möge ihren älteren Bruder anstelle des Kaninchens nehmen. Am selben Tag bricht ihr Bruder beim Schlittschuhlaufen ins Eis ein und ertrinkt. Die Familie weiß: Das ...more
Hardcover, 317 pages
Published September 9th 2019 by Suhrkamp Verlag (first published January 31st 2018)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.37  · 
Rating details
 ·  1,680 ratings  ·  243 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Was man sät
Eva
Mar 06, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Net geen vijf sterren vanwege een paar dingen die me stoorden. Te veel vergelijkingen, wel vijf per pagina. Niet alles hoeft iets anders te zijn, Marieke. Dingen kunnen ook op zichzelf staan. Ook hadden sommige dialogen slordigheidsfoutjes (ze kwamen niet uit op de goede persoon als mensen om beurten praatten) en ik vond de observaties van Jas te volwassen voor haar leeftijd. Alhoewel, ze was in andere dingen weer erg naïef. Misschien houdt dat balans. En de schrijfstijl, tja. Hier wil ik niet ...more
Eva Thielen
Werkelijk prachtig geschreven, dat wel, maar voor mij was het echt 'te'. Én die punaise, én de jas, én de hamster, de padden, de haan, én het inseminatiepistool, én dat blok groene zeep, én het niet naar de wc kunnen en ga zo maar door. Ik ben dol op ongemak en wreedheid in romans, maar door de dosering raakte het verhaal en de personages me uiteindelijk niet genoeg.
Annelies
Triest en ongenadig, hard en ruw, soms grappig, maar steeds zo mooi.

Ik ga nu zeker ook haar gedichten lezen.
Dolf Patijn
Apr 04, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Drie-en-een-halve ster, afgerond naar boven: dat geef ik dit aardige romandebuut van Marieke Lucas Rijneveld. Ze weet me net niet helemaal te overtuigen met dit drama waarin ze met hele mooie beelden de beklemmende sfeer van een streng gelovig boerengezin weet op te roepen maar waarin de personages inclusief de hoofdpersoon die "Jas" wordt genoemd, mij toch niet echt weten te raken. Het zijn de beelden die het voor mij doen alhoewel Rijneveld het er soms ook wat te dik bovenop legt waardoor de ...more
Mieke
Feb 24, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Ik vond deze een beetje moeilijk. Er zijn veel overeenkomsten te ontdekken met ‘Het smelt’ en dit is een beetje een rauwe, ranzige, Hollandse versie. De inspiratie door Wolkers is zeker te herkennen.

Het boek raakte me soms een beetje kwijt, dan merkte ik dat ik de afgelopen anderhalve bladzijde niet echt gelezen had en moesten ze opnieuw. Dat gebeurt wel eens, maar het overkomt me niet vaak meermaals in één boek.

Wel vind ik het een knap debuut, wat echt wel het lezen waard is. Het zit goed in
...more
Inge Vermeire
Apr 11, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: nederlanders
‘De avond is ongemak’ is een verhaal dat je eigenlijk niet wilt lezen – het is té triest, té smerig, de ontreddering en de eenzaamheid van de personages is té groot. Bovendien voel je je als lezer het merendeel van de tijd ongemakkelijk tijdens het lezen. Je weet je geen houding te geven. Je voelt je ook zo hulpeloos en onmachtig - terwijl je het kleine meisje, Jas, zo graag uit die ellende zou willen weghalen. ( De vergelijking met 'Het smelt' van Lize Spit dringt zich dan ook onmiddellijk op.) ...more
Loranne Davelaar
Ik lees hier veel reviews die alles een beetje te deprimerend en gruwelijk vinden. Nou, als A Little Life lezen één voordeel heeft, is het dat hierna alle deprimerende gruwelijke boeken in ieder geval enigszins meevallen. Verder vond ik de schrijfstijl mooi en de vele vergelijkingen goed gevonden, maar hier ben ik het wel eens met diezelfde reviews: het waren er zo veel dat het soms nogal afleidde en als een trucje begon over te komen.
Dieuwertje Bosma
Tja. Ik ben niet onverdeeld positief en zeker niet lyrisch zoals enkele recensenten waren. Ik vind een paar dingen van dit boek.

Allereerst deed het me heel erg denken aan 'Het Smelt', maar met mij vast een hoop anderen. Dat is natuurlijk ook niet erg, maar ditmaal vond ik het verhaal niet altijd nostalgisch, treurig en sprekend zoals ik dat bij Spit wel vond. Ik vond het eerder gemaakt: met een saus uit de jaren-90/00's- eroverheen om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Lekker dik erbovenop:
...more
Puck
"Wij kenden alleen de oogst van het land, niet die in onszelf.”

Dit is inderdaad een debuut wat je niet snel vergeet. De avond is ongemak is een verhaal zo pijnlijk, zo beklemmend en ook zo vies dat je het moeilijk uit je hoofd krijgt. Hoe de dood van de oudste zoon een gezin totaal kan laten ontsporen is heftig, maar was misschien al duidelijk genoeg geweest als het verhaal bij de kinderen was gebleven.
Obbe met zijn sadistische, seksuele spelletjes, Hanna met haar koffertje en Jas met haar
...more
Marcia
Jun 09, 2018 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: literatuur
Ik las dit boek als lid van de lezersjury voor de Hebban debuutprijs 2018.

Een gereformeerd boerengezin wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas, haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. De avond is ongemak deed me denken aan Het Smelt. Ik vond het verhaal schrijnend en smerig, maar tegelijkertijd
...more
Leesdame
Apr 16, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: van-eigen-bodem
‘De avond is ongemak’ is niet het gemakkelijkste boek om te lezen. Je hebt in ieder geval een sterke maag nodig. Tegelijkertijd is het ook een bijzonder en poëtisch debuut vol met mooie citaten. Ik heb op mijn e-reader dan ook een hele lijst markeringen en notities gemaakt tijdens het lezen. Het is niet het allermooiste boek wat ik in tijden las, maar ik had dit boek ook niet willen missen!

Lees verder op mijn blog :)
Linjea
Het kan ook aan het luisterboek gelegen hebben. Soms had ik het idee iets te missen, maar geen zin om terug te luisteren. Ik had ook het gevoel dat het boek van beschrijvingen en metaforen aan elkaar hing en dat irriteerde me teveel om me ook echt in het verhaal te krijgen.
Esmé Van Den Boom
Ik was er al een beetje bang voor, dat ik deze roman niks zou vinden. En inderdaad: veel te bloemrijk taalgebruik, onzorgvuldige metaforen en regelmatig zulke weerzinwekkende beschrijvingen dat mij alle plezier in het lezen werd ontnomen. Precies zoals Het Smelt: je kunt je lezer ook beroeren zonder haar te schokken met al het smerige wat het bestaan te bieden heeft, je kunt ook subtiel prachtig schrijven, en het hoeft ook niet altijd van kwaad tot erger.
Julie Mestdagh
Aug 10, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
"De avond is ongemak" is de debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld waarin ze het familieleven schetst - door de ogen van een 12-jarige - in een gelovig gezin dat getroffen woord door de dood van een kind.

Ik kreeg het boek cadeau van mijn beste vriend, nadat mijn man ik zelf vorig jaar van één van onze tweelingzoontjes afscheid moesten nemen. Het boek trok me onmiddellijk aan. Tegelijkertijd was ik er ongelofelijk bang van. Omgaan met een loodzwaar verdriet is één ding. Dat verdriet zwart op wit
...more
Luisa
Jun 30, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Het boek is een sterk debuut. Het verhaal wordt aangrijpend verteld en de beklemmende sfeer wordt goed overgebracht. Het verhaal begint heel strak, in het middendeel verliest het een beetje de richting, maar het einde is dan weer strak. Ik vind de manier van vertellen prettig en stoorde mij ook niet zo zeer aan de vergelijkingen.
Charlotte
Apr 02, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Wat een prachtig boek. Rijneveld kan schrijven en het tragische verhaal zorgt voor een toenemend gevoel van onbehagen. Ze doet dat door nietsontziend haar verhaal te vertellen, in prachtige zinnen in een volkomen authentieke stijl; nergens een cliché te vinden. De beelden die ze oproept zijn ongewoon en hier en daar ronduit onprettig. Het schuurt en wringt en knarst, zoals goede boeken dat doen. Toen ik het uit had, heb ik een kwartier niet bewogen..
Joni
Feb 13, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Wij kenden alleen de oogst van het land, niet die in onszelf."
Sini
Mar 14, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
"De avond is ongemak", het romandebuut van Marieke Lucas Rijneveld is in veel recensies zeer bejubeld: een "wervelend debuut", zo wordt gezegd, een roman die sommige recensenten heeft "verpletterd". Ik jubel deze keer niet mee: te veel passages kwamen bij mij niet binnen, te veel bladzijden verveelden mij, en het kostte mij moeite het einde te halen. Niettemin vond ik veel zinnen en veel bladzijden werkelijk briljant, prachtig, van netvliesscheurende schoonheid. Wat een beeldenrijkdom, soms, en ...more
Paula
Mar 23, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
"We lezen veel, we houden van helden en nemen ze mee in onze hoofden, schrijven daar hun verhaal verder, maar nu met de hoofdrol voor onszelf."

Een sterk debuut van Marieke Lucas Rijneveld. Heel benieuwd naar meer. Het boek doet inderdaad erg aan Wolkers denken, maar Marieke heeft ook duidelijk een eigen stijl. Ontzettend rauw. Recensie volgt op MustMag.nl
Mia
Nov 12, 2019 rated it really liked it
unschlüssig. ratlos. angeekelt. ungefähr so fühlt man sich, während man „was man sät“ liest und auch noch weit darüber hinaus. diese geschichte ist so düster, dass man alles intensiver wahrnimmt. die tristesse des daseins, die eigenen verluste, den schmerz, aber auch auf eine nachvollziehbar schräge art und weise das leben und das, was wirklich wertvoll ist. „wir sind zerschlissene bücher, ohne einband, von außen sieht niemand, wovon wir handeln“. in einer bildhaften sprache, die einen entweder ...more
Hella
May 15, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: fictie
Ik lees de laatste tijd steeds maar boeken waarvan ik ernaar uitkijk dat ik ze uitheb. De Avond is Ongemak is prachtig, in alle opzichten. Goed geschreven, goed ingeleefd, de afschuwelijke afloop is onontkoombaar en het is allemaal zo verschrikkelijk. Ik probeerde het ergens mee te vergelijken en kwam op Educated van Tara Westover. Ook zo'n meisje dat opgroeit in een volslagen verknipt gezin. Het grote verschil is, dat dat verhaal een terugblik is. Hoe vreselijk het ook is wat er gebeurt: je ...more
Esther
Jun 14, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018
Wauw.

"Mollen leven het liefst op zichzelf. Zij gaan de donkerte alleen aan, zoals iedereen op den duur de donkerte moet bevechten. In mijn kop wordt het steeds vaker gitzwart. Ik weer niet meer hoe ik uit dat verdomde gangenstelsel kom" (251).

Gitzwart. Jas glijdt langzaam af na de dood van haar broertje. Hoe houdt een jong meisje zich staande in een gezin dat uit elkaar valt? We volgen haar vlucht.
Katrin
Feb 22, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
***(*) Dit boek deed mij (en niet alleen mij, ontdekte ik) zo erg aan 'Het smelt' van Lize Spit denken (tot de moeders in de kruiwagens toe), dat ik niet anders kan dan die twee met elkaar vergelijken. En dan moet ik toch zeggen dat 'Het smelt' mij meer raakte, wat mij betreft meer naturel heeft ook.
De talrijke metaforen en inzichten in 'De avond is ongemak' vond ik soms niet passen bij een kind van twaalf, ook al zijn het dan mooie zinnen. Soms kreeg ik ook het gevoel dat er gechoqueerd diende
...more
Stef Smulders
Oioioi, hier had ik zoveel van verwacht na de lovende kritieken en het interview met de auteur in de Volkskrant. Maar ik kom er niet doorheen
Het is een lange denderende trein van gedachten in vaak erg lange zinnen (ik telde er een met meer dan 150 woorden!) en overelkaarbuitelende beeldspraak. Op een gegeven moment krijgt deze stijl iets gekunstelds, het lijkt een truukje. Hoe raak sommige vergelijkingen ook zijn, het is teveel van het goede. Niet alle beeldspraak draagt bij aan verheldering van
...more
Maartje
May 09, 2018 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: dutch-literature
Niet mijn ding.

Qua schrijfstijl: er waren zó veel vergelijkingen dat ik me eraan ging storen.

Voor de rest vond ik alles aan het boek een beetje té. Te wreed, te naar, te beklemmend en te veel ongemak. Ik kon 't gewoon niet aan en vond het vooral heel naar.
Liesa
Nov 03, 2019 added it
Hab’s auf Seite 231 abgebrochen, ich kann das Buch einfach nicht aushalten. Die Sprache ist unglaublich aber für mich vermutlich auch der Grund, weshalb es mir so nahe geht und mich dermaßen verstört.
Karel-Willem Delrue
Aardedonker

Jas is te klein voor de overkant. Dat betekent dat ze niet mee mag als haar oudere broertje gaat schaatsen en het noodlot toeslaat. Jas groeit op in een boerenfamilie met vier kinderen en het leven valt niet mee. De koeien staan mager, het weer is slecht en die ondankbare kinderen kunnen nooit iets goed doen. Bovendien hangt de gruwel die de dood met zich meebrengt meteen als een donkere wolk over deze roman heen. Jas beeldt zich in hoe haar ouders haar konijn villen en koken, op
...more
Ingrid
May 26, 2018 rated it did not like it  ·  review of another edition
Nee, sorry.
Monique
Met 'De avond is ongemak' heeft Marieke Lucas Rijneveld een uitstekend roman-debuut geschreven. Haar stijl is mooi. De eenzaamheid in het verhaal en het verdriet van boeren wanneer zij op dramatische wijze afscheid moeten nemen van hun veestapel aangrijpend. Toch waren er ook momenten dat ik het te expliciet en te heftig vond.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De goede zoon
 • Zomervacht
 • Mijn ware verhaal
 • De trooster
 • Zwarte schuur
 • Drift
 • Jij bent van mij
 • Wees onzichtbaar
 • Vallen is als vliegen
 • Otmars zonen
 • Gebrek is een groot woord
 • Gezien de feiten
 • Grand Hotel Europa
 • Na Mattias
 • Moord op de moestuin
 • De heilige Rita
 • Rinkeldekink
 • Nooit meer bang
See similar books…
Marieke Lucas Rijneveld is een Nederlandse schrijver en dichter.
“Als iemand dichtbij staat of ligt krijg ik het gevoel dat ik iets moet bekennen, dat ik mij moet verantwoorden voor mijn aanwezigheid...” 2 likes
More quotes…