Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Liefde, als dat het is” as Want to Read:
Liefde, als dat het is
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Liefde, als dat het is

3.93  ·  Rating details ·  186 ratings  ·  32 reviews
Sev en David ontmoeten elkaar in bed. Geen relatie, spreken ze af. Zij was er nooit erg goed in en hij is na een gelukkig huwelijk van twintig jaar verlaten en heeft geen idee meer wie hij is. Behalve hen volgen we Terri, Davids vertrokken echtgenote, hun kinderen en Terri's nieuwe vriend. Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het ...more
Hardcover, 203 pages
Published June 19th 2019 by Van Oorschot
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Liefde, als dat het is, please sign up.

Be the first to ask a question about Liefde, als dat het is

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.93  · 
Rating details
 ·  186 ratings  ·  32 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Liefde, als dat het is
Myriam
Aug 02, 2019 rated it really liked it
Shelves: novel
‘Dat is vreemd aan de liefde, de liefde is het medicijn dat je zonder diezelfde liefde niet nodig had.’
Niki Vervaeke
Nov 02, 2019 rated it it was amazing
Soms weet je al voor je begint dat het zal p(l)akken.
En het was van dat, over liefde, leegte, over denken over conventies en trouw
over doen wat we denken dat we moeten doen
over impact en ongrijpbaarheid
over kiezen
over vechten met en ontdekken van
en dit in zinnen die keihard binnenkomen of u doen slikken en nadenken
en de wereld op zijn kop zetten

Zeer goed
https://www.tzum.info/2019/06/recensi...
Guido
Jul 21, 2019 rated it really liked it
DISSECTIE VAN EEN KAPOT HUWELIJK

Stil komt ze de trap op, kleedt zich uit en gaat naast hem liggen, haar rug naar hem toe gedraaid. Ze liggen, wakker allebei. Hij ruikt haar: buitenlucht en lichaam, hij wil haar hemd omhoogdoen en haar huid tegen zijn borst en zijn buik aan voelen. Hij wil zijn armen om haar heen slaan, wil haar lichaam vasthouden, haar lichaam dat bij hem hoort, dat in hun huwelijk thuishoort, haar lichaam dat ze met hem deelt, haar lichaam dat de afgelopen vijfentwintig jaar
...more
Willemijn
Jul 12, 2019 rated it really liked it
‘Betekent jezelf zijn bij iemand niet vooral dat je in de ogen van de ander iemand bent met wie je graag zou samenvallen?’
Yasmin
Oct 23, 2019 rated it liked it
3,5

‘Het is jouw leven, waarom zou je je zo schamen?’
Sophie Kok
Dec 18, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019, nederlands
4,5!
Lise
Aug 20, 2019 rated it really liked it
Ik las dit boek toevallig, en even toevallig vlak na Tolstojs Anna Karenina - het bleek een mooi vervolg. Erg scherp en mooi boek over liefdesangst, in alle vormen.

"Is liefde een gewoonte? Of een wilsbesluit? Is er iets, iets echt, waar?"
Bart Van Overmeire
Nov 10, 2019 rated it really liked it
Ik kon niet helemaal van dit boek houden, maar dan vooral omdat het te herkenbaar was (de scheiding, niet de nieuwe vriendin). In het begin vond ik het zelfs te banaal geschreven, gaandeweg bleek dat aan het thema te liggen en dat Schermer echt wel kan schrijven en het einde is echt wel fenomenaal. En toch heb ik het gevoel dat dit boek me niet zeer lang zal bijblijven.
Sofie
Jul 31, 2019 rated it really liked it
Alleen die titel al, toch? Daar viel ik voor. En voor Marijke Schermer voor wie ik inmiddels een speciaal boekenplankje in m'n hart heb. Het scheelt misschien dat het even geleden is dat ik Noodweer las en hongerig was voor goede literatuur, maar jemig wat was dit fijn. En zo passend bij het leven, denk ik, dat die ingrijpende, disruptieve beslissingen niet per definitie de verwachte of gewenste gevolgen hebben. Dat het vaak niet goed komt, of veel later pas, op een andere manier.
Matthijs Budding
Jun 25, 2019 rated it really liked it
Of de anderen de hel zijn weet ik niet, maar een gedoe zijn ze zeker.

Onmachtig en onhandig zijn we. Succes met de liefde, of wat daarvoor door moet gaan.
Marije
Jul 01, 2019 rated it really liked it
Mooi, hoe Marijke Schermer soms per alinea wisselt van perspectief zonder dat het verhaal rommelig wordt. Scherpe dialogen, levensechte personages: mooi contrast ook tussen wat ze denken en zeggen/doen. Af en toe iets te veel tell in plaats van show. En het veelvuldig gebruik van de dialoogopening ‘David.’ ‘Terrie.’ (bij meerdere personages, zelfs 2 pubers!) had voor mij niet gehoeven. Verder genoten van dit boek!
Els
Aug 02, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019-gelezen
In romanvorm wordt de vraag onderzocht of een individu binnen een huwelijk zijn vrijheid kan behouden. Dat is heel knap gedaan, want het is een zeer levendig verhaal geworden. Het huwelijk dat ten einde loopt wordt belicht vanuit verschillende gezichtspunten, die van de man, de vrouw, de kinderen, de minnaar en de minnares.
Terri heeft het gevoel dat ze stikt in haar huwelijk met David en in het moederschap. David was best tevreden met zijn gezin, maar voelt de beklemming eigenlijk pas als Terri
...more
Bernd
Aug 22, 2019 rated it liked it
Shelves: review
Ja Liefde, duidelijke titel. Daarover gaat het, tenminste tussen man en vrouw. Een soms pijnlijk verhaal met herkenbare situaties bij crisissen in een koppel. En de eeuwige vraag bij die momenten: blijf ik ? of:vertrek ik? Goed geschreven in een directe stijl met realistische dialogen. Fijn boek!
Magali
Aug 24, 2019 rated it it was ok
Het boek gaat inderdaad over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lust, tot de dood ons scheidt en de intensiteit van het moment.

Volgens de achterflap ook een modern (?) verhaal over een eeuwig onderwerp.

Als modern inhoudt dat alles zo negatief is, ga ik toch voor de ouderwetse liefde die ook bestaat: het samen lachen, genieten, wandelen, babbelen, vrijen, keuvelen, niks doen, op reis gaan, luisteren, eten, aanraken, een “hoe was het op ‘t werk”, een jij en ik en het geloof
...more
Lisa
Jan 02, 2020 rated it really liked it
Mooi boek over liefdesrelaties. Het laat je nadenken over je eigen relaties, waarom bijna iedereen toch richting het huisje boompje beestje gaat en of dat is wat ons uiteindelijk gelukkig maakt. Subtiel en natuurlijk hoe het perspectief van personages steeds veranderd.
Marijke Carpentier
Aug 13, 2019 rated it really liked it
Een heel eigentijds verhaal over relaties, relaties die op de klippen lopen, nieuwe relaties waar je niet klaar voor bent, puberliefde, ...lust, angst, verdriet, tederheid, boosheid,..heel mooi beschreven en opgebouwd. Ik was al fan van Marijke Schermer dankzij het zeer sterke "Noodweer."
Elisa Goudriaan
Oct 19, 2019 rated it really liked it
Mooi geschreven. Hele herkenbare situaties.
Jesse
Jul 15, 2019 rated it it was amazing
Zeer ontroerend, zonder sentimenteel te worden.
Charlotte
Nov 08, 2019 rated it it was amazing
Prachtig boek ...more
Bart
Jan 15, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020-read, fiction
*** 4.00 ***
Frank
Nov 12, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 21st-century, dutch

Een roman, als dat het is.
Ik verloor gaandeweg mijn belangstelling. Veel hierin is scherp geobserveerd, maar ik zie geen verhaal, alleen een situatie.
En misschien halen andere lezers er meer uit, maar voor mij blijven de personages sjablonen: de vreemdgaande vrouw, de bedrogen man, de opstandige puber, het meegaande jongere kind, de engerd met wie de vrouw vreemdgaat, de begripvolle vrouw bij wie de bedrogen man troost vindt. Hoe goed sommige afzonderlijke details ook zijn geobserveerd, heel
...more
Marijn Roos
Sep 13, 2019 rated it really liked it
Ik 'really liked it' zie ik net. Waarschijnlijk komt dat omdat een alledaags onderwerp dat toch ver van mij afstaat, een uiteenvallend gezin, heel dichtbij is gekomen. Dat komt denk ik door het feit dat de schrijver de lezer in de hoofden van alle personages laat kijken. Ik zou het wel fijn hebben gevonden als in ieder geval een van de personages zich tijdens het boek wat meer ontwikkeld had. Misschien heeft Sev dat enigszins gedaan. En natuurlijk is niets zo storend als een open einde: ik ben ...more
Sanwieb
Jul 25, 2019 rated it really liked it
Aan het aantal sterren zie je het wellicht niet, maar Liefde, als dat het is viel een beetje tegen. Grotendeels veroorzaakt door de hoge verwachtingen na Noodweer, dat realiseer ik me. Toch vier sterren, want mensen, wat kan Marijke Schermer schrijven zeg. Het verhaal dat ze in deze roman vertelt vind ik niet 'om over naar huis te schrijven', maar ze zet je zo aan het denken met mooie citaten over het meest basale en noodzakelijke uit ons leven: de liefde. Met zinnen waar menigeen een puntje aan ...more
Marianne Steenvoorde
'Liefde, als dat het is' van Marijke Schermer beschrijft verschillende 'liefdes', van een eerste 'kalverliefde' tot een huwelijk dat uiteindelijk na jaren uit elkaar spat, van een verstikkende relatie tot afstandelijke vrijblijvendheid. Wat is dat eigenlijk, liefde? Dat is waar dit boek over gaat. Goed geschreven, herkenbaar en mooie dialogen, maar ik vind het qua thema niet echt heel spannend.
Lydia
Sep 10, 2019 rated it liked it
Een verhaal van een scheiding, maar mooi verteld vanuit man, vrouw, kinderen, nieuwe partner.
Mooi geschreven en boeiend.
De schrijfster kan zeker schrijven, maar voor mij is de inhoud te zeer enkel op het gezin gericht om boeiend te blijven.
Martijn Nicolaas
Jan 06, 2020 rated it liked it
Een mooi gecomponeerd boek over de moeilijkheid van relaties.
Tessa Kerre
Aug 24, 2019 rated it liked it
Hooggespannen verwachtingen na Noodweer. Niet helemaal ingelost. Maar dat ligt meer aan Noodweer dan aan dit boek. Denk ik.
Julia Florence
Aug 29, 2019 rated it really liked it
Best wel goed boek. Ontzettend goed geschreven, en de overgang tussen de perspectieven verliep erg soepel. Toch ontbrak er een echte verhaallijn, vind ik. Vandaar 4 sterren.
Joyce Weijn
Aug 14, 2019 rated it really liked it
Heel bijzonder om het verhaal door de ogen van alle personages te lezen. Knap werk!
Monique Verhoeven
Dec 31, 2019 rated it it was amazing
A relatively short novel, yet about love with all its faces
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Zwarte schuur
 • Vallen is als vliegen
 • Kamers antikamers
 • De meeste mensen deugen
 • De goede zoon
 • Welkom in het rijk der zieken
 • Pastorale
 • Grand Hotel Europa
 • Moord op de moestuin
 • De pruimenpluk
 • Zomervacht
 • Let op mijn woorden
 • Drift
 • Otmars zonen
 • Uit het leven van een hond
 • De heilige
 • Sofia si veste sempre di nero
 • Harpiks
See similar books…
12 followers
Marijke Schermer (1975) is toneelschrijver. Haar werk werd door verschillende gezelschappen gespeeld en is in meerdere talen vertaald. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhlerprijs voor haar toneelwerk. Mensen in de zon is haar romandebuut.