Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Byens spor: Skyggeboken (Byens Spor #3)” as Want to Read:
Byens spor: Skyggeboken (Byens Spor #3)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Byens spor: Skyggeboken

(Byens Spor #3)

4.36  ·  Rating details ·  505 ratings  ·  41 reviews
Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer?

Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosia
...more
Hardcover, 544 pages
Published August 5th 2019 by Cappelen Damm
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Byens spor, please sign up.

Be the first to ask a question about Byens spor

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.36  · 
Rating details
 ·  505 ratings  ·  41 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Byens spor: Skyggeboken (Byens Spor #3)
Christian Leonard Quale
Sep 06, 2019 rated it it was amazing
It’s been a very, very, long time since I last looked forward to the release of a book as much as I looked forward to this one. It’s also been a very long time since the last time I actively stopped myself from reading a book, as reading it meant that I’d be closer to the end. After postponing reading the last quarter of this book for three days, I finally gave in and let myself experience the end. Wow.

I had no doubts that I would love this book, and I did. I really, really loved this book. Ther
...more
Herdis Marie
Oct 06, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Dette var en verdig avslutning på en flott trilogi.

I tillegg til at han tar oss med videre i livene til de karakterene vi har møtt i de forrige bøkene, velger Saabye Christensen i dette siste kapitlet også å ta oss med på en reise i hans forfatterskap. Vi møter igjen karakterer som Kim, Ola, Sebastian og Gunnar fra "Beatles", vi hører glimt om Barnum, vi er innom steder forfatteren har beskrevet i sine noveller, og har du, som meg, lest mesteparten av det S.C. har kommet ut med, er disse dryppen
...more
Ingvild Røkke
Feb 17, 2020 rated it it was amazing
Byens spor-trilogien må være noe av det beste jeg har lest til nå! Jeg likte spesielt språket og måten de er skrevet på. Spesielt synes jeg at det var veldig interessant at forfatteren selv deltar og deler sine tanker i den siste boka!
Gitte Hørning
‘Byens spor’ er en mammut-roman om Oslo i efterkrigstiden – fordelt over tre bind à 500 sider. Trilogien udspiller sig nærmere bestemt i bydelen Fagerborg, hvor familien Kristoffersen bor, og hvor mor Maj er aktiv i Røde Kors. De gennemgående referater i romanen fra møder og aktiviteter i Røde Kors er autentiske dokumenter, hentet fra Lars Saabye Christensens mors gemmer, idet det var hende, der i virkelighedens verden var referent i forhold til frivilligarbejdet i Røde Kors.

Maj er hjemmegående
...more
Nina
Jan 18, 2020 rated it it was amazing
Min mor fortalte meg: Jeg husker når du var 15 og skulle lese halvbroren, hvordan du leste halve og så stoppet fordi du ville spare den siste delen, fordi boken var så bra. Respekten min for Saabye Christensen startet tidlig og har vokst med tiden. Historiene er så såre, vakre, minneverdige. Jeg må gjentatte ganger stoppe opp for å huske setninger, og den siste boken i byens spor tilfredsstilte også i forhold til språket. Det var også et fint gjensyn med karakterene fra de to første bøkene, nest ...more
Vivi Renate Audsdotter
Aldeles nydelig og vemodig avslutning på trilogien.
Har nå hørt alle tre på lydbok, og føler med stor sikkerhet at opplevelsen det har vært å høre Kim Haugen gi liv til disse menneskene gjennom årene bøkene har utspilt seg, nok er ti ganger bedre enn om jeg hadde lest dem selv. Noe jeg dog sikkert vil gjøre en vakker dag.
Ivar Dale
Sep 03, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Utrolig bra, spesielt når LSC selv kommer ut av sprekkene i teksten og tar helt over til slutt.
Øyvind Berekvam
Nov 29, 2020 rated it it was amazing
Shelves: roman
Var dette virkelig slutten? Hans siste roman? Da slutter han på topp. Denne trilogien er det beste han har skrevet.
Hedvig
Jun 28, 2019 rated it really liked it
Shelves: norwegian, fiction
3.5
Siv Seglem
Etter de to første bøkene, gledet jeg meg veldig til denne avsluttende. Midt i boka kommer plutselig forfatteren inn og forteller om sin situasjon med kreftdiagnose i små avsnitt innimellom. I starten var det irriterende, og det ødela følelsene av å leve seg inn i selve handlingen fordi det ble så tydelig at det kun var en ikke ferdig skrevet roman. Og at personer og handlingen videre kunne endres når som helst av forfatteren etter hans eget forgodtbefinnende. Men mot slutten var det også fascin ...more
Tiril Høie
Apr 13, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
A genius and elegant closure (even though I wish the story would continue into the eternal). This trilogy is undoubtedly my favorite work so far.
Eivind
Mildt sagt ingen fan av de utallige avbruddene i historien for at forfatteren skal dele sine boomer-betraktninger om samtida med oss. Vi får høre om et Europa som nærmest er i krig med islamister, om blondt hår og blå øyne som er i ferd med å bli utrydda, om ei venstreside som ikke hegner om norsk kultur og det norske og om hvite, eldre menn som dagens samfunn forventer ber om unnskyldning for sin eksistens. Den egentlige historien er fin, synes jeg, men dette grepet ødela opplevelsen for meg.
Birgitte
Jan 27, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Byens spor bind tre er det der rørte mig mest .
Fx Stines flyttefirmajob hvor omstændigheder får hende til at binde an med at være med til at bære et klaver ned fra 5 sal. Endnu en knoklende kvinde der skal og vil selv.
Men også de mange syge, bl.a. forfatteren selv, der giver sig til kende i koret af karakterer der har ondt.
De fleste klarer livskriserne men slet ikke på en happy ending-måde. Snarere lidt undseligt. Som et referat af et Røde Kors-bestyrelsesmøde.
Bjørn Hoenvoll
Nov 04, 2019 rated it it was amazing
Det er lenge siden en bok har gjort slik inntrykk på meg som denne siste boken i trilogien BYENS SPOR. Det virker jo også som om Saabye Christensen med denne tar et farvel med sine lesere som forfatter. Jeg håper det ikke, men om så er tilfelle, for en strålende og verdig avslutning på et forfatterskap.
Erling
Mar 10, 2020 rated it liked it
Different from the previous two books. I could not quite come to terms with the author interfering with his own story
Elise
Jan 08, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Nydelig bok. Rørende blanding av en vakker fortelling og forfatterens egne refleksjoner rundt egen skriving, eget liv og sykdom. Lærerik og poetisk! Virkelig verdt å lese.
Inger Strand
Oct 07, 2019 rated it really liked it
Jada. Det er en verdig slutt på serien. Samtidig litt slitsomt med blandingen av så mange historier i en stream of consciousstil.
Finn Wiedemann
Jul 12, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Sidste bind af Byens spor. En saga over efterkrigstidens smalhals til den begyndende politisering i begyndelse af 70erne, men måske mere endnu en række nuancerede psykologiske portrætter af en familie og dens nærmest omgangskreds.
Sidste bind er både det mest melodramatiske af de tre bind og også det mest eksperimenterende. Som i de andre bind skifter personernes synsvinkel umærkeligt igennem kapitlerne, men i dette tredje bind er der også skruet op dramatikken. Vi får beskrivelser af psykisk sy
...more
Elisabeth Heien
May 15, 2020 rated it it was amazing
In this final book of the trilogy, the author masterfully as ever continues to tell the story of all the interesting, believable, very very human,characters from the first two books, characters one really learns to care for. Yet, simultaneously, he weaves his own, present situation (dealing with a possible very dangerous diagnosis) and (hi-)story into the fictitious story, also including characters from previous books (not just the two first volumes of this trilogy)i det making a unique blend th ...more
Halvor Harnæs
Mar 10, 2020 rated it really liked it
Jeg skulle så gjerne ha gitt denne fem stjerner, men skjønnhetsfeil trekker ned. Særlig blir drivet for slapt litt utover i boka. Jeg synes også at leken med ord og klisjeer blir noe slappere etter hvert, men dette er kanskje urettferdig, for her er uansett LSC i en klasse for seg. Grepet med å la forfatteren være tydelig til stede i boka synes jeg fungerer kjempebra og gir et ekstra emosjonelt løft. Det er også stort å møte gamle helter fra LSC-universet som Barnum og Kim Karlsen. Alt i alt er ...more
Petter Skau-Nilsen
En fantastisk avslutning på en veldig god trilogi. Her byr Saabye Christensen veldig på seg selv ved å veksle mellom karakterenes historie og eget liv. Han viser sin kjærlighet for sine karakterer og en forakt for noe av den urett han mener å ha gjort dem. Selve historien avsluttes melankolsk og delvis åpen, og trilogitittelen "Byens spor" kommer virkelig til sin rett. En verdig avslutning på en serie det er leit å være ferdig med. ...more
Liv Myhre
Aug 10, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Nesten vemodig at d ikke er flere bøker i denne serien. Fy flate så bra den er. Denne siste er absolutt best. Og veldig spesiell iom forfatteren bryter inn i historien flere ganger og tar oss med i sin egen situasjon med bl.a. kreftsykdom og ditto tanker om dette, mimring og tanker om sitt forfatterskap osv. Fantastisk skriving og skildringer. For en forfatter!
Marit
Feb 22, 2021 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Det å lese Byens spor rett etter Beatles-triologien, anbefales på det sterkeste. Skyggeboken er en vakker avslutning på et forfatterskap, som heldigvis har fått fortsette allikevel, selv om det så mørkt ut en stund! Det er vanskelig å si noe om boken, uten å røpe for mye. Men jeg likte boken og trilogien mye bedre enn jeg først hadde trodd!
Birgitte Dion
Mar 10, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Jeg ved ikke rigtigt hvor vild jeg er med når autifiktionen pludselig overdøver den fortælling, jeg forelskede mig i i begyndelsen, men bogen er ny stadig en velskrevet og troværdig fortælling om Oslo og et lille udpluk af dens indbyggere i 60'erne ...more
Terje
Apr 25, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2020
Jeg skal ikke si så mye om denne, slik at jeg unngår å avsløre noe av innholdet for framtidige lesere. Det er fantastisk lesestoff, men jeg synes de to første bøkene var enda bedre og litt strammere i regien.
Andreas Henriksen
En skuffende slutt til en ellers veldig god trilogi
Lida Wengel
Apr 13, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Skøn og anderledes afslutning på en fantastisk trilogi. Her kommer forfatterens stemme ind og blander sig i handlingen og vi hører om sygdom og mismod.
Berit Espe
Nov 05, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Saabye Christensens høydepunkt. Utrolig fint å følge Jesper, Stine, Jostein, Trude, May og Margrethe...!
Terje
Aug 20, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
En flott avslutning av en fantastisk trilogi. Stort mer er det ikke å si. Annet enn IKKE SLUTT Å SKRIVE, SAABYE CHRISTENSEN!
Thea Sofie
Jan 14, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Nydelig avslutning på en skikkelig fin triologi:))) elsker Oslo <3
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Tollak til Ingeborg
 • Full spredning - en legeroman
 • Gul bok
 • Dei sju dørene
 • Hekneveven (Hekne, #2)
 • Bare en mor (Ingrid Barrøy, #4)
 • Ekko av en venn
 • Et liv forbi
 • Vi er fem
 • Helvete
 • Mamma er trygda
 • Rigels øyne (Ingrid Barrøy, #3)
 • Er mor død
 • Hør her’a!
 • Przewalskis hest (Klimakvartetten, #3)
 • Datteren
 • Yt etter evne, få etter behov
 • Så mye hadde jeg
See similar books…
Lars Saabye Christensen is a gifted storyteller, a narrator who is imaginative, but equally down to earth. His realism alternates between poetic image and ingenious incident, conveyed in supple metropolitan language and slang that never smacks of the artificial or forced. His heroes possess a good deal of self-irony. Indeed, critics have drawn parallels with the black humour of Woody Allen. But be ...more

Other books in the series

Byens Spor (3 books)
 • Byens Spor: Ewald og Maj (Byens Spor #1)
 • Byens Spor: Maj (Byens Spor #2)

Related Articles

Kazuo Ishiguro insists he’s an optimist about technology.  “I'm not one of these people who thinks it's going to come and destroy us,” he...
307 likes · 28 comments