Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Klubben” as Want to Read:
Klubben
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Klubben

4.49  ·  Rating details ·  1,181 ratings  ·  127 reviews
I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det ...more
Hardcover, 228 pages
Published November 22nd 2019 by Albert Bonniers förlag (first published November 20th 2019)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Klubben, please sign up.

Be the first to ask a question about Klubben

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.49  · 
Rating details
 ·  1,181 ratings  ·  127 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Klubben
Pernilla (ett_eget_rum)
Nov 30, 2019 marked it as to-read
Vilken bomb! Otroligt välskrivet, spännande och chockerande om makt, korrumption och sexuellt våld i de absolut finaste av kretsar. Är ganska mållös faktiskt.
Johanna Lundin
Dec 18, 2019 rated it really liked it
Välskrivet och initierat. Omöjligt att sluta läsa när du väl börjat. Förfasas och blir förbannad omvartannat.
Johan Thilander
Liksom många andra trodde jag mig ha någorlunda koll på händelserna kring Jean-Claude Arnault, men detta reportage öppnade upp saker i narrativet som jag aldrig hade anat. Hans förfarande är så groteskt att jag höll andan genom hela boken.

Utöver Arnault så drabbas jag också av en avsmak för hela kultureliten. Den tystnadskultur som beskrivs, samt de fall av aktivt upprätthållande av sakernas tillstånd - det är inte värdigt konst och kultur.

Matilda Gustavsson är en oerhörd stilist. Detta är
...more
Magnus Carlstedt
Dec 23, 2019 rated it it was amazing
Helt fantastisk. Journalistik i absolut världsklass. Genomarbetat och ypperligt skriven. Dessutom är hon bara i början av sin karriär.
Erika
Dec 20, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Imponerande journalistiskt grävjobb och en studie i maktmissbruk och kvinnoförtryck. Sällan har det blivit lika tydligt att upprepade övergrepp är möjliga för att omgivningen tiger, blundar, ser åt ett annat håll eller talar om att någon är en Don Juan.
Maria Strale
Jan 01, 2020 rated it really liked it
Lysande!
En journalist som kan sitt jobb.
En bra bok att läsa, inte bara för att förstå vad som hände i SA utan för att förstå elitdynamiken, maktspel och manipulation. Hemskt att läsa om men också hemskt att veta att exakt samma dynamik och spel finns överallt i samhället. Det värsta är att det fungerar, nästan jämt, om man inte driver det för långt och offentligt som skedde i SA.
Bokbabbel
Jan 06, 2020 rated it really liked it
Shelves: non-fiction
Galet. GALET! Jäkla as till Kulturprofil!

P.S. Välskrivet, läsvärt, etc.!

P.P.S. Tänkte nästan label boken "horror" :P
Annika Kronberg
Jan 07, 2020 rated it it was amazing
Shelves: fakta
Helvete vad bra. Spännande, välskrivet, lättläst, obehagligt, detaljerat, observant.
Nina Ruthström
Nov 29, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favoriter
Vilket arbete hon gjort! Välskrivet, nyanserat, välgrundat, oerhört intressant och väl framfört.
Lena
Dec 11, 2019 added it
En sätter bokstavligen i halsen.
Therése Mellby
Nov 26, 2019 rated it it was amazing
Den här boken alltså ... den är ju som ett slag i magen. All respekt till Matilda Gustavsson, vilket fantastiskt jobb hon gjort. Så välskriven, hon vågar se komplexiteten och nyanserna i händelserna. Och jag vet inte hur många gånger jag var tvungen att låta ögonen rulla bak i huvudet och göra kräkgrimaser när hon citerar Arnault, Frostensson eller Horace. Vilka hala, uppblåsta människor. Läs! #klubben
Stina
Dec 07, 2019 rated it it was amazing
Egentligen har jag inte haft tid att läsa den senaste veckan. Ändå har jag med frenesi slukat denna bok. Om själva händelseförloppet och huvudpersonen kan jag nog inte skriva något som får mig att verka ens lite neutral och saklig: ilskan och frustrationen har brunnit hög under läsningen. Form, språk och utförande är superbt. Läs!
Bjorn
Dec 29, 2019 rated it really liked it
Shelves: sweden
Att allt detta är uppbyggt runt behovet att se en mytoman till synes helt utan konstnärlig talang som ett stort geni. Som en perfekt gentleman vars handlingar man väljer att inte se samtidigt som man ser dem. Som sinnebilden av det "snille och smak" som Akademien står för. Ett gäng bortskämda jävla litteraturnördar som utsett sig själva till både eviga outsiders och oomkullrunkeliga makthavare utan att känna igen en paradox när den slår dem i huvudet. Som även med miljoner på fickan och en hel ...more
Yuliya Yurchuk
Dec 18, 2019 rated it really liked it
Завдяки цій книжці я взнала стільки про культурне життя Швеції і той його бік, який не показують, що краще б я цього не знала:) Взагалі книжка про скандал в Шведській академії, який призвів до того, що у 2018 не давали нобелівку з літератури.
Jennie
Jan 04, 2020 rated it it was amazing
Lysande, skrämmande & välskriven!
David Ärlemalm
Tänkte, likt många andra, att det här är en historia som redan tröskats, vänts och vridits på och som jag något motvilligt hunnit bli en smula mätt på. Och ja, ack så fel jag hade.

Klubben är årets viktigaste bok, och även en av de största läsupplevelserna. Fokus och riktning är enastående, och trots det rymmer den mer än sin egen berättelse mellan pärmarna.

Som läsare anar man historiens bråddjup, övergrepp som aldrig når ljuset, offer som aldrig får upprättelse. Och hur svindlande nära det
...more
Moa Kronbrink Mannheimer
Dec 27, 2019 rated it it was amazing
Jag kan inte sluta läsa. Från första till sista sidan dras jag in i det fruktansvärda lidandet men inte utan en förundran av det enastående språk som författaren använder sig av. Genomgående finns ett starkt obehag och äckel för Kulturprofilen och hans maktmissbruk, men visst slutar boken med någon typ av mild upprättelse. Känner med varje kvinna som blivit utsatt, önskar det kunde vara ogjort.

Alla borde läsa. Nu!
Linda
Dec 25, 2019 rated it it was amazing
En av årets absolut bästa böcker. Har bloggat om den här https://www.enligto.se/2019/12/27/klu...
Astrid Hedenström
Jan 18, 2020 rated it it was amazing
En otroligt välskriven undersökning om Jean-Claude Arnault som lämnat mig mållös. Jag uppmanar alla att läsa den för att häpnas av de sexuella övergreppen Kulturprofilen är skyldig till, tystnadskulturen i Sveriges kulturelit och raseringen av alldeles för många unga kvinnors liv. Men också för att förundras av de heroiska och feministiska insatser Sara Danius m.fl. gjort för att försöka rädda den anrika institutionen Svenska Akademin från att falla sönder och samman. En berättelse som även ger ...more
Johanna Hammarström
Gustavsson presenterar en grundlig och genomarbetad gransknings av Svenska Akademin och deras hantering och samöre med "Kulturmannen", samt en granskning av honom och de fruktansvärda handlingar han begått över så lång tid. Vilka har möjliggjorts av en tystnadskultur och maktstruktur.
Kvinnorna som utsats får komma till tals och Gustavsson visar en fördjupning av arbetet bakom artikeln där 18 kvinnor klev fram med sina berättelser om mannen i "me-too rörelsens anda" och äntligen började tas på
...more
Roland Jakobsson
Jan 15, 2020 rated it it was amazing
En iskall och obehaglig skildring om trakasserier, hot och övergrepp i de allra finaste av kulturkretsar. Slutsatsen jag drar är att jag varit naiv som trott att i en akademisk krets där människor som aspirerar mot bildningsideal och kunskap så bör normer och beteende även ligga på en hög nivå. Det visar sig dock bistert nog att även där handlar mycket om sex, makt, korruption och trakasserier. Kanske inte förvånande egentligen, men jag är ändå chockerad över nivån och omfattningen på ...more
Anetq
Dec 05, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Nåede du heller ikke at få detaljerne med, det år hvor verden pludselig troede på kvinders historier under hashtagget #MeToo? Mens overgreb af alle størrelser pludselig trak overskrifter verden over gik journalisterne på Dagens Nyheter og tænkte: Det kunne da ikke ske her, vel?

En super velskrevet og ekstremt sober bog, med en spændingskurve, der ikke afslører at vi er i non-fiktionen. Matilda Gustavsson har skrevet historien om sin oprulning af sagen on Jean-Claude Arnaults årelange overgreb på
...more
Natassa
Jan 17, 2020 rated it it was amazing
Så himla välgjort och välskrivet. Känner att jag inte kan säga mer, men jag hade absolut inte som avsikt att lyssna klart i princip på en gång, men jag kunde inte sluta.

(nu saknar man Sara Danius lite mer också)

(och min förort nämndes en gång och sedan aldrig igen och jag är fortfarande förvirrad)
Anna-Karin
Dec 29, 2019 rated it it was amazing
För dig som som följt med långdansen kring Svenska Akademien och Kulturprofilen (och varför inte för andra också). Rasande välskriven bok som man sträckläser. Vilken skribent Gustavsson är!
Sofie
Jan 21, 2020 rated it really liked it
Otroligt välskriven och omskakande. Svår att lägga ifrån sig.
Marléne Ärlemalm Dahlin
Dec 26, 2019 rated it really liked it
Jag kände en viss mättnad i ämnet #metoo. Jag trodde att jag sett och hört det mesta om Svenska Akademien, Arnault och Frostensson. Jag hade fel. Klubben överraskar! Matilda Gustavsson har fördjupat min förståelse genom utomordentlig research, intervjuer med ledamöter och vittnen och inte minst genom kvinnornas avskalade berättelser. Det är en samhällsskildring med politisk och psykologisk analys. Hennes förmåga att lyfta blicken är imponerande. Att kunna göra det är något få journalister ...more
Maria
Jan 09, 2020 rated it it was amazing
Otroligt välskriven. Fantastisk journalistik.
Den här boken kan inte få annat än en femma.
Johan Arvas
Jan 22, 2020 rated it it was amazing
Läste inte så mycket om hela den här härvan när det begav sig, väntade helt enkelt på att nån skulle sammanställa det hela på ett sansat sätt. Här kom den sammanställningen. Absolut läsvärt.
Marcus
Dec 19, 2019 rated it really liked it
Svårt att inte ge den bra betyg.
Deepswamp Nicklasson
Nov 21, 2019 rated it it was amazing
Ett makalöst arbete bakom denna bok! Läs den!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Madonna
 • Osebol
 • Ålevangeliet
 • K
 • Knutby
 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • La rose la plus rouge s'épanouit
 • Köttets tid
 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Hit, men inte längre
 • Skuggjägaren
 • Resten av allt är vårt
 • Råttkungen
 • Björnkvinnan
 • Testamente
 • Barnet
 • 1794
 • Oktoberbarn
See similar books…
Matilda Gustavsson (f. 1987) är kulturjournalist. Hennes texter har publicerats i flera olika magasin och dagstidningar. Hon skriver återkommande för Dagens Nyheters kultursidor.

Gustavsson is the award-winning journalist behind the already historical scoop that has rocked the Swedish Academy and the international literary community.
No trivia or quizzes yet. Add some now »