Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “God 99” as Want to Read:
God 99
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

God 99

3.75  ·  Rating details ·  301 ratings  ·  38 reviews
Hassan Owl is an Iraqi refugee struggling to establish himself as a writer, both in his newly adopted Finland and back home. On receiving a grant to develop a website for his otherwise unpublished work, he instead decides to embark on a series of interviews that will capture the real stories behind Europe's so called 'refugee crisis'. Over the next few years, Owl travels a ...more
Paperback, UK edition, 192 pages
Expected publication: November 26th 2020 by Comma Press
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about God 99, please sign up.

Be the first to ask a question about God 99

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.75  · 
Rating details
 ·  301 ratings  ·  38 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of God 99
Marko Suomi
May 02, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
HUI MITEN HIENO! Harvoin totaalinen raakuus, kaunis kyynisyys ja kasuaali supersivistys kohtaa näin iskevästi.
Heidi
Apr 16, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Yhdyn kriitikoiden ylistyskuoroon: tämän paremmaksi kirjallisuus ei voi mennä. Maailmankirjallisuuden huippujen joukkoon, heittämällä. Suoraan Suomen Kontulasta. Tai ei suoraan, vaan mielettömän perspektiivin kautta.

En ole läheinen arabikirjallisuuden kanssa, mutta tässä on kaikki sen "suuren kirjallisuuden" ominaisuudet, joita ymmärrän arvostettavan amerikkalaisessa ja eurooppalaisessa kirjallisuudessa. Vahva kieli, vahvat tarinat, vahva usko kirjallisuuteen, vahva kiinnostus ihmiseen, vahva l
...more
Laura Walin
Jun 09, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: contemporary, drama
Ei ehkä romaani, tai ehkä on. Vähän niin kuin katselisi kaleidoskooppiin, joka on pudonnut lattialle ja sen vuoksi kuvioista ei tule niin symmetrisiä kuin odottaa, vaan vähän repaleisia, ja kuitenkin mieli yrittää rakentaa sirpaleista ja ajoittaisista koherenteista kohdista yhtenäistä tarinaa.

Blassimin ilmeisesti autobiografinen Allah99 kertoo kirjailijasta, joka haluaa kertoa 99 tarinaa blogissaan. Kirjan aikana kuulemme noista tarinoista ehkä parikymmentä sekä lisäksi paloja kirjoittajan itsen
...more
Samu
Tätä kirjaa on jotenkin vaikea arvioida. Voisin antaa kaksi tähteä, tai neljä (eli annan sitten kolme). Paljon mielenkiintoista asiaa, mutta jää hieman epäselväksi, miksi tämä on romaani eikä novellikokoelma. Erilaisia pieniä tarinoita yhdistää kirjailija, joka niitä kerää, mutta sen hahmon tarkoitus jää aika epämääräiseksi, enkä ainakaan itse saanut oikein kiinni ajatuksesta. Sen sijaan yksittäiset pienet tarinat olivat paikoittain todella mielenkiintoisia ja ikkunan, joka niiden kautta avautuu ...more
Tuomas Aitonurmi
Hassan Blasimin ensimmäinen romaani on kirjallinen mosaiikki, kertomusrykelmä. Allah99 (suom. Sampsa Peltonen) ei muodosta suurta yhtenäistä tarinaa, eikä sen tarvitse. Romaani perustelee itsensä moninaisten tekstien kokonaisuutena, joka kasvaa tarinallisuuden tavoittelun yli. Blasimin tarkkuus ja kielentaju kirjoittajana ovat maailmankirjallisuuden tekijän tasoa. Hän on yksinkertaisesti todella hyvä kirjailija. Iskevä, sisällöltään painava, energinen, painostava, raju. Allah99 näyttää Blasimin ...more
Tiia
Jul 14, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
En edes tiedä, oliko kolme tähteä nyt lopulta mun lopullinen arvio, mutta alun huuma muuttui lopulta tylsyydeksi. Kirja oli hieno, rikkoi tabuja ja toi esiin asioita, joita ei itse edes kykene ymmärtämään. Jossain vaiheessa sekavuus kuitenkin alkoi tympiä, ja loppupuolisko tuntui kuin lukisin aivan jotain kummallista, mistä en tiennyt enää oliko se hyvä asia vai ei. Kummallinen lukukokemus, jota täytyy ehkä pohdiskella vielä.
Minna
Jan 28, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Wa’il ja Ali päättivät kuitenkin ryhtyä hankkeeseensa, ja Wa’il alkoi nikkaroida puisia ääniveistoksia. Ensimmäisen työn osti yksi historianopettaja: se oli puinen kello, josta kuului pöllön huhuilua. Hän sanoi että sitä oli jotenkin rauhoittavaa katsella ja kuunnella. Sitten risteyksen kalakaupan muija osti kalaveistoksen, josta kuului aasin kiljuntaa. Kiljuva kala oli kuulemma heti herättänyt ohikulkijoiden uteliaisuuden, ja moni oli käynyt ostamassa kalaa ja puhunut, että on tuo kauppias sit ...more
MarjaHannele
Yksittäisiä tarinoita arabimaista kotoisin olevien ihmisten elämästä. Blogitekstit ja kirjeenvaihto lomittavat tarinaa, joka poukkoilee siellä täällä. Tarinat ovat hyviä, vaikkakin pääsääntöisesti traagisia. Kirja avaa hyvin pakolaisten matkaa kotimaasta kohdemaahan, eikä kuva ole kaunis. Matkan päässä odottaa uusi haaste, joka on ainakin yhtä suuri kuin pakomatka.
Pidin ja en pitänyt! Avartava mutta sirpaleinen ja sekavahko.
Elina Mäntylammi
Rujoa, kamalaa ja filosofista. Hassan Blasimin Allah99 on ihan omanlaistaan kaunokirjallisuutta, jossa tarinat ja filosofia, absurdi väkivalta ja kirjoittamisen välttämättömyys, kuolema ja rakkaus sekoittuvat. Mitä kaikkea elämä onkaan, ja silti se on vielä enemmän.

Rakenteeltaan kirja on riemastuttava. Sen kehyksenä on haastatteluprojekti, joka vie päähenkilöä paikasta toiseen. Aina kuitenkin palataan Bagdadiin. Kirjailijaystävän kirjeet päähenkilölle ankkuroivat absurdin todellisuuden johonkin
...more
Jaana
Jun 04, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Allah99 on eriskummallinen romaani, erilainen kuin mikään mitä olen ihan lähiaikoina lukenut. Sitä kannattelee jonkinlainen kehyskertomus Irakista Suomeen muuttaneesta bloggaaja-kirjailijasta, joka haastattelee irakilaisia ja kokoaa heidän kohtaloitaan ja tarinoitaan blogiinsa nimeltä Allah99. Osa näiden tarinoiden päähenkilöistä on kuollut, osa on elossa. Kirjoitustyönsä lisäksi tai sen sijaan tämä kertoja myös harrastaa lähinnä helsinkiläisiä baareja ja irtosuhteita.
Välillä vaihdetaan sähköpo
...more
iitu
May 02, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Arvostelujen perusteella pelkäsin teoksen olevan väkisinvaikea, mutta kirjan fragmentaarisuus haastaa enemmän genrerajoja kuin lukijaa tekstin soljuessa sujuvasti Helsingin marraskuusta Gazan tunneleihin.
Taina
Sep 05, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Aikamoinen vuoristoratainen lukukokemus! Tykkäsin kieputuksesta, vaikka välillä en tiennyt, onko pää ylös- vai alaspäin. Mustaa huumoria, jotenkin räkäistä tunnelmaa ja hetkittäin tyyniä peilikirkkaita lampia.

Teos yhdessä lauseessa: Päähenkilö kerää tarinoita kirjaansa varten ja lopulta tarinat ja henkilöt juoksevat ympäriinsä kuin päätön kana.

Suomennos oli loistava ja kielen vivahteita oli ilo lukea.

Jätin yhden tähden pois, koska en tajunnut erilaisella fontilla kirjoitettujen kirjeiden merkit
...more
Mika Lamminpää
Hassan Blasimin Allah99 on tämän vuosituhannen toistaiseksi tärkein romaani. Vai onko se romaani? Hurja hybridi se on, joka sotkee yhteen sähköpostiviestejä, haastatteluja ja taidefilosofiaa villeiksi virkkeiksi. Mikä onni että kirjailija on saanut turvapaikan Suomesta; täällä voi kirjoittaa seksistä, politiikasta ja uskonnosta niin hyvin kuin osaa ja uskaltaa ilman että lukutaidottomat uskonkiihkoilijat ovat jakelemassa tuomioitaan.

Sampsa Peltonen on suomentanut romaanin suoraan arabiasta, ja h
...more
Hannu Sinisalo
Feb 25, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Hassan Blasimin Allah99 ei ole romaani romaanin perinteisen määritelmän mukaan. Se on pirstaileinen erilaisten tekstien kokoelma, joka kertoo tarinoita ihmisistä Irakissa, arjesta, joka ei ole arkea meikäläisen mittapuun mukaan, jatkuvasta tasapainoilusta köyhyyden ja väkivallan keskellä. Tarinoita rakkaudesta ja himosta, tarinoita kuolemasta ja epätoivosta. Tarinoita onnekkaista ja vähemmän onnekkaista pakomatkoista. Huhuja, sattumuksia, sattumia. Välillä tyylilajina on haastattelu (jonkinlaine ...more
Anssi
Mar 03, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2019
Luin kirjan e-kirjana Storytelistä, mikä oli virhe. Kirjassa kertoja, blogitekstit ja sähköpostikommentit vaihtuvat tiuhaan ja e-kirja versiossa näitä ei ole mitenkään eroteltu. Vilkaisin netissä näköisversiota fyysisestä kirjasta ja siinä oli käytetty otsikointia, eri fontteja ja paksunnoksia erottamaan kertojia ja kertomistyylejä. E-kirjasta jää turhan sekava maku, lukijaa ei varmasti paperiversiossakaan päästetä helpolla, mutta suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän oikeana kirjana.
Itse kir
...more
Anniina Laurila
Fragmentaarinen, haastava, poukkoileva, viihdyttävä, ronski. Pidin siitä, että loppu tarjosi eräänlaisen sulkeuman, ja nyt tekisikin mieli lukea kirja osittain tai kokonaan uudestaan lopussa saadun tiedon valossa.
Juho Valkila
Äänikirjana ei oikein pysynyt mukana aina, kenen meilejä kuunteli. Muutoin enemmän kuin mielenkiintoinen kirja.
Anna-Maija Lyyra
Huikea kirja ja todella hieno käännös.
Eija Toiviala
Mar 03, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Allah99:n tarinat pitävät otteessaan koko ajan. Ne on kerrottu hyvin ja niiden maailma on mielenkiintoinen. Hassan Blasim onnistuu kaikissa kirjoissaan. Harvassa lukemassani kirjassa on samaa imua, joka kuljettaa mukanaan halki koko kirjan. Kirjan henkilöt tuntuvat läheisiltä, vaikka he ovat eri kulttuurin edustajia. Tarinat ovat mielenkiintoisia.
Akseli Koskela
Olin antaa ensin viisi tähteä, sitten neljä. Lopulta kolme. Miksi? Liikaa mässäilyä, joka muuttui vain itsetarkoitukselliseksi. Tarina oli ohut. Uupuiko kustannustoimittaja vai itse kirjailija kesken matkan?
Perttu Ojanperä
May 19, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Hyvin erikoinen kirja, jossa on useiden henkilöiden tarinoita limittäin ja samalla kiertyen kertojan oman tarinan ympärille. Äänikirjana varsinkin välillä hieman hankalasti seurattava, mutta kun ei anna häiritä sen, ettei aina tiedä kenen tarinaa kerrotaan, hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus.
Mike Arvela
A curious confluence of otherwordly anecdotes and debauchery. Rather enjoyed it even if it was clearly a bit too artsy for me to grasp at once.
Dani
Feb 15, 2020 rated it it was ok  ·  review of another edition
Äänten kakofonia suorastaan tukahduttaa, eikä räävityn kehyskertomuksen seuraaminen inspiroi. Toisaalta myönnettäköön pirstaleisuuden olevan juuri oikea tapa tälle teokselle.
Selja Purovaara
Hurjan hieno kirja, joka mun oli pakko mielenterveyteni takia jättää kesken puoliväliin päästyäni. Mun suhde todellisuuteen on usein melko häilyvä jo valmiiksi, ja sitten välillä tulee kirjoja jotka sekoittaa mut entisestään, enkä tiedä enää kuka oon ja missä. Nyt kun kävi niin että luin kirjan kohtaa autopommeista Bagdadissa ja samaan aikaan naapurikorttelissa räjäytellään perustuksia uudelle kerrostalolle, piti laittaa kirja pois ja mennä peiton alle piiloon. Siri Hustvedtia lukiessa on käynyt ...more
Niko Airaksinen
Feb 11, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Huh huh! Viis tähteä tulee tälle syystä. Täysi suosittelu ilman sen kummempia erittelyitä. Mahtava matka Irakista Suomeen pieninä ja suurina tarinoina. Keskioluen ja tupakan tuoksuinen kokemus, jossa riittää rakkautta ja raatoja joka lukijalle. Kiimaista ja masentavaa. Väkevää ja elämää syleilevää.
Salla Erho
Huh mikä tarinoiden vyörytys ja kudelma. Elämän absurdiutta, joka itkettää ja naurattaa. Rakenteellisesti romaani tuntui alussa hankalalta, mutta kun pääsin siihen kiinni, lumouduin. Seuraavaksi on etsittävä hyppysiin Blasimin muut suomennetut teokset. Niin - kiitän jälleen suuresti myös suomentajaa (Sampsa Peltonen).
Spinster
Aug 30, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites, suomeksi
Sen verran harvoin tulee annettua kirjoille viittä tähteä, että hetki tuntuu jotenkin juhlavalta. Vielä harvemmin kotimaiset opukset kolahtavat viiden tähden arvoisesti, mutta tämä kirjahan onkin eksoottisesti kotimainen ja sen pakollisen suomalaisen känniörvellyksen lisäksi mukana on kuumuutta, tuoksuja ja tunteita juuri oikeissa määrin.

Toivon sydämestäni, että Allah99 ei jää Blasimin ainoaksi romaaniksi, sillä faktahan se nyt vain on, että romaanit myy ja romaaneja luetaan. Ja minä lukisin mie
...more
Raisa Rauhamaa
Allah99 on Hassan Blasimin ensimmäinen romaani hyvää huomiota herättäneiden novellikokoelmien jälkeen. Allah99 voisi myös olla novellikokelma itsekin, niin levottomasti se iskee tarinaa eteenpäin. Tarinaa, joka jatkuu milloin suomalaisen ostaripubin nuhjuisessa nurkassa, milloin taas Irakin arjessa. Siinä kammottavassa arjessa, joka hetkessä silpoo ihmiset ja heidän unelmansa kappaleiksi.
Hassan Blasimin kertojan ääni on suora, iskevä ja tunneskaalaltaan mitään mielialoja kaihtamaton. Häntä on h
...more
Janika Puolitaival
Poukkoilevaa tekstiä, paljon henkilöitä. Vaatii todella keskittymistä, intensiivinen kirja. Hienosti kirjoitettu ja musta huumori yllättää.
Tatu
Aug 29, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Hieno kirja, tuntui että pääsi lähemmäksi maahanmuuttajan elämää, tai ainakin yhtä sellaista. Kuten kirjassa esiintyvä vertaus sanoo : totuus on hajonnut peili, josta jokainen katselee yhtä palasta.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Kerrostalo
 • Bolla
 • Ei kertonut katuvansa
 • Ystäväni Natalia
 • Onnenkissa
 • Ensimmäinen nainen
 • Koirapuisto
 • Westend
 • Sirkka
 • Kaikki elämästä(ni)
 • Silloin tällöin onnellinen
 • Paperilla toinen
 • Adèlen kysymys
 • Merenpeitto (Angus, #2)
 • Jalat ilmassa
 • Vem dödade bambi?
 • Neitsytpolku
 • Taivaanpallo (Angus, #1)
See similar books…
206 followers
Hassan Blasim (born 1973) is an Iraqi-born film director and writer who lives in Finland. He writes in Arabic.He is co-editor of the Arabic literary website http://www.iraqstory.com/ ...more

News & Interviews

Did you set an extremely ambitious Reading Challenge goal back in January? And has this, uh, unprecedented year gotten completely in the way of...
14 likes · 6 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Elämä on lahja, nautinnonväristys, ja se on sitä yhtä hyvin teikäläiselle kuin torakallekin. Kokee väristyksen sitten vankilassa tai vapaana, mielikuvituksen määrästä riippuu, miten kukin nappula elämän pelilaudalla väristyksensä kokee.” 0 likes
More quotes…