Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Convert” as Want to Read:
The Convert
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Convert

by
3.95  ·  Rating details ·  2,013 ratings  ·  246 reviews
In this dazzling work of historical fiction, the Booker International-longlisted author of War and Turpentine reconstructs the tragic story of a Medieval Christian noblewoman who abandoned her life for the love of a Jewish boy.

The Middle Ages have just begun when Vigdis Adelas, a young woman from a prosperous French family, falls in love with David Todros, a student
...more
Hardcover, 304 pages
Published February 4th 2020 by Pantheon Books (first published October 3rd 2016)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about The Convert, please sign up.

Be the first to ask a question about The Convert

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.95  · 
Rating details
 ·  2,013 ratings  ·  246 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of The Convert
Marc
Sep 16, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
To be honest, in general I don't like the genre of historical novels: they often have something artificial because most authors try to force the historical data into a straitjacket and fill the voids with fictional guesswork, to the extent that the whole does not convince at all. This book by the Flemish author Stefan Hertmans ( 1951) is a different story (perhaps you even can't call it a real historical novel): if I'm right, Hertmans only had one historical document available, a Hebrew text ...more
Benny
Nov 16, 2016 rated it liked it  ·  review of another edition
Net als in het met lofzangen overladen Oorlog en Terpentijn weeft Stefan Hertmans ook hier in intrigerend web van feiten en fictie. Zoals zo vele oudere landgenoten heeft hij een optrekje in het zonnige zuiden van la douce France en zoals in zo vele Zuid-Franse dorpjes is er ook in het dorpje van Hertmans een mysterieuze legende. Meer heeft de schrijver niet nodig om zijn fantasie op hol te doen slaan.

De bekeerlinge is een boek waar lang aan gewerkt is. Hertmans heeft gepoogd om de bij voorbaat
...more
Christine Bonheure
R e s p e c t heb ik voor Stefan Hertmans. Hoe hij erin slaagt, vertrekkende van een anekdote die hij opvangt in zijn verblijf in de Provence, zo’n magistrale roman te schrijven. Wat is er gebeurd met de blonde adellijke katholieke dochter die alles opgeeft voor haar liefde voor een Joodse jongen? Tragisch historisch verhaal dat nog persoonlijker wordt doordat Hertmans dezelfde tocht onderneemt en zijn impressies noteert. Tegelijk houdt hij de maatschappij een spiegel voor, zonder opgeheven ...more
Paul
Nov 20, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Bij Stefaan Hertmans hink ik altijd op twee gedachten. Inhoudelijk een fantastisch boek. Terecht een klassieker in wording.
Maar vormelijk is het er altijd een beetje over. Hertmans geeft mij altijd de indruk dat hij wil uitpakken met zijn kennis van de Nederlandse taal en daarom in zijn woordenboek (van het geheugen of van papier) de meest merkwaardige woorden opduikelt. Het leidt me soms wat af, omdat het neigt naar uitpakken met ... En dat leidt soms een beetje tot verkrampt schrijven
En dan
...more
Cindy
May 16, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: kobo-bib-asse
Raar hoe je door interviews en recensies een heel ander idee hebt over hoe een boek zal zijn. Ook nu weer. Maar misschien lees ik de verkeerde of onthou ik niet de juiste dingen, dat kan ook natuurlijk ;-)
Ik had in ieder geval geen "reisverhaal" verwacht (wat had ik zin om de landkaart van Frankrijk erbij te nemen). En alle historische verwijzingen en uitleg over de Joodse geschiedenis en cultuur en de kruistochten had ik niet verwacht, maar ze waren meer dan welkom.
Ik leefde mee met Hamoutal
...more
Els Deveuster
In "De bekeerlinge" reist Stefan Hertmans een tot het Jodendom bekeerde jonge vrouw uit de elfde eeuw die op de vlucht was, achterna. Hertmans kwam tot het vertellen van dit verhaal nadat hij ontdekt dat het Provençaals dorpje waar hij woont en schrijft opduikt in een elfde-eeuws document.
Hij wisselt het verhaal af tussen de vlucht en zoektocht van de bekeerlinge en zijn eigen reis en onderzoek. Door dit laatste te verweven vertelt hij ook een persoonlijk verhaal.
Door zich in te leven in de
...more
Vic Van
Apr 19, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Het stond al lang op de plank, maar ik kwam er maar niet toe om erin te starten. Of het daarmee te maken heeft, geen idee. Maar net als een oude wijn die even heeft gelegen, heb ik dit boek echt gedegusteerd.
'Oorlog en terpentijn' was knap, maar dit verhaal en de taal waarin het geschreven is, zullen mij heel lang bijblijven.
De parallelle verhaallijnen, verleden en heden, versterkten elkaar, maar de hedendaagse verhaallijn over Hertmans' 'bedevaart' naar de plekken waar zijn 'heldin' is geweest
...more
Inge
Jul 25, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Toen ik eenmaal begon te lezen, kon ik niet meer stoppen. Schitterend boek. De schrijver volgt het spoor van een vrouw uit Normandië die in de 11e eeuw verliefd wordt op een joodse man en met hem vlucht richting Provence. Het verhaal is tragisch en beklemmend en geeft een goed beeld van die tijd. De kruistochten en progroms worden beeldend beschreven. Echt een aanrader!
Inge Vermeire
Nov 01, 2016 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: vlaams
'De bekeerlinge' leest als een historische roadmovie - voor veel Belgen die elk jaar naar Frankrijk reizen, zullen veel plaatsen dan ook herkenbaar zijn. De thematiek van de vluchteling en het opgejaagd worden, de intolerantie, de bekrompenheid maar vooral de angst voor alles wat vreemd en anders is, is evengoed van toepassing op onze hedendaagse samenleving als op de middeleeuwse maatschappij die Hertmans beschrijft - het droeve lot van de bekeerlinge uit Rouen is het hartverscheurende lot van ...more
Hermien
Sep 16, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: nederlands, belgium
Ik kan er niet echt mijn vinger opleggen waarom dit voor mij geen 5 sterren boek is. Het onderwerp en het historische aspekt zijn twee van mijn meest geliefde themas in boeken dus daar lag het niet aan. Misschien het soms wat overdreven taalgebruik en het heen en weer gaan tussen de schrijver's reis en het verhaal van Hamoutel maakte dat ik er niet echt in kon komen.
Saskia
Apr 23, 2017 rated it did not like it  ·  review of another edition
Zo te zien zijn er veel fans van dit boek op Goodreads. Maar ik ben er zeker niet één van. Op zich heeft Stefan Hertmans een interessant gegeven te pakken: het verhaal van een vluchtelinge die een kleine duizend jaar geleden in het dorp toevlucht zocht waar de schrijver nu een tweede huis heeft. Maar wat mij betreft is er veel mis met de uitwerking.

Zo is de wisseling tussen Hamoutals verhaal en de zoektocht van de schrijver begrijpelijk, maar het haalt de vaart uit beide verhalen. Alleen het
...more
Anneliese Tirry
Nov 19, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ik vond het boek vrij stroef beginnen, zeer sec eigenlijk, maar gaandeweg versnelt het, als water dat naar een draaikolk stroomt. Het leven en lijden, de passie van Hamoutal sleuren de lezer mee in een stroom van gevoelens, je wil mee voort, je voelt de wanhoop, het grenzeloze verdriet.
Ik vind het ook erg mooi hoe de schrijver in haar voetsporen treedt, haar weg volgt, haar probeert aan te raken.
De mooiste plekken waar men komt zijn die plaatsen waar je de zielen van zij voor jou vluchtig
...more
Sabina (Whatsername_reads)
Enostavno zgodba, ki te posrka vase in te ne izpusti, dokler ne obrneš zadnje strani.
Nathalie
Jan 26, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Stefan Hertmans brak door bij het brede publiek met zijn succesroman Oorlog en Terpentijn. In diezelfde periode en erna werkte hij echter ook gedurende 10 jaar (!) aan de roman die erna uitkwam: De bekeerlinge. In dit boek wordt de lezer terug gekatapulteerd naar de middeleeuwen, namelijk aan het einde van de 11e en het begin van de 12e eeuw.
De bekeerlinge is een machtig boek geworden over verschillende thema’s: godsdienstfanatisme, migratie, de actualiteit t.o.v. de geschiedenis – op deze
...more
Justyna W.
Jul 29, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018
http://www.owcazksiazka.pl/2018/07/st...

Taki niepozorny kawałek welinu tysiąc lat temu noszony przy sercu przez pewną kobietę, stał się świadectwem istnienia kogoś, wobec kogo historii nie sposób przejść obojętnie. Podobnie jest z "Nawróconą". Ta niepozorna z początku powieść o młodzieńczej fascynacji, dała podwaliny pod wyjątkową historię o człowieczeństwie i jego granicach, napisaną w stylu Hertmansa, czyli kameralnie, delikatnie, niespiesznie, odrobinę poetycko i nostalgicznie. To jedna z
...more
Paul
Aug 05, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Prachtig boek. Goed geschreven. Puik lyrisch proza vermengt met feiten. Ik vond 'Oorlog en Terpentijn' nochtans niet zo goed en ben erin gestopt. Maar dit is zeer goed. Het is het verhaal van een reis, zowel van het hoofdpersonnage als van schrijver, die haar achterna reist in ruimte en tijd.
Tegelijk wordt de waanzin van de kruistochten belicht. Magistraal.
Marjolijn
Feb 17, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: dutch-literature
Wat houd ik toch van grootse kleine verhalen. Indrukwekkend verhaal over Vigdis die Sarah wordt, op de vlucht door Frankrijk om samen met haar joodse geliefde te kunnen zijn. En later als een Middeleeuwse bootvluchteling de andere kant op, naar de zuidkant van de Middellandse Zee.

Mooiste citaat? “Was dat de stem van God? Een geluid dat je niet zelf hebt voortgebracht, waarvan je hoopte dat het van de overkant kwam, en dat de zin van het leven zou openbaren?”

Tot slot, het is waar: de Belgen
...more
Tessa Kerre
Aug 31, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
De warmte en liefde waarmee Stefan Hertmans het leven van deze jonge vrouw doorleeft (beschrijft is een veel the karig woord voor wat ik net heb mogen lezen) is ongelooflijk. Hij grijpt je mee en laat je niet meer los.
Ik heb het gelezen op een plek die veel gelijkenissen vertoont met Monieux. Een plek waar het leven trager gaat en de natuur je omarmt en omvat. Maar ook een plek vol geschiedenis waar wij intussen al bijna acht jaar onze eigen herinneringen en onze eigen kleine geschiedenis
...more
Mark
Apr 03, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: nederlands
In De Bekeerlinge reconstrueert Hertmans hoe de vlucht van een christenvrouw die getrouwd was met een joodse man eind 11e eeuw eruit gezien zou kunnen hebben. Het is een kleine geschiedenis, maar een groot verhaal. Want het speelt zich af ten tijde van de eerste kruistocht, en het is een en al onverdraagzaamheid wat de klok slaat. Massale vluchtelingenstromen ontstaan als gevolg van al het wrede geweld.
Met dit boek houdt Hertmans ons een spiegel voor. Want in de slachtpartijen die de
...more
Floor
Feb 17, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: literatuur
Het verhaal over Hamoutal is aangrijpend, maar door de combinatie van feiten en fictie is het boek minder aangrijpend: als lezer wordt je continue gedwongen uit het verhaal te stappen en ook door de (soms langdradige) stukken van historische achtergronden te lezen. Dit veroorzaakt dat je af en toe heel ongevoelig naar het verhaal kijkt, om vervolgens weer meegesleurd te worden in de verwarde emoties van Hamoutal. Deze afwisseling voelt af en toe wat onnatuurlijk aan, zeker wanneer de schrijver ...more
Bou
Oct 18, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Het verhaal van een bekeerde Joodse vrouw, die op zoek gaat naar haar kinderen die haar tijdens een pogrom zijn afgenomen, een zoektocht die haar helemaal naar het Cairo uit de 11de eeuw brengt. Haar verhaal wordt ontdekt door de schrijver die haar eeuwen later achterna reist, haar verhaal probeert te construeren en probeert te ervaren wat zij heeft moeten ervaren, ja om haar over de eeuwen heen probeert aan te raken.

Het wordt daarmee zowel het verhaal van de Bekeerlinge, maar ook een
...more
Lidija
Nov 23, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Još jedno razočaranje. A tako mi se svidio njegov roman "Slikar i rat"!
Ovo je mogla biti sjajna i zanimljiva priča, ali način na koji je Stefan Hertmans izveo nikako mi se ne sviđa. Uopće nisam mogla ući u priču. Zapravo, taman kad bih se smjestila uz glavne likove i otišla u 11. stoljeće, on bi najednom rekao, recimo, "I ja sam razmišljao o tome gledajući kroz prozor svoje kuhinje. U to doba žene su..." i tako dalje. Kao da nagađa kako je tada bilo, a nema pravu priču. Umjesto da je napisao
...more
Monique
Stefan Hertmans weet fictie en non-fictie aaneen te vlechten tot een een prachtige, indrukwekkende roman. Zijn zoektocht naar & de beschrijving van Hamoutals geschiedenis is buitengewoon interessant & aangrijpend.
Benedikte
Feb 23, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
"En David zegt: Niet alleen jullie Grafkerk is daar vernield, ook onze Tempel, al veel langer daarvoor. Dat hij haar plots aanspreekt als een vreemde, als 'jullie', dat hij haar in een onbewaakt moment weer bij de wereld van haar vader rekent. Ze zwijgt en denkt: ik ben nog nooit zo alleen geweest."

De Provence, het gehucht Moniou, rond het begin van het vorige millennium. Het is daar en op dat moment dat het leven van Vigdis Adelaïs voorgoed verandert. Vigdis is de dochter uit het huwelijk van
...more
Stijn
Oct 27, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Met 'De bekeerlinge' levert Stefan Hertmans een roman af waar heden en verleden naadloos in elkaar overlopen, een roman over zijn poging om in de voetsporen van de Joodse proseliete Hamoutal te treden, bijna 1000 jaar na datum. Het was de omschrijving van een andere lezer(es) - 'Kruistocht in spijkerbroek' voor gevorderden - die me over de streep trok om beginnen te lezen. Inhoudelijk vind ik het een fascinerend verhaal, meeslepend, balancerend op een ragfijne scheiding tussen fictie en een op ...more
Funs Elbersen
Oct 10, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Eigenlijk 4,5 ster! Prachtige historische roman van Hertmans over een middeleeuwse pogrom in Monieux, Frankrijk. Hij trekt je mee in het levensverhaal van een jonge vrouw die geboren werd als Normandische adel, maar stierf als een door haar leven verminkte Joodse weduwe. Rouen, Narbonne, Monieux en Caïro: alle haltes van haar radeloze tocht worden door Hertmans gevangen in beeldschone woorden. Wat mij betreft heeft hij hiermee het befaamde Oorlog en Terpentijn overtroffen.
Annemie Van Winckel
Prachtig boek. Het verhaal, de structuur, de taal: 5 sterren. Maar wat me het meest boeide is de kunst van het omzetten van schaarse feitelijke bronnen naar fictie. In Oorlog en Terpentijn deed hij het al meesterlijk, nu overtreft hij zichzelf. Hertmans kan de jonge vroeg-middeleeuwse vrouw Hamoutal maar vier keer 'aanraken' maar hij slaagt erin een personage neer te zetten dat leeft en dat je nog even meedraagt na de laatste bladzijde. Chapeau.
Greta
Sep 30, 2019 marked it as gave-up-for-now  ·  review of another edition
Ann Braeken
Jan 11, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Bewondering, niets als bewondering voor deze schrijver, voor dit prachtige boek.
Dolf Patijn
Jul 21, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
De ik figuur leeft in het heden en vertelt over een speurtocht naar het verleden aan de hand van manuscripten. Het heeft in die zin het zelfde scenario als Oorlog en Terpentijn, alleen gaat het deze keer niet over een familielid en gaat Hertmans nu terug naar de Middeleeuwen waarin een Christelijke vrouw uit een gegoede familie er met een joodse man vandoor gaat. Het sterkst vind ik de gedeelten waarin de ik figuur aan het woord is en de essay-achtige gedeelten die over de Middeleeuwen ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Wil
 • Het moois dat we delen
 • Het smelt
 • Woesten
 • Post voor mevrouw Bromley
 • La Superba
 • Mazzel tov
 • Een schitterend gebrek
 • Grand Hotel Europa
 • De heilige Rita
 • De mensengenezer
 • Le otto montagne
 • The Angel Maker
 • Salam Europa!
 • Mevrouw Verona daalt de heuvel af
 • Het hout
 • Tonio: een requiemroman
 • Het wordt spectaculair. Beloofd.
See similar books…
172 followers
Stefan Hertmans is a Flemish Belgian author, poet and essayist. He is the author of a literary and essayistic oeuvre - including poetry, novels, essays, plays, short stories. His poetry has been translated into various languages and he has taught at the Ghent Secondary Art Institute and the Royal Academy of Fine Arts in Ghent. He has given lectures at the Sorbonne University, the universities of ...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Dit stuk omwalling is een stoffige monoliet, een bonkig stuk onverzettelijke zandsteen, een rechthoekig overeind gebleven hete puinhoop die meer vertelt over de onverschilligheid van geschiedenis dan wat ik aan woorden kan vinden.” 0 likes
More quotes…