Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bolla” as Want to Read:
Bolla
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bolla

4.03  ·  Rating details ·  2,353 ratings  ·  174 reviews
Kansainvälisen tähtikirjailijan lumoava romaani sokeasta rakkaudesta, sodasta, kodittomuudesta ja kaipauksesta.

Arsimilla on vaimo, mutta kun hän tapaa Pristinan yliopistolla lääketiedettä opiskelevan Milosin, hän ei voi kuin ottaa tavaransa ja seurata. Heidän välilleen syttyy kiihkeä suhde, joka jatkuu, kunnes sota ajaa Arsimin perheineen maanpakoon. Kun Arsim vuosia myöhe
...more
Hardcover, 240 pages
Published August 26th 2019 by Otava
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bolla, please sign up.

Be the first to ask a question about Bolla

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.03  · 
Rating details
 ·  2,353 ratings  ·  174 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Bolla
Jaana
Aug 04, 2019 rated it it was amazing
Shelves: read-2019
Bolla on romaani, jota on vaikeaa laskea käsistään ja mielestään. Sellainen, jossa kuvataan paitsi albaanin ja serbin rakastumista sodan kynnyksellä, keskellä mahdotonta, myös ja ennen kaikkea raunioitumista (ihmisten, unelmien, kotien) sellaisella intensiteetillä, että sydäntä raastaa.

Vaikka teoksen henkilöt ovat aika kammottavia kaikki, on heistä rakennettu tarina niin vetovoimaisesti kirjoitettu, ettei lukemista osaa lopettaa. Kaiken epäinhimillisen, kivun ja tuskan keskeltä löytyy myös aina
...more
Laura
Aug 16, 2019 rated it liked it
Useamman aloitusyrityksen jälkeen tämä vei totaalisesti mukanaan. Hieno, raadollinen ja eheä rakkaustarina rikkinäisistä ihmisistä, joka tuntui kuitenkin jopa liian yksiulotteiselta Statovcin aiempiin kirjoihin verrattuna. Ilman niiden vahvuuden luomia odotuksia tämä olisi ollut varmasti neljänkin tähden kirja, nyt ehkä hieman epäreilustikin yksi tähti vähemmän, vaikka ei toki vertailla saisi.
Tommi
Aug 31, 2019 rated it it was amazing
Another ridiculously good novel by the author of My Cat Yugoslavia and Crossing, the latter of which I’ve already proclaimed as one of the best translated novels of 2019. Bolla is emotionally intense, thought-provoking, and beautifully written – I couldn’t but finish it in less than 24 hours. Look out whenever this gets translated into English. ...more
Kirja Vieköön!
Aug 11, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Bolla oli vahva ja ravisuttava lukukokemus, joskin kesti pitkään ennen kuin pääsin tekstin imuun. Tuntuu kuin Statovci olisi hionut tyyliään teräksen teräväksi ja vähentänyt tunnetta. Tunne tavoitti minut kuitenkin kirjan loppupuolella.

Bolla on suuri tragedia epätoivoisesta ja kielletystä rakkaudesta, järjestetystä rakkaudettomasta avioliitosta ja etenkin ihmisistä raa’an etnisen sodan pyörteissä. Milošin, Arsimin ja Ajshen henkilötragedioiden rinnalla kulkee albanialaisen kansantaruston piru,
...more
Päivi Metsäniemi
Aug 08, 2019 rated it it was amazing
Tekee mieli sanoa, että tässä on meillä tuleva suomalainen nobelisti. Tämä kirja oli niin hieno, karmea, raju, koukuttava ja todellinen että en muista lukeneeni vastaavaa fiktiota pitkiin aikoihin, vuosiin.

Vaikka tämä on tosi kirjallinen romaani, eikä päästä lukijaansa tunnetasolla helpolla, on se silti kristallinkirkas ja varsinainen page-turner.

Yritin miettiä mitkä muut kirjat tästä tulevat mieleen; ainakin Yanagiharan Pieni Elämä (mutta Bolla on tätä parempi kirja, korkeakirjallisilla mitta
...more
Marko Suomi
Dec 27, 2019 rated it liked it
Ankeaa, surullista, raadollista, häijyä, rumaa. En tiedä pidinkö vai en
Kirjoihin kadonnut || Johanna
Mieleenpainuva tarina Kosovon sodasta, rakkaudesta ja rikkinäisistä ihmisistä. Ei tämä kuitenkaan minuun uponnut niin kovasti kuin odotin kaikkien kehujen jälkeen. En pitänyt kirjan päähenkilöstä yhtään, mikä teki lukemisesta välillä raskasta. Kokonaisuutena kansien väliin kätkeytyvä tarina on hieno ja kirjan kieli on taidokasta.
Ella
Aug 13, 2019 added it
Minulle tämä ei ollut rakkausromaani vaan romaani pahuudesta, väkivallasta ja sodasta. Todella taitavasti rakennettu ja kirjoitettu romaani, jonka lukeminen oli yhtä aikaa helppoa ja rankkaa.
Susanna Rautio
Oct 15, 2019 rated it it was amazing
Ällistyttävää! Bolla oli täydellisin suomalaisfiktio, jonka olen ikinään lukenut.

Täydellisin tarkoittaa viimeisen päälle hiottua rakennetta, moniulotteista tarinaa ja suurenmoisen ilmaisuvoimaista kieltä. Ja kaikkea siihen päälle toimitettua aina layoutista alkaen.

Tällainen täydellisyys voi etäännyttää tai tuntua snobismilta. Nyt tuntui vain erityisen briljantilta - kaikki muu paitsi ehkä raamatullinen kehyskertomus, joka on tuttua mm. Byattilta.

En ollut lukenut Statovcin kirjoja aiemmin. Nyt
...more
Susa
Sep 02, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
Onhan tämä nyt todella kaunis, mutta ei lempeällä tapaa vaan riipivästi, epäreilusti, välillä jopa pahoinvoivasti. Toisaalta jättämättä kuitenkaan lohdutonta oloa, ennemminkin tunteen siitä, että niin, elämä on välillä satua ja kauneutta, välillä kylmä ja kammottava, mutta jokin vie meitä aina eteenpäin.
Helena
Sep 24, 2019 rated it it was amazing
Shelves: fiction
Vain hyvin harvoin haluan lukea kirjan kahteen kertaan peräkkäin, tämän kohdalla niin oli tehtävä. Ensimmäisen kierroksen luin ahmien ja juonta seuraten, toisella lukukerralla pysähdyin enemmän tarkastelemaan huikeaa kieltä. Monella tapaa pysäyttävä kirja, jonka päällimmäiseksi teemaksi nousi mielessäni sodan karmeus ja mielettömyys. Lukemisen jälkeen piti vielä googlettaa Kosovon sodan taaphtumia ja aikatauluja. Upea lukukokemus!
Vera
Nov 06, 2019 rated it did not like it
Shelves: dnf
Rehellisyyden nimissä tunnustan, että jätin Bollan kesken. Ehkä yritän joskus saada sen kokonaan luettua, mutta tällä hetkellä en tahdo pakottaa itseäni lukemaan kirjaa, joka herättää vain negatiivisia tunteita Kiinnostavasta juonitiivistelmästä huolimatta kirjassa tökki minulle oikeastaan kaikki. Kieli oli mielestäni raskasta ja jotenkin turhan korukielistä. Siihen aloin kuitenkin jo hieman tottua, joten sen olisin voinut vain sivuuttaa, mutta kirjan sisältö oli se, joka sai minut laskemaan kir ...more
Mika Lamminpää
Aug 18, 2019 rated it it was amazing
Ei siitä mihinkään pääse että Pajtim Statovci on Suomen paras elossaoleva kirjailija. Tämä on yhtä kovaa tasoa kuin edeltäjänsä Kissani Jugoslavia (2014) ja Tiranan sydän (2016), joiden englanninnoksia on ylistetty arvovaltaisimmissakin lehdissä. Itse törmäsin Lontoon matkallani My Cat Yugoslaviaan kirjakaupassa, siellä se komeili samalla myyntipöydällä kuin Booker-palkitut englantilaiskirjailijat. Statovcin tähänastiset romaanit ovat melko samanlaisia, tarinoita miehistä ja pojista joita elämä ...more
Asta
Oct 17, 2019 rated it really liked it
Statovci on todella suvereeni kirjoittaja ja tarinan kertoja. Sen vuoksi romaanin ahmaisee väkisinkin hetkessä, vaikka sodan ja väkivallan hirveys ja pitkäkestoiset jäljet niin yksilöissä kuin yhteiskunnissakin saavat sivut painaviksi. Nyt loppuun päästyäni tuntuu kuin olisin saanut kovan iskun palleaan, kyyneleet karehtivat jossakin luomien takana, ja samalla on kuitenkin synkkä tunne siitä ettei itku keventäisi tätä painoa.
S
Oct 28, 2019 rated it it was amazing
Damn. As listening to this as an audiobook confused me a little sometimes (time jumps, etc., ahoy), I'm sure this is even better when read. So yeah, at least 4.5 stars rounded up to 5.
Jere
Aug 31, 2019 rated it liked it
Pajtim Statovcin ensimmäinen romaani, Kissani Jugoslavia (2014), oli ilmestyessään virkistävä uusi tuttavuus: se on paitsi tarina naisesta Kosovossa, myös tarina tämän homoseksuaalisesta pojasta, kiintoisa sekoitus historiaa ja maagista realismia kahdella eri aikatasolla. Lupaava debyytti, vaikkakin vielä raakile. Statovcin toinen romaani, Tiranan sydän (2016), oli aimo harppaus eteenpäin debyytistä ja ainakin minun silmissäni nosti Statovcin suomalaisten kirjailijoiden kärkikaartiin: tarina niv ...more
Mai Laakso
Pajtim Statovcin kolmas teos on nimeltään Bolla, joka voi tarkoittaa esim. ulkopuolista tai käärmeenkaltaista olentoa. Molemmat merkitykset nousevat tästä rosoisesta, mutta hienovaraisesta kahden miehen rakkaustarinasta hyvin esille. On vuosi 1995 ja opiskelijanuorukaiset tapaavat toisensa ensikertaa Pristiinassa, Kosovossa. Intohimo humahtaa, ja he ovat melkein erottamattomat. Tosin toinen heistä käy välillä kotona, sillä vaimo on viimeisillään raskaana.

Vuosi 1995 oli vaikeaa aikaa Kosovossa, s
...more
Tuomas Aitonurmi
Sep 11, 2019 rated it really liked it
Luin tämän romaanin jo kolme päivää sitten, ja nyt päätin viimein kirjoittaa siitä, enkä vieläkään tiedä mitä. Ehkä se kirkastuu tehdessä. En saanut tehtyä lukiessani yhtään muistiinpanoja, otin kyllä ylös useita upeita sitaatteja. Pajtim Statovcin Bolla on loistavasti kirjoitettu ja sisältää monta "sitaattikohtaa". Teoksessa on monia vaikuttavia ihmisten välisten suhteiden kohtauksia. Ne ovat välillä kauniita, kuten: "Hän hymyilee ja minäkin hymyilen, miltä sillä hetkellä mahdamme näyttää ulosp ...more
Jenni
Sep 15, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019, europe, finnish, e-book
Laitoin tämän varaukseen suurin piirtein samalla sekunnilla kun kustantajan katalogista bongasin (ja sitten aikaistuneen ilmestymisen ja matkoilla olon takia päädyin lukemaan e-kirjana koska kirjaston kappale lähti eteenpäin...) ja taisin ladata vähän liian korkeita odotuksia. "Tiranan sydän" on kummitellut mielen perukoilla siitä lähtien kun sen luin ja toivoin, että tämä olisi samanlainen elämys.

Ja olihan tämä elämys, kauniisti kirjoitettu kamalista asioista. Statovcin kieli on upeaa, soljuvaa
...more
Mari Moisio
Aug 20, 2019 rated it it was amazing
Shelves: draama
Kauhea ja kaunis. Ehdottomasti syksyn upeimpia kirjoja.
Sanna-Mari
Nov 12, 2019 rated it it was ok
Eri aikatasoissa nytkytellen hyppivä, serbialaisen ja albaanin välinen "rakkaustarina". Laitan tuon hipsukoihin, koska sen löytänyt Milosin ja Artemin suhteesta rakkautta, enkä edes myötätuntoa herättävää fiilistä. Lisäksi Artemin näkökulma hukutti alleen Milosin tarinan.

Kaksi tähteä yhden sijaan paikan ja ilmapiirin kuvauksesta Balkanin kriisivuosilta. Kirja on varmasti kovassa iskussa Finlandia-taistossa, mutta itselle se ei riitä.
Sari Koskinen
En muista, että olisin aikoihin lukenut suomalaista kirjallisuutta, joka on näin hyvää. On ehkä suomalaisessa mittapuussa äärettömän loistelias teos ja täytynee olla eri mieltä monien kanssa, joista kirja todella olisi iljettävä tai kauhea. Mielestäni tässä on sellaisia teemoja, jotka eivät loppupeleissä ole kummallisia eivätkä edes mitenkään ylitsepääsemättömän irvokkaita. Tai sitten olen vaan tottunut tälläiseen, jossa teemat eivät ole vaaleanpunaisiksi kuorrutettuja hempeyksiä täynnä vaan tod ...more
Vilma
Apr 16, 2020 rated it really liked it
Helmet lukuhaaste 2020 kohta 10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa.

Kirja on hienosti kirjoitettu ja pidin varsinkin pahuuden teeman pohtimisesta. Virkistävää oli myös minäkertoja, joka kaikessa virheellisyydessää osasi kuvata tarinaa riipivällä tavalla. Tarina oli koskettava ja päähenkilö onnistui herättämään minussa ärtymystä.
Lyyra Virtanen
Feb 21, 2020 rated it it was amazing
Shelves: lgbtqia
Tuli fyysisesti niin vitun paha olo tästä kirjasta, että toivon, etten enää ikinä lue tätä. Mutta ei voi olla huono kirja, jos aiheuttaa noin vahvan tunnereaktion. Meni tietenkin ihon alle, koska olen itse sekä biseksuaali että mielisairas. Vittu.
Anniliina
Aug 14, 2019 rated it it was amazing
Pajtim Statovci ei lakkaa hämmästyttämästä kiihkeällä, eloisalla ja tarkalla kielenkäytöllään eikä tarinankerrontataidoillaan. Bolla lunasti kaikki siihen kohdistuneet odotukset. Se eteni niin kiihkeänä, ettei kirjaa lähestulkoon malttanut laskea käsistä. Se jätti sanattomaksi.
Statovcilla on poikkeuksellinen taito tuoda näkyväksi ihmisen synkät, häpeälliset ja kivuliaat varjot, kuitenkin olemalla syvän lempe ja inhimillinen kertoja. Bolla ei kaunistele eikä pyydä armollisuutta, mutta se osoittaa
...more
Liisa | kirjavuori
Feb 21, 2020 rated it really liked it
Shelves: kotimaiset, omat
Ooh! Suosikkini Statovcin tuotannosta, selkeästi. Sujuva, taitava, vei mukanaan. Tykkäsin rakenteesta, päiväkirjanpalasista kronologian lomassa, toimi hyvin. Myös päähenkilö/minäkertoja tuntui jotenkin kummallisesti... ehkä ymmärrettävämmältä kuin esim. Tiranan sydämen kertoja. Myös loppuratkaisu oli jotenkin enemmän omia mieltymyksiäni vastaava. Eheä, uskottava, kokonainen ja silti sopivasti teemansa kaltaisesti sirpaleinen tarina.

Ja niin, Ajshe ansaitsee ihan kaiken.
Naava Kaiho
Nov 05, 2019 rated it liked it
Shelves: fiction, 2019
Olin yllättynyt, kun luin Statovcin olevan vain noin kolmekymppinen. Tekstissä on kypsyyttä, joka jää monelta todella paljon vanhemmalta uupumaan. Rohkeutta, rajuutta, sellaista rehellistä raadollisuutta, jota ei moni kirjailija kykene ikinä tuottamaan.

Päähenkilö, josta ei voi pitää, on rohkea ratkaisu, ja se ei ole se syy, miksi annan näinkin huonot tähdet kirjalle.

En osaa eritellä, miksi en pitänyt kirjasta neljän tai viiden tähden arvoisesti. Jokin tökki. En tiedä, oliko se se, että en tienny
...more
Laura Walin
Dec 27, 2019 rated it liked it
Kirjan ennakkosuitsutus oli kova, ja itsekin odotin paljon, koska Tiranan sydän oli mielestäni Kissaa parempi. Odotuksiin nähden oma lukukokemus jäi pieneksi lässähdykseksi. Bolla oli sittenkin melko suoraviivainen, suorastaan tavanomainen kertomus, vaikka teemat olivatkin suuria ja jylhiä.

On nuori mies, ja nuoren miehen rakkaus toiseen nuoreen mieheen, avioliitto, lapsia, ja kaiken ylitse käyvä Jugoslavian hajoaminen. Ihmiset ovat toisaalta suurten maailmantapahtumien pyörteissä heittelehtiviä
...more
Johanna
Mar 16, 2020 rated it it was amazing
Kisssani Jugoslavia oli yksi parhaita kirjoja joita viime vuonna luin.
Pitkän ja sitkeän odotuksen jälkeen oma lainani ”Bollasta” kirjastoon saapui. Odotukset oli kovat esikoiskirjan vuoksi ja Finlandia-palkinto nosti vielä lisää odotuksia.

Ihan esikoisen tasolle tämä ei minun mielestä noussut, mutta ehdottomasti erinomainen kirja. Oikea tähtimäärä olisi 4,5.
Kertoo serbialaisessa kaupungissa tapahtuvasta kielletystä rakkaudesta.
Sotaa kirjassa käydään ja lähdetään myös sotaa pakoon. Uuteen maahan
...more
Niina
Jun 21, 2020 rated it it was ok
Rivien välistä pystyi ymmärtämään, millä perusteilla tämä on saanut Finlandian, mutta. En henkilökohtaisesti pidä kirjoista, joissa kielikuvia viljellään ja kieli on niin taiteellista, että se on välillä jopa kryptistä ja vaikea ymmärtää. Oli kirjassa muutamia todella kauniita ja älykkäitäkin lauseita.
Toisekseen molemmat päähenkilöt olivat todella luotaantyöntäviä ja inhottavia persoonia. Kolmanneksi, oli mielestäni hankala lukea kirjaa, jonka tapahtumat sijoittuvat maihin ja aikaan, josta en j
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Paperilla toinen
 • Sirkka
 • Westend
 • Koirapuisto
 • Ei kertonut katuvansa
 • Jalat ilmassa
 • Kaikki elämästä(ni)
 • Kerrostalo
 • Ensimmäinen nainen
 • Onnenkissa
 • Silloin tällöin onnellinen
 • Vem dödade bambi?
 • Mustarastas
 • Tosi kivat juhlat
 • Merenpeitto (Angus, #2)
 • Punainen myrsky
 • Toisinpäin
 • Tulisiipi
See similar books…
251 followers
Pajtim Statovci is a Kosovo-born Finnish author.

Related Articles

When two complete opposites meet—one who believes in soul mates and one who doesn’t—will they fall in love despite their differences?   A nod...
29 likes · 5 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Luin joskus jostain, että unelmien toteutumisella on varjopuolensa, sillä elettyään unelmansa todeksi uneksija on antanut toiveensa pois. Se teki minut mietteliääksi, hieman surulliseksikin, sillä ajattelin, että ihmisen pitäisi jotenkin varoa unelmiaan, niiden toteutumista erityisesti. Jos uneksinnan arvo on uneksijan haaveilussa, minkä arvoinen voi toteutunut haave olla? Minkä arvoinen voi olla esimerkiksi kirja, jos se julki tullessaan on kirjoittajansa pois antama unelma?” 2 likes
“Tämä on elämäni täydellisin päivä, ajattelen, ja sinä iltana tuntemamme ilo, tiedämme niin molemmat, tunne kun suutelen hänen niskaansa, ihminen joka olen haistaessani hänen hiuksiaan, katseet jotka toisiimme luomme, parvekkeen pöydälle lasketun oluen maku, se miten huulemme koskettavat toisiaan sillä hetkellä, sammuvan illan liekissä, se ei pääty koskaan vaikka mikään siitä ei ole läsnä enää huomenna.” 1 likes
More quotes…