Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bolla” as Want to Read:
Bolla
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bolla

4.15  ·  Rating details ·  547 ratings  ·  63 reviews
Kansainvälisen tähtikirjailijan lumoava romaani sokeasta rakkaudesta, sodasta, kodittomuudesta ja kaipauksesta.

Arsimilla on vaimo, mutta kun hän tapaa Pristinan yliopistolla lääketiedettä opiskelevan Milosin, hän ei voi kuin ottaa tavaransa ja seurata. Heidän välilleen syttyy kiihkeä suhde, joka jatkuu, kunnes sota ajaa Arsimin perheineen maanpakoon. Kun Arsim vuosia
...more
Hardcover, 240 pages
Published August 26th 2019 by Otava
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bolla, please sign up.

Be the first to ask a question about Bolla

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.15  · 
Rating details
 ·  547 ratings  ·  63 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Bolla
Jaana Viskari
Aug 04, 2019 rated it it was amazing
Shelves: read-2019
Bolla on romaani, jota on vaikeaa laskea käsistään ja mielestään. Sellainen, jossa kuvataan paitsi albaanin ja serbin rakastumista sodan kynnyksellä, keskellä mahdotonta, myös ja ennen kaikkea raunioitumista (ihmisten, unelmien, kotien) sellaisella intensiteetillä, että sydäntä raastaa.

Vaikka teoksen henkilöt ovat aika kammottavia kaikki, on heistä rakennettu tarina niin vetovoimaisesti kirjoitettu, ettei lukemista osaa lopettaa. Kaiken epäinhimillisen, kivun ja tuskan keskeltä löytyy myös aina
...more
Laura
Aug 16, 2019 rated it liked it
Useamman aloitusyrityksen jälkeen tämä vei totaalisesti mukanaan. Hieno, raadollinen ja eheä rakkaustarina rikkinäisistä ihmisistä, joka tuntui kuitenkin jopa liian yksiulotteiselta Statovcin aiempiin kirjoihin verrattuna. Ilman niiden vahvuuden luomia odotuksia tämä olisi ollut varmasti neljänkin tähden kirja, nyt ehkä hieman epäreilustikin yksi tähti vähemmän, vaikka ei toki vertailla saisi.
Tommi
Aug 31, 2019 rated it it was amazing
Another ridiculously good novel by the author of My Cat Yugoslavia and Crossing, the latter of which I’ve already proclaimed as one of the best translated novels of 2019. Bolla is emotionally intense, thought-provoking, and beautifully written –I couldn’t but finish it in less than 24 hours. Look out whenever this gets translated into English. ...more
Päivi Metsäniemi
Aug 08, 2019 rated it it was amazing
Tekee mieli sanoa, että tässä on meillä tuleva suomalainen nobelisti. Tämä kirja oli niin hieno, karmea, raju, koukuttava ja todellinen että en muista lukeneeni vastaavaa fiktiota pitkiin aikoihin, vuosiin.

Vaikka tämä on tosi kirjallinen romaani, eikä päästä lukijaansa tunnetasolla helpolla, on se silti kristallinkirkas ja varsinainen page-turner.

Yritin miettiä mitkä muut kirjat tästä tulevat mieleen; ainakin Yanagiharan Pieni Elämä (mutta Bolla on tätä parempi kirja, korkeakirjallisilla
...more
Susanna Rautio
Oct 15, 2019 rated it it was amazing
Ällistyttävää! Bolla oli täydellisin suomalaisfiktio, jonka olen ikinään lukenut.

Täydellisin tarkoittaa viimeisen päälle hiottua rakennetta, moniulotteista tarinaa ja suurenmoisen ilmaisuvoimaista kieltä. Ja kaikkea siihen päälle toimitettua aina layoutista alkaen.

Tällainen täydellisyys voi etäännyttää tai tuntua snobismilta. Nyt tuntui vain erityisen briljantilta - kaikki muu paitsi ehkä raamatullinen kehyskertomus, joka on tuttua mm. Byattilta.

En ollut lukenut Statovcin kirjoja aiemmin. Nyt
...more
Ella
Aug 13, 2019 added it
Minulle tämä ei ollut rakkausromaani vaan romaani pahuudesta, väkivallasta ja sodasta. Todella taitavasti rakennettu ja kirjoitettu romaani, jonka lukeminen oli yhtä aikaa helppoa ja rankkaa.
Susa
Sep 02, 2019 rated it really liked it
Onhan tämä nyt todella kaunis, mutta ei lempeällä tapaa vaan riipivästi, epäreilusti, välillä jopa pahoinvoivasti. Toisaalta jättämättä kuitenkaan lohdutonta oloa, ennemminkin tunteen siitä, että niin, elämä on välillä satua ja kauneutta, välillä kylmä ja kammottava, mutta jokin vie meitä aina eteenpäin.
Helena
Sep 24, 2019 rated it it was amazing
Shelves: fiction
Vain hyvin harvoin haluan lukea kirjan kahteen kertaan peräkkäin, tämän kohdalla niin oli tehtävä. Ensimmäisen kierroksen luin ahmien ja juonta seuraten, toisella lukukerralla pysähdyin enemmän tarkastelemaan huikeaa kieltä. Monella tapaa pysäyttävä kirja, jonka päällimmäiseksi teemaksi nousi mielessäni sodan karmeus ja mielettömyys. Lukemisen jälkeen piti vielä googlettaa Kosovon sodan taaphtumia ja aikatauluja. Upea lukukokemus!
Jere
Aug 31, 2019 rated it liked it
Pajtim Statovcin ensimmäinen romaani, Kissani Jugoslavia (2014), oli ilmestyessään virkistävä uusi tuttavuus: yhtäältä tarina naisesta Kosovossa ja toisaalta tarina tämän homoseksuaalisesta pojasta, sekoitus historiaa ja maagista realismia kahdella eri aikatasolla. Lupaava debyytti, vaikkakin vielä raakile. Statovcin toinen romaani, Tiranan sydän (2016), oli aimo harppaus eteenpäin debyytistä ja ainakin minun silmissäni nosti Statovcin suomalaisten kirjailijoiden kärkikaartiin: tarina nivoi ...more
Kirjoihin kadonnut || Johanna
Mieleenpainuva tarina Kosovon sodasta, rakkaudesta ja rikkinäisistä ihmisistä. Ei tämä kuitenkaan minuun uponnut niin kovasti kuin odotin kaikkien kehujen jälkeen. En pitänyt kirjan päähenkilöstä yhtään, mikä teki lukemisesta välillä raskasta. Kokonaisuutena kansien väliin kätkeytyvä tarina on hieno ja kirjan kieli on taidokasta.
S
Oct 28, 2019 rated it it was amazing
Damn. As listening to this as an audiobook confused me a little sometimes (time jumps, etc., ahoy), I'm sure this is even better when read. So yeah, at least 4.5 stars rounded up to 5.
Mai Laakso
Pajtim Statovcin kolmas teos on nimeltään Bolla, joka voi tarkoittaa esim. ulkopuolista tai käärmeenkaltaista olentoa. Molemmat merkitykset nousevat tästä rosoisesta, mutta hienovaraisesta kahden miehen rakkaustarinasta hyvin esille. On vuosi 1995 ja opiskelijanuorukaiset tapaavat toisensa ensikertaa Pristiinassa, Kosovossa. Intohimo humahtaa, ja he ovat melkein erottamattomat. Tosin toinen heistä käy välillä kotona, sillä vaimo on viimeisillään raskaana.

Vuosi 1995 oli vaikeaa aikaa Kosovossa,
...more
Mika Lamminpää
Aug 18, 2019 rated it it was amazing
Ei siitä mihinkään pääse että Pajtim Statovci on Suomen paras elossaoleva kirjailija. Tämä on yhtä kovaa tasoa kuin edeltäjänsä Kissani Jugoslavia (2014) ja Tiranan sydän (2016), joiden englanninnoksia on ylistetty arvovaltaisimmissakin lehdissä. Itse törmäsin Lontoon matkallani My Cat Yugoslaviaan kirjakaupassa, siellä se komeili samalla myyntipöydällä kuin Booker-palkitut englantilaiskirjailijat. Statovcin tähänastiset romaanit ovat melko samanlaisia, tarinoita miehistä ja pojista joita elämä ...more
Asta
Oct 17, 2019 rated it really liked it
Statovci on todella suvereeni kirjoittaja ja tarinan kertoja. Sen vuoksi romaanin ahmaisee väkisinkin hetkessä, vaikka sodan ja väkivallan hirveys ja pitkäkestoiset jäljet niin yksilöissä kuin yhteiskunnissakin saavat sivut painaviksi. Nyt loppuun päästyäni tuntuu kuin olisin saanut kovan iskun palleaan, kyyneleet karehtivat jossakin luomien takana, ja samalla on kuitenkin synkkä tunne siitä ettei itku keventäisi tätä painoa.
Jenni
Sep 15, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019, europe, finnish, e-book
Laitoin tämän varaukseen suurin piirtein samalla sekunnilla kun kustantajan katalogista bongasin (ja sitten aikaistuneen ilmestymisen ja matkoilla olon takia päädyin lukemaan e-kirjana koska kirjaston kappale lähti eteenpäin...) ja taisin ladata vähän liian korkeita odotuksia. "Tiranan sydän" on kummitellut mielen perukoilla siitä lähtien kun sen luin ja toivoin, että tämä olisi samanlainen elämys.

Ja olihan tämä elämys, kauniisti kirjoitettu kamalista asioista. Statovcin kieli on upeaa, soljuvaa
...more
Mari Moisio
Aug 20, 2019 rated it it was amazing
Shelves: draama
Kauhea ja kaunis. Ehdottomasti syksyn upeimpia kirjoja.
Tuomas Aitonurmi
Sep 11, 2019 rated it really liked it
Luin tämän romaanin jo kolme päivää sitten, ja nyt päätin viimein kirjoittaa siitä, enkä vieläkään tiedä mitä. Ehkä se kirkastuu tehdessä. En saanut tehtyä lukiessani yhtään muistiinpanoja, otin kyllä ylös useita upeita sitaatteja. Pajtim Statovcin Bolla on loistavasti kirjoitettu ja sisältää monta "sitaattikohtaa". Teoksessa on monia vaikuttavia ihmisten välisten suhteiden kohtauksia. Ne ovat välillä kauniita, kuten: "Hän hymyilee ja minäkin hymyilen, miltä sillä hetkellä mahdamme näyttää ...more
Anniliina
Aug 14, 2019 rated it it was amazing
Pajtim Statovci ei lakkaa hämmästyttämästä kiihkeällä, eloisalla ja tarkalla kielenkäytöllään eikä tarinankerrontataidoillaan. Bolla lunasti kaikki siihen kohdistuneet odotukset. Se eteni niin kiihkeänä, ettei kirjaa lähestulkoon malttanut laskea käsistä. Se jätti sanattomaksi.
Statovcilla on poikkeuksellinen taito tuoda näkyväksi ihmisen synkät, häpeälliset ja kivuliaat varjot, kuitenkin olemalla syvän lempe ja inhimillinen kertoja. Bolla ei kaunistele eikä pyydä armollisuutta, mutta se osoittaa
...more
Kirja Vieköön!
Aug 11, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Bolla oli vahva ja ravisuttava lukukokemus, joskin kesti pitkään ennen kuin pääsin tekstin imuun. Tuntuu kuin Statovci olisi hionut tyyliään teräksen teräväksi ja vähentänyt tunnetta. Tunne tavoitti minut kuitenkin kirjan loppupuolella.

Bolla on suuri tragedia epätoivoisesta ja kielletystä rakkaudesta, järjestetystä rakkaudettomasta avioliitosta ja etenkin ihmisistä raa’an etnisen sodan pyörteissä. Milošin, Arsimin ja Ajshen henkilötragedioiden rinnalla kulkee albanialaisen kansantaruston piru,
...more
Naavaparta Metsähine
Nov 05, 2019 rated it liked it
Shelves: fiction, 2019
Olin yllättynyt, kun luin Statovcin olevan vain noin kolmekymppinen. Tekstissä on kypsyyttä, joka jää monelta todella paljon vanhemmalta uupumaan. Rohkeutta, rajuutta, sellaista rehellistä raadollisuutta, jota ei moni kirjailija kykene ikinä tuottamaan.

Päähenkilö, josta ei voi pitää, on rohkea ratkaisu, ja se ei ole se syy, miksi annan näinkin huonot tähdet kirjalle.

En osaa eritellä, miksi en pitänyt kirjasta neljän tai viiden tähden arvoisesti. Jokin tökki. En tiedä, oliko se se, että en
...more
Lauri Ojanen
Oct 06, 2019 rated it really liked it
Menin sitten hilpeän ja helpon kirjan valitsemaan lukutaukoni rikkojaksi. Siksi lukeminen myös kesti.

Statovci osaa tosin kirjoittaa rankoista ja vaikeista aiheista helposti ja vaivattomasti. Bolla ei ole mitenkään poikkeus edellisiin nähden vaan epämiellyttäviä asioita tekevän päähahmon kerrontaa lukee varsin helposti. Kerronta on ekonomista ja iskevää eikä missään vaiheessa tunnu siltä, että sanoissa olisi ilmaa.

Kuvauksena menetetyksestä ja menneen kanssa elämisestä Bolla on hurja. Teema
...more
Taija
Aug 24, 2019 rated it really liked it
Hienosti kirjoitettu ja rakennettu kirja rankoista teemoista, sodasta, kaipauksesta ja menetyksistä. Statovcin kieli on kyllä upeaa, runollista, omaa luokkaansa, mutta tarina ei jotenkin yltänyt tunteisiin asti. Ei mennyt ihon alle, vaikka kuinka olisin toivonut. Kehujensa arvoinen kirja, mahdollinen tuleva Finlandia-voittaja, mutta jotain jäi uupumaan. Tilanteet vaihtuivat ehkä liiankin vauhdikkaasti, jotta lukija kunnolla olisi ehtinyt mukaan.

Bollassa oli paljon samaa kuin Kissani
...more
Tuike
Nov 05, 2019 rated it it was amazing
Aika harvoin tulee vastaan kirjoja, joita ihan oikeasti ei voi laskea kädestään. Tämä oli sellainen. Ihan kammottava, raaka ja julma tarina, mutta samalla runollisen kaunis ja lohtua tuova. Olen mykistynyt.
minna
Ihan hyvä, mutta ei kovinkaan vaikuttava romaani. Teemat ovat isoja ja tapahtumat dramaattisia, mutta itselläni jäivät tästä oivallukset saamatta kaikesta kiinnostavuudesta huolimatta.
Annmari Dannebey
Aug 05, 2019 rated it really liked it
Bolla päättää suruttoman kauniisti Statovcin trilogian. Kissani Jugoslavian unenomaiset tapahtumat ja sykähdyttävä kieli vakuuttivat tämän lukijan. Tiranan sydän veikin minut sitten jo mukanaan raa'alla totuudenmukaisuudellaan, ihmismielen syväluotauksellaan. Bolla kruunaa Statovcin. Hän kirjoittaa valosta ja varjosta, elämästä, toivosta, toivottomuudesta, unelmista, niiden saavuttamattomuudesta, rikkoutumisesta ja uudelleen aloittamisesta puhtaasti, ehdottomasti. Bolla on niitä kirjoja, jotka ...more
Sussu
Aug 11, 2019 rated it it was amazing
En lue kovinkaan paljon puhtaasti kaunokirjallista kirjallisuutta, joten en oikein osaa sitä myöskään arvioida. Tämä kirja on minulle jotain neljän ja viiden tähden väliltä.

Kuuntelin kirjan äänikirjana, minkä luulen osaltaan vaikuttaneen kokemukseeni. Etenkin alussa oli vähän haastavaa hahmottaa kuka oli kertojana milläkin aikajanalla, enkä noin muutenkaan yleensä ole suurin epäkronologisten tarinoiden ystävä. Lisäksi yleensä tarvitsen kirjassa ainakin yhden hahmon josta pidän, mikä on vähän
...more
Taru Luojola
Nov 03, 2019 rated it really liked it
Shelves: ihan-luettavia
Statovcin kolmas romaani on taas kerrontateknisesti erinomainen, mutta sisällöllisesti kirja on sama mut eri kuin hänen aiemmat romaaninsa. On aina vähän mälsää, kun kirjailijan voi sijoittaa kategoriaan, jossa jo lukematta tietää, mitä tulee tapahtumaan. Okei, tässä oli ehkä sormenleveyden verran valoisampi loppu kuin aiemmissa, mutta jälleen kerrotaan miesten välisestä rakkaudesta oloissa, joissa asia on pidettävä salassa, ja jälleen kerran sota pilaa kaiken ja pakolaisuus vieraassa maassa ...more
Katja
Sep 02, 2019 added it
Bolla on yksi moniulotteisimmista romaaneista, joita olen aikoihin lukenut. Se on tarina eräästä avioliitosta, kuvaus kielletystä rakkaudesta ja voimakkaasta kaipauksesta, kertomus vääryydestä ja väärin tekemisestä, kuvaus pakolaisuudesta, jonnekin tai jonkun kanssa yhteen kuulumisesta. Se sekoittaa realismin ja folkloren tasoja, kertoo arjesta ja kirjoittamisesta, totuudesta ja unelmista.

Romaanissa kaikki on kohdillaan: kielen kauneus, rujous, rumuus, surumielisyys, vakuuttavuus. Kun kirjan
...more
Riitta
Aug 27, 2019 rated it liked it
Ihan hyvin kirjoitettu kirja, jaksoin lukea/kuunnella loppuun asti, toisin kuin Kissani Jugoslavian. Sodasta ja rakkaudesta todella raastavasti, mutta henkilöt ja heidän tuntemuksensa eivät koskettaneet tai tuntuneet aidoilta. Tämän ja monen muun suosioon nousseen kirjan kohdalla mietityttää, onko homorakkaus - ihan hieno juttu sinänsä - nykyään jonkinnäköinen takuu kirjalliseen menestykseen?
Jade
Aug 05, 2019 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Tosi kivat juhlat
 • Onnenkissa
 • Sirkka
 • Jalat ilmassa
 • Koirapuisto
 • Punainen myrsky
 • Merenpeitto
 • Ystäväni Natalia
 • Westend
 • Mustarastas
 • Kenraaliharjoitus
 • Toisinpäin
 • Munametsä
 • Einsteins fru
 • Allah99
 • The End of Eddy
 • Adèlen kysymys
 • Lihan loppu
See similar books…
159 followers
Pajtim Statovci is a Kosovo-born Finnish author.
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Tämä on elämäni täydellisin päivä, ajattelen, ja sinä iltana tuntemamme ilo, tiedämme niin molemmat, tunne kun suutelen hänen niskaansa, ihminen joka olen haistaessani hänen hiuksiaan, katseet jotka toisiimme luomme, parvekkeen pöydälle lasketun oluen maku, se miten huulemme koskettavat toisiaan sillä hetkellä, sammuvan illan liekissä, se ei pääty koskaan vaikka mikään siitä ei ole läsnä enää huomenna.” 0 likes
“Tai kuvittelen että sinä luet kirjaa sohvalla, yhtä keskittyneesti kuin aina, etkä edes kuule kun sanon jotakin aivan arkipäiväistä, montako munaa syöt tai mitä jos vaihtaisin lakanat tänään, et kuule minua ja minusta se on hurmaavaa, sinä ja sinun kirjasi.” 0 likes
More quotes…