Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Onnenkissa” as Want to Read:
Onnenkissa
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Onnenkissa

3.66  ·  Rating details ·  750 ratings  ·  73 reviews
Onnenkissan piti olla kirja Edith Södergranista tai oikeastaan siitä, miksi Södergranin runot ovat ajankohtaisia juuri nyt. Mutta samalla siitä tuli autofiktiivinen romaani naiseudesta, joogasta, seksistä, kuolleen miehen asennosta, raitapaidoista ja elämästä setien ehdoilla rakennetussa maailmassa. Onnenkissa liikkuu esseen, autofiktion ja romaanin välimaastossa ja pakene ...more
Hardcover, 192 pages
Published 2019 by Kosmos
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Onnenkissa, please sign up.

Be the first to ask a question about Onnenkissa

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.66  · 
Rating details
 ·  750 ratings  ·  73 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Onnenkissa
Outi
Erikoinen kokemus. Aloin kuunnella tätä, koska huomasin sen jatkuvasti somessani, asiakkaiden käsissä ja tykkään Edith Södergranista. No, kuunnellessa huokailin ihastuksesta, ragesin whatsappissa että "tätäkö se on se nykyajan feminismi saatana" ja yritin päästää irti kirjallisuustieteilijän tarpeesta lokeroida teksti tiettyihin lajeihin.

Alun kuvaus humanistisesta tiedekunnassa, päärakennuksen seminaarihuoneesta, professorista (josta arvaan, kuka on kuvauksen esikuva) ja siitä, ettei kukaan sano
...more
Laura
May 19, 2019 rated it liked it
Ihana, samaistuttava, lempeä ja intohimoinen nykykirja, joka on niin kiinni tässä hetkessä, että se meinaa jo keikahtaa kliseen puolelle. Saman kliseen, jota itse elän ja ajattelen, mutta näin vahvasti sanallistettuna se tuntuu yhtaikaa hassulta ja äärimmäisen ihanalta. Kirja sanallisti paljon asioita, joita itsekin olen pohtinut, mutta ehkä hieman sellaisella tavalla, johon olen kyennyt jo itsekin. Kiinnostava ja eheä romaani/mikä ikinä kuitenkin, sellainen lämmin ja viisas.

3,5 tähteä.
Katri
Jun 28, 2019 rated it really liked it
Shelves: read-in-2019
Onnenkissa on hyvä ja oivaltava feministinen teos, joka tarkastelee tätä aikaa, ahtaita normeja ja heteronormatiivisuutta, runoja, kirjallisuutta ja ihmisenä olemista ylipäänsä.

Kirja on omaelämäkerrallinen, fiktiivinen, sekoitus vähän kaikkea runoista seksiin.

Teosta tekee mieli verrata Saara Turusen tuotantoon, sillä näissä on paljon samaa. Mutta molemmilla on omanlaisensa äänet, ja näkökulmat.

Kirja tuntui ihanan tuoreelta. Se herätti paljon ajatuksia, mutta sitä oli helppo lukea.

Lukekaa tämä
...more
Pekka
Jun 30, 2019 rated it it was amazing
Lainasin kirjan, luin sen torstaina. Perjantaina ostin Vanhan kirjallisuuden päiviltä Södergranin kootut, lauantaina Akateemisesta oman Onnenkissan.

"Kuin Knausgård, mutta 24-vuotias nainen", sanottiin jossain. Ymmärrän vertauksen, vaikkei se teekään oikeutta Vähäpesolalle. Hän kirjoittaa vähintään yhtä hyvin kuin Knasu, mutta vielä rohkeammin ja tärkeämmistä aiheista. Huiman hieno esikoisteos!
Laura Walin
Mar 22, 2020 rated it really liked it
Shelves: kotimainen, essays
Onnenkissasta tuli minulle sama fiilis kuin Paperi T:n Post Alfasta: Kyseessä on melko selkokielinen nuoren ihmisen kasvukipuilun kuvaus, tällä kertaa vain nuoren naisen näkökulmasta. On graduntekoahdistusta ja pariutumisahdistusta, näitä länsimaisen parikymppisen ylellisyyksiä.

Kirja on tyypillisyydestään (johon kuuluu myös se, että kokija uskoo olevansa ainoa, joka koskaan on kokenut tämän) huolimatta, tai ehkä juuri siksi, mitä miellyttävintä luettavaa, näin 0.8 sukupolven päästä. Kun on itse
...more
Mira | I Read Like Phoebe Runs
Mistä sitten voisi tietää, mikä olisi mielekkäin tapa elää: olla tutkija vai kohde, kokija vai tarkkailija? Kaikki nämä hiostavat kysymykset, jotka eivät ratkea. Kohtaamiset, erot, lukemattomat päivät ja ihmiset vetävät solmuun, enkä löydä perusasentoa johon palautua.

Tämä oli kyllä kaunis ja monella tapaa niin ihana. Arvon vähän kolmen ja neljän tähden välillä, ja taidan päätyä kolmeen, vaikka tiedostan että suurimmaksi osaksi se johtuu pitkästä tauosta, jonka pidin lukemisessa.
lottareadsbooks
Kirjan alkupuolella olin vahvasti sitä mieltä, että tää tulee olemaan 4 tähden lukukokemus, mutta sitten huomasinkin ettei kirja pitänyt otteessaan koko ajan ja joissain kappaleissa jopa vähän tylsistyin. Tiedostan, että vika oli varmasti suurimmaksi osaksi minussa. Ja jossain toisessa tilanteessa olisin saattanut pitää kirjasta paljon enemmän. Nyt lähestyvä kirjaston eräpäivä kolkutteli ikävästi takaraivossa ja lukuaika on muutenkin ollut alkuvuoden minimissä.

Helmet-lukuhaaste 2020: 45. Esikoi
...more
Tuomas Aitonurmi
Jun 26, 2019 rated it really liked it
En minä ole nainen, olen neutri, naukaisee kissa turhautuneena ja loikkaa kirjahyllyn päälle miettimään, vieläkö tämä roolien ahtaus puristaa yhtä ajankohtaisena kuin sata vuotta sitten. Aino Vähäpesolan Onnenkissa on esikoisteos, joka tuo kirjalliseen maailmaamme tarkan, selkeän ja luistavakynäisen ajattelijan. Kyseessä on omaelämäkerrallinen teos, jota on kuvattu esittelyissä esseeromaaniksi. Sen alussa tulee vastaan sisällysluettelo, joka sisältää otsikoituja osioita, joten kirjastonhoitajami ...more
Lyyra Virtanen
Feb 25, 2020 rated it it was ok
En tiiä oikeesti, että onko vika mussa, tässä kirjassa vai tässä yhteiskunnassa, mutta hesarin arviossa sanottiin että tää on feministinen teos ja joku kirjabloggaaja oli laittanut tän ryhmään "lgbtq-kirjat".

Ehkä vika siis todellakin on mussa, kun mua ei oikeesti kiinnosta lukea hyväosaisten helsinkiläisten täydellisestä biletyksen keskeisestä elämästä, tai kun mun mielestä teoksesta ei tee feminististä se, että kertoja ei pidä penetraatiokeskeistä seksiä tyydyttävänä, tai se, että kertoja on na
...more
Liisa
Aug 26, 2019 rated it really liked it
3.5/5
Puhutteleva, herättelevä ja tyyliltään kauniin rohkea, mutta hieman hajanaiselta tuntuva teos. Pidin kyllä Onnenkissan ‘määrittelyä pakenevasta’ luonteesta, mutta välillä siirtymät aiheiden ja kirjoitusmuotojen olivat kömpelön oloisia. Ehkä myös osaisin arvostaa kirjaa enemmän, jos en olisi kuunnellut sitä yhteen pötköön vaan ehtinyt pureksimaan kuulemaani lukujen välillä. Sillä pohdittavaa ja samaistuttavaa tässä riittää varmaan kenelle tahansa – se hyvä puoli aiheiden runsaudessa on. Minu
...more
Ville Verkkapuro
Apr 29, 2019 rated it it was amazing
This is a very special book for me. I had the honor to be the reader, commenting and reading along the way. I have read multiple versions of this book, raw and unedited, longer and versions and rambles. Sidetracks and alternates. Because of this my opinion is bit subjective. I know the author and I like her really much. I know more about the world of this book than the average reader.
Still, I feel like this is one is a special one. A perfect book in many ways.
Being a mixture of a novel, essay co
...more
Kaarna
May 16, 2020 rated it liked it
Olin pääasiassa tosi paljon kertojan puolella, tsemppausmeiningeillä: "Just niin, hienosti sitä Butleria referoit ja liität omaan elämääski vielä!" Mut vähän semmonen haltijakummiasema mulle lukijana tuntui jäävän? Taitava ja kaunis ja helppo kuunnella, vaikka muotonsa puolesta oisin ehkä mieluummin lukenut kuin kuunnellut. Ei tää vaan ehkä ollu mua varten kirjotettu. Tai no, sain vähän näkökulmaa parisuhteisiin, joissa on nainen ja mies, mut se otettiin jotenki annettuna et lukijat tietäis mill ...more
Tiia
May 21, 2019 rated it it was amazing
Aivan ihana ja todella positiivisesti yllättänyt teos. Virkistäviä oivalluksia, ajankohtaisia aiheita ja viisaita sanoja kehoista, seksistä ja naiseudesta. Myös Edith Södergranista. Älyttömän hieno! Haluan lisää tällaista.
meri
Feb 01, 2020 rated it liked it
Shelves: audiobook, finnish
tarvitsen tauon nuorten naisten omaelämäkerrallisista kirjoista
sallanvaara
Aug 06, 2020 rated it really liked it
Shelves: female-author, lgbtq
Melkein suututti tykätä tästä niin paljon kuin tykkäsin, kun olen niin kliseisyyteen asti tämän kohderyhmää, t. 20-jotain-ex-kirjallisuusopiskelija-feministi-queerhärvelö... Ja vähän ehkä siksikin että juuri tänä kesänä valitin äidille pikkumaisen kateellisuuspuuskan vallassa, että kaikki kirjallisuus mitä nykyään julkaistaan on autofiktiota nuorten naisten seksielämistä. Ja sit tää oli just sitä. Ja tykkäsin silti. Perkele!

Huomionarvoista lienee myös se, että tämä on ensimmäinen suomeksi kirjoi
...more
Amu
Sep 14, 2019 rated it really liked it
Tämä oli hyvä kirja. Ei kovin juonellinen, vaan pitkä ja levoton pohdinta. Minun oli vaikea samastua moniin minäkertojan mielipiteistä, luulen että oma suhteeni feminismiinkin on yhteiskunnallisempaa laatua kuin hänen. Ajattelemiseen, analysointiin ja itsen etsimiseen taas oli helppo samastua - jos se nyt edes on mitenkään olennaista kirjassa.
Katarina
Jan 20, 2020 rated it it was amazing
Tykkäsin kovasti. Älyllinen ja koskettava romaani tutkijasta ja tutkittavasta, Edith Södergranista.
Erja
Nov 10, 2019 rated it it was amazing
Teksti virtaa upean vaivattomasti vaikka ajatukset vaivaavat, juuri sillä lailla sopivasti että mielenkiinto pysyy yllä alusta loppuun.

Tunnustukselliset kirjat ovat nyt hittikamaa. Onko tämä korkeakulttuurin vastine tosi-tv:lle?
Ja toinen ilkeä kysymys: saako nämä tunnustajat kirjoittaa just kuten haluavat, vai onko kustantajilla näihinkin jokin hyvin myyvä kaava jota tulee noudattaa?

Äh, en tiedä mistä moinen kyynisyys nyt kumpuaa. Kirja on loistava!
Susa
May 14, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
Lempeä, keveä ja painava samaan aikaan, pehmeä, kodilta tuntuva kirja. Ihastuttava on adjektiivi, joka sopii tähän täydellisesti.
Heidi
May 06, 2019 rated it really liked it
Romaani tuntui tälle teokselle väärältä kategorialta, mutta jos päästää siitä irti, on tämä likimain täydellinen aikamme teos. Edith Södergranista, penetraatioseksistä, joogasta ja kellumisesta, eli sukupuolinormeista ja kehosta. Ah!
Liisa | kirjavuori
Oct 28, 2019 rated it liked it
Shelves: kotimaiset, omat
Jestas mitä vaiheilua! Suunnittelin jo kirjoittavani että loppujen lopuksi en kuitenkaan pitänyt tästä, mutta en nyt ole varma siitäkään.

Ehkä en kuitenkaan pitänyt. Ainakaan niin paljon kuin moni tuntuu pitäneen.

Joissakin kohdissa kyllä samaan aikaan itketti ja nauratti se, miten samaistuttavaa oli, miten minä juuri ajattelin tuon ihan saman asian. Oli aika virkistävää lukea niin tismalleen samanlaisesta elämäntilanteesta kuin melkein on mahdollista. Vaikka ilmeisesti Helsingin yliopiston kirj
...more
Magdalena Hai
Oct 26, 2019 rated it really liked it
Onnenkissa on hauska, keveä, pohtiva katsaus naiseuteen kahdessa aikatasossa. Huomaan, että nautin ihan omalla tavallaan näistä kirjoista, joissa suomalaiset naiset pohtivat sukupuolta ja naisena olemista. En aina samaistu kaikkeen, mutta löydän riittävästi yhtymäkohtia, nauran huumorille, ihastun ilmaisun röyhkeyteen. "Ai että, noin tuo ihminen suorittaa naiseutta!" Nautittavimmillaan kirja oli itselleni nimenomaan Vähäpesolan luodatessa naiseuden rakentamista ja rakentumista suhteessa patriark ...more
Jaana
Jul 22, 2019 rated it really liked it
Shelves: read-2019
Kirja, josta olisin halunnut pitää vieläKIN enemmän, sillä siinä oli niin kummallisen paljon tunnistettavaa. Minäkin rakastan Södergranin runoja (ja kirjoitin aikoinani myös esseen juuri Vierge modernesta, jota romaanissa myös analysoidaan ja johon minäkertoja peilaa itseään), olen ahdistunut yliopistolla, kun kukaan muu ryhmästäni ei tuntunut kiinnostuvan feministisestä kirjallisuudentutkimuksesta tai pitävän sitä minään, kipuillut samojen identiteettiin, sukupuoleen ja sen performatiivisuuteen ...more
Maija
May 17, 2019 rated it it was ok
Tykkäsin kannesta ja Södergran-pohdinnat olivat kiinnostavin osuus kirjasta, mutta muilta osin jäi itselleni käteen äärimmäisen vieraantumisen tunne. Kirja oli kyllä sinänsä hyvin kirjoitettu ja meditatiivinen tunnelma vei aluksi mukanaan, mutta en vain kuulu kohdeyleisöön ja käsiteltävät aiheet muuttuivat keskivaiheilla suorastaan luotaantyöntävän epäkiinnostaviksi. Teksti varmasti toimii paremmin niille jotka tunnistavat siinä jotain itsestään.
Jenni Joru
Jul 22, 2020 rated it liked it
Aino Vähäpesola kirjoittaa gradusta peilaten elämäänsä Edith Södergran on runoihin, sekä siihen vähään, mitä kirjailijasta tiedetään. Teoksen keskiössä on identiteetin rakentuminen. Minää heijastetaan muihin ihmisiin, mielikuvaan tavoitenaiseudesta / ihmisyydestä ja vaatimuksiin, joita tytöille tai naisille asetetaan.

Kerronta on kaikin puolin herkullisen tarkkaa, olipa kyseessä jooga, vaatekaappi tai ihmissuhteen päättyminen. Kirjoittaja kuvaa vaatteita, valoja, pölyhiukkasia ja tuntemuksiaan j
...more
Saana
Sep 06, 2019 rated it it was amazing
Älykäs, tarkkasilmäinen, äärimmäisen voimaannuttava, ihana.
Päivi Metsäniemi
Dec 17, 2019 rated it liked it
Tykkäsin teemoista ja rohkeudesta - nuoren naisen kasvu aikuiseksi - kovastikin, viimeistely jäi ontumaan ja kokonaisuus valjummaksi kuin ainekset antoivat ymmärtää. Ajoittain todella rehellistä ja uskaliasta, mutta olisi hyötynyt paljon tiukemmasta kustannustoimittamisesta ja pusertamisesta timantiksi. Odotan kuitenkin innolla kirjailijan tulevaa tuotantoa, ääni on selvästi oma.
Tomi
Sep 27, 2019 rated it really liked it
Shelves: owned, lue-uudelleen
Sainpa minäkin nyt vihdoin luettua tämän kirjan, josta on ollut noin sata postausta instagramissa ja jolla on noin kahdeksansadan varauksen jono pääkaupunkiseudun kirjastossa puolisen vuotta ilmestymisen jälkeen. Selvästi suosittu ja kiinnostava esikoinen!

Enkä ihmettele yhtään. Vähäpesola on kirjoittanut esseeromaanin, joka varmasti puhuttelee pari-kolmekymppisiä kaupunkilaisia feministejä. Vähäpesolan hahmon (tai "hahmon") käsittelemät teemat ovat parisuhteet, patriarkaatti, joogaaminen, ulkonä
...more
Kirja Vieköön!
Aug 01, 2020 rated it it was ok
Aino Vähäpesolan esikoisteos Onnenkissa sai paljon huomiota julkaisuvuonnaan ja se oli myös HS-esikoispalkintoehdokkaana. Kuuntelin esikoiskirjailijoita Helsingin kirjamessuilla ja siitä asti olen halunnut tutustua teokseen, mutta vasta nyt se päätyi lukuun. Minua kiinnosti Edith Södergran ja houkutti kirjan ihastuttava kansi, joka mukailee valokuvaa Södergranista Raivolassa Totti-kissa sylissään.

Kirjan minäkertoja kuvaa autofiktiivisesti elämäänsä ja tutkii väitöskirjaansa varten Södergranin ru
...more
Jarkko
Jun 30, 2020 rated it liked it
En oikein tiedä miten kuvailla tätä kirjaa, mutta sanoisin että se peilaa Edith Södergranin elämää ja runoja kirjoittajan omaan elämään sata vuotta myöhemmin aivan erilaisessa maailmassa, mutta joiltain osin maailma ei ole muuttunut ehkä niin paljon kuin luulisi. Onnenkissaan olisin tuskin koskaan tarttunut, jos ensinnäkään en olisi nähnyt kuinka kaikki sitä lukevat täällä Goodreadsissa, ja toiseksi, jos olisin tiennyt millainen se on. Vaikka kirja ei muodoltaan ollut sellainen, mikä minua erity ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Tosi kivat juhlat
 • Paperilla toinen
 • Sirkka
 • Bolla
 • Kaikki elämästä(ni)
 • Sontaa
 • Silloin tällöin onnellinen
 • Pölyn ylistys
 • Toisinpäin
 • Ystäväni Natalia
 • Einsteins fru
 • Toinen silmä kiinni
 • Jalat ilmassa
 • Westend
 • Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
 • Pääomani
 • Neitsytpolku
 • Vem dödade bambi?
See similar books…

News & Interviews

Ashley Poston made her name with Once Upon a Con, a contemporary series set in the world of fandom, and her two-part space opera, Heart of...
44 likes · 7 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »