Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Karma (Sekuel Novel Stigma)” as Want to Read:
Karma (Sekuel Novel Stigma)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Karma

(Dr. Iman #2)

by
4.13  ·  Rating details ·  141 ratings  ·  39 reviews
Adakah ini KARMA?

Iman tak menyangka dia rasa begitu jauh dari Tuhan. Di waktu dia benar-benar keliru tentang apa yang berlaku.

Adakah ini balasan Allah terhadap dosa-dosanya yang silam? Adakah ini karma?

Tetapi, tidak ada karma di dalam Islam. Yang ada adalah ketentuan dan takdir Allah yang telah diatur buat kepentingan manusia itu sendiri.

“Apa yang Allah tentukan untuk kita
...more
Paperback, 193 pages
Published March 2019 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Karma, please sign up.

Be the first to ask a question about Karma

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.13  · 
Rating details
 ·  141 ratings  ·  39 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Karma (Sekuel Novel Stigma)
Erni
Apr 12, 2019 rated it liked it
Shelves: my-home-library
Secara jujurnya sekuel ini lebih menarik dari novel pertamanya, Stigma. Jika tema utama Stigma berkenaan lgbt, saya rasa novel ini lebih mengetengahkan cabaran yang perlu dihadapi setelah seseorang itu mahu bertaubat. Kedua-dua watak utama, Faris dan Iman, mempunyai dosa silam masing2. Mereka berhasrat utk berubah, tetapi gopoh membuat keputusan untuk berkahwin demi menutupi kisah silam dan cepat2 mahu move on. Mereka tidak berlaku adil kepada diri sendiri, kerana tidak berfikir panjang. Apabila ...more
Sha Mohamed
Apr 08, 2020 rated it liked it
Buku yang menarik.. Iman dan Faris berkahwin dengan tujuan yang sama.. Ingin meluruskan nafsu mereka yang sonsang.. Namun perkahwinan bukanlah hanya dengan tujuan tertentu hingga bila tak tercapai masing-masing kecewa.. Komunikasi antara Iman dan Faris juga kurang hingga permasalahan mereka berlanjutan ke tempat kerja.. Namun semuanya berubah bila Faris disahkan sakit.. Satu pengajaran yang mudah untuk kita fahami..
athirah amri
Feb 12, 2020 rated it really liked it
"Kebaikan akan menumbuhkan kebaikan yang lain, kerosakan pula akan merobohkannya, pada setiap kehidupan itu adanya, pengharapan, pada setiap pengharapan ada sinar kehidupan" - Muharikah

Sejujurnya, aku membaca Karma Oktober 2019, tapi waktu tu aku 'rehat' dari menulis review sebab sibuk menghabiskan saki baki penulisan thesis. Untuk menghazafkan terus review, aku rasa rugi sebab banyak elemen yang disentuh oleh penulis yang boleh dijadikan garis panduan dan pedoman.

Beberapa perkara yang membuat
...more
Aliyyah
Apr 10, 2019 rated it it was amazing
Sebagai seorang pelajar perubatan, saya melihat novel Stigma lebih memfokuskan aspek kehidupan profesional seorang doktor muda, yang dalam pada yang sama ingin menyeimbangkan tuntutan dakwah, mengawal kehendak nafsu diri sendiri dan juga menyantuni masyarakat sekelilingnya.

Bagaimanapun, Karma pula lebih tertumpu terhadap kupasan bagaimana seorang wanita yang juga seorang doktor, berhadapan dengan liku-liku kehidupan yang lebih getir dari sebelumnya. Karakter Iman saya lihat lebih tampak membumi
...more
Dyna Tiga
Apr 27, 2019 rated it it was ok
Saya yakin ramai pembaca membeli novel ini kerana hebatnya impak novel Stigma. Namun, saya akan jujur di sini:
1. Saya rasa penceritaan novel Karma kurang smooth. Ada bab yg langsung tiada kaitan dengan bab sebelumnya. Penceritaan juga tak sama pace. Ada yg terlalu perlahan (awal2. Dah 2 3 bab pun masih tak faham apa konflik Iman dan Faris sebenarnya) dan terlalu laju (ending). Pun begitu, saya suka teknik penceritaan flashback sebab hakikatnya kita selalu begitu kan?
2. Kesalahan teknikal seperti
...more
Tiara Sapphire
Mar 26, 2020 rated it liked it
aku suka mesej-mesej yg disampaikan melalui buku Karma ni dan buku ni sesuai untuk orang yg meminati dunia perubatan sebab penulis banyak fokus pada part ni.

tapi jalan cerita dan watak yg ada, kurang smooth kurang emosi. awal cerita lagi telah berlaku konflik antara Iman dan Faris tapi watak utama kurang berkomunikasi sampai ke sudah aku tak faham apa masalah mereka ni. pengakhirannya sedih tapi itulah feeling tu tak sampai kat hati.
Salwabee
Apr 20, 2019 rated it it was amazing
KARMA

Sebuah perkataan yang saya lazim ungkapkan ketika zaman sebelum saya faham Islam. Seringkali dikaitkan sesuatu musibah atau peristiwa buruk adalah kerana karma, walhal Allah yang Maha Agung Maha Mengetahui segala isi dunia yang mengatur setiap sesuatu. Itu yang dinamakan takdir.

Pengajaran terbesar bagi saya ialah, buku ni mendidik pembaca untuk percaya kepada takdir, bukan karma.

Dalam tempoh setahun dua ini, genre buku kegemaran saya rata-rata biografi, parenting atau pun anekdot. Namun, s
...more
Laeeba
Jul 21, 2020 rated it it was amazing
Novel Karma ni lebih dekat dengan diri sendiri berbanding Stigma sebab banyak ceritakan tentang struggle suami isteri.

Dari awal sampai habis impressed penulis yang belum lagi berkahwin boleh menulis sebuah novel yg sarat dengan konflik rumahtangga.

Bagi saya sendiri sekuel Stigma-Karma dah meletakkan standard yg tinggi untuk saya yang cepat bosan membaca novel ni. Thumbs up👍🏼
Safwanah
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
this is sad but beautiful. made me cried. 😭😭😭
AtSilah AnuAr
Apr 05, 2019 rated it it was amazing
Ending yg sedih tpi sangat menarik
Au Bo
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Sangat2 mind blown dan penulis menekankan bahawasanya setiap induvidu diberikan hikmah ke atas setiap yg berlaku ke atas kita. Jika mahu memandang dunia dari sedut yg berbeza, buku ini sangat sesuai.
norsajidahzulkafli
May 01, 2019 rated it it was amazing
Ramai yang ingat saya tak suka baca novel. Bukan, bukan tak suka. Tapi KURANG baca novel kalau nak dibandingkan dengan buku non fiction. Kurang baca bukan sebab tak suka tapi sebab tak kenal, maka tak cinta
.
.

Jadi untuk saya jatuh cinta dengan sesuatu novel, saya perlu baca dahulu sinopsis nya supaya saya tahu jalan ceritanya tentang apa. Being me, saya memang susah nak cari jalan cerita yang saya minat, yang saya nak selami serta fahami. Dan, kalau saya dah jatuh cinta, I will love it a little t
...more
Aya_booksboutique (Hidayah)
Aug 01, 2019 rated it really liked it
Baca kali kedua sebab nak ambik mood tunggu sambungannya yang akan start dijual 23 Mac nanti. 🤩 Alang-alang share review sebab baru perasan tak share lagi.

So masih cerita tentang watak yang sama iaitu Faris dan Iman. Kalau dalam Stigma journey mereka mencari diri, berlawan dengan kehendak diri. Kerana kedua-duanya mempunyai kecenderungan seksual kepada sama jantina.

Dalam Karma adalah journey mereka sebagai suami isteri. Rasa sangat strugglenya. Faris sebagai suami yang berusaha memulakan kehidup
...more
Iris Ymra
May 07, 2019 rated it liked it
Shelves: medical-b-g, iman-pub
Karma mengajar kita satu hal tentang hubungan suami isteri dalam rumahtangga yang sangat memerlukan keberkesanan komunikasi untuk mencapai matlamat dalam institusi rumahtangga itu sendiri -- yang kurang dimiliki oleh pasangan Iman dan Faris.

Watak Iman terlalu dominan dalam hubungan mereka, sehinggakan barangkali Iman tidak menyedari perlunya sikap toleransi dan kebergantungan sesama pasangan itu dipupuk, dek kerana betapa berdikari dan kuatnya dominasi karakter Iman dalam kehidupan sehariannya.

_
...more
anahashim17
Nov 08, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2020
Selesai sebuah lagi karya Muharikah , sambungan daripada Stigma, karya beliau yang pertama yang mengutarakan isu LGBTQ , HIV dalam persekitaran kehidupan Dr. Iman. Pada kali ini adalah perjalanan kisah hidup Iman yang akhirnya berkahwin dengan Faris dan perbalahan yang berlanjutan sesama mereka kerana Faris tidak pernah 'bersama' Iman sepanjang perkahwinannya kerana dibimbangi Iman dijangkiti HIV, yang mana tanpa pengetahuan Iman sendiri tindakan Faris yang terlalu berahsia dengan dia.

Kini Iman
...more
AreaMall
Apr 22, 2019 rated it it was amazing
Hai kak Muharikah, Thank you sebab keluarkan write up macam ni. I adore buku2 u buat lagi after I baca #stigma .

Back to #novelkarma , I ada buat audio rating kat twitter. I believe dah u tengok pun.But I tau review kt goodreads ni penting kan.

#Novelkarma beberapa chapter dia buatkan saya tersenyum membacanya.Kerana ada beberapa perkara di dlm buku itu masih didalam hati saya.Berperang dengan nafsu sendiri itu tidak mudah.

beberapa chapter terakhir pula buat air mata mengalir.Menyedarkan serta se
...more
Miss Faz 🌸
Jul 12, 2019 rated it really liked it
Shelves: kudos
As usual, tidak mengecewakan daripada Muharikah. Karma, a sequel to Stigma. Stigma talks more about LGBTQ, HIV and a bit introduction of Dr Iman & Dr Faris’s relationships. Whereas Karma is more towards the ups & downs of a marriage and on oncology department. Really love how the author portrays the characters very well. Dr Iman, a very dedicated doctor but she struggled to be a good wife. Dr Faris, tried his best to be a good husband but his past kept on haunting him. How can they cope with thi ...more
Wan Nor Hanifah Hidayah Hanifah Hidayah Wan Kamaruddin
Novel ini merupakan sambungan novel Stigma yang semestinya membawa sedikit kelainan daripada novel pertama.

Saya terkesan dengan sikap/perangai Iman yang bersikap terlalu dominan dalam rumahtangga disebabkan Iman merupakan ketua suaminya di hospital. Ia membuka minda saya bahawa kita seharusnya pandai menyeimbangi antara pekerjaan dan peribadi.

Ya, amat sukar tapi tidak mustahil.

Novel ini juga meyakinkan saya lagi tentang hadis yang berkaitan dengan niat. Kedua-2 watak utama berkahwin atas kepenti
...more
Tyrah Draman
Apr 20, 2019 rated it really liked it
Interesting storyline. The good thing about this book is you get to learn about the medical terms used by doctors and how terminal disease such as cancer can be detected. I truly enjoy that part of the book. The first hundred pages is quite dull but as I continued more, the story gets more interesting. I definitely learned a lot from this book.
Ndiahhmzah
Apr 30, 2019 rated it it was amazing
Ilovethisnovel cukup perencah, cukup rasa. Sedih gembira bahagia sakit 😢 sediakan tisu disebelah ya. "... Ujian tu hadir untuk memberi pesanan buat kita. Bahawa, tuhan tu ada. Dia sentiasa menanti kita meminta daripadaNya." ...more
Aziem Abdullah
Apr 13, 2019 rated it it was amazing
Kisah penyambungan dari novel stigma. Membawa mesej yang lebih mendalam. Bukan juga novel cinta biasa, tetapi mengetengahkan banyak isu isu lain seperti ilmu kedoktoran. Impressive writing, I can’t even put the book down! Finished it in a day! A good job well done again from Muharikah.
Nurul Amirah
Sep 29, 2019 rated it liked it
Sambungan stigma.
Ain
Aug 14, 2019 rated it it was amazing
Impaknya ternyata lebih berkesan dari stigma.

Ending stigma dulu seakan mudah. Eh senangnya mereka nak kahwin.itu fikiran aku. Dan karma menceritakan dugaan selepas kahwin itu.
Aku turut sama bersedih dengan Iman. Dan ya aku turut sama bermuhasabah seperti Iman.

Cinta Iman dgn Faris buat aku turut sama jatuh hati.rasanya lain sebab kita tahu kisah silam mereka. Ternyata cinta yg halal itu lebih membahagiakan.
Kdjxh
May 06, 2019 rated it really liked it
Tak pernah saya baca buku berkaitan LGBT and ID ni. Alhamdulillah kisah Dr. Iman dan Dr. Faris ni banyak pengajarannya. Hmm. Ambillah yang jernih buat teladan dan ambil jugak yang keruh buat pengajaran.

Great content 👍🏻
Firafenn
Jul 05, 2019 rated it it was amazing
I love to see how the protagonist trying to be strong and looking at the positive side despite of everything that happened around her. The author included her inner feelings on how she face her problems, which make us learn that every strong person also feels down, hesitate, regret etc., and they not let those feelings control their life, instead always put trust on Allah.
Tia Aira
Jul 03, 2019 rated it really liked it
Sekuel Karma kali ni fokus kepada kehidupan suami isteri Faris dan Iman. Kisah bagaimana Iman dan Faris yang struggle untuk berubah dari kesilapan lalu dan cuba untuk membina sebuah keluarga yang bahagia. Bukan mudah untuk move on dari kisah silam yang kadangkala menghantui diri. Namun impian yang indah itu tak semudah kata untuk dilaksanakan. Pengorbanan dan pengertian yang tinggi amatlah diperlukan.

"Cinta atas dasar cinta pastinya akan berlalu pergi. Cinta yang didasarkan kerana Ilahi dan untu
...more
Syikinyunus
Aug 16, 2019 rated it really liked it
Actual rating: 3.5

This is a sequel to Stigma by the same author.

Written in Bahasa Melayu - I find that these duology are different from other novels in Malay fiction genre - exploring the dilemma of having sexual attraction between same-gender, debates of ethics & religious faith & medical anecdotes - all in one storyline.

Iman, a lady doctor & Faris, her colleague are the main characters who fell in love and got married. As they explore their relationship- the past & their own inner conflicts th
...more
Najihah Mansor
Jul 23, 2019 rated it liked it
Karma sekuel daripada buku Stigma. Menceritakan bagaimana Dr. Iman berhadapan dengan kehidupan berumahtangga bersama Dr. Faris. Masing-masing mempunyai kisah silam tersendiri. Ternyata kisah silam tidak perlu diceritakan apabila kita sudah bertaubat hatta dengan pasangan sendiri.
Dapat tambah info berkaitan 'terms' medikal kerana ada nota kaki dan cuba memahami suasana di hospital.
Sesungguhnya setiap manusia itu tidak mampu mengawal takdir walaupun ujian itu terkadang mengoyahkan iman didada.
Penc
...more
Renn Kiriyama
Jun 11, 2019 rated it it was amazing
tatkala kita menyangka bahawa masalah kita lah yang paling besar
tatkala kita menyangka bahawa Tuhan telah meninggalkan kita
tatkala kita menyangka ujian ini terlalu berat untuk kita
bukankah Tuhan itu ada? bukankah mulut kita masih dapat berbicara? bukankah tangan kita masih dapat menadah? maka BERDOALAH! Gunakanlah senjata yang paling ‘berbisa’ itu.

-bukan ayat dari Karma tetapi hanya sekadar review dari pembaca
9/10🔥
Gadis
Aug 22, 2019 rated it really liked it
Novel Stigma sblm ni dipenghujung hrpkan Happy Ending buat Faris dan Iman. Dlm Stigma lbh kpd pengenalan kedua2 watak,LGBTQ,HIV dlm sekuel kali ni lbh kpd pergelutan rumah tangga di antara watak-watak disebabkan kesilapan masa lalu. Cabaran kepada hati-hati yg mahu bertaubat, taubat ini tak semudah disangka kerana adakala ujian yg dtg dlm hidup menguji keimanan mereka. Sama ada sangka baik atau mengatakan ini karma mereka. Sedangkan karma dlm Islam tu x wujud bukan?

Memberi persoalan niat sebenar
...more
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Signature Jalanan
  • Rough Diamond
  • Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
  • Letters to God
  • Impian Jalanan
  • Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama
  • Arkitek Jalanan
  • Dear God
  • Pelukis Jalanan
  • Selamat Tinggal Purnama: Strain Pertama
  • Selamat Tinggal Purnama: Strain Kedua
  • Heaven Sent
  • The Art of Letting God
  • Divine Blessings
  • Healer
  • Detour
  • Hiatus
  • Sekali Lagi (Sekali Lagi, #1)
See similar books…
102 followers
Muharikah or her real name is Nur Aisyah Zainordin is a medical physician pursuing her speciality in endocrinology. Her passions in writing poem and novels. Her books include non-fiction motivational books and medical fictions.

She graduated from University of Dundee and did her master in medicine in UiTM.

She was also founder of publishing house in Malaysia, Iman Publication and Iman Shoppe Booksto
...more

Other books in the series

Dr. Iman (3 books)
  • Stigma
  • Dilema (Sekuel Novel Karma)

Related Articles

These twelve books are so consistently adored, they have become regulars month after month in our data of most popular and most read books on...
143 likes · 58 comments