Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Karma (Sekuel Novel Stigma)” as Want to Read:
Karma (Sekuel Novel Stigma)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Karma (Sekuel Novel Stigma)

by
4.25  ·  Rating details ·  64 ratings  ·  24 reviews
Adakah ini KARMA?

Iman tak menyangka dia rasa begitu jauh dari Tuhan. Di waktu dia benar-benar keliru tentang apa yang berlaku.

Adakah ini balasan Allah terhadap dosa-dosanya yang silam? Adakah ini karma?

Tetapi, tidak ada karma di dalam Islam. Yang ada adalah ketentuan dan takdir Allah yang telah diatur buat kepentingan manusia itu sendiri.

“Apa yang Allah tentukan untuk kita
...more
Paperback, 193 pages
Published March 2019 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Karma, please sign up.

Be the first to ask a question about Karma

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.25  · 
Rating details
 ·  64 ratings  ·  24 reviews


More filters
 | 
Sort order
Syahira Hozami
Apr 10, 2019 rated it really liked it
Kalau boleh saya kata, dah lama saya tak jumpa novel genre Malay romance yang berjaya buat saya bergelojak dengan emosi, bergemuruh, sedih dan susah nak move on dari perasaan masa baca novel ni. Rasanya last takleh move on dengan novel cinta ialah novel Andai Itu TakdirNya

Muharikah membawa kisah cinta yang menampar pembaca dengan realiti, tetapi masih memberikan harapan untuk sesiapa yang membacanya. Berbeza dengan lambakan novel cinta yang memberikan dunia escapism dan ramai terjebak dengan fan
...more
Erni
Apr 12, 2019 rated it liked it
Shelves: home-library
Secara jujurnya sekuel ini lebih menarik dari novel pertamanya, Stigma. Jika tema utama Stigma berkenaan lgbt, saya rasa novel ini lebih mengetengahkan cabaran yang perlu dihadapi setelah seseorang itu mahu bertaubat. Kedua-dua watak utama, Faris dan Iman, mempunyai dosa silam masing2. Mereka berhasrat utk berubah, tetapi gopoh membuat keputusan untuk berkahwin demi menutupi kisah silam dan cepat2 mahu move on. Mereka tidak berlaku adil kepada diri sendiri, kerana tidak berfikir panjang. Apabila ...more
Dyna Tiga
Apr 27, 2019 rated it it was ok
Saya yakin ramai pembaca membeli novel ini kerana hebatnya impak novel Stigma. Namun, saya akan jujur di sini:
1. Saya rasa penceritaan novel Karma kurang smooth. Ada bab yg langsung tiada kaitan dengan bab sebelumnya. Penceritaan juga tak sama pace. Ada yg terlalu perlahan (awal2. Dah 2 3 bab pun masih tak faham apa konflik Iman dan Faris sebenarnya) dan terlalu laju (ending). Pun begitu, saya suka teknik penceritaan flashback sebab hakikatnya kita selalu begitu kan?
2. Kesalahan teknikal seperti
...more
Salwabee
Apr 20, 2019 rated it it was amazing
KARMA

Sebuah perkataan yang saya lazim ungkapkan ketika zaman sebelum saya faham Islam. Seringkali dikaitkan sesuatu musibah atau peristiwa buruk adalah kerana karma, walhal Allah yang Maha Agung Maha Mengetahui segala isi dunia yang mengatur setiap sesuatu. Itu yang dinamakan takdir.

Pengajaran terbesar bagi saya ialah, buku ni mendidik pembaca untuk percaya kepada takdir, bukan karma.

Dalam tempoh setahun dua ini, genre buku kegemaran saya rata-rata biografi, parenting atau pun anekdot. Namun, s
...more
Safwanah
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
this is sad but beautiful. made me cried. 😭😭😭
Alea Batrisya
Apr 18, 2019 rated it really liked it
Iman and Faris were so sweet, even they faced challenge things in their marriage. I'm crying lol😭
Aliyyah
Apr 10, 2019 rated it it was amazing
Sebagai seorang pelajar perubatan, saya melihat novel Stigma lebih memfokuskan aspek kehidupan profesional seorang doktor muda, yang dalam pada yang sama ingin menyeimbangkan tuntutan dakwah, mengawal kehendak nafsu diri sendiri dan juga menyantuni masyarakat sekelilingnya.

Bagaimanapun, Karma pula lebih tertumpu terhadap kupasan bagaimana seorang wanita yang juga seorang doktor, berhadapan dengan liku-liku kehidupan yang lebih getir dari sebelumnya. Karakter Iman saya lihat lebih tampak membumi
...more
AtSilah AnuAr
Apr 05, 2019 rated it it was amazing
Ending yg sedih tpi sangat menarik
Au Bo
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Sangat2 mind blown dan penulis menekankan bahawasanya setiap induvidu diberikan hikmah ke atas setiap yg berlaku ke atas kita. Jika mahu memandang dunia dari sedut yg berbeza, buku ini sangat sesuai.
norsajidahzulkafli
May 01, 2019 rated it it was amazing
Ramai yang ingat saya tak suka baca novel. Bukan, bukan tak suka. Tapi KURANG baca novel kalau nak dibandingkan dengan buku non fiction. Kurang baca bukan sebab tak suka tapi sebab tak kenal, maka tak cinta
.
.

Jadi untuk saya jatuh cinta dengan sesuatu novel, saya perlu baca dahulu sinopsis nya supaya saya tahu jalan ceritanya tentang apa. Being me, saya memang susah nak cari jalan cerita yang saya minat, yang saya nak selami serta fahami. Dan, kalau saya dah jatuh cinta, I will love it a little t
...more
Iris Ymra
May 07, 2019 rated it liked it
Shelves: medical-b-g
Karma mengajar kita satu hal tentang hubungan suami isteri dalam rumahtangga yang sangat memerlukan keberkesanan komunikasi untuk mencapai matlamat dalam institusi rumahtangga itu sendiri -- yang kurang dimiliki oleh pasangan Iman dan Faris.

Watak Iman terlalu dominan dalam hubungan mereka, sehinggakan barangkali Iman tidak menyedari perlunya sikap toleransi dan kebergantungan sesama pasangan itu dipupuk, dek kerana betapa berdikari dan kuatnya dominasi karakter Iman dalam kehidupan sehariannya.

_
...more
AreaMall
Apr 22, 2019 rated it it was amazing
Hai kak Muharikah, Thank you sebab keluarkan write up macam ni. I adore buku2 u buat lagi after I baca #stigma .

Back to #novelkarma , I ada buat audio rating kat twitter. I believe dah u tengok pun.But I tau review kt goodreads ni penting kan.

#Novelkarma beberapa chapter dia buatkan saya tersenyum membacanya.Kerana ada beberapa perkara di dlm buku itu masih didalam hati saya.Berperang dengan nafsu sendiri itu tidak mudah.

beberapa chapter terakhir pula buat air mata mengalir.Menyedarkan serta se
...more
Miss Faz 🌸
Jul 12, 2019 rated it really liked it
Shelves: kudos
As usual, tidak mengecewakan daripada Muharikah. Karma, a sequel to Stigma. Stigma talks more about LGBTQ, HIV and a bit introduction of Dr Iman & Dr Faris’s relationships. Whereas Karma is more towards the ups & downs of a marriage and on oncology department. Really love how the author portrays the characters very well. Dr Iman, a very dedicated doctor but she struggled to be a good wife. Dr Faris, tried his best to be a good husband but his past kept on haunting him. How can they cope ...more
Wan Nor Hanifah Hidayah Hanifah Hidayah Wan Kamaruddin
Novel ini merupakan sambungan novel Stigma yang semestinya membawa sedikit kelainan daripada novel pertama.

Saya terkesan dengan sikap/perangai Iman yang bersikap terlalu dominan dalam rumahtangga disebabkan Iman merupakan ketua suaminya di hospital. Ia membuka minda saya bahawa kita seharusnya pandai menyeimbangi antara pekerjaan dan peribadi.

Ya, amat sukar tapi tidak mustahil.

Novel ini juga meyakinkan saya lagi tentang hadis yang berkaitan dengan niat. Kedua-2 watak utama berkahwin atas kepenti
...more
Tyrah
Apr 20, 2019 rated it really liked it
Interesting storyline. The good thing about this book is you get to learn about the medical terms used by doctors and how terminal disease such as cancer can be detected. I truly enjoy that part of the book. The first hundred pages is quite dull but as I continued more, the story gets more interesting. I definitely learned a lot from this book.
Ndiahhmzah
Apr 30, 2019 rated it it was amazing
Ilovethisnovel cukup perencah, cukup rasa. Sedih gembira bahagia sakit 😢 sediakan tisu disebelah ya. "... Ujian tu hadir untuk memberi pesanan buat kita. Bahawa, tuhan tu ada. Dia sentiasa menanti kita meminta daripadaNya."
Aziem Abdullah
Apr 13, 2019 rated it it was amazing
Kisah penyambungan dari novel stigma. Membawa mesej yang lebih mendalam. Bukan juga novel cinta biasa, tetapi mengetengahkan banyak isu isu lain seperti ilmu kedoktoran. Impressive writing, I can’t even put the book down! Finished it in a day! A good job well done again from Muharikah.
Ain
Aug 14, 2019 rated it it was amazing
Impaknya ternyata lebih berkesan dari stigma.

Ending stigma dulu seakan mudah. Eh senangnya mereka nak kahwin.itu fikiran aku. Dan karma menceritakan dugaan selepas kahwin itu.
Aku turut sama bersedih dengan Iman. Dan ya aku turut sama bermuhasabah seperti Iman.

Cinta Iman dgn Faris buat aku turut sama jatuh hati.rasanya lain sebab kita tahu kisah silam mereka. Ternyata cinta yg halal itu lebih membahagiakan.
Kdjxh
May 06, 2019 rated it really liked it
Tak pernah saya baca buku berkaitan LGBT and ID ni. Alhamdulillah kisah Dr. Iman dan Dr. Faris ni banyak pengajarannya. Hmm. Ambillah yang jernih buat teladan dan ambil jugak yang keruh buat pengajaran.

Great content 👍🏻
Firafenn
Jul 05, 2019 rated it it was amazing
I love to see how the protagonist trying to be strong and looking at the positive side despite of everything that happened around her. The author included her inner feelings on how she face her problems, which make us learn that every strong person also feels down, hesitate, regret etc., and they not let those feelings control their life, instead always put trust on Allah.
Tia Aira
Jul 03, 2019 rated it really liked it
Sekuel Karma kali ni fokus kepada kehidupan suami isteri Faris dan Iman. Kisah bagaimana Iman dan Faris yang struggle untuk berubah dari kesilapan lalu dan cuba untuk membina sebuah keluarga yang bahagia. Bukan mudah untuk move on dari kisah silam yang kadangkala menghantui diri. Namun impian yang indah itu tak semudah kata untuk dilaksanakan. Pengorbanan dan pengertian yang tinggi amatlah diperlukan.

"Cinta atas dasar cinta pastinya akan berlalu pergi. Cinta yang didasarkan kerana Ilahi dan untu
...more
Syikinyunus
Aug 16, 2019 rated it really liked it
Actual rating: 3.5

This is a sequel to Stigma by the same author.

Written in Bahasa Melayu - I find that these duology are different from other novels in Malay fiction genre - exploring the dilemma of having sexual attraction between same-gender, debates of ethics & religious faith & medical anecdotes - all in one storyline.

Iman, a lady doctor & Faris, her colleague are the main characters who fell in love and got married. As they explore their relationship- the past & their own in
...more
Najihah Mansor
Jul 23, 2019 rated it liked it
Karma sekuel daripada buku Stigma. Menceritakan bagaimana Dr. Iman berhadapan dengan kehidupan berumahtangga bersama Dr. Faris. Masing-masing mempunyai kisah silam tersendiri. Ternyata kisah silam tidak perlu diceritakan apabila kita sudah bertaubat hatta dengan pasangan sendiri.
Dapat tambah info berkaitan 'terms' medikal kerana ada nota kaki dan cuba memahami suasana di hospital.
Sesungguhnya setiap manusia itu tidak mampu mengawal takdir walaupun ujian itu terkadang mengoyahkan iman didada.
Penc
...more
Renn Kiriyama
Jun 11, 2019 rated it it was amazing
tatkala kita menyangka bahawa masalah kita lah yang paling besar
tatkala kita menyangka bahawa Tuhan telah meninggalkan kita
tatkala kita menyangka ujian ini terlalu berat untuk kita
bukankah Tuhan itu ada? bukankah mulut kita masih dapat berbicara? bukankah tangan kita masih dapat menadah? maka BERDOALAH! Gunakanlah senjata yang paling ‘berbisa’ itu.

-bukan ayat dari Karma tetapi hanya sekadar review dari pembaca
9/10🔥
Auni Zainal
rated it really liked it
May 03, 2019
Sakinah Fathanah
rated it really liked it
Apr 14, 2019
Nur Farah
rated it it was amazing
Apr 23, 2019
Khaleeda
rated it it was amazing
Apr 07, 2019
Jainatul
rated it really liked it
Sep 12, 2019
Emanymeraki
rated it it was amazing
Apr 07, 2019
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
71 followers
Hamba Allah Pencinta Dakwah

Doctor Perubatan
Kolumnis Majalah Jom
Penulis buku #lagendabudakusrah dan #muharikahthecomics