Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Projek Athena: Manusia Ciptaan” as Want to Read:
Projek Athena: Manusia Ciptaan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Projek Athena: Manusia Ciptaan

by
3.94  ·  Rating details ·  18 ratings  ·  9 reviews
“Adakah saya… masih lagi manusia?”

“Yang membuatkan kita manusia atau tidak, bukanlah keupayaan fizikal kita, Athena.”

“Habis tu apa?”

“Kemanusiaan”

Projek Athena adalah satu projek penyelidikan khas negara Erudayn bertujuan untuk mengkaji kualiti daya hidup dan keabadian manusia.

Namun bila Athena perlu diserahkan kepada pihak tentera untuk dilatih sebagai senjata ketenteraan
...more
Paperback, 394 pages
Published March 2019 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Projek Athena, please sign up.

Be the first to ask a question about Projek Athena

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-38
3.94  · 
Rating details
 ·  18 ratings  ·  9 reviews


More filters
 | 
Sort order
HusnaReads
May 10, 2019 rated it liked it
Shelves: sci-fi
To be exact, 2.7 stars. The author is a dear friend of mine, but as usual, I'll be precise and break it down into separate novel elements. Special untuk 2019, my review will all be more precise and more analytical, with suggestions on how it probably can be better. Bear in mind, this review is based on my current knowledge, instincts, some of them opinions and facts.

*Maaf siap-siap sebab campur BM BI dalam review ni.*

IDEA
Novel ini mengisahkan seorang manusia ciptaan yang 'dicipta' menggunakan k
...more
Eyqa  Zaque
May 03, 2019 rated it liked it
I would like to thank Iman Publication for providing me a physical copy of this book in exchange with a honest review.

Bismillah, baik saya mula ya. Ambil mana yang baik sahaja sebab tak semua apa yg akan sy tulis ni semestinya betul dan sesuai 😋. Tapi ketahuilah Syeraho, I read it with all my heart and you have a very big potential. Ini baru buku first, there are million more to tulis. Im your biggest supporter here.

1. Plot Secara Keseluruhan
- Plot secara keseluruhannya di ceritakan dengan bai
...more
Muharikah
Apr 21, 2019 rated it really liked it


Keseluruhan penulisan adalah begitu baik. Penulis ternyata seorang yang mahir dalam teknik penceritaan plot driven. Turun naik debaran membaca aksi perlawanan berjaya digarap dengan baik.
Boleh saya katakan, 80% tumpuan penulis adalah untuk menggarap scene perlawanan supaya tertampak real dan mendebarkan. 20% lain kepada aspek plot cerita keseluruhannya.
Plot novel ini banyak mengangkat kelebihan watak wanita sehinggakan yang dapat mengalahkannya juga wanita. Yang betul2 watak lelaki yang kuat ada
...more
Wan Nor Hanifah Hidayah Hanifah Hidayah Wan Kamaruddin
Buku yang penuh nilai.
Mungkin pada zahirnya, nampak seperti novel yang tidak mempunyai nilai. Hanya dipenuhi dengan aksi-aksi.

Namun, disebalik aksi-aksi tersebut terselit nilai yang mengajarkan kita erti hidup yang sebenar.

Syabas kepada penulis kerana mampu membawa mesej yang begitu bermakna di dalam novel ini.

Saya sedikit terkesan apabila Athena (neo-manusia) sentiasa mencari erti hidup. Sehingga saya bertanya pada diri saya sendiri “Aku ni pernah ke tanya diri aku sendiri tentang ni? Atau aku
...more
IMAN ISMAIL
Apr 06, 2019 rated it really liked it
Secara jujurnya, aku sangat suka cara penulis menulis babak perlawanan. Sangat teliti dalam menceritakan setiap pergerakan perlawanan itu. Sebab aku tahu, nak menulis semua tu memang mengambil masa yang lama, lagi-lagi bila kau dah putus asa nak membayangkan apa lagi gerakan yang watak akan lakukan. Bila baca buku ni, memang sangat membantu aku nak menulis plot-plot perlawanan.

Sepanjang membaca, dalam kepala aku dah letak satu mind set, jangan expect apa-apa kemungkinan di bahagian akhir (walaup
...more
Iris Ymra
Apr 20, 2019 rated it really liked it
Shelves: adventure
Projek Athena membawakan kisah yang pada saya adalah sebuah sains fiksyen yang sangat bijak, kalau kita biasa dengan filem2 sains fiksyen barat, pada saya penulisan ini turut berada pada tahap yang sama.

Penulis sangat pintar mewujudkan aksi-aksi berlawan yang detail -- agak terlalu detail dan panjang pada saya. Dan kalau kita biasa dengan video game pada saya aksi-aksi yang diceritakan tidak akan susah untuk otak kita imaginasikan.

Persoalan yang diwujudkan untuk pembaca menjadi tertanya-tanya, n
...more
Hasif Rayyan
Apr 29, 2019 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nabilah Othman
Apr 22, 2019 rated it really liked it
Apa yang saya suka tentang novel ni:

1. Perkembangan watak Natalya dan Joseph sangat menarik dan buat saya rasa ingin membaca lebih tentang dua watak ini (sorrylah Athena). Dialog diantara dua watak ni pun menarik sebab ada part yang kelakar.
2. Saya suka scene action masa watak-watak ni tengah bertarung sebab ia sangat detail dan saya boleh bayangkan betapa menariknya scene perlawanan ni sekiranya Projek Athena ni dijadikan sebagai satu anime (saya lagi suka tengok anime berbanding movie).
3. Mula
...more
Syahira Hozami
Apr 24, 2019 rated it it was amazing
Just wanna say thank you kepada yang sudi baca dan bagi review dan kritikan yang bermakna pada novel pertama saya ini 😊 InsyaAllah will do my best for my next writing 😎
Hidayah_aya
rated it really liked it
Aug 01, 2019
Kimmie Si Ulat Buku
rated it liked it
Jul 31, 2019
Auni Zainal
rated it really liked it
Jun 19, 2019
Akeera
rated it really liked it
Aug 02, 2019
Iman Shoppe
rated it really liked it
Apr 17, 2019
NoHR
rated it really liked it
Apr 04, 2019
ArinaLau
rated it really liked it
May 11, 2019
Raihan Rashida
rated it it was amazing
Jul 15, 2019
Faie Hamid
rated it really liked it
Apr 30, 2019
Hanan
marked it as to-read
Apr 03, 2019
Tea
marked it as to-read
Apr 04, 2019
Niena Aniesza
marked it as to-read
Apr 04, 2019
Siqahiqa
marked it as to-read
Apr 05, 2019
Khaleeda
marked it as to-read
Apr 10, 2019
Iqa
marked it as to-read
Apr 13, 2019
Intan Izzati
marked it as to-read
Apr 14, 2019
Nurul Afiqah
is currently reading it
Apr 15, 2019
Nasuha Idris
marked it as to-read
Apr 16, 2019
Wanizul
is currently reading it
May 01, 2019
Hanis
marked it as to-read
May 05, 2019
Nur Zuriana
marked it as to-read
May 05, 2019
Azeera
is currently reading it
May 14, 2019
Najihah Mansor
marked it as to-read
Jul 02, 2019
Ima Ruslan
marked it as to-read
Jul 14, 2019
TSam
marked it as to-read
Sep 01, 2019
Afiqah Amran
is currently reading it
Sep 16, 2019
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »