Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis” as Want to Read:
Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis

by
4.74  ·  Rating details ·  561 ratings  ·  88 reviews
Ribuan tahun selepas peperangan yang memusnahkan hampir keseluruhan dunia.

Nusantara kembali aman di bawah naungan sultan; sehingga datang mereka yang mendakwa – kekuasaan itu hasil perjanjian dengan syaitan.
Paperback, 491 pages
Published March 2019 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Empayar 2, please sign up.

Be the first to ask a question about Empayar 2

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.74  · 
Rating details
 ·  561 ratings  ·  88 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
Fesz Fenz
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Jalan cerita kali ni lebih menarik dan macam buku yang first penyampaian dan tujuan Teme untuk tulis buku ni masih sama. Maksud aku, pasal penunggang agama dan kritikan pada 'perkara' tertentu dan yang lain tu. Bagi aku bila ada kritikan yang begitu, tak perlu untuk sesiapapun terus melenting sebab perkara yang macam tu penting supaya kita tak terus rasa selesa dalam comfort zone. Dan aku suka bila dalam buku ni ada beberapa pengetahuan pasal kesenian, budaya dan kehebatan Tanah Melayu zaman ...more
Iman Danial Hakim
Apr 06, 2019 rated it really liked it
Sekuel ini lebih menarik berbanding novel pertama.
Kdjxh
Mar 31, 2019 rated it it was amazing
Plot twist at its finest! I think this is the best one from Teme so far.

Hebat jugak teguran dalam naskah ni esp dalam page 360 tu. Dekat sangat dengan orang Melayu kita.

Apa apa pun congrats Teme!
Elvina Zafril
May 06, 2019 rated it really liked it
4 stars for this book.

I honestly like this one compare to book 1. There's a lot of improvement in this one.

Loved the setting yang tak terhad dalam Madrasah Taming Sari macam buku satu. Kali ni lebih banyak latar tempat baru yang diperkenalkan.

Mesej-mesej berguna yang disampaikan macam biasa mesti ada. Watak pun ada beberapa yang ada nama. Cuma ada lagi yang masih diceritakan tentang watak-watak dalam buku satu dan masih menggunakan nombor. Susah sikit nak ingat, tapi dah boleh dah ingat
...more
Iris Ymra
Dec 20, 2019 rated it really liked it
Perjalanan kisah Empayar 2 dimulai dengan ssedikit penceritaan zaman kanak-kanak Bachok Andika -- yakni merupakan Pelatih 6480 di Madrasah Taming Sari -- bersama dengan keluarga ahli keluarganya yang merupakn orang laut berketurunan Bugis.

Empayar 2 berkesinambungan kisah setelah Pelatih 8492 -- yang juga merupakan putera sebenar -- lari daripada Madrasah Taming Sari, dan konflik kehidupan di dalam madrasah yang mana Pelatih 1636 masih meneruskan penipuan akan kebenaran yang kononnya dia ialah
...more
Sha Mohamed
Aug 24, 2019 rated it really liked it
Sambungan yang tak menghampakan.. Cuma masih lagi terlalu detail dan sedikit meleret namun tak mengganggu perjalanan cerita.. Sambungan kali ini tak ada cerita pasal putera sebaliknya kawan kepada putera.. Sha suka cara Teme menyampaikan cerita.. Tahu buku ini akan bersambung tapi tetap teruja nak membaca dan puas.. Kesudahannya sedikit mengejutkan dan memberi beribu perasaan yang yak dijangka..
Aiman Rusyaidi
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Great books!
Shalehaton
Oct 31, 2019 rated it liked it
the author is quite creative, however it is not my kind of story. i just challenged myself to read something of a different genre of my liking. entertaining, light reading.
Aishah Amira
Apr 02, 2019 rated it it was amazing
Plot twist at its best!

Betul kata Teme, buku kali ni agak berat. So pembacaan pun jadi a bit slow sebab nak memastikan betul-betul faham jalan cerita buku ni. Like the previous book, this book is full of hadith & Quran verses to suit the situation. Jalan cerita juga disesuaikan dengan keadaan semasa, sama ada kita sedar atau tidak.

Untuk yang baru nak mula membaca, take your time to read and understand because it's more than just a story.
Fatin Ali
Apr 20, 2019 rated it it was amazing
Sumpah aku puas hati gila dengan sekuel ni. Bahasa yang mudah, pengajaran yang berhemah, isi yang berat tetapi diserikan dengan tema dystopia ala kesultanan. Kagum dengan cara penulis menyelitkan ilmu dengan gentle di dalam setiap bab terutamanya tentang gelaran sultan yang menggambarkan ketinggian seni bahasa Melayu.

Dari segi watak, penulis berjaya menjulang Pelatih 6480 dan A-kaf 3808 sebagai protagonis namun pada masa yang sama mengekalkan Pelatih 1636 sebagai antagonis yang menjengkelkan
...more
Mushair.
Apr 06, 2019 rated it liked it
Ada potensi. Empayar mengikut pendapat saya mmg ada potensi dari semua segi. Tetapi masih banyak perlu diperbaiki oleh Teme. Gaya penceritaan, dialog, plot, watak, setting dan semuanya. Umum tahu yang Teme tidak biasa menulis fiksyen tetapi saya positif yg empayar mampu matang melalui siri siri akan datang nnti.

It still an enjoyable story untuk an average book. Nice one by teme. Recommended untuk dibaca semasa santai atau sebagai bacaan ringan. Waiting for the next book. :)
Azril Noor
Apr 11, 2019 rated it it was amazing
Wow. Sebuah sambungan yang penuh dengan twist. Sedap enak, buat aku tak sabar menunggu sambungannya. Ada 3 lagi khabarnya? Banyak ilmu yang baru aku terima. Teruskan menulis Teme.
Iman Nabila
Apr 05, 2019 rated it it was amazing
Mula-mula ingatkan nak save the best for the last. So, nak baca nanti-nanti jelah Empayar 2 ni. Tapi lepas habis je baca balik Empayar 1, terus cancel the plan.

Empayar 2 banyak improvement daripada Empayar 1 sebelum ni. Settings pun tak terhad dalam Madrasah Taming Sari saja. Seronok baca. Minda pembaca dapat explore banyak lagi tempat pada zaman ni.

Mesej-mesej pengajaran, macam biasalah, kena tepat dalam hati pembaca haha. Apa yang nak cuba disampaikan tu, sampai, and harapnya ramai lagi yang
...more
Mealona
Jul 14, 2019 rated it liked it
Susah nak habiskan buku ni sebab aku emosi Ia tak berakhir dengan baikpun. Masih ada persoalan(aku paling gusar tentang nasib sebenar Pelatih 2335*kalau tak salah nombor), masih ada twist which is good. Aku rindukan putera. Miss him much!

Isinya bagus. As expected from Teme, placing a very good twist in the end. I am not sure if it is really hint-less or I am the one who was missing the clues.

Half fun to read. Half is not because it made me emotional, that’s all Err, and 25% turn-off due to
...more
sn_fiq
Nov 24, 2019 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Shaheera Zam
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
This is really an excellent book! Not saying this because I’m a fan of his writing but as a student of linguistic and literature. To write a good piece is never an easy work, you know? But kuddos to this young man, he managed to write such amazing works with plenty of moral value. Him criticizing his society for betterment through writing is applaudable. EVERYONE PLEASE READ HIS BOOKS ESPECIALLY EMPAYAR 2 hahahahaha really worth it ...more
Mimiey Potter
Sep 01, 2019 rated it liked it
Cerita ni menarik sebenranya cuma rasa macam ada lompong kosong. For example, sistem dalam madrasah tu patut cerita dengan lebih detail. Sistem pemerintahan kesultanan pada masa itu pun kurang pendedahan dan hanya lebih fokus dengan apa yang berlaku dekat madrasah itu sendiri. Mesej yang hendak disampaikan tu memang okay cuma rasa macam ada lompong in terms of world building. Emapayar can be categorized as a fantasy series and we probably get more books from this series but for me the world ...more
Faarihin Talip
Apr 06, 2019 rated it it was amazing
Kalau ada yang membaca buku di awal bab rasa nak marahkan sesuatu. Saya nasihatkan, teruskan pembacaan anda hingga noktah yang terakhir. Jangan cepat melatah dan jangan cepat menghukum.

Apa yang boleh saya katakan tentang Empayar 2 ini ialah ceritanya secara tidak langsung memang sangat dekat dengan keadaan sekeliling kita.

Suatu kupasan yang sangat menarik berkaitan hadis, Al-Quran dan Islam di dalam buku ini. Saya tertarik dengan cara Daeng Anding menerangkan sesuatu ilmu kepada Andika.

Tetapi
...more
Nor
Jun 01, 2019 rated it really liked it
Sambungan kisah Empayar.
Hanis
Aug 29, 2019 rated it really liked it
4.5/5 stars. Puas hati dengan this book!
Nurul Ain
Apr 12, 2019 rated it it was amazing
Dalam Empayar, pelatih 8492 jadi hero. Dalam Empayar 2, pelatih 6480 & A-Kaf 3808 jadi Hero. Watak antagonis selamanya milik pelatih 1636.

Tidak sabar untuk mengikuti sambungan pengembaraan 8492, 6480 dan 3808. Kena tunggu lagi setahunkan, Teme?
Aen Mustafa
May 14, 2019 rated it it was amazing
Hbiskan bacaan dlm masa 3 jam..ada yg ak skip2...haha..sbb mmang berat penulisan teme kali ni..ak terskip 2 3 baris tapi ak baca balik..mksudnya teme..huraian tak perlu pjg2..biar tepat kepada point sebenar cerita..

Penceritaan kisah pahlawan kali ni lebih menarik, tp ada yg ak dah dpt tangkap awal2..mybe sbb ak mmng hntu buku barangkali..cuma karakter abu aiman yg ak tak dpt hayati sepenuhnya..or mybe ada ak terskip..jd ak tak sangka isi penting diakahir cerita begitu jdnya ya..

Apa yg ak suka
...more
Ajikun
Apr 30, 2019 rated it it was amazing
Worth to read. I was expecting Pelatih 8492. to show up, last last, hmmmm. Maybee next book? Keep it up Teme! Looking forward for the next series!
Aisyah Murad
Apr 04, 2019 rated it liked it
Agak tertunggu-tunggu kali ini untuk mengetahui apa cerita Putera yang menghilangkan diri. Malangnya sedikit pun tidak diceritakan berkenaan putera yang menghilang itu. Saya faham penulis mahu bercerita tentang penunggamg agama yang berlaku dalam masyarakat. Saya menikmati bahagian itu.

Namun terasa, seperti ada sesuatu yang kurang. Apa-apa pun teruskan menulis Teme.
Edzafirah Eddie
May 08, 2019 rated it really liked it
I took a lot of time to read this book. So much input, otak tepu gila. The knowledge in every information written is at its finest. I like the storyline, lots of details to it. The author’s planning of story is mind blowing. The plot twist at the end is interesting. There will be another book, is it? Nice.
Izzah
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Betul cakap Teme, isu yg diketengahkan dalam buku ni agak berat perlukan masa untuk baca dengan teliti supaya tidak disalah erti. And diselit jugak hadis² serta ayat Al-Quran mengikut situasi dengan baik...terbaekk la Teme sis kasi 5 star uhukk ...more
Zati  Izni
May 05, 2019 rated it really liked it
Baca buku ni lepas habis tengok cerita nur2. Tak habis marah dengan ustaz madi sambung marah dengan pahlawan 1636 dengan imam abu aswad.

Plot twist yg sangat2 tak dijangka. Banyak ilmu dan kata2 yg boleh dimanfaatkan. Thumbs up.
Raihan Rashida
Apr 20, 2019 rated it it was amazing
It is a really really good book. Recommended but I need a empayar 3..
Aliaa Yasmin
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
The plot twist was the unexpected one and the advices that the writer trying to tell his readers really AMAZING!!! I LOVE IT ...more
Akif Shukri
Apr 05, 2019 rated it it was amazing
So many important messages on how to recognize the people who were using religion for their own benefits. Differentiate them and don’t be like them
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Healer
  • Karma (Sekuel Novel Stigma)
  • Hiatus
  • Stigma
  • Esc.
  • Wor[l]d
  • NIKINA
  • Letters to God
  • Being A Quran Tag Girl
  • Rough Diamond
  • Koloni [M]
  • FANTASTIK
  • The Art of Letting God
  • Dunia Tanpa Tembok
  • Khayalan
  • Projek Athena: Manusia Ciptaan
  • Komik Gaza #2: Duka Palestin Saat Jatuhnya Empayar Islam
  • MITOLOGI - Sumpah Tun Ledang Shah
See similar books…