Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Signature Jalanan” as Want to Read:
Signature Jalanan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Signature Jalanan

by
4.81  ·  Rating details ·  684 ratings  ·  70 reviews
"Aku faham perasaan yang kau cerita kat aku mula-mula tadi..."

"Rasa macam seakan-akan dilahirkan bodoh daripada orang lain."

"Orang lain boleh score exam. Aku pulak tak boleh score. Dahlah lambat membaca. Huruf-huruf pun aku tertukar-tukar. Gagap pula tu..."

"Bila aku cerita kat orang, orang tak percaya sebab diorang tak lalui. Diorang ingat aku memang malas. Diorang ingat a
...more
Paperback, 308 pages
Published March 2019 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Signature Jalanan, please sign up.

Be the first to ask a question about Signature Jalanan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.81  · 
Rating details
 ·  684 ratings  ·  70 reviews


More filters
 | 
Sort order
Sharulnizam Mohamed Yusof
Apr 16, 2019 rated it it was amazing
Shelves: ijam-s-books, novel
2019/19

#1
Buku Teme tak pernah mengecewakan. Jalan ceritanya mantap, mudah faham, tidak "try hard" dan mendidik secara halus.

#2
Gabungan watak Oki, Ben, Joe dan Zack memang terjalin baik. Cuma watak Alif seperti kurang menyerlah.

#3
Tanpa sedar, perkembangan setiap watak yang ada memberi pengajaran kepada pembaca. Zack yang keras, tapi waras dan akhirnya muhasabah diri. Joe yang tiada keyakinan diri akhirnya bangkit mencabar kemampuan sebenar. Oki, sahabat yang sangat membantu dan ikhlas. Ben, yakni
...more
Nor
Apr 10, 2019 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Mrs.  Norfy
Aug 11, 2019 rated it it was amazing
Great! Great! Great! ✨ Buku ni nampak macam level utk budak2. Tapi sesuai jugak kalau ibu bapa kat luar sana nak baca buku ni so that awak sebagai parents boleh explore perjalanan anak muda, macam mana perasaan anak muda masa di alam persekolahan. Sesuai sgt utk dijadikan motivasi pada anak2 muda yg ingin melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama penuh. 💕
Tapi jgn risau, yg tak sekolah asrama pun boleh baca. Highly recommended!!! 😍😍😍
Rainy Rose
Apr 17, 2019 rated it it was amazing
Bacaan ringan yang sarat dengan mesej-mesej penting. I'm not an SBPI student dan tak pernah duduk asrama pun. Bila baca buku ni, baru tahu "ooo, macam ni ke kehidupan student asrama" haha. This book really brings me back to the good old days during my SPM year (2010). Recommended to read and again, good job Teme for producing another jewel to the Jalanan series.
Kdjxh
Mar 29, 2019 rated it really liked it
Betullah kata penulis buku ni ringan je. Takde scene yang sarat sangat aku rasa. Tapi pesanan pesanan dia tu tak pernah lekang macam biasa.

Sometimes, you've done your best. Even people doesnt acknowledge your effort, you still can be successful. Never stop learning.

Buku ni make me see word 'Talent' as something else dah.

Kudos Teme!
Sha Mohamed
Aug 21, 2019 rated it really liked it
Buku ini ringan je.. Tak berat dengan konflik pun.. konflik yang teme sampaikan adalah konflik budak sekolah asrama.. Namun kita yang membaca still boleh relate.. Terutama sekali bila Teme bercerita mengenai Zack yang terlalu keras dalam menyampaikan dakwahnya.. Tak semua orang boleh terima teguran keras yang tanpa sedar lebih menyakitkan.. Santai tapi padat dengan isi.. Kita kena selalu redha dengan apa yang kita buat kerana Allah namun kita juga manusia, ada masanya pasti akan terasa bila dike ...more
Iris Ymra
Apr 13, 2019 rated it it was amazing
Signature Jalanan membawa signature nya yang tersendiri. Sebuah kisah disebalik wujudnya siri-siri jalanan yang ada kini. Kita melihat kembali ke belakang -- kepada waktu yang telah menciptakan apa yang ada pada masa kini.

Meskipun Teme Abdullah berulang kali mengatakan (di laman sosial beliau) yang Signature Jalanan hanyalah sebuah penulisan ringan beliau, tetapi pada kenyataan itu saya tidak bersetuju sama sekali; kerana pada saya Signature Jalan membawa kisah yang sarat dengan pengajaran seber
...more
Fatimah Wahidah
May 06, 2019 rated it it was amazing
Sebagai alumni SBPI,memang Teme telah berjaya memetik suis memori aku pada zaman sekolah.Dunia pelajar menengah atas yang dipenuhi dengan belajar dan memegang jawatan sana sini berjaya dipotretkan dengan baik oleh beliau.Teme juga bijak menyelitkan elemen dakwah menerusi watak ketua BADAR.Ringkasnya,buku Teme kali ini ringan tetapi bermakna.
Aishah Amira
Mar 31, 2019 rated it it was amazing
Dalam Siri Jalanan kali ni temanya Back to School. Latar tempatnya adalah satu sekolah berasarama penuh (SBP) yang mempunyai 3 aliran berbeza, iaitu sains tulen, sains agama & sains teknikal. Fokus kali ini bertumpu pada struggle seorang pelajar dalam membahagikan masa antara study, aktiviti kokurikulum dan jawatan yang disandang di sekolah. Juga fokus tertumpu pada struggle pelajar lemah untuk menaikkan markah peperiksaan dan dibantu oleh rakan-rakan pelajar cemerlang. Kalau tulis lebih-leb ...more
Mazidah Mohamed
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Sebagai seorang anak murid dan kini guru, saya berasa serba salah dengan situasi kelas semasa. Walaupun dari bacaan, tujuan kelas inklusif diwujudkan adalah bagus, namun terdapat kekangan dari pihak yang sangat mementingkan keputusan peperiksaan standard yang terbaik. Tekanan dan kekangan ini bukan mudah untuk diubah. Namun saya percaya, setiap perbezaan di kalangan individu itu penting untuk membina jiwa kemanusiaan yang lebih nampak situasi kehidupan sebenar.
Whup
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Semua karya teme adalah yang terbaik! Walaupun buku yang diterbitkan ada ceritakan tentang diri dia yang orang selalu kata "alaa,,, cerita pasal diri dia je pon... benda biasa.." Tapi! diakhir daripada kisah hidup yang dia pernah lalui itulah yang menjadi pemangkin semangat dia dan tengoklah, dulu orang tak pandang pon karya Teme ,tapi Sekarang semua orang cari buku-buku Teme, karya karya Teme.So, betullah 'struggle is real'—Sinceraly: SupporterTA ✨
مستور١ مكنن
Apr 07, 2019 rated it really liked it
Alhamdulillah. After 4days. Habis jugak baca. Biasanya sehari boleh habis. Macam biasa, buku penulis ni mmg berisi. Pembacaan yg ringan tapi ada pengisian. Just my type. Good job!
Liyana Ghouse
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
I wish I had this book during my SPM days!! I like how the author highlights the effort and sacrifices made to reach where he is today! Keep inspiring, and thank you soo much for writing , May Allah bless you always and ease what you are going through now 😉💓
#passingonthebooktoaspmstudent
#spmstudentwanted
Aiman Rusyaidi
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
😍🤩😍
Ali
Jul 14, 2019 rated it it was amazing
Buku ini banyaknya fokus ke arah pelajar sekolah menengah sebagai motivasi untuk bekerja keras demi mendekatkan diri kepada impian mereka. Walaupun kadang kala cita2 tidak tercapai, pintu peluang lain akan ada.
Tia Aira
Apr 26, 2019 rated it really liked it
Signature Jalanan ini amat sesuai untuk pelajar sekolah kerana bertemakan alam persekolahan. Kisah kehidupan para pelajar terutamanya yang tinggal di asrama struggle dengan pelajaran, kokurikulum dan aktiviti-aktiviti sekolah yang lain. Paling aku suka friendships antara Ben, Oki, Joe dan Zack. Antara babak yang aku agak terkesan bagaimana seorang pengetua berjaya mengubah persepsi seorang budak nakal di sekolah yang merasakan pelajaran tidak begitu penting kepada seorang yang ingin berjaya dan ...more
Wan Nor Hanifah Hidayah Hanifah Hidayah Wan Kamaruddin
Siri jalanan ini berbeza daripada siri jalanan yang lain. Penulis menceritakan suasana di satu buah sekolah SBP yang mempunyai pelajar yang berbeza latar belakang dan pencapaian.

Sangat sesuai untuk dibaca oleh pelajar-pelajar sekolah menengah khususnya yang bakal menghadapi peperiksaan SPM.

Satu buku motivasi yang mengajak kita untuk terus bersikap optimis dan positif dalam apa jua perkara.

Ada dua perkara yang buat saya sentap dalam buku ini.
1. Kita sentiasa menceritakan azab api neraka kepada
...more
Norhayati Md Isa
Apr 14, 2019 rated it it was amazing
Buah tangan terbaru karya Teme ini sangat-sangat berbaloi untuk di miliki. Kelakar sangat bila baca part KULTIM. Hahaha.. Tanpa sedar airmata mengalir saat baca part Tokoh Kokurikulum. Ye, buku Teme sarat dengan segala rasa. Buku Teme juga buku yang sesuai untuk motivasi diri. Betapa Ben gigih berusaha untuk menutup segala kekurangan diri dan melukis menjadi escapism buat dirinya sedangkan dia percaya yang dia boleh melukis bukan kerana bakat tapi lebih kepada latih tubi yang sering di lakukan. ...more
Iffira Ruslan
Apr 05, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019-bookshelf
Sequel Jalanan yang tak berat tapi masih terselit nasihat-nasihat sosial seperti “abang-abang” Jalanan sebelumnya. I laughed real hard a few times sebab humor kali ni terasa dekat lebih-lebih lagi bila bercerita pasal high school moments dekat SBP. Other SBPs had the same story too, its funny when we had the same experience and memories especially air oren panas lols. #SignatureJalanan ni macam a throwback journey from Pelukis Jalanan. Bila habis baca Signature Jalanan, we recognised the timelin ...more
Syera
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
“Optimis. Mengejar yang positif, bukan berlari daripada yang negatif. Dengan cara itu, yang negatif akan dijauhkan dengan sendirinya.”
-Signature Jalanan by teme Abdullah-

Siapa sangka dalam “talented” nya seseorang ada cerita disebaliknya yang kita tak akan ketahui melainkan,cerita tu diceritakan oleh tuan nya sendiri. Siapa sangka lambat membaca, gagap, dianggap malas, mampu utk mengubah dirinya sendiri sehingga dianggap sebagai “talented” 🥺
#SignatureJalanan
Iman Nabila
The first thing that came in my mind after finishing this book is,

“Kenapalah zaman aku SPM dulu tak ada buku ceni huhu”

Well done, Teme. Semua kata semangat dalam buku ni kena tepat pada hati, macam biasa. Walaupun dah habis SPM pun, semua kata-kata tu masih boleh diapplikasikan dalam zaman universiti sekarang.

Seronok baca buku ni, mengimbau semula kenangan waktu zaman-zaman sekolah dulu. Suka!

Gaya penulisan pun santai, sesuai sangat buat mereka yang nak mengisi masa lapang, nak dapatkan manfaat
...more
ZulaikhaHarith
May 18, 2019 rated it it was amazing
What can I say, I never stop from being amaze by Teme's writing. He never disappoint me so far from all of his book. And by reading this, he made me want to read all the other book back.

Although it was setting back to Teme's high school day, but the messages was still valid to the adult days, atleast for me.

One part of the book was mentioning about switching our mentality and I totally can relate to Joe's character. But the advice from Ben was really good. And it also helps me.

It made me miss
...more
Shila Adnan
Jun 26, 2019 rated it it was amazing
Best! Recommended for those who will be sitting for SPM. Very good for high school kids since the storyline revolves around a boarding school — nice to reminisce the good 'ol time in SBP. Nice lessons put here & there; gives motivation for us students the will to continue studying and succeed. I enjoy it :D
Alifah Arifin
Jun 28, 2019 rated it really liked it
Buku ni sgt mmberi motivasi n inspirasi kpd remaja trutamanya pljr skolah menengah.. jalan cerita yg mudah difahami dan diselangi dgn input2 islam mmbuatkn buku ni lebih menarik. Penceritaan yg brsahaja mendekatkn lg penulis dgn pmbaca dan ini mmbuatkan pmbaca lebih senang faham dan memberi kesan kpd pmbaca.
Faten Shafiqah
Jun 24, 2019 rated it it was amazing
Highly recommended😍😍😍. Menarik sangat. Kadangkala kita suka mengatakan beruntungnya orang yang talented, tak usaha pun boleh berjaya tanpa mengetahui usaha yang dilakukan olehnya sebelum capai hingga ke tahap itu. Tiada orang yang dilahirkan bodoh di dunia ini,yang ada hanya diri yang malas berusaha.Selamat membaca😊
Nadia
Apr 12, 2019 rated it it was amazing
Worth to read utk adik-adik yg nak ambik exam. Buku yg ringan santai & inspired.

Dalam masa yg sama tetap jalankan kerja dakwah iaitu islam bukan paksaan islam bukan kekerasan. Suka mcm mana Teme tulis cerita and selitkan nasihat dakwah especially utk diri kita sendiri. Dan ada motivasi sikit dalam tu.
Aziem Abdullah
Apr 13, 2019 rated it it was amazing
Menceritakan kisah Ben ketika di bangku sekolah. Membawa pembaca ke dalam kisah ketika di sekolah dan bertungkus lumus untuk berjaya. Dan juga seperti tulisan Teme Abdullah yang dahulu, diselitkan mesej mesej yang boleh membuat kita berfikir. A very well done masterpiece again!
Ameera Zatynabiha
Apr 07, 2019 rated it it was amazing
The Jalanan series never disappoint me. I love it. But i guess, teens will love this more. Teens that will sit for SPM or PT3 will love this. Suit for these kind of audiences more. But still, there are LOTS OF POSITIVE VALUES, MESSAGES, that you can take from this.
Aira
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
Membawa semula pembaca ke warna-warni tahun akhir zaman persekolahan, terutamanya sekolah berasrama. Sekali lagi mesej yang disampaikan mencabar stereotaip dalam masyarakat, seperti cara "dakwah", makna "bakat", dan pelbagai nilai lain. Good job, teme.
Noor Maisarah
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Ni sebab aq nk bace dekat sini. Buku ni aq tunggu ii by teme tapi aq ingat kan nak pergi PBAKL tapi x de mase sebab sekolah menghalang aq untuk pergi PBAKL .and alhamdullah teme ade account dekat sini,boleh la aq baca tanpe membeli 😊😊😊..
P/s:tapi one day( insyaallah) I will buy it!!!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »