Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Signature Jalanan” as Want to Read:
Signature Jalanan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Signature Jalanan

(Siri Jalanan Teme #4)

by
4.75  ·  Rating details ·  994 ratings  ·  115 reviews
"Aku faham perasaan yang kau cerita kat aku mula-mula tadi..."

"Rasa macam seakan-akan dilahirkan bodoh daripada orang lain."

"Orang lain boleh score exam. Aku pulak tak boleh score. Dahlah lambat membaca. Huruf-huruf pun aku tertukar-tukar. Gagap pula tu..."

"Bila aku cerita kat orang, orang tak percaya sebab diorang tak lalui. Diorang ingat aku memang malas. Diorang ingat a
...more
Paperback, 308 pages
Published March 2019 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Signature Jalanan, please sign up.

Be the first to ask a question about Signature Jalanan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.75  · 
Rating details
 ·  994 ratings  ·  115 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Signature Jalanan
Sharulnizam Yusof
Apr 16, 2019 rated it it was amazing
Shelves: ijam-s-books, novel
2019/19

#1
Buku Teme tak pernah mengecewakan. Jalan ceritanya mantap, mudah faham, tidak "try hard" dan mendidik secara halus.

#2
Gabungan watak Oki, Ben, Joe dan Zack memang terjalin baik. Cuma watak Alif seperti kurang menyerlah.

#3
Tanpa sedar, perkembangan setiap watak yang ada memberi pengajaran kepada pembaca. Zack yang keras, tapi waras dan akhirnya muhasabah diri. Joe yang tiada keyakinan diri akhirnya bangkit mencabar kemampuan sebenar. Oki, sahabat yang sangat membantu dan ikhlas. Ben, yakni
...more
Mrs.  Norfy
Aug 11, 2019 rated it it was amazing
Great! Great! Great! ✨ Buku ni nampak macam level utk budak2. Tapi sesuai jugak kalau ibu bapa kat luar sana nak baca buku ni so that awak sebagai parents boleh explore perjalanan anak muda, macam mana perasaan anak muda masa di alam persekolahan. Sesuai sgt utk dijadikan motivasi pada anak2 muda yg ingin melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama penuh. 💕
Tapi jgn risau, yg tak sekolah asrama pun boleh baca. Highly recommended!!! 😍😍😍
Nor
Apr 10, 2019 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Plainqoma
Jul 06, 2020 rated it really liked it
Bila kau ingatkan ni sambungan utk cerita jalanan yang lain rupanya plot twist ini yang pertama patutnya. Tak pernah mengecewakan, jalan cerita berkisarkan kisah zaman sekolah untuk menghadapi peperiksaan SPM. Ada banyak ayat-ayat quotes yang menarik untuk diapply dalam hidup.
Fara
Sep 24, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020
Siri Jalanan ni memang bermanfaat buat pembaca lebih-lebih lagi adik-adik dan anak-anak yang masih bersekolah. Semangat setiakawan antara watak dan kesungguhan protagonis menuntut ilmu boleh dicontohi.

Meskipun terdapat pengulangan daripada buku-buku yang lepas, ia tidaklah membosankan. Saya tertarik dengan bagaimana penulis menulis watak lelaki kecewa dan menangis. Saya rasa ia sangat manusia dan real. Membuat perasaan simpati dan peduli pada watak itu hadir tanpa dipaksa.

Seronok membaca tentan
...more
Fatini Zulkifli
Mar 14, 2020 rated it liked it
Teringin nak pulang ke zaman SPM di Sekolah Menengah Sains (SBP) Pasir Puteh sebab nak bekerja lebih keras untuk SPM macam watak dalam buku ini. Rasa menyesal teruk bila baca buku ini sebab saya teringat habis zaman main-main dan sambil lewa Tingkatan 4 dan 5. Kalaulah boleh diputar balik masa, akan aku belajar dengan lebih bersungguh-sungguh.

Buku ini bagus untuk pelajar sekolah rendah yang nak tahu macam mana kehidupan di sekolah asrama penuh sebagai persediaan mental. Bagus juga untuk ibu bap
...more
Kdjxh
Mar 29, 2019 rated it really liked it
Betullah kata penulis buku ni ringan je. Takde scene yang sarat sangat aku rasa. Tapi pesanan pesanan dia tu tak pernah lekang macam biasa.

Sometimes, you've done your best. Even people doesnt acknowledge your effort, you still can be successful. Never stop learning.

Buku ni make me see word 'Talent' as something else dah.

Kudos Teme!
...more
Rainy Rose
Apr 17, 2019 rated it it was amazing
Bacaan ringan yang sarat dengan mesej-mesej penting. I'm not an SBPI student dan tak pernah duduk asrama pun. Bila baca buku ni, baru tahu "ooo, macam ni ke kehidupan student asrama" haha. This book really brings me back to the good old days during my SPM year (2010). Recommended to read and again, good job Teme for producing another jewel to the Jalanan series. ...more
Iris Ymra
Signature Jalanan membawa signature nya yang tersendiri. Sebuah kisah disebalik wujudnya siri-siri jalanan yang ada kini. Kita melihat kembali ke belakang -- kepada waktu yang telah menciptakan apa yang ada pada masa kini.

Meskipun Teme Abdullah berulang kali mengatakan (di laman sosial beliau) yang Signature Jalanan hanyalah sebuah penulisan ringan beliau, tetapi pada kenyataan itu saya tidak bersetuju sama sekali; kerana pada saya Signature Jalan membawa kisah yang sarat dengan pengajaran seber
...more
Sha Mohamed
Aug 21, 2019 rated it really liked it
Buku ini ringan je.. Tak berat dengan konflik pun.. konflik yang teme sampaikan adalah konflik budak sekolah asrama.. Namun kita yang membaca still boleh relate.. Terutama sekali bila Teme bercerita mengenai Zack yang terlalu keras dalam menyampaikan dakwahnya.. Tak semua orang boleh terima teguran keras yang tanpa sedar lebih menyakitkan.. Santai tapi padat dengan isi.. Kita kena selalu redha dengan apa yang kita buat kerana Allah namun kita juga manusia, ada masanya pasti akan terasa bila dike ...more
Fatimah Wahidah
May 06, 2019 rated it it was amazing
Sebagai alumni SBPI,memang Teme telah berjaya memetik suis memori aku pada zaman sekolah.Dunia pelajar menengah atas yang dipenuhi dengan belajar dan memegang jawatan sana sini berjaya dipotretkan dengan baik oleh beliau.Teme juga bijak menyelitkan elemen dakwah menerusi watak ketua BADAR.Ringkasnya,buku Teme kali ini ringan tetapi bermakna.
Amiza Aqiela
Oct 26, 2019 rated it it was amazing
A light reading book, but still an interesting & inspiring story that you should read 👍🏻 i wish i can turn back time & do better during my school’s days 😊
Najihah Hassan
May 29, 2021 rated it liked it
Sengaja pilih novel Teme sbg bacaan santai petang Sabtu. Signature Jalanan menbawa kita kembali ke zaman sekolah dan SPM. Terhibur dgn terma/istilah yg biasa digunakan oleh budak-budak asrama; sodom(solat dalam dorm), menu ikan longkang (Sup Cencaru), DM(Dewan Makan), kultim(kuliah tiga minit) & BADAR.

Kenangan bersekolah tidaklah semuanya indah, tetapi pembentukan identiti, kepimpinan & rekod kejayaan/kegagalan peribadi kita bertumbuh dari sana.

Dulu Ben, sekarang Teme?
Aishah Amira
Mar 31, 2019 rated it it was amazing
Dalam Siri Jalanan kali ni temanya Back to School. Latar tempatnya adalah satu sekolah berasarama penuh (SBP) yang mempunyai 3 aliran berbeza, iaitu sains tulen, sains agama & sains teknikal. Fokus kali ini bertumpu pada struggle seorang pelajar dalam membahagikan masa antara study, aktiviti kokurikulum dan jawatan yang disandang di sekolah. Juga fokus tertumpu pada struggle pelajar lemah untuk menaikkan markah peperiksaan dan dibantu oleh rakan-rakan pelajar cemerlang. Kalau tulis lebih-lebih, ...more
Mazidah Mohamed
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Sebagai seorang anak murid dan kini guru, saya berasa serba salah dengan situasi kelas semasa. Walaupun dari bacaan, tujuan kelas inklusif diwujudkan adalah bagus, namun terdapat kekangan dari pihak yang sangat mementingkan keputusan peperiksaan standard yang terbaik. Tekanan dan kekangan ini bukan mudah untuk diubah. Namun saya percaya, setiap perbezaan di kalangan individu itu penting untuk membina jiwa kemanusiaan yang lebih nampak situasi kehidupan sebenar.
Whup
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Semua karya teme adalah yang terbaik! Walaupun buku yang diterbitkan ada ceritakan tentang diri dia yang orang selalu kata "alaa,,, cerita pasal diri dia je pon... benda biasa.." Tapi! diakhir daripada kisah hidup yang dia pernah lalui itulah yang menjadi pemangkin semangat dia dan tengoklah, dulu orang tak pandang pon karya Teme ,tapi Sekarang semua orang cari buku-buku Teme, karya karya Teme.So, betullah 'struggle is real'—Sinceraly: SupporterTA ✨ ...more
Liyana Ghouse
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
I wish I had this book during my SPM days!! I like how the author highlights the effort and sacrifices made to reach where he is today! Keep inspiring, and thank you soo much for writing , May Allah bless you always and ease what you are going through now 😉💓
#passingonthebooktoaspmstudent
#spmstudentwanted
Aiman Rusyaidi
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
😍🤩😍
مستور١ مكنن
Apr 07, 2019 rated it really liked it
Alhamdulillah. After 4days. Habis jugak baca. Biasanya sehari boleh habis. Macam biasa, buku penulis ni mmg berisi. Pembacaan yg ringan tapi ada pengisian. Just my type. Good job!
Wan Nor Hanifah Hidayah Hanifah Hidayah Wan Kamaruddin
Siri jalanan ini berbeza daripada siri jalanan yang lain. Penulis menceritakan suasana di satu buah sekolah SBP yang mempunyai pelajar yang berbeza latar belakang dan pencapaian.

Sangat sesuai untuk dibaca oleh pelajar-pelajar sekolah menengah khususnya yang bakal menghadapi peperiksaan SPM.

Satu buku motivasi yang mengajak kita untuk terus bersikap optimis dan positif dalam apa jua perkara.

Ada dua perkara yang buat saya sentap dalam buku ini.
1. Kita sentiasa menceritakan azab api neraka kepada
...more
Nia Rahman
Apr 18, 2020 rated it it was amazing
Perintah Kawalan Pergerakan 2020

Buku #5

Teme Abdullah ~~
Signature Jalanan ~~

Dalam banyak-banyak siri Jalanan, Signature paling best bagi saya. Best!! Lawak yang Teme tulis fresh. Saya gelak besar bila baca KULTIM si Joe. Kekasih Awal dan Akhir? Belum kira lagi kejadian sebelum nama dia kena panggil untuk bagi kuliah tiga minit tu. Tiba-tiba je sujud, konon tengah buat solat sunat. Adoi, sakit perut gelak.

Signature berkisar tentang ragam pelajar sekolah berasrama penuh. BADAR, prep, aspura (kalau
...more
Iffira Ruslan
Apr 05, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019-bookshelf
Sequel Jalanan yang tak berat tapi masih terselit nasihat-nasihat sosial seperti “abang-abang” Jalanan sebelumnya. I laughed real hard a few times sebab humor kali ni terasa dekat lebih-lebih lagi bila bercerita pasal high school moments dekat SBP. Other SBPs had the same story too, its funny when we had the same experience and memories especially air oren panas lols. #SignatureJalanan ni macam a throwback journey from Pelukis Jalanan. Bila habis baca Signature Jalanan, we recognised the timelin ...more
Iman Nabila
The first thing that came in my mind after finishing this book is,

“Kenapalah zaman aku SPM dulu tak ada buku ceni huhu”

Well done, Teme. Semua kata semangat dalam buku ni kena tepat pada hati, macam biasa. Walaupun dah habis SPM pun, semua kata-kata tu masih boleh diapplikasikan dalam zaman universiti sekarang.

Seronok baca buku ni, mengimbau semula kenangan waktu zaman-zaman sekolah dulu. Suka!

Gaya penulisan pun santai, sesuai sangat buat mereka yang nak mengisi masa lapang, nak dapatkan manfaat
...more
Norhayati Md Isa
Apr 14, 2019 rated it it was amazing
Buah tangan terbaru karya Teme ini sangat-sangat berbaloi untuk di miliki. Kelakar sangat bila baca part KULTIM. Hahaha.. Tanpa sedar airmata mengalir saat baca part Tokoh Kokurikulum. Ye, buku Teme sarat dengan segala rasa. Buku Teme juga buku yang sesuai untuk motivasi diri. Betapa Ben gigih berusaha untuk menutup segala kekurangan diri dan melukis menjadi escapism buat dirinya sedangkan dia percaya yang dia boleh melukis bukan kerana bakat tapi lebih kepada latih tubi yang sering di lakukan. ...more
Tia Aira
Apr 26, 2019 rated it really liked it
Signature Jalanan ini amat sesuai untuk pelajar sekolah kerana bertemakan alam persekolahan. Kisah kehidupan para pelajar terutamanya yang tinggal di asrama struggle dengan pelajaran, kokurikulum dan aktiviti-aktiviti sekolah yang lain. Paling aku suka friendships antara Ben, Oki, Joe dan Zack. Antara babak yang aku agak terkesan bagaimana seorang pengetua berjaya mengubah persepsi seorang budak nakal di sekolah yang merasakan pelajaran tidak begitu penting kepada seorang yang ingin berjaya dan ...more
Syera
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
“Optimis. Mengejar yang positif, bukan berlari daripada yang negatif. Dengan cara itu, yang negatif akan dijauhkan dengan sendirinya.”
-Signature Jalanan by teme Abdullah-

Siapa sangka dalam “talented” nya seseorang ada cerita disebaliknya yang kita tak akan ketahui melainkan,cerita tu diceritakan oleh tuan nya sendiri. Siapa sangka lambat membaca, gagap, dianggap malas, mampu utk mengubah dirinya sendiri sehingga dianggap sebagai “talented” 🥺
#SignatureJalanan
Ali
Jul 14, 2019 rated it it was amazing
Buku ini banyaknya fokus ke arah pelajar sekolah menengah sebagai motivasi untuk bekerja keras demi mendekatkan diri kepada impian mereka. Walaupun kadang kala cita2 tidak tercapai, pintu peluang lain akan ada.
Noral
Nov 14, 2019 rated it liked it
Sudah habis kubaca semuanya.....
Dzatin Asyikin
Nov 28, 2020 rated it it was amazing
Dalam masa kurang daripada 24 jam, berjaya habiskan buku signature jalanan. Addict gila dengan buku ni. Banyak part dalam buku ni mengingatkan aku tentang kenangan aku di zaman sekolah. Sebab aku pun tinggal kat asrama. Balik sekolah, pergi dewan makan, ikan longkang( aku dengan kawan panggil ikan kayu), pergi prep, riadah, kena solat subuh kat surau dan banyak lagi. Tak habis kalau nak senarai satu satu. Relateable~ aku pilih watak Joe sebagai watak yang agak dekat aku. Kita orang sama sama slo ...more
Mushair.
Jan 06, 2021 rated it really liked it
Berjaya menamatkan buku dalam masa yang singkat. Karya yang ringan dan sesuai dibaca oleh golongan remaja lagi lagi mereka yang belum menginjakkan kaki ke IPT.

Karya Teme bukanlah berat dan sukar difahami. Dan pada setiap bab itu, akan ada terselit satu dua nasihat yang perlu direnung pembaca. Kadangkalanya buat saya terimbau kembali kenangan saya semasa berada di sekolah dahulu.

Ada yang pahit, ada yang memalukan dan tak kurang juga yang manis.

Keseluruhannya Teme cuba menyampaikan bahawa setiap m
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • The Art of Letting God
  • Letters to God
  • Healer
  • Stigma
  • Karma (Sekuel Novel Stigma)
  • Unshakeable: How to be Confident When You're Nervous
  • Hiatus
  • Esc.
  • Rough Diamond
  • Dear God
  • Call Upon Him
  • Being A Quran Tag Girl
  • You Are Loved
  • Breathe
  • How Are You?
  • Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck
  • Dunia Tanpa Tembok
  • Talk to Allah
See similar books…

Other books in the series

Siri Jalanan Teme (4 books)
  • Pelukis Jalanan
  • Arkitek Jalanan
  • Impian Jalanan

Related Articles

  Here at Goodreads, we've noticed that a funny thing tends to happen when we start talking about audiobooks: The same few titles get...
63 likes · 16 comments