Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vallen is als vliegen” as Want to Read:
Vallen is als vliegen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vallen is als vliegen

3.80  ·  Rating details ·  297 ratings  ·  47 reviews
Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar "schaduwmoeder', dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.

Als een aanklager en chroniqueur tekent ze dat verleden op in een boek vol verhalen: over vader
...more
Paperback, 192 pages
Published March 2019 by Querido
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vallen is als vliegen, please sign up.

Be the first to ask a question about Vallen is als vliegen

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.80  · 
Rating details
 ·  297 ratings  ·  47 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Vallen is als vliegen
Ria
May 04, 2019 added it
Wat een verhaal. Een manier van vertellen waarbij je regelmatig denkt: vertel het nu maar gewoon. Maar hoe wil je dit misbruik vanuit het kind met de kennis van een volwassene vertellen? 'Het kind verlangt magie, het kind verlangt educatie.'

De magie die 'ondergetekende' vindt in het eerste echte boek dat zij krijgt, de sprookjes van Hans Christian Andersen.
De eductie die volop aanwezig was, 'ondergetekende' las veel, diverse titels komen langs.
De familie Holbein, waar 'HEHH heer en meester werd
...more
Lars Meijer
Jun 26, 2019 rated it really liked it
’Terreur is een geruisloos ding dat op schuifelvoeten komt.’
Marcia
Aug 18, 2019 rated it liked it
Vallen is als vliegen is een indrukwekkend boek, vooral in thematiek. Manon Uphoff schrijft op afschrikwekkende wijze over haar verleden. Het misbruik, maar tegelijkertijd ook de 'goede' herinneringen aan haar jeugd komen aan bod. Ik voelde me echt ongemakkelijk tijdens het lezen van al deze ellende. Maar: ik moet ook zeggen dat de schrijfstijl van Uphoff me niet altijd lag. De vele verwijzingen naar klassiekers, essays, popcultuur, muziek en andere werken vond ik soms wat too much - dit maakte ...more
Jesse Gunsing
Nov 08, 2019 rated it really liked it
'Ga je gang zegt hij, maar een grotere ook, met alles erop en eraan, en ik denk: nou gaan we het krijgen, nou krijg ik een echt cadeau, en ik ben helemaal verrast en kies een mooie, niet te ingewikkeld met al die dingen erop, dat hoeft van mij niet, maar hij zegt: toe maar, kijk maar... en hij betaalt 'm en zegt: nou, van harte gefeliciteerd, een nieuwe tv voor ons allebei - en we rijden terug naar zijn huis en hij geeft me zijn oude.
Ja soms vraag ik me af of de wereld altijd zo kil is geweest,
...more
Anita
Mar 31, 2019 rated it it was amazing
Wat een indrukwekkend boek.

Op internet las ik dat een recensent schreef 'je moet even op adem komen als je dit boek uit hebt'. Voor mezelf gold dat ik tijdens het lezen van dit boek niet vergeten moest om adem te halen. Zo nu en dan heb ik het boek daarom even weggelegd. Om dan naar adem happend even later weer verder te gaan met lezen. Waarna ik weer meegenomen werd, wat zeg ik, meegesleurd werd in het labyrint van de Minotaurus.
Martijn Nicolaas
May 19, 2019 rated it really liked it
Ja, het klopt wat recensenten schrijven: dit is een huiveringwekkend, gruwelijk prachtig boek, waarin Uphoff een beeldtaal vindt voor wat jarenlang in haar gistte. Het was natuurlijk eigenlijk altijd wel aanwezig in haar vorige werk, zoals in de romans Gemis en Koudvuur, je voelde daarin al een onderhuids broeien.
Sasha Haasnoot
Jun 16, 2019 rated it liked it
3.5 sterren. Schrijven over zoiets als dit is een vak apart. Respect.
Obe
May 16, 2019 rated it liked it
3,5*
Floris Pol
May 13, 2019 rated it it was amazing
Een boek wat ik nooit zelf had uitgekozen, maar waarschijnlijk nooit meer zal vergeten. Maakt een verpletterende indruk. Incest. Misbruik. Uphoff vond de taal om erover te schrijven.

Klik hier voor een videorecensie van Vallen is als vliegen op mijn Youtube-kanaal De idioot leest.
Roosje De Vries
Jun 10, 2019 rated it really liked it

Er zijn dingen waar nauwelijks een naam voor is: This is the winter of our Discontent* en het doolhof van de Minotaurus


Wat te denken en te voelen als je dierbaarste dingen met jou doet en met je zussen die je niet begrijpt maar waar je genoeg van begrijpt dat het niet klopt, wat moet je dan, wat voel je dan?
Manon Uphoff beschrijft in deze autobiografische roman het misbruik van haar pedoseksuele (of alleen maar erg beschadigde?) vader van haar en haar zussen.

‘Mijn vader, HEHH, Henri Elias
...more
Esmé Van Den Boom
Jun 09, 2019 rated it really liked it
Al die beelden, verweven tot een beklemmende, misselijkmakende, sprookjesachtige (schijn)werkelijkheid, die alles zo veel echter maken, invoelbaarder, gevaarlijker. Daarom werkt literatuur. Lees dit boek niet op je eigen zware momenten, bij voorkeur niet voor het slapen.
Anouk
Jul 03, 2019 rated it it was amazing
Een gruwelijk mooi boek, verteld in een stortvloed aan taal die maar door en door raast. Ik heb meerdere passages twee of drie keer achter elkaar gelezen omdat ik gewoon niet helemaal kon geloven dat je iets afschuwelijks zo mooi kan beschrijven. De angst en de allesvernietigende woede die net onder de woorden vlamt is bijna tastbaar, ik was er stil van. Ongelofelijk, echt ongelofelijk.
Hans
Oct 06, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Aangrijpend en heel indringend dit verslag van het misbruik door de vader van deze schrijfster. Haar zussen zijn allemaal door hem misbruikt. Heel persoonlijk weergegeven. Heftig leevoer!
Jan-Willem
Jun 04, 2019 rated it it was amazing
Het zou je kunnen afschrikken, een herinnering van een schrijfster aan haar incestueuze vader en haar (stief)zussen. Dat zou zonde zijn.

Want Vallen is als vliegen van Manon Uphoff is geen standaard getuigenisliteratuur. Daarvoor is de vorm te literair, en vooral het verhaal te ambigu. Uphoff zoekt naar woorden en beelden die de complexiteit kunnen uitdrukken. Een taal waar je volop van zou kunnen genieten als het niet zo gruwelijk was.

Uphoff omschrijft het daadwerkelijke misbruik bijna tussen
...more
Gerda
Nov 22, 2019 rated it really liked it
Shelves: read-in-2019
Geen boek waar je vrolijk van wordt, ook al is het op luchtige toon geschreven. Een boek dat je dankbaar maakt voor je eigen ongecompliceerde jeugd. Het beschreven verhaal is niet te bevatten. Maar de wijze waarop dit verhaal geschreven is maakt het wel enigszins inzichtelijk hoe het moet zijn om op te groeien in een misbruik situatie. Hoe je daarnaast ook het gewone dagelijkse leven hebt. Je kopje thee in de middag. Het avondeten. Je school. De andere kant van je vader overdag.
En hoe je je
...more
Emily Kocken
May 16, 2019 rated it really liked it
Uitermate knappe reconstructie van een vreselijk traumatisch verleden. Een must-read voor iedereen, denk ik, die met misbruik te maken heeft gehad. Maar ook als dat een ver van je bed show is gebleven, zou ik het lezen. Uphoff is een erudiete schrijver, in haar eerdere werk speelden sprookjes een belangrijke rol. Nu krijg je een pijnlijke, scherpe, maar ook fantasievolle blik op de bron. Haar eigenzinnige stijl herken je uit duizenden.
Vasilis
May 19, 2019 rated it really liked it
Eerst dacht ik dat het al weer zo’n boek met ellendig lange zinnen was. Maar toen bleek gewoon dat ze er omheen aan het draaien was. Dat het gruwelijke dat ze wil zeggen zo moeilijk te vertellen is. En dan ineens knalt het er uit. Wat een boek. Gruwelijk, prachtig.
Marjanneke
Nov 23, 2019 rated it liked it
Lastig om een beoordeling te geven. Het onderwerp van het boek is belangrijk en moet bespreekbaar worden gemaakt, maar de schrijfstijl sprak me niet aan en ik kon er dan ook weinig mee. Het greep me niet zo aan als ik verwacht had.
Liesleest
Jul 06, 2019 rated it really liked it
Herkenbaar (de setting, Utrecht, Nieuwegein) en tegelijk gelukkig helemaal niet. Dit boek vliegt je naar de strot, juist door de literaire stijlmiddelen die Uphoff gebruikt.
Hannah
Jun 22, 2019 rated it it was amazing
Wat een prachtig geschreven boek met inktzwarte randen. Het is een werk waar een afgrond onder schemert, die af en toe tevoorschijn komt om dan weer snel bedekt te worden.
Wil
Jul 10, 2019 rated it it was amazing
Shelves: boeken-2019
Schaamte, schuldgevoel, verdriet, liefde, woede, zwijgen, verscheurdheid: alles komt voorbij in dit schitterende en aangrijpende boek over incest.
Marijn Roos
Aug 02, 2019 rated it really liked it
In veel recensies gaat het over de taal die Manon Uphoff heeft ontwikkeld om over incest te schrijven. Wat die taal precies inhoudt, wordt mij niet duidelijk. Waarschijnlijk doelt men op de Minotaurus, op de beeldspraak, op het compacte. Feit is dat ik het boek twee keer moest lezen, de tweede keer heel geconcentreerd met grote vriend Google aan mijn zijde om al de verwijzingen te begrijpen. Nog steeds heb ik het idee dat ik het verhaal niet helemaal helder heb, vooral de laatste pagina's zijn ...more
Aimee
Apr 20, 2019 rated it really liked it
4.5

WOW.
Remko
May 21, 2019 rated it really liked it
Geen gemakkelijk boek. Voor ik er iets over kan zeggen ga ik het nog eens lezen.
-----
"Vallen is vliegen is een in de werkelijkheid gewortelde roman" zegt de achterkant van het boek, waarbij Manon Uphoff mij doordringend en ook verloren aankijkt. Daardoor vond het het lastig het boek gewoon als een roman te lezen.

Maar veel meer nog dan dat je je zorgen maakt over al dit schaamtevolle, ben je geprikkeld, en houd je je bezig met de esthetiek. Wat kan en moet je ermee als je zo veelvoorkomend,
...more
Bianca Boeijer-Thielsch
Aug 02, 2019 rated it really liked it
Manon Uphoff – Vallen is als vliegen

Autobiografische gedachtenspinsels, associaties en hier en daar een verhaallijn. Over de vreselijke gebeurtenissen – misbruik en mishandeling - uit de jeugd van de auteur – in het boek noemt ze de hoofdpersonage ‘ondergetekende’.
Wat er gebeurd is in het verleden is te heftig voor woorden; vaak draait Uphoff er net omheen en benoemt dingen zijdelings, waarbij ze metaforen en andere stijlfiguren hanteert.
Verwacht geen roman met een goed te volgen verhaal, maar
...more
Marion Van Wees
Sep 26, 2019 rated it liked it
Shelves: incest, vader-dochter
Een aangrijpend verhaal. Aanvankelijk voelde ik alleen irritatie om haar schrijfstijl. Je wordt de eerste helft van het boek meegesleurd in de gedachtewereld van de vertelster en ik werd er niet veel wijs uit. Je kreeg iets mee van wat er gebeurd moest zijn in haar jeugd en hoe zij zich verhield tot haar oudste halfzus en wat voor man haar vader eigenlijk was. Dit alles in lange onoverzichtelijke zinnen, met verwijzingen naar kunst en mythologie en vaak met toegevoegde zinnen tussen haakjes of ...more
Maikel Samsom
Nov 26, 2019 rated it liked it
"Ja, onrust, en alarm... en toen ontbranding." Uphoff wijdt tientallen metaforen aan een beschrijving van de moeilijkheid voor "ondergetekende" om over dit onderwerp te schrijven.

Uphoff beheerst de gave om het peilloze leed dat zij heeft ervaren als gevolg van incest invoelbaar te maken en tegelijkertijd afstand te nemen tot haarzelf ("wij verwarden de knoop van angst in onze maag met de aangename spanning die je kan beleven bij het kijken naar een griezelfilm", "verloren zijn degenen die niet
...more
Els
Apr 23, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019-gelezen
Het is zonder meer een heel bijzonder verhaal, geschreven in prachtige zinnen. De schrijfster vertelt in mythische vorm over haar incestverleden en over de tegenstrijdige gevoelens die dit oproept. Want niet haar hele jeugd was een drama. Er waren ook feestjes, kunst en boeken. Het is moeilijk om zich die met elkaar te laten verhouden. De dood van haar oudste zus, die zich heeft uitgehongerd en zo haar bestaan heeft uitgewist, was voor haar noodzaak om haar eigen verleden te ontrafelen. Een ...more
Esther Den Held
Aug 17, 2019 rated it really liked it
De verteller neemt je mee naar haar jeugd. Ze probeert duidelijk te maken uit wat voor gezin ze komt. Ze heeft moeite om terug te gaan naar deze tijd, erg pijnlijk. Ze schrijft erg poëtisch, vaak metaforisch, veel verwijzingen naar mythologie, kunst, literatuur. Mss omdat het te letterlijke verhaal te confronterend is? Of te plat wordt, of dit is gewoon hoe zij het ervaren heeft als kind?
Deze vertellende schrijfstijl, zonder echte dialogen, vind ik nooit heel prettig. Ik houd van dialogen
...more
Jan Mars
Jul 09, 2019 rated it really liked it
Een fascinerend boek, geschreven alsof de schrijfster grote haast heeft en toch is het heel precies, met mooie vergelijkingen en verreikende beelden. De toon deed me af en toe aan Homerus denken, gedragen en vol van noodlot. Hoe veel er ook te raden overblijft, juist door zo veel weg te laten dringt de schrijfster de afschuwelijke omvang van het misbruik pas goed aan je op. De toon is ook apologetisch, tot ver voorbij de helft zat ik te wachten op een schuldbekentenis in de trant van 'en daarom ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Kamers antikamers
 • Welkom in het rijk der zieken
 • De goede zoon
 • Zwarte schuur
 • Moord op de moestuin
 • Dennie is een star
 • Rinkeldekink
 • Otmars zonen
 • Liefde, als dat het is
 • Mijn moeders strijd
 • Zomervacht
 • Grand Hotel Europa
 • Drift
 • Ferrara
 • Jas van belofte
 • De pruimenpluk
 • 't Hooge Nest
 • Dit is mijn moeder
See similar books…