Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Staden” as Want to Read:
Staden
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Staden

3.41  ·  Rating details ·  161 ratings  ·  27 reviews
Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Var det en olycka, ett massjälvmord eller spelade stadens fanatiska väckelserörelse en roll i försvinnandet?

Alice är en ung dokumentärfilmare som vuxit upp med sin mormors berättelser om Silvertjärn. Nu vill hon en gån
...more
Hardcover, 408 pages
Published April 4th 2019 by Norstedts
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Staden, please sign up.

Be the first to ask a question about Staden

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.41  · 
Rating details
 ·  161 ratings  ·  27 reviews


More filters
 | 
Sort order
Magdalena aka A Bookaholic Swede
Apr 06, 2019 rated it it was amazing
Shelves: read-2019
Staden (The Town) is a great Swedish mystery book. I partly read and listened to the audiobook version and it was just so atmospheric, so chilling. One could really feel how eerie the dead city in the middle of nowhere was. What happened to all the people that just disappeared 60 years ago? Why was a baby left behind? Will the documentary team find out the truth? And, the most important thing of it all, will they be able to leave the Town?

I highly recommend reading this book. The book isn't tha
...more
Thebooktrail
the lost village by camilla sten


Visit the locations in the novel


Now this novel is just out in Sweden and isn’t yet translated into English but when it is, be sure to read it as it’s as chilling and as atmospheric as anything you’ve ever read. I don’t normally review novels now yet in English but I enjoyed this so much that I wanted to talk about it and get it on a few TBR piles wherever possible…Are you ready to enter The Lost Village by Camilla Sten ?

Set in a small former mining village, the atmosphere is here from the start
...more
Jeanette (Latte and a Book)
Apr 13, 2019 rated it really liked it
Lyssnat på ljudboken och det var ett sant nöje att få lyssna på. Bra, mystisk och obehaglig. Kan verkligen rekommendera den.
Erika
Jul 05, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Börjar lovande, slutar allt mindre intressant. Ramberättelsen om en ung filmare som vill göra en dokumentärfilm om den mytomspunna mystiska staden känns intressant, men genomförandet fungerar inte så bra. Boken känns inte genomarbetad – dels stör jag mig lite på att gestaltningen känns hafsig, att det förekommer en hel del klichéartade beskrivningar, dels har vi det här med religionen som det onda. Börjar inte den här utgångspunkten vara lite passé vid det här laget? Och om man ändå vill skriva ...more
Marieinsweden
Jun 22, 2019 rated it really liked it
Trodde inte denna var för mig, så fel man kan ha. Subtil och kittlande skräck.
Therése Mellby
Jun 27, 2019 rated it did not like it
Det här var slöseri med tid. En intressant premiss som slarvas bort. Två tidsplan med en övertydlig parallell kring psykisk sjukdom som faller platt, trista karaktärer, och vad är det med svenska deckarförfattares fascination av religiösa sekter? Och en stad som varit övergiven i årtionden men ändå fått stå orörd? Helt orealistiskt. Jag lyssnade på ljudboken och till och med inläsaren lät rätt uttråkad på slutet, och verkade inte riktigt veta hur hon skulle uttala eller betona.
Britt-Marie Kullin
Apr 23, 2019 rated it it was amazing
Shelves: read-2019
Betyg: 5 av. 5.

Jag har läst en bok tidigare av Camilla Sten, och det är boken En annan gryning, som kom ut för tre år sedan. Jag tyckte väldigt mycket om den boken, som fick 4,5 av 5 i betyg från mig. Här är en länk till min recension av den boken.

Så därför hade jag höga förväntningar på författarens nya bok, Staden, men tack och lov så infriades mina förväntningar.

För även Staden är en mycket bra bok. Till och med snäppet bättre än En annan gryning.

Staden har hela tiden en mycket krypande o
...more
Emelie 🦉
May 19, 2019 rated it really liked it
4,5owls.

Kunde inte sluta läsa. Vet inte riktigt vad jag ska säga!

Man kände sig förföljd, klaustrofobisk och rädd. Hennes fantastiska beskrivningar gjorde att man kände sig som en i gänget!
Anna
Apr 09, 2019 rated it it was ok
Jag fullkomligen älskade tanken på denna typ av story. Kanske det var det som var problemet, att mina förväntningar var skyhöga... Boken blir aldrig tråkig, utan det händer grejer hela tiden, så det är verkligen dess styrka. Däremot blir berättelsen ganska platt och aldrig riktigt spännande. Den är uppbyggd på ett sätt som jag känner igen från Scooby-Doo och Kitty, och det är absolut inget fel med det, tvärtom snarare, men jag känner att den hade så otroligt mycket mer potential än vad som visad ...more
Annette Juhlin
May 22, 2019 rated it really liked it
Det här måste vara det perfekta upplägget för en rysare - en liten grupp människor som skall tillbringa fem dagar på en helt isolerad och ödelagd bruksort, långt ifrån annan bebyggelse och kommunikationer.


Det är mystiskt och spänningen så där krypande att obehagskänslan letar sig in under huden. Särskilt de avsnitt som handlar om det lilla filmteamet som är på plats i den övergivna gruvstaden Silvertjärn, långt ute i ödemarken, för att dokumentera och kanske lyckas hitta svaret på vad som hände,
...more
Tina
May 02, 2019 rated it really liked it
Mycket spännande berättelse som lyckas hålla spänningen helt till slutet utan att mista i trovärdighet eller bli för mycket. Personerna i boken kändes väldigt verkliga på något sätt, långt ifrån de där vanliga stereotyperna som brukar figurera i skräcksammanhang. Personligen tyckte jag också om fokuset på vänskap och hur viktig en sådan relation kan vara (och hur omvälvande det kan vara att mista den).
Martina
Apr 23, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: audiobooks
Språkligt sett, inte lysande. Många grejer i stil med "hans ögon var två svarta hål i ansiktet och munnen ett smalt streck i ansiktet". En vända till med redigering hade inte skadat.

Men berättelsen är bra! Mycket stämning, obehaglig.
Wilma
Jun 03, 2019 rated it liked it
Trevligt obehaglig bok, dåtidsperspektivet var tyvärr inte så intressant dock. Men det var en snabb och rolig läsning
Tanja Berg
Jun 30, 2019 rated it it was ok
Några unga dokumentärskapare åker ut till Silvertjärn för att filma en dokumentär om varför alla invånarna försvann för 60 år sen. Det går förstås till helvete ganska fort och efterhand inser dom att dom inte är ensamma i den övergivna staden. Som vanligt i den här typen böcker varvas nutid med återblick till livet i gruvstaden före alla försvann. Det är inte dåligt, det är bara väldigt förutsägbart.
Zelly
May 17, 2019 rated it really liked it
Recension: ZellysBokhylla
Emma (loveofboooks)
Apr 28, 2019 rated it really liked it
”Utan att tänka spänner jag av mig säkerhetsbältet och öppnar dörren, hoppar ner i den mjuka, våta vårmyllan och ser ut över staden. Det är alldeles tyst. Det enda som hörs är det låga ljudet av motorns stadiga surrande och vindens mjuka suckar där den viskar in över staden.
Jag hör hur även Tone klättrar ur bilen. Hon säger ingenting, stänger inte ens dörren bakom sig.
Själv andas jag – en bön, en besvärjelse – ett välkomnande: Silvertjärn.”


Den första dominobrickan faller i Silvertjärn, här tar b
...more
Jenna
May 22, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
Så himla spännande bok. Kunde knappt lägga ifrån mig den. Språket flyter bra och man dras in i berättelsen som om man själv skulle vara med i Silvertjärn. Sten har lyckats skriva en riktigt läskig bok där man inte kan ana hur det slutar förrän man läst sista sidan. Jag är lite ledsen över att den redan är slut och avundas er som inte läst den ännu. Jag vågar säga att boken är en av de bästa böcker jag läst under 2019.
Anna
May 07, 2019 rated it liked it
Shelves: svenskt, thriller, horror
Spännande, lättsmält, svår att lägga ifrån sig. Ungdomligt språk. Stundtals obehaglig men lyckas inte skrämma (eller så är det jag som är härdad). Den bakomliggande relationella konflikten inte särskilt gripande och mycket var föga trovärdigt, dock så var den tillräckligt underhållande för att jag skulle strunta i det. Blev lite trött på ingående skildringar av husens eventuella bräcklighet och hur de rörde sig försiktigt genom eller uppför olika ytor. På det stora hela en bra mysrysare.
Jonas Toftefors
May 07, 2019 rated it liked it
Boken handlar om Alice som får med sig några personer för att spela in en dokumentär om Silvertjärn, en fiktiv stad som plötsligt blev övergiven i slutet av 50-talet då 900 invånare spårlöst försvann. När de kommer upp till silvertjärn börjar konstiga saker hända.

Idén är bra men lite taget ur luften att en stad med 900 pers bara kan raderas ur historien. Boken hade vunnit lite på att tona ner det övernaturliga..
Matasatan
Jun 25, 2019 rated it did not like it
Shelves: did-not-finish
Försökte verkligen läsa och njuta. Men det gick inte. Första gången jag hellre ser kommande filmen/serien istället för att läsa boken ;(
Emy Larsson
Apr 14, 2019 rated it liked it
3.75 ⭐ obehaglig och bra historia, väldigt behaglig som ljudbok 👍
Lotta Karlström
Jun 23, 2019 rated it it was amazing
Sträckläste. Kunde inte sluta läsa.
Hannah Ring
Jun 01, 2019 rated it really liked it
Spännande och språket tilltalade mig.
Inte så komplicerad och lätt att fastna i. Rekommenderar!
Ossian
Apr 19, 2019 rated it it was ok
2,5
Jim Stefánsson
Jun 19, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
Mycket kuslig miljö samt en riktigt spännande och fängslande story!
Bokbesatt
May 17, 2019 rated it really liked it
Det här är en mycket spännande och välskriven roman som jag hemskt gärna vill se som film eller tv-serie! För mig som är tokig i skräck och mysterier så är den smått förutsägbar, men det gör den inte mindre fängslande och skrämmande! De bästa delarna tycker jag är de som utspelar sig Då, och jag gillar verkligen hur Camilla skriver. Det känns genuint och man förstår hur mycket hon tycker om den här genren. Jag kan för övrigt personligen intyga om att det är en riktig nagelbitare - för jag hade k ...more
Bokcamilla
rated it really liked it
May 05, 2019
Lilian Samuelsson
rated it really liked it
Jun 10, 2019
Andrés Fontecilla
rated it liked it
Jun 28, 2019
Karolina Kvist
rated it really liked it
May 05, 2019
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »