Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Jas van belofte” as Want to Read:
Jas van belofte
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Jas van belofte

2.12  ·  Rating details ·  535 ratings  ·  92 reviews
Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.
Hardcover, Boekenweekgeschenk 2019, 95 pages
Published March 23rd 2019 by CPNB
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Jas van belofte, please sign up.

Be the first to ask a question about Jas van belofte

Community Reviews

Showing 1-30
2.12  · 
Rating details
 ·  535 ratings  ·  92 reviews


Filter
 | 
Sort order
Aline Douma
Mar 28, 2019 rated it did not like it
Nog even afgezien van het onsamenhangende verhaal en de volstrekt oninteressante hoofdpersoon - wiens idee was het om uitgerekend in de boekenweek met het thema “De moeder de vrouw” een geschenk te presenteren waarin een vader centraal staat?
Ingrid
Apr 04, 2019 rated it did not like it
1,5 sterren.
Veel woorden, weinig verhaal.
Hanneke
Apr 04, 2019 rated it did not like it
Sorry, hoor, maar wat een gezeur! Kan dat beter met het volgende boekenweekgeschenk?
Odette Knappers
Mar 23, 2019 marked it as dnf
Shelves: 2019
Ik heb nog nooit iets van deze auteur gelezen, en na enkele bladzijdes weet ik dat ik dat ook niet hoef te doen... Niet mijn kopje thee.
Katrien Van Wambeke
Apr 16, 2019 rated it it was ok
Een teleurstellend boekenweekgeschenk.
Sandra Leest
Mar 22, 2019 rated it liked it
‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink opent met de quote ‘De liefde die vriendschap heet‘, de titel van het boek dat de eerste integrale uitgave van de briefwisseling tussen Willem Kloos en Albert Verwey bevat, met bijzonderheden over alles wat er wel en niet tussen beiden is voorgevallen.

Ik dacht gelijk aan de briefwisseling tussen Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe waarover ik gelezen heb in ‘Bloemlezing van liefdesbrieven van Nederlandse schrijvers uit de vorige en deze eeuw’ (in de jaren
...more
Helena
Mar 31, 2019 rated it it was amazing
Mijn eerste Siebelink! Om de één of andere reden was ik geïntimideerd door “Knielen op een bed violen” en heb ik het wel gekocht, maar niet gelezen. Als “Jas van belofte” is geschreven in een stijl die typerend is voor Siebelink, denk ik dat ik KOEBV een heerlijk boek ga vinden. Ik vond JVB op een prachtige manier wrang en heb me er mijn hele gratis treinreis lang in kunnen verliezen. Op een bepaalde manier vond ik Arthur herkenbaar - iemand die vol leeft en liefde kent maar stiekem en stilletje ...more
Dolf Patijn
Mar 31, 2019 rated it it was ok
Tsja, wat moet ik hier van zeggen. De laatste jaren is het boekenweekgeschenk qua kwaliteit minder geworden. Het lijkt alsof de auteurs niet precies weten wat ze er mee aanmoeten. Jan Siebelink had in het verleden al een boek klaarliggen dat als boekenweekgeschenk dienst kon doen. Dit heeft hij tenslotte maar op de markt gebracht. Nu mag hij eindelijk het boekenweekgeschenk schrijven en is het in goede bedoelingen blijven hangen. Het is een boek met matige dialogen, een matig verhaal dat niet ec ...more
Floris Pol
Mar 24, 2019 rated it did not like it
Boekenweekblunder. Ik neem geen blad voor de mond, laat er geen gras over groeien (en ga net als het boek spreken in clichés).

Klik hier voor een videorecensie van Jas van belofte op mijn Youtube-kanaal De idioot leest.
Sarah
Mar 27, 2019 rated it it was ok
Beetje matig. Zonder die stomme jas was het al iets beter te doen geweest maar alsnog vrij pretentieus. Dacht Jan Siebelink ook dat het thema Vader, de man was?
Britt
Mar 31, 2019 rated it did not like it
Sommige schrijvers hebben eigenlijk maar één boek in zich
Helderder
Mar 31, 2019 rated it did not like it
Als ik niet vast had gezeten in de trein had ik dit boekje nooit uitgelezen.
David Ouderdorp
Mar 31, 2019 rated it did not like it
OMG. Wat een verschrikkelijk saai en dom verhaal. Ik heb nog nooit van mijn leven zo'n saai boek gelezen.

Arthur belandt in het ziekenhuis na een halfzijdige verlamming en vecht daar voor zijn leven. Dat klinkt heel spannend maar het maar bijzaak. Waar het boek over gaat is hoe hij terugkijkt op zijn leven.

Arthurs vader was een grote klootzak die zonder iets te zeggen zijn familie heeft verlaten op Arthurs elfde verjaardag. Arthur heeft zijn jas op straat gevonden en die zijn hele leven bewaart.
...more
Thijs Werkman
Mar 31, 2019 rated it did not like it
Ik vind dit een ontzettend onsamenhangend verhaal. Ik heb ook nog steeds niet echt een idee waar het boek eigenlijk om draait. De hoofdpersoon is saai en wordt niet op zo’n manier omschreven dat je wilt weten wat er in zijn leven is gebeurd als hij erop terugkijkt in de ambulance.
Het taalgebruik was 1 van de weinige pluspunten die ik heb over dit boek.
Mireille
Apr 01, 2019 rated it liked it
Als verhaal an sich vond ik het gewoon oké, misschien ook wel omdat ik Siebelinks oeuvre niet goed ken (daarop was de meeste kritiek gebaseerd).
De tweede helft vond ik prettiger lezen dan het eerste deel en de directe link met het moeder/vrouwthema van de Boekenweek zie ik niet.
Het was fijn om te lezen tijdens een treinrit.
Bram Joziasse
Apr 01, 2019 rated it really liked it
Mensen die het boek een lage rating geven begrijpen mijns inziens te weinig van de Bijbel om de schoonheid van de verhaallijn te zien. Ik zie in veel reviews dat de narratief onsamenhangend zou zijn, maar ik vind het juist heerlijk in balans en mooi geschreven. Ik was al fan van Siebelink en dat blijf ik!
Hans
Mar 26, 2019 rated it it was ok
Veel van Siebelink's thema's komen in onsamenhangende flarden kort aan bod in dit boekenweekgeschenk. Er is sprake van beloftes. Maar volgens mij is de enige belofte die uitkomt de belofte van een gratis treinreis op de laatste dag van de boekenweek. Een gemiste kans van een schrijver die toch echt wel kan schrijven.
Booklovinglady
Ik heb lang getwijfeld of ik twee of drie sterren zou geven aan Jas van belofte, maar het zijn er uiteindelijk toch twee geworden (eigenlijk zat het er tussenin, maar dat gaat nu eenmaal niet op GR, en naar boven afronden geeft in het geval van dit boek toch een verkeerde indruk).

Hoewel ik nog een boek van Jan Siebelink heb staan (Knielen op een bed violen), was Jas van belofte het eerste boek dat ik van hem las. Ik moet zeggen dat de schrijfstijl mij niet helemaal kon bekoren: Korte zinnen, dat
...more
Elko Born
Mar 31, 2019 rated it did not like it
Een verhaal over een schrijver!? Dat lees je verder toch nergens!? En al die schrijvers en schrijverscafé's en uitgevers die in het verhaal voorkomen bestaan natuurlijk ook in het echt! Dat verwacht je toch niet? Dat verwacht je toch niet van zo'n boekie!? Echt zo ontzettend literair hey sjemienee.
Jacqueline
Apr 04, 2019 rated it it was ok
Helaas (alweer) niet overtuigd van het boekenweekgeschenk. Het verhaal werkte voor mij niet: onnodige, irreële seksuele passages werken averechts en zorgen er juist voor dat ik het boek niet verder wilde lezen.

Voor de rest van het verhaal, je krijgt niet goed grip op de inhoud omdat de focus vaak verandert.
Janneke
Apr 02, 2019 rated it it was ok
2.5 sterren.
Wie graag iets van Siebelink wil lezen, kan beter kiezen voor het prachtige 'Knielen op een bed violen'. Ook 'Suezkade' en 'Het lichaam van Clara' vond ik erg mooi. Veel elementen uit vooral die eerste twee komen in dit boekje terug.
Peter
Apr 12, 2019 rated it did not like it
Bijna een belediging voor de lezer en het begrip dat het ‘boekenweekgeschenk’ toch is. Oninteressant onderwerp, oninteressant geschreven. Platte personages, slechte dialogen, nietszeggende kroegscènetjes, zwalkende verhaalelementjes. Een ‘ja’ op de vraag ‘Is het van een beroemde schrijver’ is voor het CPNB elk jaar een stuk belangrijker dan op de vraag ‘Is het boek goed’.
Kelly
Mar 31, 2019 rated it it was ok
2.5 sterren. Niet mijn schrijfstijl, en ik zie niet in hoe dit past bij het thema van de boekenweek. Toch intrigeerde het verhaal me wel.
Monique
Mar 31, 2019 rated it it was ok
Shelves: read-in-2019
Eerste en laatste bladzijdes zijn mooi. Wat daartussen lag, boeide niet. En wat de link met het thema 'De moeder de vrouw' is, blijft een raadsel.
Lieke
Apr 02, 2019 rated it it was ok
Het is en blijft vreemd dat het boekenweekgeschenk binnen het thema 'de moeder de vrouw' gaat over 'de vader de man'.
Rutger Gerrits
Apr 10, 2019 rated it it was ok
Bijzonder verhaal, maar nou niet het meest bijzondere boekenweekgeschenk
Anna
Apr 01, 2019 rated it did not like it
Waardeloos boek. Gelukkig hier geen cent voor betaald.
Nikki Spoelstra
Apr 02, 2019 rated it it was ok
Als Boekenweekgeschenk past ‘Jas van belofte’ niet bij het thema ‘de moeder, de vrouw’. Een mannelijke hoofdpersoon, gekweld door de herinnering aan zijn vader. De moeder en de vrouw spelen bijrollen. Ik had graag een uitdagender Boekenweekgeschenk gelezen rondom dit thema.

Verder past het verhaal wel duidelijk binnen het oeuvre van Siebelink. Het is een discours waar de schrijver niet zonder lijkt te kunnen. De verschillende lijnen of thema’s zijn wat veel voor een kort verhaal: (on)geloof, de d
...more
Qukatheg
Mar 26, 2019 rated it liked it
Arthur, een oude christelijke man, krijgt een verlamming. In de ambulance op weg naar het ziekenhuis herinnert hij zich enkele momenten uit zijn leven, en dan vooral gerelateerd aan de roman die hij in de loop van de jaren heeft geprobeerd te schrijven.

Goed geschreven en goed leesbaar, maar ik vond het verhaal niet bijzonder. Zowel de personages en opvattingen als het taalgebruik zijn zeer ouderwets.
In contrast met het boekenweek thema van dit jaar (de moeder de vrouw) is de hoofdpersoon een man
...more
Jantine
Mar 29, 2019 rated it it was ok
Het taalgebruik is echt wel mooi, zoals ik van jan Siebelink gewend ben. Helaas is er van het thema eigenlijk niets terug te vinden, en gaat het wéér over zijn vader. Hoe mooi hij ook schrijft, Siebelink blijkt maar weer eens vooral een one trick pony te zijn. Jammer.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Netherlands & Fla...: Boekenweek 2019 9 26 Mar 26, 2019 02:31PM