Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä” as Want to Read:
Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä

3.72  ·  Rating details ·  148 ratings  ·  15 reviews
Syöpään sairastunut äiti katsoo kuolemaa silmiin, ja pelon takaa kuultaa toivo. Astrid Swan on antanut kasvot nuorelle syöpäsairaalle äidille; miltä tuntuu kertoa lapselleen tekevänsä kuolemaa.

Teosto-palkittu musiikintekijä Swan käsittelee muistojensa ja päiväkirjojensa kautta turvatonta lapsuuttaan, taiteilijaksi kasvamista, rakkautta sekä sitä, miten ihmeellisellä tavall
...more
Hardcover, 288 pages
Published January 2019 by Otava
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä, please sign up.

Be the first to ask a question about Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.72  · 
Rating details
 ·  148 ratings  ·  15 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Viimeinen kirjani - Kirjoituksia elämästä
Jenni Joru
Sep 05, 2019 rated it it was amazing
Harvoinpa mikään kirja on näin puhunut taiteilijuudesta, äitiydestä, elämästä, identiteetistä ja kuolemasta. Monet kerrat lukiessani pysähdyin vain olemaan voimakkaasti samaa mieltä.

Astrid Swan kertoo mistä hän on tullut ja minne hän on matkalla. Välissä eletään vimmatusti, tavallisesti, laiskasti, inhimillisesti ja tinkimättömästi.

"Seitsemänvuotaana ajattelin, että jossakin kaukana edessäni näen Alcottin ja Montgomeryn nutturoiden kiinteät kierteet. Seuraan perässä ja huudan: 'Odottakaa!' Näen
...more
Tomi
Nov 30, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: äänikirja
Tämä oli yllättävän hyvä!* Ei todellakaan mikään "näin minusta tuli muusikko"-artistikirja, vaikka tietyllä tapaa on sitäkin. Astrid Swan kirjoittaa lapsuudestaan, nuoruudestaan, vanhemmistaan, isovanhemmistaan... Siitä miten vaikeaa ja monimutkaista on olla vanhempi, lapsi, aikuinen lapsi, aikuinen vanhempi, lapsenlapsi. Miten monimutkaisia perhesuhteet ovat ja miten houkuttavaa on irrottautua, jättää kaikki taakseen. Tulla joksikin muuksi. Ja miten jossain vaiheessa, vääjäämättä, perheensä on ...more
Heidi
Apr 16, 2019 added it
"Perinteistä" muusikko-omaelämäkertaa lyyrisempi ja tavanomaista paljaampi. Hetkittäin jopa hätkähdyttävän paljas.

Uskon, että Swanin fanien lisäksi tästä teoksesta tarvittavan saavat irti alkoholistien lapset, päättäväiset ajelehtijat ja henkilöt, joita krooninen, kuolemaan johtava sairaus on koskettanut tai koskettaa läheltä.
Mintti
Jul 24, 2019 rated it really liked it
Astrid Swanin kirjoituksia omasta elämästään. Kirjan nimi viittaa siihen että hän sairastaa parantumatonta syöpää. Kirja on irrallinen kokoelma ajatuksia ja elämän muistelua. Ensin se hieman häiritsi, mutta kun totuin tyyliin, tätä oli ihana kuunnella. Hänen suhtautumisensa syöpään on ihailtava ja vahva, jotenkin voimautti itseäänkin kuunnella. Lämmin suositus.
Anukaisa
Jan 14, 2020 rated it really liked it
En ole aiemmin ajatellut, millaista on kirjoittaa elämästä samalla, kun elämä tapahtuu. Kiinnostavaa, katkonaista ja monipuolista Swanin toteuttamana. Ihmeellisen koskettavaa ja eläydyttävää, vaikka olemme selvästi eri aikakausien lapsia.
LauraKatarooma
Aug 22, 2019 rated it really liked it
Tämä kirja oli kaunis ja elämän makuinen (mitä ikinä se tarkoittaakin).
Jen Juniper
Toisinaan sitä kadottaa itsensä ajan hektisyyteen. Silloin tällöin tulee onneksi vastaan jotain, tässä tapauksessa kirja, joka rauhoittaa mielen, ankkuroi minuuden takaisin itseen. Kiitos tästä.

Astrid Swanin kirjoituksia elämästä on raa'an aito. Hän ei piileksi sanojen takana. Ansioituneen taiteilijan ääni kulkee vahvana läpi teoksen, eikä hän anna syövän määrittää itseään, ei itsensä eikä muiden.
Milja
Dec 03, 2019 rated it liked it
Kauniita / mielenkiintoisia lauseita:

Jonakin päivänä
lapseni kirjoittaa kirjan.
Sitä en lue,
mutta se on lempikirjani.

Odotan etäännytettyä imperfektiä, sitä että kipu ja epätoivo ovat historiaa. Sitä että voin istua keinutuolissa, maistella ja järjestellä menneisyyttä sydämmellisellä, kaiken läpäisevällä rakkaudella. Odotuksiin voi paeta loputtomasti, sillä kohdalta puhuminen on kaikkein vaikeinta. Nyt kirjoitan tapahtumien keskeltä.

Kirjoittaminen on surutyö. Se on yritykseni katsoa kuolemaa silmi
...more
Tuomas Aitonurmi
Jul 12, 2019 rated it it was amazing
Tämä oli niin merkittävä kirjakokemus, että sitä on hankala alkaa kuvata. Nimenomaan merkittävä: niteeseeni syntyi paljon merkintöjä, ja niitä kirjoittui mieleeni. Olen viime aikoina suositellut Astrid Swanin esikoisteosta Viimeinen kirjani (Nemo 2019) viesteissäni ihmisille, joiden kanssa useimmiten keskustelen lukemastani; olen todella halunnut muidenkin löytävän tämän. Vaikka olen kuunnellut Astrid Swanin musiikkia noin 10 vuoden ajan ja hänen elämäkertansa kiinnosti jo siksi, sain teoksesta ...more
Heli
Sep 04, 2020 added it
Tähtien antaminen näin henkilökohtaiselle tarinalle tuntuu julmalta, joten en tee niin.

En myöskään ehkä osaa arvostella tätä teosta jotenkin jollain objektiivisille tai subjektiivisilla kriteereillä. Mutta noin yleisesti pohdin kirjaa lukiessani omaa suhdettani tähän jo muutamien vuosien ajan vallinneeseen autofiktiotrendiin. Minulla on autofiktioon hyvin vahva viha-rakkaus -suhde. Myös tämän kirjan kohdalla uppouduin Astrid Swanin ajatuksenvirtaan ja epälineaariseen kerrontaan omista syvimmistä
...more
Kukka
Jun 26, 2019 rated it really liked it
Koskettava ja hyvin jäsennelty omaelämäkerta. Swan kirjoittaa kauniisti, eikä lukemista olisi millään halunnut lopettaa. Kirja jossa on viittaus Interstellar-elokuvaan ei voi olla huono. Kirjan lopusta löytyvään kirjalistaukseen palaan varmasti vielä.
Chalthria
Jun 23, 2019 rated it it was ok
Jälleen yksi sekavasti kirjoitetuista nykykirjoista. Tarina hyppii jatkuvasti lapsuudesta aikuisuuteen, sieltä teini-ikään ja taas päälle kolmikymppisen pohdintoihin. Todella raskasta lukea. Vasta viimeiset sivut kertoivat syövästä, jonka takia olin kirjaan alunperin tarttunut.
Emilia Hursti
Sep 22, 2019 rated it really liked it
Samaistuttava. Rehellinen. Avoin.
Satu
Apr 08, 2019 rated it did not like it
Kivalta vaikuttava esittelyteksti. 1 h 35 min kuuntelin ja en nyt kyllä yhtään päässyt kärryille. Ehkä yritän joskus uudelleen.
Minka
rated it really liked it
Jun 06, 2019
Meri
rated it liked it
Jun 29, 2019
Titta
rated it liked it
Dec 28, 2019
Anna-Leena Raij
rated it really liked it
May 04, 2019
Kaisa
rated it really liked it
Jun 19, 2019
Sanna-Mari
Vaikeaa pisteyttää joten jätän tähdet tällä kertaa antamatta. Kirja on vaikea, ei niinkään sisällöltään vaan kirjoitustavastaan johtuen. Swan on osittain kenties käyttänyt pohjana päiväkirjojaan, jolloin useasti sisältö on tajunnanvirtaa eikä niinkään määrätietoista. Kappaleet ja aikajanat ovat irrallaan toisistaan enkä aina tiennyt onko kertojana 19- vai 31-vuotias Swan.

En tiedä kenelle muulle, kun Swanin tunteville kirja olisi kirjoitettu. Se ei ole puhtaasti sairauskertomus, mutta ei ihan suo
...more
Ville
rated it liked it
Aug 02, 2019
Anna
rated it really liked it
Sep 09, 2019
Anneli Valkki
rated it liked it
Dec 31, 2019
Annika
rated it liked it
Apr 19, 2020
Aino
rated it it was amazing
Aug 06, 2019
Lounatuulianna
rated it it was ok
Apr 08, 2019
Pauline von Dahl
rated it really liked it
Aug 19, 2019
Susa
rated it really liked it
May 03, 2020
Katja Pääkkönen
rated it really liked it
Nov 29, 2019
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Kaikki elämästä(ni)
 • Onnenkissa
 • Paperilla toinen
 • Jalat ilmassa
 • Bolla
 • Sirkka
 • Silloin tällöin onnellinen
 • Toinen silmä kiinni
 • Westend
 • Mercedes Bentso : ei koira muttei mieskään
 • Ensimmäinen nainen
 • Naiset joita ajattelen öisin
 • Rouva C.
 • Ei kertonut katuvansa
 • Kerrostalo
 • Nei og atter nei
 • Munametsä
 • Ystäväni Natalia
See similar books…

Related Articles

If you haven't heard of record-smashing singer and songwriter Mariah Carey, is there any hope for you? Who else has sold more than 200 million...
46 likes · 20 comments