Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit” as Want to Read:
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

4.32  ·  Rating details ·  485 ratings  ·  91 reviews
Autisme: da's toch dat je weet dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou... nee. Bianca Toeps legt in haar boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit haarfijn uit wat het wel betekent als je autisme hebt. Ze vertelt over haar eigen ervaringen, aangevuld met verhalen van vrienden, kennissen en experts. Daarnaast geeft ze tips: waarom je iemand met autisme beter ...more
Paperback, 220 pages
Published April 2nd 2019 by Blossom Books Bold
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, please sign up.

Be the first to ask a question about Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.32  · 
Rating details
 ·  485 ratings  ·  91 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Anniek
Apr 06, 2019 rated it it was amazing
Shelves: autistic
Dit boek was ongelooflijk herkenbaar voor mij als autistische lezer. Ik heb niet vaak boeken gelezen waarin ik mezelf zo terugzag, en ik hoop dat dit ook zal gelden voor andere autistische lezers. Want ook wij verdienen het om onszelf vertegenwoordigd te zien in media!

Daarnaast hoop ik dat veel niet-autistische mensen zullen besluiten dit boek te lezen, want het is hoog tijd voor daadwerkelijke acceptatie van autistische mensen. Zelf zal ik dit boek uitlenen aan iedereen in mijn omgeving die het
...more
shannon✨
Aug 07, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019-reads
Persoonlijk vond ik dit een erg goed en leerzaam boek over een belangrijk onderwerp. Er waren veel dingen waar ik mij wel al bewust van was, maar er waren ook genoeg dingen waar ik mij nog niet bewust van was.
Evelyn
Jun 02, 2019 rated it it was amazing
Wat een fijn boek. Als #ActuallyAutistic, gediagnosticeerd als kind, heb ik al heel wat boeken over autisme gelezen. Veel boeken geschreven door ouders, hulpverleners etc. Gelukkig komen er steeds meer boeken geschreven door autisten zelf. De boeken die ik als kind en tiener las waren erg gericht op hoe ik als "hoog functionerend" autist mij kon aanpassen aan de wereld en dus hoe ik het beste mijn masker zou kunnen maken. Wat fijn dat er nu boeken zijn waar in wordt uitgelegd hoe slopend zo'n ...more
Sarina
Apr 23, 2019 rated it it was ok
Ik keek naar dit boek uit maar valt mij als autist toch wel tegen.
Tijdens het lezen voelde ik een erge boosheid bij de schrijfster. Ze reageert op wetenschappelijke theorieën maar is het nergens mee eens. De wetenschap heeft zich volgens haar nooit echt verdiept. Verder las ik geen nieuwe informatie en herkende me eigenlijk niet in de autisten die ze beschreef. Daarnaast zet de schrijfster zelf, naar mijn idee, autisten echt zelf weg als apart en bijzonder. Dit is een eigen keuze maar zou niet
...more
Lotte
Mar 13, 2019 rated it it was amazing
Dit is een totaal partijdige recensie - wij van WC-eend en zo. Maar! Bianca schrijft op een toegankelijke, luchtige manier over autisme, en gaat in op zowel wetenschappelijke theorieën als onzin en vooroordelen over mensen met autisme. Ze geeft tips, vertelt anekdotes en interviewt mensen - en daarmee is het een heel compleet en superfijn leesbaar boek geworden, dat mij heel veel nieuwe inzichten heeft gegeven en behoorlijk wat dingen heeft verhelderd.
Rowie
Apr 12, 2019 rated it it was amazing
"Heb je zelf autisme, of ken je iemand die autistisch is, dan ga ik ervan uit dat je beeld redelijk correct is." Ik ken meerdere autisten, maar durfde niet met zekerheid te zeggen dat mijn beeld klopte. Mensen in mijn omgeving hadden soms moeite met de diagnose. "Maar het geeft toch duidelijkheid. Nu weet je waar je op kunt letten", vertelde ik ze bemoedigend. Is die duidelijkheid er wel, vroeg ik mij later af. Eigenlijk niet, wanneer je ervan uitgaat dat een autist een sociaal gestoorde, ...more
Liz Hartevelt
Apr 01, 2019 rated it really liked it
Interessant, laagdrempelig boek over autisme. Niet alleen geschikt voor mensen die het zelf hebben, maar zeker ook voor mensen die het niet hebben. Volledige recensie binnenkort op pluizenbol.nl
Marijn Sikken
Feb 01, 2020 added it
Shelves: 2020
Ik vond niet alles even sterk en gevat, maar wie ben ik? Soms hoef je ook niet overal al te sterk iets van te vinden en kun je een boek ook gewoon ter kennisgeving en met mededogen aannemen. Het stuk over autism mums is heel urgent, ook omdat wat Toeps aankaart - hoe gevaarlijk het kan zijn wanneer moeders van autistische kinderen met hun verhaal en/of hun kind aan de haal gaan - veel verder reikt dan alleen autisme: ik zie het op Twitter, waar doodzieke kinderen met sondes en al in close-up ...more
Marcia
Dec 20, 2019 rated it really liked it
In maar je ziet er helemaal niet autistisch uit vertelt Bianca Toeps over haar leven met autisme, eerlijk, herkenbaar en soms zelfs grappig. Een fijn boek over autisme, geschreven door iemand met autisme. En dat is belangrijk.
Een uitgebreide recensie volgt.
Evelyn Evertsen-Romp
Mar 27, 2019 rated it really liked it
Shelves: tolino
Whaaaaa wat een interessant boek, echt perfect geschreven en zo verhelderend. Dit boek ga ik nog vaak eens herlezen, een hoofdstuk hier en daar.
Praktisch, grappig, en anders dan je verwacht.
De ideale companion van Zondagskind (Judith Visser)
Cindy
Apr 19, 2019 rated it liked it
Vlot geschreven boek over autisme met deels wetenschappelijke uitleg, maar vooral interessante anekdotes die autisme heel bespreekbaar maken en ook verduidelijken.
Misschien ben ik er terug met te hoge verwachtingen aan begonnen na (teveel) lovende recensies want hoopte op iets meer praktische tips.
Wel aanrader voor iedereen die op een duidelijke en niet-belerende manier over autisme wil lezen!
Daphne de Haan
Jul 25, 2019 rated it it was amazing
Shelves: in-bezit
Super goed boek, zowel voor autisten als niet- autisten. Duidelijke taal; nu eens vanuit een oogpunt geschreven dat ervaring heeft. Ik vond het een fijn boek om te lezen en ik denk dat het voor mensen in mijn omgeving ook aan te raden is dit boek te lezen!
Karlijn
Jan 09, 2020 rated it liked it
Ik vond het een leerzaam boek, maar qua redactie had het af en toe wel iets strakker gemogen
Monique
Apr 02, 2019 rated it it was amazing
Vanaf het moment dat hij door de brievenbus kletterde moest ik hem lezen. Ik heb in 1 ruk doorgelezen, en ik denk dat hij nog vaak herlezen gaat worden.

Want wow, wat is dit een duidelijk en goed boek! En het zit schrijftechnisch zowaar ook heel goed in elkaar, met humor en vlotte leesbaarheid. Dat is altijd mooi meegenomen en vaak mis ik dat in zulke boeken.

Dat is erg fijn, maar nog fijner is de inhoud. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb me nooit officieel laten testen omdat dat wat moeilijkheden
...more
Charlotte
Jan 06, 2020 rated it really liked it
2020 POPSUGAR CHALLENGE

44. A book set in Japan, host of the 2020 Olympics

Oké het boek speelt zich maar voor een klein deel af in Japan, maar toch.
Dit was een laagdrempelig boek om meer te weten te komen over autisme. Het gaat in op vooroordelen en geeft wetenschappelijke onderbouwingen. Ik zou zelf voor een andere opbouw hebben gekozen, want nu begon het vrij 'droog' met diagnoses en ging het daarna pas in op het persoonlijke verhaal van de schrijfster.

Ik heb getwijfeld over het aantal sterren,
...more
Marike
Apr 04, 2020 rated it it was amazing
Erg interessant boek dat me zeker aan het denken heeft gezet!
Roos
Sep 01, 2019 rated it it was amazing
Dank aan mijn mentorleerling voor de aanbeveling. Verhelderend, grappig en belangrijk.
LeoniBG
Jun 27, 2019 rated it really liked it
Heel verhelderend. Wat schrijft Bianca duidelijk (en grappig)! Aan te raden voor iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met autisme. Zoveel herkenning!
Eline Nijtmans
Jun 14, 2019 rated it it was amazing
Ik heb het in één keer uitgelezen. Ik voelde me zo erkend in mijn ervaring van autisme. Ik ben geen stereotype genie of sociaal totaal incapabel persoon. De ervaringen en meningen die gedeeld worden in het boek slaan voor mij de spijker op zijn kop. Ik houd van goed onderbouwde en rationele argumenten en die geeft ze! Ik raad het iedereen aan dit boek te lezen. Als autist maar zeker ook als neurotypische lezer om meer beeld te krijgen van "alledaagse" autisme. Ik hoop dat ze meer boeken zal ...more
Laura
Jun 01, 2019 rated it it was ok
Het boek bevat wel interessante en leerzame stukken over autisme, maar verder neemt het zo'n persoonlijke insteek dat het meer als een biografie leest.

Mijn grootste probleem hiermee was de editing. Het had echt beter geredigeerd moeten worden: de indeling van het boek vond ik onlogisch, en vaak zag ik tussen de alinea's niet eens verbanden. Of er stonden ellenlange persoonlijke stukken tussen die in mijn ogen echt niet relevant waren. Dat is wat mij betreft niet aan Toeps, maar aan de uitgever.
Marc
May 29, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ik ben geen autist en ik wil het ook niet worden, Toeps legt duidelijk uit waarom. Netjes aan de hand van de DSM-V, waardoor je meteen snapt dat je nog geen autist bent als je ongelukkig wordt in een kantoortuin, maar ook door uit te leggen waarom ze Japan zo fijn vindt: daar kijken mensen je niet aan als ze tegen je praten en wordt je geacht gewoon je bek te houden bij de Starbucks in plaats van hardop te gaan zitten kletsen zodat iedereen je kan horen.

Uiteindelijk heeft het te maken met
...more
Jenny
Jul 13, 2019 rated it it was amazing
Dit is een geweldig boek. Het heeft me meer geleerd over autisme dan veel hulpboeken over autisme die ik (vaak maar deels) gelezen heb.

De kracht van dit boek ligt in de combinatie van de theorie en de eigen ervaringen van Bianca Toeps.

Als leerkracht heeft dit boek me vooral geleerd dat ik leerlingen met welke vorm van autisme dan ook de ruimte moet geven om dingen uit te kunnen leggen op hun eigen wijze, voordat ik veroordeel vanuit mijn eigen denkkaders.

Ik heb het boek verslonden op de
...more
Roos Zweers
Jul 18, 2019 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Stephanie
Mar 14, 2020 rated it it was amazing
Wat een fantastisch boek! Ik kreeg zelf in november de diagnose autisme, maar wij wisten het eigenlijk al veel langer. Dit boek is zo herkenbaar en is een goede aanvulling op de psycho-educatie. Bianca Toeps' schrijfstijl is zo leuk! Het liefst wil ik passages uit het boek delen, maar dat zou betekenen dat ik zo'n 90% van het boek zou moeten delen. Kortom, lees het boek dus zelf :) ook als je niet autistisch bent
Carolien
Sep 09, 2019 rated it it was amazing
Shelves: psychologie
Heb je in je professionele leven of in je omgeving te maken met autisme, dan raad ik dit boek zeker aan. Op heldere, humoristische en originele manier legt Bianca Toeps, zelf autistisch, uit waar autistische mensen tegenaan lopen in het dagelijks leven, maar ook hoe hulpverleners en 'normale' mensen daar mee omgaan en klaar staan met veel theorieën en goedbedoelde adviezen.
Maaike
May 03, 2019 rated it it was amazing
Shelves: to-read-in-2019
Super herkenbaar en geschreven met humor. Het boek bevat een goede afwisseling van interessante achtergrondinformatie, ervaringen en handige tips. Zeker een aanrader voor iedereen die meer wil weten over autisme, maar geen zin heeft om saaie onderzoeken door te lezen.
Desirée
Apr 12, 2019 rated it it was amazing
Shelves: autism
LIEFDE.

Geweldig boek, als mede-autist zeer door mij gewaardeerd :).
Kruimel
May 25, 2019 rated it really liked it
Helder en welkom inzicht.
Erin Van der pijl
Apr 09, 2019 rated it it was amazing
Mag ik nog 5 extra sterren geven?
Quinty
Jun 21, 2019 rated it it was amazing
In dit boek staan voor mij, als autistische lezer, zoveel herkenbare dingen! Naast alle herkenbare dingen, staat er ook een hoop informatie in, waarvan ik blij ben dat ik die informatie nu ken. Dit boek is een aanrader voor iedereen met autisme, maar ook zonder autisme!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Knap voor een dik meisje
 • Heb je nou al een vriend?
 • Damn, Honey
 • Zondagskind
 • Rinkeldekink
 • Dit is hoe het ging
 • Echte vrouwen krijgen een kind
 • Welkom in het rijk der zieken
 • Dolores Dolly Poppedijn
 • Mijn ware verhaal
 • Op je lijf geschreven
 • Anne: kroniek van een zoektocht
 • Verknocht (Verkikkerd #3)
 • Familiegeheimen (Holleeder trilogie, # 3)
 • Volwassen worden is optioneel
 • Die ene patiënt
 • Hoe gaan we dit uitleggen
 • Concept M
See similar books…

Related Articles

Need another excuse to treat yourself to new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our lis...
43 likes · 10 comments