Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kembali Mencintai” as Want to Read:
Kembali Mencintai
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kembali Mencintai

by
3.64  ·  Rating details ·  45 ratings  ·  12 reviews
Hanya kerana mahukan sebuah dewan sekolah bagi memudahkan anak muridnya belajar, Thiya terpaksa menyamar menjadi calon menantu Tengku Fareha untuk anaknya, Tengku Faal Haris... Yang merupakan ‘seorang’ buaya! Mulanya, Thiya ingatkan penyamaran itu dah kantoi apabila Tengku Fareha betul-betul muncul. Sekali... Tengku Fareha pun mula berlakon. Rupa-rupanya, Tengku Fareha ada ...more
Paperback, 880 pages
Published December 2018 by Karya Seni
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kembali Mencintai, please sign up.

Be the first to ask a question about Kembali Mencintai

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.64  · 
Rating details
 ·  45 ratings  ·  12 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Kembali Mencintai
Penchinta Novel
Apr 19, 2019 rated it really liked it
Done. Kembali mencintai.

Kita tak boleh mencintai orang yang sama dua kali dengan perasaan yang sama. - thiya thaqif-

Itu kata thiya heroin dalam novel ni.
Pertemuan pertama antara thiya dan faal atas urusan permohonan dana untuk sekolah tempat thiya mengajar. Pertemuan yang membawa kepada berkali-kali pertemuan. Bagi thiya tengku faal tu buaya. Playboy. Banyak kisah tengku faal yang dia dapat dari google.

Yang thiya tak tahu, ada punca yang menyebabkan tengku faal macam tu. Selalu bertemu,
...more
Tiara Sapphire
Sep 21, 2019 rated it really liked it
isu utama dalam novel ini tentang nikah taklik. selalu dengar pasal cerai taklik ni first time dengar pasal nikah taklik. sebenarnya aku kurang setuju dengan Thiya yg pilih untuk nikah taklik dengan Tengku Faal.

nikah taklik ni ada kebaikan dan keburukan juga, kebaikannya boleh melindungi hak isteri sekiranya suami buat perangai macam nikah lain. keburukannya macam kes Thiya, ada orang amik peluang nak runtuhkan rumah tangga Thiya guna syarat yg dia buat tu. so sebelum nak buat apa keputusan tu
...more
Nidea
Jan 20, 2019 rated it liked it
Mmg tak dinafikan, setiap cerita Syam mesti menarik kerana kelainan jln critenye.. Kali ini, kita disajikan ngan main point of the story iaitu, Taklik tambahan dlm pernikahan. Tengku Faal yg diberi jolokan sebagai Buaya & Tiyah, seorang teacher. To summarise, Thiya ni kena pressure oleh everyone around her to marry TF. To protect herself dari dimadukan, Thiya ada kan extra syarat taklik. TF tak bole fool around and if caught cheating, talak dah kira jatuh lah.

To me, watak Thiya ni ade
...more
Watie Shaari
4.3 star

Novel ke 17 yang aku baca karya syamnuriezmil. Setiap novelnya berbeza ceritanya. Dan dia mempunyai gaya penulisannya tersendiri.

Kisah antara Tengku Faal & Thiya. Pertemuan yang dimulai dengan pergaduhan.

Thiya merupakan guru bahasa inggeris di sebuah sekolah dimana dia terlalu inginkan sebuah dewan untuk sekolahnya. Maka bermulalah misi mencari dana untuk membina dewan sekolah.

Tengku Faal merupakan salah seorang alumni sekolah tersebut. Dan Thiya diperlukan untuk memohon dana pada
...more
Aezra
Jan 09, 2019 rated it really liked it
Daripada mencari dana untuk dewan sekolah, akhirnya cinta turut diterima. Menerusi Kembali Mencintai, Syamnuriezmil berjaya membawa saya merasai kisah selama Thiya bersama si kaki perempuan bernama Tengku Faal. Saya terhibur sepanjang pembacaan novel ini. Puas hati!

Sebagaimana saya menyukai Isteri Untuk Disewa, Tuan Anas Mikael dan Perempuan Paling Bahagia, seperti ini jugak saya sukakan Kembali Mencintai! Tahniah untuk penulis!
Dara Oh
Apr 06, 2019 rated it it was amazing
Best sangay
Sani Nasir
Jun 25, 2019 rated it really liked it
Kembali Mencintai, kisah novel ni agak klise jugalah sbnrnya. Tapi yang klise tulah yang best, haha.

Konflik dalam novel ni takda lah berat mana pun. Mengisahkan tentang Thiya dengan Tengku Faal yang kahwin bersyarat taklik tambahan.

Syarat taklik tambahan tulah yang jadi permasalahan dalam kisah novel ni hinggakan sesuatu terjadi pada perkahwinan Thiya dengan Tengku Faal.

Apa yang berlaku semuanya disebabkan langau dalam novel ni. Tapi watak langau dia takda lah sampai tahap buat pembaca nak
...more
Siti NurShahida
Mar 25, 2019 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
HAFIZAH
Feb 10, 2019 rated it it was ok
jalan cerita yang agak membosankan, dan klise anak orang kaya and what so ever.. mungkin tak kena dgn jiwa saya... she used to be my fav author, thou
Zarinah Ahmad musa
Feb 05, 2019 rated it liked it
Still ok ...more
Nur Fatihah
Jan 09, 2020 rated it really liked it
Overall, a good story. However, I got frustrated at the female lead character sometimes.
Liya71
Jul 21, 2019 rated it it was amazing
Biarlah acik nak bagi full mark bintang tu, sebab memuaskan hati acik, jalan ceritanya walaupun korang kata klise la, biasa la, tapi berjaya menggembirakan hati acik, dan menarik hati acik untuk baca hingga ke titisan terakhir, pendekata hadis belakang tu pun acik baca juga, biodata tu acik dah selalu baca dah....

Nak spoiler ni:=
Kisah Thiya gadis yang bertugas sebagai seorang guru english yang tidak direstui ayahnya, dulu ayahnya hantar dia ke london untuk belajar engineering tetiba dia tukar
...more
Kucingkarate
rated it really liked it
Apr 23, 2019
Sfatihahmzahid
rated it really liked it
Sep 22, 2019
Kaiy
rated it it was ok
Dec 25, 2019
Nisa Idrus
rated it really liked it
Aug 02, 2019
Munira Zain
rated it really liked it
Jan 20, 2019
Sapp73
rated it liked it
Jan 04, 2019
heril azwan
rated it it was ok
Dec 30, 2018
Wan Syazwina
rated it it was amazing
Jun 07, 2019
Norhana Isa
rated it did not like it
Jan 20, 2019
Dayatte Mahmud
rated it really liked it
Sep 01, 2019
Eta My
rated it really liked it
Feb 07, 2019
Auttho Minez
rated it really liked it
Jan 06, 2020
Siti Mohammad
rated it it was amazing
Oct 11, 2019
Effa Izzaty
rated it liked it
Mar 07, 2019
Siti Raudhah
rated it really liked it
May 14, 2019
Syafiqah Malek
rated it really liked it
Aug 18, 2019
Always smile
rated it liked it
Mar 29, 2019
Aziah Supir
rated it it was ok
Jun 27, 2019
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dheo's
  • Marry Me, Senorita
  • Jangan Ganggu Jodohku!
  • Memori Inara
  • The Reason
  • Sugar? Yes please...
  • Nefertiti
  • Deja Vu
  • Seindah Tujuh Warna Pelangi
  • Cik Yah dan Encik Lias
  • Bidadari Tanpa Sayap
  • Raid Arjuna
  • Kirimkan Rindu
  • Suami Untuk Aku
  • Yang Tertulis Untuk Kita
  • Anastasia
  • Aeldra
  • Sayang Budak Jahat
See similar books…