Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Colonel's Wife” as Want to Read:
The Colonel's Wife
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Colonel's Wife

by
3.89  ·  Rating details ·  773 ratings  ·  90 reviews
A bold, dark-hued novel by a writer who “conjures beauty from the ugliest of things” (The Wall Street Journal)

In the final twilit moments of her life, an elderly woman looks back on her years in the thrall of fascism and Nazism. Both her authoritarian tendencies and her ecstatic engagement with the natural world are vividly and terrifyingly evoked in The Colonel’s Wife, an
...more
Paperback, 160 pages
Published November 5th 2019 by Graywolf Press (first published September 2017)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about The Colonel's Wife, please sign up.

Be the first to ask a question about The Colonel's Wife

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.89  · 
Rating details
 ·  773 ratings  ·  90 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of The Colonel's Wife
Patrizia
Ho avuto difficoltà a leggere questo romanzo. Scritto bene, in una prosa asciutta, racconta gli anni bui della Finlandia nazista attraverso la voce di una donna, la moglie del Colonnello, che ripercorre la propria vita e le scelte politiche senza pentimenti.
È difficile comprendere l’accettazione e l’infatuazione della protagonista per la Germania del Führer nonostante fosse a conoscenza degli orrori perpetrati e dei lager.
Non sono riuscita a provare empatia per questa donna sposata a un essere
...more
Mai Laakso
Rosa Liksomin Everstinna kertoo kirjailija Annikki Kariniemen (1913-1984) elämätarinasta lapin murteella kirjoitetun tarinan. Annikki Kariniemi oli tuottelias kirjailija ja kirjan lapsuudenkuvauksissa hän oli runotyttö, joka innostui eri aatteista perinpohjaisesti. Lapsuuteen kuului partio, Lotta Svärd – toiminta ja suojeluskuntatoiminta. Taustalla oli viha naapurimaata kohtaan ja saksalaisen idealismin ihannointi. Lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat kuohuvat vuosikymmenet ja sodat. Lapsuudesta a ...more
Elina Mäkitalo
Apr 24, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Murteet jne. on hyvä juttu mutta jos sitä murretta ei itse osaa voi välillä olla vaikea seurata kirjan tarinaa kun ei tiedä sanoja. Murteen käyttö kirjoissa on siinä mielessä vähän arveluttavaa. Toisaalta murteita on kyllä kiva lukea tai kuunnella. Everstinnassa käytettiin minulle vierasta murretta mutta siitä oli jossain määrin aivan mahdollista saada selvyys mitä mikin sana tarkoittaa. Murre oli välillä hyvinkin luonnollista, toisinaan vähän väkinäisen oloista. Kuuntelin tämän äänikirjana ja s ...more
Laura
Oct 10, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: audiobook
Aikamoisen henkselien paukutusten ja ennakkoluulojen kanssa lähdin tätä äänikirjana kuuntelemaan, ja ensimmäisen puoliskon kirjaa sainkin vain vahvistusta sille, miten kuuntelen jo tuhansia kertoja kerrottua tarinaa uudelleen ja uudelleen. Ja niin kuuntelinkin, mitä sotaan tuli. Kun siitä päästiin, alkoi tarinan raastava osuus, vahvuus ja riipivyys, ja jouduin suurimmasta osasta ennakkoajatuksiani luopumaan, nöyrtymään ja hyväksymään, että olihan tämä varsin hieno. Sieltä lopusta siis.

Jos jotain
...more
Jenni Joru
Apr 10, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Jumaliste perkele mikä kirja. Ylen hengästyttävä laukka läpi Suomen väkivaltaisen historian. Everstinna muistelee elämäänsä, aatetta ja avioliittoa. Kumpaakin leimaa kiihkeä rakkaus ja raaka väkivalta.

Tässä ajassa taas ajankohtainen: fasisimi ja vahvemman valta on vanha aate, jolla on haettu ennenkin ratkaisuja kipeisiin asioihin surkealla menestyksellä ja puhtaalla väkivallalla, aseella, joka voi suuntautua itseä vastaan.

Raaka, kaunis ja hurja kirja, jonka lukaisin tässä suunnilleen yhdellä i
...more
Ema Mele
Aug 19, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: reviewed
Z podobného soudku jako Porodní bába - opět Finsko a laponská válka, koketování Finů s nacismem a panfennismem, opět velmi výrazná ženská postava zmítaná láskou k nesprávnému muži, která je zároveň vypravěčkou s velmi expresivním jazykem (ostatně expresivita k Rose Liksom patří odjakživa.). A hodně násilí a zvěrstva na ženách. Fakt hodně.

Je to dobrá kniha, škoda, že se jí nedostalo větší propagace. Mám totiž pocit, že na českém knižním trhu neprávem zapadla.
Sherry
Jan 20, 2020 rated it it was amazing
Read my review in the Historical Novels Review: https://historicalnovelsociety.org/re... ...more
Elina Mustikkakummun Anna
Huh, mikä kirja: kaunis ja karhea, ruma ja raastava, vahva ja vaikuttava. Tämä meni ihon alle ja pysyy mielessä taatusti pitkään. Todella vahva lukukokemus.
Heidi
May 02, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Olen lukenut Liksomilta aiemmin novelleja sekä Hytti nro 6:n. Vaikka nekin olivat varsin hyviä, tämä oli aivan omalla oksallaan. Rehevä kieli (josta muuten tuli Katja Kettu mieleen) ja kylmäävän upea tarina vangitsivat lukijan kuin eversti everstinnansa, rakkaudella, johon eivät ensin nyrkitkään pystyneet. Liksom loihtii henkiin lapin suot ja vaarat, suursuomiaatteen ja natsismin, sodan ja lapsuuden, taiteilijasielun ja väkivallan, seksin ja traumat. Eipä käynyt lapsia, naisia ja vähemmistökanso ...more
Becky Loader
Mar 02, 2020 rated it liked it
I have been exploring literature from various countries. I stumbled upon Rosa Liksom, who is Finnish, and decided to try it.

I am really torn as to how to rate "The Colonel's Wife." Such disturbing subject matter is hard to read.

The central character lives in Finland just prior to World War II. The plot revolves around her and her seduction by National Socialism. The realism is brutal as to what was going on in society at that time, and she freely admits that it was a heady time. At the same time
...more
Päivi Metsäniemi
Ihan loppuun asti olin antamassa korkeintaan kolme tähteä - mässäilystä ja itsetarkoituksellisuudesta. Viimeinen luku jotenkin keikautti asetelman ihan kokonaan, keräsi merkitykset ja antoi anteeksi kaiken - tämä oli pakko kertoa juuri näin. Tärkeä, vaikuttava, erilainen.

Olin ihan hämmästynyt lopussa olevasta nimistöstä ja sanastosta, ei se kieli nyt NIIN vaikeaa ollut...
Danka
Mar 09, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
To co toto je za pocin? 😮 pribeh bez priamej reci zato on je sam o sebe priamy az dost. Cakala som teda vselico ale slova ako pipina, kundicka, sukat...prepacte za otvorenost ale inak sa neda. Niesom si ista ci ide o pribeh inspirovany skutocnostou no v poznamke sa pise ze mena a miesta su realne. Ak sa teda autorka nechala inspirovat skutocnou pani plukovnikovou, konstatujem ze bola zrejme nie uplne psychicky zdrava..ta pani plukovnikova :-) od 4 rokov byt zatazena na divneho uja z domu oproti ...more
Chequers
Oct 15, 2020 rated it it was ok  ·  review of another edition
Un consiglio: leggete prima la nota storica, cosi' avrete un quadro migliore al momento della lettura.
La protagonista di questo libro, che ha deciso di immergersi in un amore "tossico" e masochista con un tal Colonnello, a mio parere poteva vivere adesso, nell'epoca romana o nel Medioevo, poco cambiava.
Pensavo di trovare molti piu' riferimenti al momento storico vissuto (la II Guerra Mondiale) invece la scrittrice si e' piu' concentrata sulle vicende sentimentali della protagonista.
Consigliato a
...more
Anneli Renfors
Aug 01, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Mieletön kirja! Jos olisi ollut mahdollista olisin lukenut tämän yhdeltä istumalta, nyt kun se on luettu tuntuu murheelliselta. Yli puolet kirjasta, sen alusta, ulvoin naurusta. Rakastin kieltä (lapin murretta), kerrontakeinoa, säälimätöntä ivaa ja silkkaa suorasanaisuutta. Puolet kirjasta oli pakko lukea ääneen. Loppupuoli: kääntöpuoli. Enää ei naurattanut. Ja kyllä minäkin jo mietin säälinsekaisin tuntein mm. Eva Braunin elämää, mitä me siitä tiedetään. Rosa Liksomista on tullut suosikkikirjai ...more
Liisa
Jan 02, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Hieno, ronski, karu ja hurja.

”Minua rauhotti korkeitten männyitten humina, virkisti talvipakkasten kitinä, ja kuplivavetisten kevätpurojen kilinä anto uskon elämänvoihmaan. Mie kasusuin täytheen ikhään, semmoseksi vallasnaiseksi, paljon nähneeksi naarasuroshirveksi, mistä mulla ei ollu ollu minkhäänlaista aavistusta etes. Luulin aina, että olen etikkaisessa veessä leijuva rahkasammallautta tai jonkulainen lehmä luontheeltani, mutta mie kasvoinki komeaksi sarvipääksi, joka kattoo jokhaista vastaa
...more
Karin Eggert Kraft
Boken handlar om många saker. Om ett misshandelförhållande. Om tiden i Finland under Andra världskriget. Det som jag tycker är speciellt intressant i den här boken är att berättarjaget är nazist, att våga skriva om detta utifrån ett jag- perspektiv, utan att personen kommer på bättre tankar, är att lita på läsarens intelligens. Visst är det otäckt, men boken är också ett sätt att närma sig det otäcka. Vi behöver förstå. Men att förstå betyder inte alltid att vi förlåter och tycker om.
Riina Ojanen
Huh, sepä oli vakuuttava lukukokemus. Rosa Liksomin teksti on hyvin kaunista ja miellyttävää, mutta kirjan tarina ja teemat eivät niinkään. Silti kyseessä on tärkeä kertomus sotavuosilta, siitä, kuinka erilaisista lähtökohdista ihmiset päätyivät natsiaatteen piiriin ja miltä heidän todellisuutensa toisen maailmansodan aikaan näytti. Samaan aikaan Liksom kertoo epätasa-arvoisesta avioliitosta, sotatraumoista, väkivallasta ja selviämisestä. Tämä kertomus jää mieleen.
Maria
Nov 30, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2019
karu, ruma ja raastava katsahdus palaan suomen historiaa. meänkieli tuntuu lapissa kasvaneena kotoisalta, ja samalla tuo petollisen pehmeän lisän kaikelle sille hirveälle mitä kirja sylkee syliin lyhyen mittansa aikana.

ja voinpa sanoa että "sinun pillu on pehmeä ko kypsä pottu" tulee kummittelemaan mun mieltä seuraavat viistuhatta vuotta. eipä siinä.
Maria
Feb 13, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Kirja Vieköön!
Mar 26, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites
Blogistanian Finlandian 2017 voittanut Everstinna on hyytävä kuvaus parisuhdehelvetistä ja meidän natsisympatioistamme.

Vahva, värikäs ja rietaskin meän kieli vie lukijan noiden hirvittävyyksien keskelle niin että tekee todella pahaa. Järkyttävän kamala, mutta järkyttävän loistelias.
Ilaria
Jun 30, 2020 rated it liked it  ·  review of another edition
"Il bello della vita vissuta è che non torna più. Però nulla scompare, mai."

La moglie del colonnello è un romanzo di Rosa Liksom, una delle più famose e apprezzate autrici finlandesi al mondo. Il romanzo è ambientato in Lapponia e la storia inizia con una donna che ripercorre il suo vissuto e rivive a tutti gli effetti i momenti che hanno segnato la sua vita. Quella donna altri non è che Annikki Kariniemen, una scrittrice finlandese vissuta negli anni in cui la Finlandia si trovava ancora schiac
...more
Kirsikka Kiviranta
Karu, kaunis ja vahva. En meinannut malttaa laskea kirjaa käsistäni. Herätti kaipuun Lappiin.
Jenni
Dec 29, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
(Also available in English as The Colonel's Wife.)

Everstinna was a strange reading experience: I can't completely divorce the story from my own connection to it, which boils down to the global experience of learning something terrible about your homeland's history and then being disgusted at its betrayal: why didn't anyone teach this at school? Here, it's about Finland's sordid history with Nazi Germany, which I knew about, but honestly, not much of the details - and after reading this novel, I
...more
Hanna Apajalahti
Rosa Liksomin kieli on napakkaa: "Menheen elämän ilo on siinä, että se ei koskaan pallaa. Mikhään ei silti katoa koskhaan pois". Päähenkilön elämäntarina on järkyttävä ja samalla lohdullinen puolustaessaan rakkauden merkitystä. Liksom osoittaa väkivallan, sodan ja fasismin vaikutukset yksilöihin, ja siksi kirja on varsin ajankohtainen.
MarjaHannele
Feb 11, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Everstinnan tarina on hyvin raskas. Mietin kuinka todennäköistä on, että Everstinna oikeasti olisi puhunut tornionjokilaakson murretta ja käyttänyt niin ronskia kieltä kuin kirjassa käytetään, ja mielestäni se ei ollut todennäköistä. Kirjan rankkuutta ne kyllä pehmensivät.
Pidän Liksomin kirjoitustyylistä ja erityismaininta upeasta Lapin luonnon kuvauksesta.
Mindy Svenlin
Oct 15, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Om det finska folkets inblandning och vedervärdiga handlingar i andra värlskkriget. Men i verkligheten om kvinnoförtryck och kvinnomisshandel och om sexualitet och frihet. Läsning som stör och äcklar men som samtidigt lämnar mig märkbart berörd.
Haveny Vom buecherhimmel
Inhalt:

Bereits als Vierjährige lernt sie den 28 Jahre älteren Oberst kennen. Er ist bekennender Nationalsozialist und ihr späterer Ehemann. Gemeinsam wollen Sie für Ihre Ideologie kämpfen und die Nazis in Finnland unterstützen. Doch was als glühende Liebe beginnt, wandelt sich unaufhaltsam zu einer Beziehung voller Gewalt. Doch wie kämpft man gegen einen Mann mit solcher Macht ...

.

Meine Meinung:

Bei diesem Buch kann man nicht einfach sagen, dass man es mochte. Man kann nicht sagen, dass es eine t
...more
Katja Vartiainen
This book is not for the fainthearted. It is really, really good, and it's based on real life. I would give it a subtitle 'The History of Violence' yes, as the Cronenberg movie, except this doesn't idolize violence, and goes into the reasons why humans go astray so terribly. Based on a real person, it tells a story of a Finnish woman born Lapland and is in her teenage years during the Second World War time, when Finland ended up fighting against the Russians, first with the help of Germans then, ...more
buchwoerter
Zwischen Liebe und Ideologie! •

Darum geht’s:

In einer Nacht lässt eine Frau ihr langes Leben in einem Dorf im Norden Finnlands Revue passieren. Schon mit vier Jahren schien ihr Schicksal besiegelt zu sein, als sie im Haus der Eltern den Oberst kennenlernt, ihren späteren Ehemann. Achtundzwanzig Jahre älter als sie, macht er aus ihr eine glühende Nationalsozialistin. Beide verehren sie Hitler, und mit seinen Erfolgen wächst ihre alles verzehrende Liebe zueinander. Doch mit dem Fall Nazideutschland
...more
Juuso
Jun 26, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Rosa Liksomin Everstinna (2017, Like) kertoo Everstinnan elämäntarinan 1900-luvulla. Rakkaan isänsä menettänyt tyttö innostuu fasismista, kietoutuu 28 vuotta vanhemman everstin pauloihin. Innostus natsiaatteeseen ja rakkaus yhdistää tätä paria ja niin tytöstä tulee Everstinna. Elämä yllättää joskus: natseilla homma meni onneksi puihin, kantaako everstin ja everstinnan rakkaus ideologisten unelmien romuttumisesta huolimatta? Saapi nähdä.

Annan kirjalle ⭐⭐⭐⭐.
+ Kirja järkytti minua. Väkivalta ahdist
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Tulisiipi
 • Ensimmäinen nainen
 • Sandra
 • Ei kertonut katuvansa
 • Sirkka
 • Bolla
 • Vem dödade bambi?
 • Rose on poissa
 • Rouva C.
 • Westend
 • Naiset joita ajattelen öisin
 • 7+7 levottoman ajan kirjeitä
 • Taivaanpallo (Angus, #1)
 • Pintti
 • Katrina
 • Mercedes Bentso : ei koira muttei mieskään
 • Yliaika
 • Kerrostalo
See similar books…
55 followers
Rosa Liksom (born Anni Ylävaara, Ylitornio, 7 January 1958) is a Finnish writer and artist. She studied anthropology and social sciences at the universities of Helsinki, Copenhagen and Moscow. She won the J. H. Erkko Award in 1985 for her debut novel Yhden yön pysäkki and the Finlandia Prize in 2011 for Hytti nro 6.

News & Interviews

The prolific and beloved author John Grisham, known for his courtroom thrillers, is back this month with a new pageturner, A Time for Mercy,...
28 likes · 1 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Menheen elämän ilo on siinä, että se ei koskhaan pallaa.” 0 likes
More quotes…