Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kasyaf Ain” as Want to Read:
Kasyaf Ain
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kasyaf Ain

by
4.46  ·  Rating details ·  92 ratings  ·  37 reviews
Rosman dan Anita - dua pegawai polis siasatan jenayah sedang memburu penjenayah kejam di ibu kota. Tiap malam bulan mengambang, kejadian kejam sering berlaku, yang mana mangsa pembunuh bersiri itu mati dalam keadaaan aneh. Setiap mangsa ditemui mengering tidak berdarah. Disifatkan dibunuh atas tujuan ritual songsang yang menjurus kepada kematian paranormal.

Hanum Saskia, l
...more
Paperback, Cetakan Pertama 2018, 399 pages
Published October 2018 by RAM Typewriter Ventures
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.46  · 
Rating details
 ·  92 ratings  ·  37 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Kasyaf Ain
Gobokairina
Sep 25, 2019 rated it liked it
Shelves: koleksi-ga
Dek membaca review Eyda yang menggoda, maka gigihnya aku menggeledah di balik kotak-kotak berbungkus sampaikan si enche memerli yang ingat pula kotak hat mana ya buku ni ada? Haha... well 😂

Full review: 26/09/19

Sebagai peminat RAM, aku jadi seorang yang tamak dan naskah setebal 399 muka surat ini rupanya tidak mencukupi buat pembaca yang tamak ini 🙊.

Pertamanya, cerita ini agak mendatar di awalnya. Mungkin ini perasaanku saja tapi jujur, lepas habis bab pertama aku tutup dan ‘peram’ sebenarnya. Mu
...more
Que Razali
Dec 18, 2018 rated it it was amazing
Setelah berhempas pulas dengan FYP, akhirnya saya boleh 'bercinta' kembali dengan novel. Gitu! Memilih novel RAM sebagai 'penyeru' mood membaca memang sesuatu yang tidak sia-sia!

Kasyaf Ain - Sebuah kisah tentang perjuangan. Perjuangan menentang kejahatan! RAM bagi saya berjaya mengekalkan sentuhan magisnya melalui kisah ini. Saya kira ramai juga yang sedikit kecewa dengan kisah Banja Manggala sebelum ini. Dan, RAM berjaya mengubat kekecewaan dengan kelahiran novel KA ini.

Plot twist yang tak te
...more
Siqahiqa
Dec 20, 2018 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Review penuh di blog >>

http://www.siqahiqa.com/2018/12/revie...

Semalam aku menamatkan pembacaan untuk novel terbaru daripada master thriller Malaysia iaitu Ramlee Awang Murshid. Novel RAM sinonim dengan kisah perjuangan menentang kejahatan syaitan yang bertopengkan manusia dan itu jugalah kisah dalam Kasyaf Ain.

Jalan cerita sangat menarik daripada mula hingga ke akhir muka surat. Dimulakan dengan kisah pembunuhan pada masa kini dan berkait pula dengan kisah yang berlaku pada awal tahun 1840an.
...more
Kamaliah
Jan 06, 2019 rated it really liked it
the usual from RAM. Never dissappointed. thrilling altho there is a feeling of dejavu while reading n it turns out, mmg dejavu pun since i've read tetamu siang. ending ada unexpected twist. the usual. all in all.... best. ...more
Sha Mohamed
Jan 05, 2019 rated it really liked it
Mengingatkan Sha pada Tetamu Siang dalam Antologi Mistik Jembalang.. Cuma kali ini ceritanya lebih penuh dan memuaskan untuk dibaca.. Tapi tetap si Cindai tu tak mati lagi.. Adoilah Syamel dan Rosman.. Dibutakan matanya dari melihat kebenaran..
Hanis Khaleeda
Feb 23, 2019 rated it it was amazing
Kasyaf Ain by Ramlee Awang Murshid.

- Expectation ? Macam biasa bila baca RAM ni mesti ada plot twist dia. Kalau kau berhati-hati masa baca pun, boleh jadi kau akan tertipu jugak at the end. Keh keh.

- Setiap novel RAM ada plot twist nya, sama la novel ni pun.

- Cerita pasal jembalang. Nak tahu jembalang apa, baca la sendiri.

- Baik, aku taknak buat ulasan panjang pasal novel RAM ni sebab takut terspoil jalan cerita, so korang baca lah sendiri ! Yang pasti novel kali ni best giler !

- Hati-hati sema
...more
Mira Ishak
Feb 04, 2019 rated it really liked it
Sedia maklum, penulisan RAM teliti olahannya dengan gaya bahasa yang lenggoknya membuai-buai. Dan, beliau amat gemar menyelitkan unsur imbas kembali zaman yang berbeza.

Jujur, mula baca beberapa bab, aku soal diriku sendiri. Mana RAM? Kenapa begini? Aku tidak temui gaya tulisan yang selalu aku dapati dalam karyanya, seolah-olah ini bukan RAM..haha. melampau, kan? Tapi itu yang aku rasa.

Adakah jalan ceritanya terlalu laju pada awal penceritaan? Atau penggunaan bahasanya agak ringkas kali ini?

Aku t
...more
Nadhiah Aida
Jan 17, 2019 rated it it was amazing
Hahaha siapa baca ni memang takkan sangka .... Let the story drag you ... Draggggg till the end .. believe me trust me ...
Rasa nak jerit nak lompat ... Hahaha malangnya dalam train ... On the way pergi kerja .. rasa .. rasa hahaha ... Memang excellent ... perfect 10 ...
Siapa tak baca memang rugi ...
😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱
Tey Marzuki
Feb 18, 2019 rated it liked it
To be perfectly honest, it pains me to rate this book a 3.5, coming from one of my favourite writer but *sigh* I hated the ending! Perhaps Tuan RAM is planning for a sequel, but I hate the idea that the evil prevails. Nevertheless, I still enjoy reading it.
Eyd1410
Sep 07, 2019 rated it it was amazing
Sebagai peminat tegar RAM, setiap karya yg dihasilkan olehnya tidak pernah mengecewakan. Twist plot yg dihasilkan berulang kali mmg tidak boleh dijangka. Jadi utk saya yg suka membaca bab akhir setiap buku tidak akn boleh jangka apa isi cerita yg sebenarnya. Kena baca dari mula tanpa skip baru kita faham. Mmg hebat!!! Kebanyakan penulis yg menulis kita akn tahu apa plot cerita seterusnya hanya melalui bab akhir. Tetapi tidak pada kesemua naskah RAM.

Kasyaf Ain tidak lari dr tema RAM sebelum2 ini.
...more
FZ
Feb 06, 2021 rated it liked it
Membuat aku meremang pada bab-bab terakhir, apabila terungkai teka-teki sang pembunuh di dunia di sebalik hijab. Plot twist yang sangat menarik, tidak dapat dijangka. Bukan sekali tapi berkali-kali. Aku kagum dengan penulis kerana begitu kreatif dan berimaginasi dalam bab tesebut.

Namun aku sedikit rimas setiap kali bab Syamel dan Rosman. Terlalu bosan dan kurang elemen misteri. Aku juga rimas apabila harus membaca nama penuh Hanum Saskia setiap kali ia muncul di helaian. Penulis cuba untuk memb
...more
Wan Sunan
Jan 06, 2019 rated it it was amazing
Baru habis baca buku ni. Apa yang saya nak cakap tentang buku ni.. Pehhh.. Hebat.. Terlalu banyak plot twist. Walaupun cara penceritaan berubah² dari zaman ini dan zaman dahulu tapi tidak memeningkan. Plot twist dia pehh.. Sampai saya terfikir adakah penulis pernah masuk ke alam yang satu itu sebagai tetamu siang seperti dalam buku ini? Dan sampai saya terfikir mungkin ada dikalangan kita ni zahirnya manusia tapi bukan? Kisah percintaan Syamel dan Hanum Saskia. Akhirnya Syamel dan Rosman masih t ...more
izzatie
Jan 12, 2019 rated it it was amazing
Satu lagi buku Tuan RAM yg tak mengecewakan...byk plot twist & RAM mmg pandai create cerita yg ada unsur² dunia parallel.. bestnya ttg buku² RAM ni bila setiap kali baca msti buat kita terfikir something. Ringkasnya mmg kena sabar untuk tggu kesinambungan cerita si Syamel dan Cindai ni😘
Mohamad Nasrul
Apr 28, 2019 rated it it was amazing
Cerita yang sangat menimbulkan pertanyaan pada awal2 cerita. Sedikit demi sedikit, lembaran kisah mula terlerai. Setiap babak sepertinya jauh di antara satu sama lain namun berkait rapat.

Pengakhiran menyajikan sesuatu yang sangat tidak diduga.

Plot twist yang sangat menarik!
Mommy Farah
Feb 28, 2020 rated it it was amazing
Tak nak review panjang2. Satu je : sepanjang menekuni karya RAM memang tak pernah dapat agak ending dia. Kadang2 kita fikir ending dia will be A tapi sebenarnya Z. thats why karya RAM sentiasa di hati.
Elle Syeila
Sesungguhnya manusia adalah sebaik baik makhluk.
نور
Feb 18, 2021 rated it it was amazing
Buku ini dah lama berada di atas rak buku (next to read) Bahkan aku membeli pada awal keluarannya ketika pbakl 2019. Aku membelinya kerana aku sememangnya penggemar tulisan RAM dari 2006 lagi. Syukurlah tahun 2021 ni, aku tetiba triggered nak membaca sampai habis. ALHAMDULILLAH. berbaloi sangat.

Aku bersabar membacanya, memahamkan setiap cerita. Tapi akhirnya bam! Aku terkena juga part tu. Memang tak menyangka langsung part alam buana tu. Walaupun cerita zaman sekarang pasal Hanum Saskia, tapi a
...more
Erimawati Ali
Mar 21, 2020 rated it it was amazing
Kasyaf Ain bagi saya sebuah karya yang Wow!

Siri pembunuhan kejam yang sering terjadi tiap malam bulan mengambang. Mangsa pembunuh bersiri mati dalam keadaan aneh iaitu setiap mangsa ditemui mengering tidak berdarah. Disifatkan dibunuh atas tujuan ritual songsang yang menjurus kepada kematian paranormal. Rosman dan Anita, dua pegawai polis siasatan jenayah sedang memburu penjenayah kejam di ibu kota. Panggilan telefon yang diterima oleh Rosman telah menemukan dirinya dengan Syamel, dan sebuah cer
...more
Summer Amra
Jan 04, 2020 rated it really liked it
"𝑺𝒖𝒂𝒌𝒂 𝒅𝒊𝒂𝒏𝒈𝒈𝒂𝒑 𝒓𝒂𝒋𝒂 𝒃𝒆𝒍𝒂𝒏𝒕𝒂𝒓𝒂. 𝑴𝒆𝒏𝒋𝒂𝒅𝒊 𝒂𝒏𝒈𝒌𝒖𝒉 𝒅𝒂𝒏 𝒔𝒐𝒎𝒃𝒐𝒏𝒈, 𝒎𝒆𝒘𝒂𝒓𝒊𝒔𝒊 𝒌𝒆𝒃𝒊𝒂𝒅𝒂𝒃𝒂𝒏 𝒅𝒊 𝒍𝒂𝒏𝒈𝒊𝒕 𝒔𝒂𝒏𝒈 𝒑𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓𝒉𝒂𝒌𝒂 𝒚𝒂𝒏𝒈 𝒆𝒏𝒈𝒈𝒂𝒏 𝒔𝒖𝒋𝒖𝒅 𝒑𝒂𝒅𝒂 𝑵𝒂𝒃𝒊 𝑨𝒅𝒂𝒎 𝒂. 𝒔 𝒔𝒆𝒋𝒂𝒌 𝒅𝒂𝒉𝒖𝒍𝒖 𝒌𝒂𝒍𝒂."
Seriously! I was being fooled again by this Author 😂 Plot twist is a MUST, i am very² sure I read carefully and cautiously but still... dom! I never win you see 😂 Sir u are the VERY² Master Thriller writer of Malaysia 🏆✨
Slow pace for the first few pages, almost give up at first but chapter after chapter things getting intense and I can
...more
Tia Aira
May 22, 2019 rated it really liked it
Tetamu siang yang mengamuk dan membunuh ramai mangsa di Kampung Buana Senandung rupanya mempunyai sebab yang tersendiri. Hanum Saskia, si cantik rupawan yang dibunuh oleh Syamel pulak bukan seperti yang dilihat. Kecantikannya hanya palsu. Rosman, pegawai polis yang menyiasat kes pembunuhan bersiri sebenarnya mempunyai pertalian dengan Syamel. Sejarah silam harus disingkap untuk mengenali siapa sebenarnya Hanum Saskia.

Terdapat beberapa plot twist yang langsung tak dijangka dalam cerita ni. Kejuta
...more
Zura
Mar 20, 2020 rated it it was amazing
Yeahhhhh!! Akhirnya berjaya habiskan bacaan!! Karya begini yang ditunggu-tunggu dari RAM! Menyesal tak baca awal-awal.

Terlompat-lompat tak senang duduk pembacaan bila sampai part Hanum Saskia kena bedah siasat tu. Macam aku pulak yang tengah post mortem dia. Hahaha..

Paling tak sangka plot twist Tetamu Siang tu. Di penghujung pun ada plot twist. Damn!!! Tolong buat sambungan, please!!!
Lady Sofea
Jan 15, 2019 rated it it was amazing
Seriously cerita ni kalau boleh nk bg 10 bintang. Penuh dengan plot twist yg tak tersangkakan. Watak Anum Saskua yang disangkakan Cindai dari dunia jebalang tetapi bukanlah Cindai. Yang disangka manusia selama ini, itulah jembalang yg sebenarnya. Penulis seperti biasa bijak manupulasikan pembaca. Pasti akan ada sekuel untuk cerita ni nanti.
Hafiz Kamaruddin
May 06, 2020 rated it it was amazing
Penat...
Ya saya sgt penat membaca karya tuan RAM yg satu ini. Penat apa? Penat teka tapi tersasar jauh.
Tak sangka terlampau byk plot twist sampai dah tak mampu nak main teka-teka. 😂

Tahniah buat tuan RAM atas penulisan hebat ini. 👏👏👏
Noor Abdul Sukor
Feb 19, 2019 rated it it was amazing
best sangat...berbaloi baca..love the twist.. suka konsep imbas kembali, dunia moden dan dahulu yang kemas penceritaannya. tak keliru. siapa yang tak baca lg, ini salah satu penulisan RAM ni mmg wajib baca! tak sabar nak baca sambungannya..
Sharifah Nor Bte Omar
Oct 07, 2019 rated it it was amazing
Aku tertipu lagi...haha..best!tu j boleh brthu..hanum saskia bukan Cindai?????hahaha..
Mohd Raffi
Sep 06, 2019 rated it it was amazing
Terbaikkk
Ismaliza
Nov 01, 2019 rated it really liked it
Sesuai dengan genre triller, walaupun pd awalnya agak mengelirukan tp kena baca sehingga ke akhirnya utk mengunkai segala persoalan
Al-Kubrawiyyah
Feb 16, 2019 rated it it was amazing
Shelves: novel
Menarik. Sangkaan awal meleset.
Syuddy
Sep 29, 2020 rated it it was amazing
Saya dah habis baca buku ni. Ndamau cakap banyak sbb mmg sy peminat tegar RAM dan sangat suka karyanya. Satu ja sy mau tanya.. ba jadi bilaa Kasyaf Ain II? Nda sabar sy mau baca! 🤪
Iffah Arshad
Mar 02, 2019 rated it it was amazing
LOVE IT SO MUCH 😭😭😭😭😭 Serius tak sangka boleh jatuh cinta lagi dengan buku seperti ini. Gonna be my number one recommended book!!!
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • NIKINA
  • Kenzi X Embun
  • TRAGEDI
  • TELAGA
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Sesuatu Yang Hilang
  • Trilogi Murtad #3: QISAS
  • ENTITI
  • Selamat Tinggal Purnama: Strain Pertama
  • Cik Isteri Dan Encik Suami
  • Selamat Tinggal Purnama: Strain Kedua
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod I
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod II
  • Bunian
  • Butterfly
  • Kembara Mistik 2.0: KEBAYA
  • Terusir
  • Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck
See similar books…
1,016 followers
Ramlee Awang Murshid (lahir 4 November 1967) ialah seorang novelis dan juga penulis Malaysia untuk Radio Televisyen Malaysia (RTM) sejak 1986. RAMLEE Awang Murshid dilahirkan di Papar, Sabah, pada 4 November 1967 dan pemegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), bertugas sebagai wartawan penyiaran di RTM Angkasapuri Kuala Lumpur.

Dalam dunia penulisan, Ramlee
...more

News & Interviews

For those of us north of the equator, it's time for chilly days, long nights, and plenty of time to cozy up with a new book–or book...
15 likes · 5 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »