Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Testamente” as Want to Read:
Testamente
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Testamente

3.94  ·  Rating details ·  2,885 ratings  ·  239 reviews
När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt egna språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller fjorto
...more
Hardcover, 438 pages
Published January 24th 2019 by Norstedts
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Testamente, please sign up.
Recent Questions
This question contains spoilers… (view spoiler)
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.94  · 
Rating details
 ·  2,885 ratings  ·  239 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Testamente
Nora Tenow
Jan 29, 2020 rated it it was ok
Alltså, väldigt ojämn. Både i språk och handling. Önskar att det hade varit mer en renodlad familjekrönika än att den försöker bygga upp till någon slags mordhistoria. Konstiga stilgrepp (Alla engelska uttryck?Berättaren?) och indelningar ("the murder", "who dunnit"). Det var topp när man fick läsa om de olika syskonen och deras liv och uppväxt, men i slutändan känns allt lite? Jaha. Inget känns riktigt avslutat eller ihopknutet. Och jaja, förstår att "sånt är livet" och att det är en poäng, men ...more
Jan Koster
Mar 29, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Wat een bijzonder aangename kennismaking met een nog onbekende Zweedse schrijfster, Nina Wähä. Testament is haar derde roman en wat voor één! Een fenomenale roman over een hele bijzondere familie die je niet snel zult vergeten. Prachtige geschiedenis, boeiende personages, goede sfeertekening en een stijl die mij goed bevalt.

Lees meer: bit.ly/2XaZp3B
...more
Nina Ruthström
May 18, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favoriter
Spännande från första till sista sidan. Udda grepp med en berättare, det blir ännu en tråd att fundera på var den ska sluta. Wähä lyckas binda ihop alla trådar i ett fantastiskt bra slut, även om det inte tillfredställer mig fullt ut.
Sofia
Mar 13, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
En av mina bästa läsupplevelser vågar jag påstå. Fantastisk berättelse, fantastiskt språk, fantastisk rakt igenom. Är djupt besviken över att ha läst ut den redan, men kunde inte låta bli.
Erika
Aug 01, 2019 rated it really liked it
Shelves: audiobook
Hejdlöst berättat, samtidigt svart om familjehemligheter och tillhörighet. Jag lyssnade på Nina Wähäs inläsning och tyckte mycket om både hennes ord och hennes inläsning (bortsett från de gånger när hon uttalade stadsdelen Tölö i Helsingfors, hu!). På många sätt är det makalöst att sätta ihop en berättelse med så här många personer, och i början är jag helsåld på hennes sätt att göra det. Småningom mattas antingen glöden i berättandet eller mitt eget intresse av, men Testamente var trots det en ...more
Beatrix Minkov
'Testament' vertelt het verhaal van de 14 kinderen van het boerengezin Toimi. Vader Pentti is een bruuske man die het gezin met straffe hand regeert en vooral met rust gelaten wil worden. Zijn timide vrouw Siri is nooit over het verdriet van haar twee overleden kinderen heen gekomen, en is voor de kinderen vaak emotioneel onbereikbaar. Hoe verschillend kun je opgroeien in een boerengezin waarin de omstandigheden verre van ideaal zijn? Heel verschillend, zo blijkt. Vlak voor Kerstmis zijn alle ki ...more
Naomi Carter
"För det var inte kärlek som förde dem samman, that's for sure.
Kärlek är en lyx som rika människor kan kosta på sig. För fattiga människor har den inget värde, ställer bara till det, ställer sig i vägen för det som är viktigt, det som betyder något, mat på bordet, att överleva till varje pris, och varför är det så viktigt att överleva till vilket pris som helst? Varför är ett skitliv värt att leva?"

Årets bästa? Precis som med Little Fires Everywhere visste jag att jag skulle älska den här boke
...more
Linn Ålund Thorgren
Hade tyvärr alldeles för höga förväntningar på denna bok. Det är något som glappar i berättelsen och karaktärsgalleriet, vilket får läsaren att leta efter något mer, eller förvänta sig mer. Dessutom var den på tok för corny, sista sidan var plågsam att läsa. Kändes otroligt krystat. 2,5!
anette
Apr 25, 2019 rated it it was amazing
Årets bästa?
Annette Juhlin
Oct 30, 2019 rated it it was amazing
Omslaget har fått mig att nedprioritera den här romanen ända sedan början av året. Lila och röda färger tycker jag inte ger ett rättvisande intryck av innehållet, som är lågmält berättat, nästan som en saga. Men när den nyligen blev Augustprisnominerad blev jag tillräckligt nyfiken på den för att börja läsa. Och nu vet jag nästan inte hur jag skall beskriva min upplevelse av den. Jag har inte läst någonting liknande tidigare.

Som läsare sugs man omedelbart in i berättelsen, och det slår mig att d
...more
Agnes Stenqvist
Feb 10, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020
Asså vet typ inte?? Känner mig lite snopen och typ himlade ganska mycket med ögonen på sista sidan. Språket är väl fine men verkligen inte en bok jag längtade efter att plocka upp, snarare längtade efter att läsa ut så jag kunde läsa ngt annat.
Inte så wowad som jag antog men det är väl det som är problemet också
Anja Hildén
May 11, 2019 rated it liked it
Jag är inte riktigt lika förtjust i den här som alla andra. Det krävs en tjock bok för att alla syskon ska få en egen story; ett eget perspektiv på den dysfunktionella Torneåfamiljen. Men ibland känns det som om syskonen är så många för att alla "typer" (den känsliga bögen, han som torterar djur, hon som flyr till storstan) ska få plats. Vackert språk och ovanlig plats, dock. ...more
Denise
Jul 09, 2019 rated it it was amazing
Så. Jäkla. Bra. Jag älskar det avslappnade sättet att berätta, hur bokens röst är så utomstående men ändå så väldigt väldigt nära. Jag lyssnade på den som ljudbok inläst av författaren själv, vilket jag ofta undviker. Men hon gör en fenomenal uppläsning av boken.
Prince Mendax
DID NOT FINISH.
vill skriva ett brev till Wähä och be henne använda färre kommatecken.
det här var inte bra.
Johan Arvas
May 21, 2020 rated it liked it
Tog mig ovanligt lång tid att läsa den här rackaren. Om det berodde på boken eller min livsstil, det låter jag vara osagt. Den är roligt skriven och händelserik men tycker inte den är så unik i sin egenhet.
Marcus
Sep 08, 2019 rated it really liked it
Tyckte verkligen om Testamente. Hur många karaktärer som helst, men nästan alla var djupa och intressanta. En familjehistoria, inte mörk men den dras liksom med en svärta som samtidigt är vacker och finstämd men också vemodig.

Kanske faller jag lite extra för karaktärerna då de har ett mörker som jag känner mig hemma i. Varför är det så fint när saker är trasiga, med mnsk som härdar ut och framhärdar eller går under? Vet ju att jag är blind för det "ljusa djupet" mnsk besitter, är väl klart man ä
...more
Maria
May 18, 2019 rated it it was amazing
En bok som inte liknar någon annan och den är verkligen fantastisk. Men slutet? Vet inte riktigt om det är meningen att en inte ska förstå eller om jag är korkad. Kanske måste jag diskutera boken med någon innan jag kan uppskatta den så mycket som den förtjänar!
Julia Eriksson
Jul 19, 2020 rated it really liked it
Betyg: 4,5/5

Personporträttsbonanza - på det ypperligt bra sättet! Genom boken får vi lära känna alla 14 (eller 16, beroende på hur man räknar) medlemmar i familjen Toimi. Det är mörkt, varmt och humoristiskt på samma gång och jag rycks med från första början. Wähä har ett egensinnigt men flödande språk som jag verkligen gillar. Ibland sticks det in små kommentarer till läsaren som hjälper till att forma berättelsen ytterligare. En bok som imponerar på mig.
Melina Roy
Sep 24, 2020 rated it it was amazing
Shelves: books-i-own
Riktigt bra bok. Underbara karaktärer och livsskildringar. Härligt språk och ton. Bra tempo. Det enda som hindrar från 5 stjärnor är slutet. Fick inte riktigt svar på alla frågor, var lite antiklimax osv. Men fortfarande en väldigt bra läsupplevelse. Kanske att jag kommer gilla slutet bättre imorgon, när jag hunnit smälta det.
Marléne Ärlemalm Dahlin
May 06, 2019 rated it really liked it
Äntligen läst ut Nina Wähäs tredje roman Testamente! Ett storstilat familjeepos på över fyrahundra sidor om tolv syskon och deras föräldrar; den dysfunktionella familjen Toimi i Tornedalen. Testamente är fullspäckad av tidsmarkörer från finländskt 1900-tal och innehåller både tydliga huvudspår och invecklade sidospår. Hundra historier vävs samman och det blir till slut en imponerande och mångfacetterad berättelse. Dessutom ett fantastiskt slut, vilket är ovanligt. Ofta tycker jag sista sidan är ...more
Maria Strale
Mar 30, 2019 rated it really liked it
Jag blev lite förskräckt när jag såg hur lång boken var... dessutom brukar mina kommentarer till långa böcker vara att de är, just, för långa. Dock inte denna.
Det är ett fantastiskt persongalleri och Wähä tar sig den tid hon behöver för att beskriva alla för att läsaren ska kunna förstå handlingen. Den är av och till otäck och hård men känns väldigt välskriven och trovärdig. Eller äkta är nog rätt ord.
Läser gärna mer av henne.
Lisa Barkholt Nord
Nov 07, 2019 rated it it was amazing
5 plus trots pinsamt m korrfel. s. 366 typ. 5 plus trots själva testamentet, var helt ointresserad av d. otroligt imponerad, hur kan skriva sån här bok... !! såg allt framför mig, njöt, fattade allt. Tror man måste ha syskon för o fatta.? enda ”identitetspolitiken” jag tror på:-)
Marieinsweden
Mar 12, 2019 rated it it was amazing
Vilken familj, vilka underbara personporträtt.
Frue_s
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
Vilken roman, vilka karaktärer! Så myllrande, allvarlig, gripande, oroande!
Marije
Aug 07, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Wat een boek! Originele vertelstijl en tijdsperspectieven, levensechte personages (en dat is knap, want het zijn er veel).
Moa
Dec 29, 2020 rated it liked it
3,5!
Astrid Hedenström
Dec 26, 2020 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Heidi
Dec 10, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Leevi and the Leavings meets John Irving.

Tässä on perhe, jonka kautta käydään kaikki maailman tabut läpi. Kaikki. Paikoin tämä tuntui typerältä, paikoin aivan nerokkaalta.

Suomennos on todella hyvä ja en aina edes muistanut, että kirja ei ole alunperinkin kirjoitettu suomeksi.
Anke
Apr 20, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
4,5 ⭐️
Van in het begin gehecht aan de uiteenlopende karakters van de personages.
Boeiend, meeslepend verhaal
Pageturner geweest voor me.
Malin Magnusson Barle
Mar 08, 2020 rated it really liked it
En sån bok! En sån romanig roman! En släkthistoria som suger tag i mig direkt, karaktärerna - syskonen, modern, fadern (som knappt ska kallas far; eller, som Fadern såsom Patriarken, jo). Det var längesedan jag läste en bok där författaren på bara några få sidor lyckas lyfta fram karaktärerna och göra dom till personer på det här sättet.Jag talar om syskonen, de tolv - eller fjorton, beroende på hur man räknar, som författaren säger - som dessutom alla är säregna, egna, inga typer eller tunna sk ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Goodreads Librari...: Please combine 2 15 Feb 18, 2020 03:16AM  

Readers also enjoyed

 • Sen for jag hem (Jana Kippo, #3)
 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Klubben
 • Samlade verk
 • Jag ser allt du gör
 • Ett system så magnifikt att det bländar
 • Ödesmark
 • Nora eller Brinn Oslo brinn
 • The Book of Eels: Our Enduring Fascination with the Most Mysterious Creature in the Natural World
 • Männen i mitt liv
 • Voksne mennesker
 • Överlevarna
 • Köttets tid
 • Arv og miljø
 • Fjärilsvägen
 • Bränn alla mina brev
 • Familjen
See similar books…

Related Articles

  Mateo Askaripour is a Brooklyn-based writer whose debut novel, Black Buck—which Colson Whitehead calls a “mesmerizing novel, executing a high...
68 likes · 7 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »