Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Testamente” as Want to Read:
Testamente
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Testamente

4.18  ·  Rating details ·  664 ratings  ·  63 reviews
När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt egna språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller
...more
Hardcover, 438 pages
Published January 24th 2019 by Norstedts
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Testamente, please sign up.

Be the first to ask a question about Testamente

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.18  · 
Rating details
 ·  664 ratings  ·  63 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Testamente
Nina Ruthström
May 18, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favoriter
Spännande från första till sista sidan. Udda grepp med en berättare, det blir ännu en tråd att fundera på var den ska sluta. Wähä lyckas binda ihop alla trådar i ett fantastiskt bra slut, även om det inte tillfredställer mig fullt ut.
Erika
Aug 01, 2019 rated it really liked it
Shelves: audiobook
Hejdlöst berättat, samtidigt svart om familjehemligheter och tillhörighet. Jag lyssnade på Nina Wähäs inläsning och tyckte mycket om både hennes ord och hennes inläsning (bortsett från de gånger när hon uttalade stadsdelen Tölö i Helsingfors, hu!). På många sätt är det makalöst att sätta ihop en berättelse med så här många personer, och i början är jag helsåld på hennes sätt att göra det. Småningom mattas antingen glöden i berättandet eller mitt eget intresse av, men Testamente var trots det en ...more
Sofia
Mar 13, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
En av mina bästa läsupplevelser vågar jag påstå. Fantastisk berättelse, fantastiskt språk, fantastisk rakt igenom. Är djupt besviken över att ha läst ut den redan, men kunde inte låta bli.
anette
Apr 25, 2019 rated it it was amazing
Årets bästa?
Naomi Carter
"För det var inte kärlek som förde dem samman, that's for sure.
Kärlek är en lyx som rika människor kan kosta på sig. För fattiga människor har den inget värde, ställer bara till det, ställer sig i vägen för det som är viktigt, det som betyder något, mat på bordet, att överleva till varje pris, och varför är det så viktigt att överleva till vilket pris som helst? Varför är ett skitliv värt att leva?"

Årets bästa? Precis som med Little Fires Everywhere visste jag att jag skulle älska den här
...more
Maria
May 18, 2019 rated it it was amazing
En bok som inte liknar någon annan och den är verkligen fantastisk. Men slutet? Vet inte riktigt om det är meningen att en inte ska förstå eller om jag är korkad. Kanske måste jag diskutera boken med någon innan jag kan uppskatta den så mycket som den förtjänar!
Prince Mendax
DID NOT FINISH.
vill skriva ett brev till Wähä och be henne använda färre kommatecken.
det här var inte bra.
Marieinsweden
Mar 12, 2019 rated it it was amazing
Vilken familj, vilka underbara personporträtt.
Frue_s
Apr 08, 2019 rated it it was amazing
Vilken roman, vilka karaktärer! Så myllrande, allvarlig, gripande, oroande!
Denise
Jul 09, 2019 rated it it was amazing
Så. Jäkla. Bra. Jag älskar det avslappnade sättet att berätta, hur bokens röst är så utomstående men ändå så väldigt väldigt nära. Jag lyssnade på den som ljudbok inläst av författaren själv, vilket jag ofta undviker. Men hon gör en fenomenal uppläsning av boken.
Maria Strale
Mar 30, 2019 rated it really liked it
Jag blev lite förskräckt när jag såg hur lång boken var... dessutom brukar mina kommentarer till långa böcker vara att de är, just, för långa. Dock inte denna.
Det är ett fantastiskt persongalleri och Wähä tar sig den tid hon behöver för att beskriva alla för att läsaren ska kunna förstå handlingen. Den är av och till otäck och hård men känns väldigt välskriven och trovärdig. Eller äkta är nog rätt ord.
Läser gärna mer av henne.
Annette Juhlin
Oct 30, 2019 rated it it was amazing
Omslaget har fått mig att nedprioritera den här romanen ända sedan början av året. Lila och röda färger tycker jag inte ger ett rättvisande intryck av innehållet, som är lågmält berättat, nästan som en saga. Men när den nyligen blev Augustprisnominerad blev jag tillräckligt nyfiken på den för att börja läsa. Och nu vet jag nästan inte hur jag skall beskriva min upplevelse av den. Jag har inte läst någonting liknande tidigare.

Som läsare sugs man omedelbart in i berättelsen, och det slår mig att
...more
Marléne Ärlemalm Dahlin
May 06, 2019 rated it really liked it
Äntligen läst ut Nina Wähäs tredje roman Testamente! Ett storstilat familjeepos på över fyrahundra sidor om tolv syskon och deras föräldrar; den dysfunktionella familjen Toimi i Tornedalen. Testamente är fullspäckad av tidsmarkörer från finländskt 1900-tal och innehåller både tydliga huvudspår och invecklade sidospår. Hundra historier vävs samman och det blir till slut en imponerande och mångfacetterad berättelse. Dessutom ett fantastiskt slut, vilket är ovanligt. Ofta tycker jag sista sidan är ...more
Maria Delby
Sep 11, 2019 rated it it was amazing
En fantastisk historia om en speciell familj med en massa syskon och två ganska trasiga föräldrar. Hon flätar ihop berättelsen med syskonens olika perspektiv och håller spänningen kvar ända till sista sidan.
Åsa
Jan 12, 2020 rated it it was amazing
Jag tycker att detta är en riktigt bra bok. Språket, berättelsen är fängslande - jag vill hela tiden veta mer. Så på ett sätt är den spännande - samtidigt som den är sorglig. Den har många bottnar - och jag uppskattade mycket att läsa den.
Vanja Bolme
Aug 06, 2019 rated it really liked it
Mmm vad härligt! Jobbiga första 100 sidor tyckte jag, men sen tog den sig. Najs att läsa när man e ledig. Det e själva upplevelsen som får fyra stjärnor, mustig och lång och lyxig bok. Vill ha mer!!! Man ska alltid läsa om Finland på sommaren.
Marcus
Sep 08, 2019 rated it really liked it
Tyckte verkligen om Testamente. Hur många karaktärer som helst, men nästan alla var djupa och intressanta. En familjehistoria, inte mörk men den dras liksom med en svärta som samtidigt är vacker och finstämd men också vemodig.

Kanske faller jag lite extra för karaktärerna då de har ett mörker som jag känner mig hemma i. Varför är det så fint när saker är trasiga, med mnsk som härdar ut och framhärdar eller går under? Vet ju att jag är blind för det "ljusa djupet" mnsk besitter, är väl klart man
...more
Anja Hildén
May 11, 2019 rated it liked it
Jag är inte riktigt lika förtjust i den här som alla andra. Det krävs en tjock bok för att alla syskon ska få en egen story; ett eget perspektiv på den dysfunktionella Torneåfamiljen. Men ibland känns det som om syskonen är så många för att alla "typer" (den känsliga bögen, han som torterar djur, hon som flyr till storstan) ska få plats. Vackert språk och ovanlig plats, dock.
Fanny ✨
Jul 09, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
började läsa med en viss skepsis efter att ha läst så mycket hyllningar om den här boken, men ju mer jag läste desto mer investerad blev jag i karaktärerna. de är bokens stora behållning - de tolv syskonen (eller fjorton, beroende på hur man räknar), mamma siri och pappa pentti. hade gärna läst ännu mer om dem, särskilt lauri, lahja och förstås siri, och gått djupare in i vissa skeenden, men alla karaktärer är spännande och intressanta på sitt sätt. de känns som verkliga människor med både ...more
Jessica Landberg
Jan 07, 2020 rated it it was amazing
Vi lär känna familjen Toimi; Siri och Pentti och deras 12 barn, eller 14, beroende hur man räknar. Toimi betyder "fungerande", vilket är smått ironiskt då "dysfunktionell" skulle vara en bättre beskrivning av just den här familjen...

Jag har lyssnat på boken i utmärkt uppläsning av författaren själv, och det tillsammans med minnesvärda och intressanta karaktärer gjorde att jag bara ville lyssna vidare för att få veta hur det skulle gå för de olika familjemedlemmarna. Det var kanske lite svårt att
...more
Moa
Nov 11, 2019 rated it it was amazing
Jag tror att denna bok kommer stanna med mig länge. Den har så många bottnar och förstår verkligen varför den är nominerad till Augustpriset
Maja
Dec 29, 2019 rated it liked it
Shelves: 2019-reads, svenska
Vet inte helt vad jag känner om den här boken. Den var lite långsam till en början och kanske egentligen genom hela men jag fastnade ändå på något sätt. Lite väl många karaktärer och namn och bakgrundshistorier att hålla koll på måhända.
Hanna Törnquist
Aug 18, 2019 rated it it was amazing
Wow vad bra!!! Underbar! Först trodde jag att det skulle bli jobbigt att hålla isär alla tolv syskon (blir alltid avskräckt av såna namnlistor i början av böcker), men icke!
Så härligt tempo och språk. Skulle även vilja läsa en till bok om bara Tarmo och Lahja!
Lisa Barkholt Nord
Nov 07, 2019 rated it it was amazing
5 plus trots pinsamt m korrfel. s. 366 typ. 5 plus trots själva testamentet, var helt ointresserad av d. otroligt imponerad, hur kan skriva sån här bok... !! såg allt framför mig, njöt, fattade allt. Tror man måste ha syskon för o fatta.? enda ”identitetspolitiken” jag tror på:-)
Nina
Sep 13, 2019 rated it really liked it
En riktigt favorit enligt bokcirkeln och jag håller till största del med om storheten. Fantastiska personporträtt och skildring av en stor familj i Tornedalen i början av 80- talet. Fastnade bara på några smådetaljer som jag inte kände var riktigt trovärdiga.
Rebecca Sundin
Jan 13, 2020 rated it it was amazing
Nina Wähä skriver med ett helt fantastiskt språk! Bara det var en läsupplevelse för mig! Berättelsen i sig var spännande från sida ett till sista sidan, och det var vemodigt när den var utläst trots sina över fyrahundra sidor! Boken är skriven i ett berättarperspektiv och man får följa alla karaktärer i boken och hur deras historia vävs samman i slutet. En läsupplevelse helt klart!
Lana Thulander
Oct 07, 2019 rated it really liked it
Väldigt bra språk med Fantastiskt flow. På ett sätt handlar boken om ingenting eller ja en stor familj och historien är framförd i lugnt tempo men ändå väldigt gripandet. Förklarar bara hur bra författarskapet är.
Hedvig Löfqvist
Oct 13, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
Bästa på länge!
Elina Nilsson
Nov 14, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019, ljudbok
En av mina bästa läsupplevelser på mycket länge.
Elin Haraldsson
Nov 29, 2019 rated it it was amazing
Intressant sätt att berätta en historia och använda språket på. Tilltalade mig. Många karaktärer att hålla koll på, men listan över dem i början hjälpte.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Klubben
 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Ett system så magnifikt att det bländar
 • Osebol
 • Köttets tid
 • Gå förlorad
 • Ålevangeliet
 • Nora eller Brinn Oslo brinn
 • Mellan oss
 • Haggan
 • Hit, men inte längre
 • Gift
 • La rose la plus rouge s'épanouit
 • Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist
 • Resten av allt är vårt
 • Oktoberbarn
 • Bränn alla mina brev
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »