Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bränn alla mina brev” as Want to Read:
Bränn alla mina brev
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bränn alla mina brev

3.98  ·  Rating details ·  1,252 ratings  ·  102 reviews
Tre tidsperspektiv. Två generationer. En hemlighet.

Det är 1989 och Alex är på ett ödesdigert besök hos sina morföräldrar. Det är något som inte stämmer och han kan inte förstå vad som har orsakat sprickan som ekar mellan väggarna.

Det är 2018 och Alex kommer av en slump sin mormors hemliga kärlekshistoria från 1932 på spåren. Ett brev ger honom svaren som han inte visste at
...more
Hardcover, 274 pages
Published November 12th 2018 by Bookmark förlag
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bränn alla mina brev, please sign up.

Be the first to ask a question about Bränn alla mina brev

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.98  · 
Rating details
 ·  1,252 ratings  ·  102 reviews


More filters
 | 
Sort order
Magdalena aka A Bookaholic Swede
Nov 10, 2018 rated it it was amazing
Shelves: read-2018
I love reading about forbidden love stories. And, the best ones are the ones that are true. Like the one Alex Schulman discovered when he examined his roots. His grandmother Karin fell in love with another man and this affair came to define her entire life and future generations. In the book, you can read about Alex's childhood, what he remembers of his grandparents as well as his pondering as an adult. About where his anger comes from. We also get an insight into Karin Stolpes and Olof Lagercra ...more
Naomi Carter
Dec 07, 2018 rated it really liked it
Shelves: contemporary
Fyfan vad jag mådde dåligt under den här läsningen, ångesten stegrades i takt med att Sven Stolpes vidriga person målades upp. Karins öde är kanske det värsta jag kan tänka mig: att foga sig efter en man som konstant förnedrar och degraderar henne, att leva ett helt liv som någon annan än sig själv, alltid med sorgen om den förlorade, stora kärleken. Att aldrig igen vara lycklig, alltid hunsad.

Jag tycker att Alex skildrar det fint och respektfullt, om än ibland en smula övertydligt. Hans tes om
...more
Linda
Jan 06, 2019 rated it really liked it
Snabbläst och intressant men jag har lite svårt att gilla den när man vet att karaktärerna är riktiga människor och att större delen av handlingen är baserad på faktiska händelser.
Magnus Carlstedt
May 15, 2019 rated it it was amazing
Mycket välskriven och välformulerad. Anbefalld läsning för alla kulturmän med hederskomplex.
Annika Kronberg
Mar 05, 2019 rated it liked it
Första halvan av boken tycker jag är rätt dålig faktiskt, typ en 2:a. Andra halvan är betydligt bättre så det landar på en 3:a. Hela historien känns liksom... tunn. Som att något fattas. Alex skriver bra men i sina tidigare (än mer självbiografiska) romaner är han en så närvarande berättare; här är han inte tillräckligt allvetande för att kunna bära historien. Denna roman får mig att tänka på en C-uppsats som har för lite empiri och underlag för sina slutsatser. Det är sorgligt men ändå inte til ...more
Marieinsweden
Jan 22, 2019 rated it liked it
Spännande och välskrivet men författarens egen historia tar för stor plats (ja, jag har fördomar).
Wilma
Dec 10, 2018 rated it really liked it
Den här boken var ju jättebra! Önskar man kunde ge 4,5
Erika Martina
Jan 23, 2019 rated it it was ok
Tycker det är något obehagligt med blandningen mellan verklighet och fiktion. Författaren vill skriva sin mormors historia men får mest känslan av att det är ytterligare en man som berättar vem hon är snarare än att hon själv får träda fram. Och köper inte premissen att författarens egen ilska är nedärvd från morfadern.
Britt-Marie Kullin
Nov 12, 2018 rated it really liked it
Shelves: read-2018
Betyg: 4,5 av 5.

Jag har läst sex böcker tidigare av Alex Schulman. Privat – Mejlkorrespondens som han skrev tillsammans med Carolina Gynning. TID – Livet är inte kronologiskt och RUM – En roadtrip genom psyket som han skrev tillsammans med Sigge Eklund. Och så tre böcker som han har skrivit ensam, Skynda att älska, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött, och Glöm mig.

Jag har tyckt mycket om alla böckerna. och speciellt om dom tre böckerna som Al
...more
Maria Strale
Jan 09, 2019 rated it really liked it
Det är bra att bli av med sina fördomar. Tycker jag. Inser dock att jag inte riktigt gillar att bli av med den här fördomen... Alex Schulman som offentlig person har jag ingenting över för. Alls. Jag skulle helst tycka att hans böcker är skräp. Men de är inte det. De är väldigt bra.
Den här berör djupt. Familjehemligheter som ligger under ytan och bokstavligen ödelägger liv. Hat och ilska som ingen vet var de kommer ifrån. Och när författaren börjar forska så visar det sig att det finns ett urspr
...more
Nina Ruthström
Feb 16, 2019 rated it really liked it
Han kan konsten att skriva lättläst om tunga saker Alex Schulman. Sträckläste boken med stor behållning och olust förstås, inför galna patriarker som förgiftar sin omgivning utan att skämmas.
Minus för att den inte klarar Bechdeltestet, trots att Schulman verkligen försöker ge en ”liten” kvinna plats i all sin ”litenhet” (upprepar hur liten hon är onödigt många ggr).
Emelie Dellemyr
Mar 13, 2019 rated it liked it
Jag har läst samtliga av Schulmans böcker.’Två av dem: ”Skynda att älska” och ”Glöm mig”, gillar jag starkt. Hans senaste bok berör mig inte lila mycket - även om berättelsen som vanligt är gripande. Schulmans språk som jag annars har gillat tidigare stör mig. Han vill använda svåra ord genomgående där de inte passar in, bara för att det ska låta fint och visa på Schulmans avancerade vokabulär. ”Perplex” är ett ord jag är oerhört trött på vid det här laget. Jag är även less på Schulmans ämnen at ...more
Izabelle Holmgren
Jag har inte mycket till övers för Alex Schulman som person men det går inte att förneka att han är en duktig skribent. Språket är så jäkla vackert och det får mig att vilja läsa allt han skrivit. Historien om hans mormor är sorgsen och tragisk, ännu en kvinna som fått lida för en mans idioti.
Anja Hildén
Mar 17, 2019 rated it liked it
Han börjar bli en bättre författare, Schulman, och det här är riktigt bra skrivet. Jag köper inte riktigt bågen "min morfar var en arg människa, och ilskan har gått i arv till mig, så jag vill göra något åt den", men berättelsen om morfar, mormor och hennes hemliga kärleksaffär är gripande ändå. Lättläst.
Sara Hulander
Apr 28, 2019 rated it it was amazing
Om du inte vill läsa Alex Schulman pga att du inte gillar personen Alex Schulman så gör du ett stort misstag
Niklas Laninge
Mar 26, 2019 rated it liked it
En väldigt fängslande berättelse. Delarna som utspelar sig 1988 är starkast. Gestaltningarna av de andra karaktärerna är inte lika spot on som när vi får vara i Schullis eget huvud. Bra semesterläsning. Bladvändare. Korta kapitel.
Sandra
May 25, 2019 rated it it was amazing
#TeamKarin
Anita
Feb 24, 2019 rated it it was amazing
Tog inte mer än någon timme att läsa ut denna korta bok. Kort bok men en enorm historia. Känner redan nu att de ord jag besitter definitivt inte är tillräckliga i sammanhanget. Det är en sådan där bok som kommer passera obemärkt förbi för många. För att Schulmans ord i sig inte är så stora, men det är när man känner, inte läser orden mellan Karin och Olof som denna bok får sin mening. Kanske för att hennes känslor rör vid mig, är så lätta att hitta i mitt inre. Kanske för att han inte behöver fö ...more
Erika Willson
Dec 28, 2018 rated it really liked it
Förtjänar 4,5. En av de vackraste och ledsammaste böcker jag läst.
John Hatley
Nov 21, 2018 rated it it was amazing
This brilliant book gets five stars from me. It is one of the most moving, emotionally charged love stories I have ever read--and I'm not even a particularly enthusiastic fan of love stories. That is perhaps because it is so much more than a love story. Read it. I think you'll like it.
I owe Alex Schulman a debt of gratitude and a great big "thank you!" for writing it.
Anna
Nov 21, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018-reads
Alex bästa bok hittills!
Kristina Chalmain
Feb 05, 2019 rated it really liked it
Jag har alltid haft svårt för Alex Schulman - jag uppfattar honom som arrogant, mediahungrig, och elak. Så jag var inte helt förtjust när denna bok blev min bokcirkels val för januari 2019. Boken gick dock inte att få tag i på biblioteket, och jag ville inte köpa den. Så döm om min förvåning när jag hittade den på mitt lokala bibliotek som korttidslån - dagen efter bokcirkeln hade sin träff! Så jag missade diskussionen, men tog det som ett tecken att jag måste nog läsa den, trots allt...

Och vilk
...more
Berit Lundqvist
Mar 17, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
Jag har aldrig gillat Alex Schulman. Han framstår som en väldigt arrogant typ, som vräker ur sig elakheter mot vem det vara må. I tidningen och på sociala media. Kort sagt en genuint obehaglig person.

Ändå kan jag inte annat än beundra karln när han skriver en bok som denna. Allt börjar när han sitter hos sin nya hjärnskrynklare och ska försöka förstå varifrån all hans ilska kommer ifrån. Han har plötsligt upptäckt att hans egen familj är rädd för honom.

Hjärnskrynklaren ger honom i uppdrag att ri
...more
Linda
Mar 23, 2019 rated it it was amazing
When the author Alex Schulman, with a past of public conflicts and mean comments about people, realizes that his wife and children are afraid of him and his temper, he decides to get to the bottom of it. Where do the anger come from? He begins to delve into his family's past, a family that is broken, with family members that have been arguing with each other for a long time, and finally discovers where everything started - with his grandfather.

Sven Stolpe was a known author in the 1930's, also k
...more
Karin Eggert Kraft
May 07, 2019 rated it really liked it
Shelves: karins-lästa
Säga vad man vill om Alex Schulman, men skriva kan han. Ibland blir det lite väl mycket romantiska beskrivningar, som jag har svårt att klara av, men helheten är gripande. Det finns en del debatt om att Schulman borde skrivit som en roman, där han använde materialet istället för att skriva ut alla namn. Så tyckte jag också innan jag läst boken. Men jag har ändrat mig. Schulman är en person som står i medialjuset och den här boken är också en berättelse att be om nåd. Sen handlar det om litteratu ...more
Jessica Landberg
May 28, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Alex Schulman berättar en intressant historia om sina morföräldrar och det har varit ett nöje att lyssna på författarens egen uppläsning. Eftersom jag hade dålig koll på makarna Stolpe så ville jag veta mer och googlade. Det jag hittade, förutom den "vanliga" faktan, var ett ifrågasättande av sanningshalten i boken. Eftersom Schulman har poängterat att han skrivit en roman så har han förstås rätt att ta sig friheter, men det handlar ändå om verkliga personer och i boken framställs verkligen inte ...more
Ulrika Ehrnborg
May 09, 2019 rated it really liked it
Jag hade ingen tanke på att läsa något av Alex Schulman, som jag uppfattat som en otrevlig person i största allmänhet, men när jag fick boken så tänkte jag ge den en chans trots allt. Det är jag glad att jag gjorde. Det är en ryslig historia som spelas upp och Schulman skriver så spänningen är hög trots att man han nån typ av facit redan från början. Jag blir nyfiken på den synnerligen otrevlige morfadern, Sven Stolpe. Om en bråkdel är sant, vilket jag inte har nån anledning att betvivla, så var ...more
Wilhelm Sandelin Anton
May 07, 2019 rated it it was amazing
När jag började läsa hade jag inga förväntningar alls. Jag hade inte hört talas om boken tidigare, och blev verkligen tagen på sängen av de hjärtekrossande livsöden och släkthistorier som Schulman kartlägger.

Vid vissa tillfällen ville jag i ren frustration kasta boken långt, långt ifrån mig, men jag kunde ändå aldrig sluta att sträckläsa den.

Ingen annan bok har någonsin fått mig att känna avsky för en människa som denna. Med tanke på att det är en verklig berättelse blir allt så mycket sorgligar
...more
Eva Holmquist
Mar 17, 2019 rated it really liked it
Bränn alla mina brev är en fascinerande berättelse om passion och svartsjuka. Det är ett familjedrama som påverkar generationer och vi får följa Alex Schulman när han nystar reda på sanningen om sin mormors och morfars relation.
Mina Widding
Feb 13, 2019 rated it really liked it
Stark biografi som drivs fram av ett självbiografiskt perspektiv. Uppskattar växlingarna av perspektiv och inslagen av gestaltning, ett fiktivt inslag som berikar. Ett starkt porträtt av en psykiskt misshandlad kvinna och en tyrann, samt den kärlekshistoria som hade kunnat få vara öppningen ut ur fängelset. Jag sörjer Karins öde med hela mitt hjärta och pissar på Stolpes grav.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
 • Hjärnstark
 • Inuti huvudet är jag kul
 • The End and the Beginning: Pope John Paul II -- The Victory of Freedom, the Last Years, the Legacy
 • I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början (I kroppen min, #1)
 • Felicia försvann
 • Hilma: En roman om gåtan Hilma af Klint
 • Slutet
 • Svart gryning (Rönning & Stilton, #3)
 • Mannen som slutade ljuga
 • Silvervägen
 • Så gör jag: Konsten att skriva
 • Fittstim
 • Hur man botar en feminist
 • Pappaklausulen
 • Vi är inte sådana som i slutet får varandra
 • The Mindfulness in Knitting: Meditations on Craft and Calm
 • Am Abend des Mordes
See similar books…