Jump to ratings and reviews
Rate this book

Звездата на гибелта

Rate this book
Преди много векове мрачният владетел Танар опитал да завладее целия свят, а за да бъде победен, всички свободни народи трябвало да се обединят срещу него. Сломен и приспан за векове, той чака пробуждането си, за да постигне отколешната си мечта и да накара всички да преклонят глава пред волята му.

Но когато излиза от сън, Танар вижда, че всичко се е объркало. Неговите братя и сестри, боговете на светлината, са изчезнали. Магьосницата Шалиен, най-старият му и досаден враг, моли за помощ. От бездънните космически пространства изплува нова заплаха, нашественици от жив метал, чиято поява е ознаменувана от изгрева на Звездата на гибелта, която засиява заплашително в небесата.

Сега Танар ще трябва да преглътне собствената си гордост и да открие истинските си божествени сили – ако не иска да стане плячка на краля тиран от Звездата на гибелта, същество, което поглъща боговете живи…От Александър Драганов, автора на „Сказания за Ледената планина“ и преводач на „Героите на Олимп“, пристига нов фентъзи епос, който ще допадне както на почитателите на меча и магията, така и на любителите на фантастични битки с гигантски роботи. Последвайте падналия бог Танар по пътя към изкуплението и се изправете с него срещу мрачното сияние на ЗВЕЗДАТА НА ГИБЕЛТА…

204 pages, Paperback

First published October 25, 2018

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Alexander Draganov

28 books132 followers
I am a Bulgarian fantasy author, fan and translator. I have written numerous short stories and several novels and even have managed to publish some of them. I have been privileged with the honor of translating some of the best fantasy authors and I own a website, dedicated to my beloved fantasy genre.
When I am not reading or writing I usually am with friends or watching a car race. I also love cats :)

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
27 (84%)
4 stars
3 (9%)
3 stars
2 (6%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 16 of 16 reviews
Profile Image for Alexander Draganov.
Author 28 books132 followers
October 19, 2018
Написах тази книга с огромно удоволствие и съм горд, че издателство "Иви Пет" повярваха в нея. Вярвам, че тя ще допадне на всички, харесали "Сказания за Ледената планина" и "Черната корона", но смятам, че също така ще ги изненада приятно с дозата хумор, завещана ми от преводите на Рик Риърдън и четенето на Дейвид Едингс. А освен всичко друго, има и гигантски роботи... в свят на меча и магията! Какво повече да иска човек ;)
Profile Image for Бранимир Събев.
Author 11 books185 followers
November 11, 2018
Каквито и похвални слова да изрека за Александър, все ще са малко. Това е един чудесен, страхотен роман, събрал в себе си както класическата сила на фентъзито, така и модерен, съвременен уклон. Супер четивна книжка, веднага щом те хване и не пуска, докато не я изчетеш, съчетала в себе си както битки и завладяващи герои, така и хумор, любов и мотивът за изкуплението. С много силен финал и промяна, градация на персонажите, които израстват и стават по-добри във всяко отношение. Роман, който препоръчвам горещо както на феновете на фентъзито, така и на почитателите на жанровата литература. На добрата литература.

П.С. А, да. И споровете, дали тази книга е по-хубавата на автора, или предишната, Черната Корона, са ирелевантни. Все едно да питаш някой какво предпочита да яде - пържоли или торта. И двете, дядо попе. Първо едното, после другото.
Profile Image for Elena.
164 reviews33 followers
November 1, 2018
„Звездата на гибелта” е първата книга на автора, която чета и определено няма да е последна. Страшно много ми хареса стила му, историята е много увлекателна, и това леко и тънко чувство за хумор, което е добавил е прекрасно допълнение. Пресъздал е един прекрасен свят от гръцката митология, съчетан умело с безкрайния космос, много добре изградени персонажи, вълнуващи изпитания и много митични същества. Адмирации пред таланта на автора!
Profile Image for Донко Найденов.
Author 20 books25 followers
February 1, 2019
Светът на ужаса...

„Звездата на гибелта” е поредната ми фентъзи среща с Александър Драганов – уникално добър автор, който чета с огромно удоволствие. И тук, както винаги, останах очарован.


Танар - Богът на огъня, син на Зерос и владетел на Лекардия - е приспан след зловещ заговор между братята и сестрите му. Приспива го създадената от тях магьосница Шалиен, която го промушва с копие. Но верният му слуга Ахназар скрива тялото му в тайна гробница.

Хилядолетия по-късно той е събуден от самата Шалиен и робота автоматон Паладиус, които му съобщават, че верният му Ахназар се е обърнал срещу него и злокобни метални същества се опитват да завладеят Лекардия. И Танар, заедно с Шалиен и Паладиус, трябва да се изправят срещу тях и срещу Тираниус, краля на Звездата на гибелта, който унищожава самите богове.

В книгата има най-различни същества – богове, магьосници, дракони, унищожителни роботи. Има много битки и екшън. И, разбира се, доволно количество хумор.

„Звездата на гибелта” на Александър Драганов на издателство "ИвиПет" няма да ви остави безразлични. Най-вече на любителите на доброто фентъзи.
Profile Image for Даниел Иванов.
Author 6 books19 followers
November 6, 2018
Изключително забавна и четивна книжка. Въпреки малкият си обем историята се разгръща достатъчно добре, та на читателят да не му липсва нищо. Интересна идея е вплитането на роботи във фентъзи свят, където властват богове и магия. Героите са пълнокръвни и интересни. Лесно човек може да оправдае действията им. Главният герой е мега веселякът в книжката, чиито решения на моменти граничат с глупостта, но точно в това се крие чарът му. Като цяло книгата много ми хареса, насладих се на всяка една страница, дума и буква, но любима от автора все още ми остава "Черната корона".
Profile Image for Димитър Цолов.
Author 28 books273 followers
December 28, 2018
След като преди време чинно се запознах с всички Сказания за Ледената планина и положих връз главата си Черната корона, от два дни съм потопен в друг фентъзи сетинг на Александър Драганов. "Звездата на гибелта" ни среща със своенравните богове и магьосници на Лекдария, които ще трябва да забравят враждата помежду си, за да се изправят срещу грозящата мирозданието им заплаха - планета от оживял метал, носеща се в космическите селения и всмукваща световете по пътя си. Магия и гигантски роботи - какво повече му трябва на човек, за да се забавлява на макс :)
Profile Image for Ана Хелс.
806 reviews78 followers
December 26, 2019
Чудели ли сте се какво би станало, ако кръстосате фентъзиен свят, управляван от безмилостни богове, изтъкани от гордост и дивна дребнавост, с технологична дистопия от тип даaлеките на Доктор Кой? Питали ли сте се кой би оцелял в единоборство между Зевс и Дарт Вейдър? Не винаги очевидното е отговора, особено когато става дума за същества, хранещи се с противоположни видове енергия – химикали срещу вяра. А сега добавете в тази люта битка на странни комбинации доволна доза изключително добър сарказъм, извънредно надхвърлила лимитите на времето любовна история и демонстрация на израстване в емоционална интелигентност от ниво фикус до всъщност доста прилично създание, което всеки с гордост би нарекъл, ако не свой бог, то поне свой близък приятел. И всичко това в сянката на бързо наближаващата метална вариация на планетата Меланхолия среща Звездата на смъртта. Заинтригувах ли ви?

Така и трябва. Сашо Драганов след епоса си за тъмни елфи и вампири, се осмелява да погледне в съвършено нов свят, където не се свени да омеси Терминатора с Марс на Джон Картър, и то с така впечатляваща авторска лекота, че дори за секунда да не се осъмним във възможността магия и технология да съжителстват в една и съща вселена, и то само на няколко светлинни години разстояние. Боговете по изчислителна схема на технологиите, логиката и автоматоните се сблъскват с подкрепяните от мислите и вярата на поданиците си божествени единици антропоморфни енергии, уж отговарящи за разни тривиалности като войни, огън или земя, водени от вечния глад за власт и важност напук на времето и вселенските закони. Купчините осенени от студен термоядрен синтез метални стружки имат своите победи над доста органични материи, за които култът към въображаеми и не толкова нематериални приятелчета е стандарт, но войната в никакъв случай не е предрешена.

Един общо взето лош бог, изживял своя катарзис след хилядолетен сън в резултат на подла победна магия; самата магьосница, бастисала лошкавия алтер – Марс; и добрият бате Арни с много повече арсенал, трансформерски способности и добро сърце напук на очакванията към една говоряща кофа за разделно събиране с лазери, са екипа – мечта за спасяване на вселената от механичния Ктхулу с тъжните очи. Ситуациите, в които могат да попаднат такива герои са пословично комични, с размяна на много хапливи и нахилващи реплики, но и някак успяват да нацелят що-годе приемливия подход в мисията да не нахранят неназовимия братовчед на Метатрон от небесата, подел гладен поход срещу създателите на вселени. Сюжетът е оригинален, изпълнението – безупречно. Обемът е идеално премислен, няма и нужда от кой знае колко взиране в съдбите и характерите на героите, понякога действията имат доста простички обяснения, като гениалното е в това сам ��а се досетиш използвайки елементарна емпатия. Страхотна книжка за плажа, за метрото, за под климатика в офиса, когато шефа се е запилял някъде на дълъг обяд. Препоръчвам!
Profile Image for Iveta Atanasova.
88 reviews1 follower
October 28, 2018
Определено най-дората работа на автора! Отношенията между героите са толкова истински, а самите персонажи са като живи. Предпоследната голяма битка е една от най-добре направените битки, които съм чела въобще - зловеща, въздействаща и интересна.
Profile Image for Иван Величков.
950 reviews62 followers
March 9, 2019
За мен лично тази книжка е най-доброто нещо излизало изпод перото на Сашо Драганов. Леко, ненатоварващо четиво без претенции и определено излизащо извън рамките на общоприетите фентъзи канони. Само че тук нямаме онова насилствено чупене на клишетата, което кара читателя да вижда бясното гърчене на съвременния автор, да ги избегне и все пак да направи нещо четивно, заради което пропуснатото крещи между редовете (щях да бодна няколко имена от световна величина, ама не ми е присъщо).
Сашо успява да вземе практически несъвместими популярни похвати от няколко жанра и да ги смеси алхимически в една амалгама, която хем се чете бързо, хем държи интереса, хем успява да остави онова топло чувство, присъщо на класическите майстори в жанра. Комбинацията от класически фентъзийни, научно фантастични и хорър тропи е изненадващо добра. Има доста „намиганията“ към отдавна станали класики произведения, които истински забавляват ревностния читател. Има и много хумор, който не е нито каруцарски, нито изсилен. Има битки, масовки, богове, машини, демони и митични създания. Има всичко, но в умерени количества. Освен това в тази книга авторът вече е изчистил и концентрирал стила си на писане до онази ненатрапчива напевност, която е задължителна за едно подобно произведение. Безкрайно ми е интересно какво ще ми поднесе следващия път.


Ама за книгата:
Главният герой е бог излязъл от политеистичен пантеон. Обаче той е лошия бог, онзи полудял от амбиция, почти унищожил света си и победен в последната битка. Само че, естествено, боговете не умират, а като един Локи е прокълнат векове да осъзнава загубата си. В един момент се оказва, че е единствената надежда за спасение на света си и ще му се наложи да се съюзи с бивши врагове, нови странни приятели и мистични създания, за да го направи.
В същността си това е една книга за порастването и осъзнаването на отговорностите. За запазването на детското, без присъщия му егоизъм. За силата на зрелите решения и борбата за любов.
Profile Image for Сибин Майналовски.
Author 67 books141 followers
November 2, 2018
Поредната книга на Сашо Драганов ще ви изненада, ще ви заплени и ще ви прикове към страниците си за повече от едно препрочитане, сигурен съм в това. А ако сте фен на Едингс, Пърси Джаксън, Трасформъри и пр., може направо да заеме и челно място в библиотеката ви :) Поръчайте си я от онлайн книжарница SmartReading и няма да съжалявате, определено :)
6 reviews
November 14, 2019
Още едно произведение, което е задължително за феновете на фентъзито и фантастиката. В „Звездата на гибелта“ Александър Драганов е създал един вихрен и напрегнат конфликт между тях, който грабва читателя и не го оставя дори след като затвори кориците на книгата. Поне с мен беше така. Прекарах няколко много приятни часа и благородно завиждам на читателите, които тепърва ще изживеят това страхотно приключение.
Profile Image for Кръстю Мушкаров.
Author 17 books20 followers
November 18, 2018
Светът е в опасност. Гибелна заплаха надвисва над живота на всички хора, птици и риби, на дърветата и вълшебните създания, които го населяват. Застрашено е съществуване на самата планета Лекдария. Тези съдбоносни времена изискват появата на безсмъртни герои. На нови, идващи заедно със заплахата, и на стари, заспали от хиляди години, безгрижни, егоистични и самовлюбени. Непримирими врагове ще трябва да се съюзят в името на общото си оцеляване. Компромиси ще се правят и рани ще се превръзват. Бог ще живее като простосмъртен, ще опознае чувствата и слабостите на своите поданици, за да намери сила в тях. Върху безплодните пожарища, останали след разрушителните войни, отново ще трябва да покълнат семената на приятелството и доверието, от Злото ще трябва да се роди Добро, защото само така светът може да бъде спасен.

"Звездата на гибелта" е новото епично фентъзи на Александър Драганов, което събира Бог-Дракон, безсмъртна магьосница и огромен боен робот. Разностранната група е единствената слаба надежда на обречения свят. Единствената крехка сила, която може да спре невъобразимото Зло и да спаси цялата Вселена. Технологиите помагат на магията, а приятелството надделява над дрязгите и прехвърля мост през омразата и недовериято. Докато накрая не избликне стаената от векове Любов. Приключенията следват едно след друго, смъртоносни битки се редуват с шеговити разговори и дълбоки размисли. А целият път води героите и читателите до последния грандиозен сблъсък, от чийто изход зависи съдбата на самия Живот...
Profile Image for Iliyan Iliev.
46 reviews4 followers
December 27, 2018
Ако Дейвид Едингс беше фен на Трансформърс. Че и сработи.
Profile Image for Милен Колев.
35 reviews7 followers
November 20, 2018
След страхотните "Сказания за Ледената планина" и "Черната корона", Александър Драганов се завръща с ново готино фентъзи и продължава силната си творческа серия. А това може само да радва почитателите му, сред които съм и аз. :)
"Звездата на гибелта" е смела трактовка между фентъзи и фантастика, и определено бих казал, че се е получила чудесно. Новият свят е много интересен - богове, магьосници, дяволи и най-разнообразни митологични създания... и разбира се представителите на чуждия механизиран свят - Металия - гигантски роботи/автоматони, които могат да си променят ръста, е черешката на тортата.
Химията между основното трио - богът Танар, автоматонът Паладиус и магьосницата Шалиен - работи още от началото и няма как да не станете съпричастни към тримата. Техните характери са ярко изявени, всеки от тях има плътност.
Повествованието се води от първо лице, от гледната точка на Танар, и това е много голям плюс за историята. Той е един много симпатичен герой, и въпреки ужасното му минало, ще започнете да му симпатизирате в пътя му за изкупление. А това, че може да се превръща в дракон е още по-готино.
Във "Звездата на гибелта" има дракони, има страховите роботи - кой от кой по-коварни и опасни противници, определено авторът се е постарал при измислянето им, има ужасяващи дяволи превземащи душите на хора, богове, дори и роботи (тук съм сигурен, че има намигване към "Екзорсистът" и филмите от поредицата "Заклинанието").
И най-хубавато е, че всичката тази смес от идеи е много балансирана и няма случаи на натежаване.
Дали бих прочел още неща от този свят? Разбира се! :) Желая на Алексанър да продължава да твори със същия дух и желание!
Profile Image for Антон Меляков.
Author 6 books16 followers
November 18, 2018
"Звездата на гибелта" е много приятна смесица от класическо фентъзи, стари легенди, научна фантастика и мъничко манга. Личи си, че книгата я е писал човек, който обожава всичко това и с голям мерак го е забъркал в ш��рен миш-маш.

Много ми хареса и че най-накрая виждам история, в която техниката е показана като равна на магията, а на моменти я и превъзхождаща дори.

Вярвам, че книгата ще се хареса на феновете на фентъзи жанра, защото запазва класическите му очертания, като в същото време внася свежест със заимстването на мотиви от научната фантастика.


Displaying 1 - 16 of 16 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.