Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De goede zoon” as Want to Read:
De goede zoon
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De goede zoon

3.73  ·  Rating details ·  349 ratings  ·  68 reviews
In "De goede zoon' trekt Rob van Essen de lezer een omgeving in die dystopische trekken vertoont en tegelijk angstaanjagend herkenbaar is. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moed ...more
Paperback, 384 pages
Published October 2018 by Uitgeverij Atlas Contact (first published 2018)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De goede zoon, please sign up.

Be the first to ask a question about De goede zoon

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.73  · 
Rating details
 ·  349 ratings  ·  68 reviews


More filters
 | 
Sort order
Laurent
Nov 11, 2018 rated it really liked it
Mijn bespreking op De Reactor staat hier: https://www.dereactor.org/teksten/uit...

Voor een (nog) langere versie, 1 adres, mijn blog: https://thedreamlifeofbalsosnell.org/...
Inge Vermeire
Apr 18, 2019 rated it it was amazing
Van sommige boeken ben je opgelucht dat ze eindelijk uit zijn, van andere boeken hoop je bijna dat die laatste bladzijde nooit komt en dat je kan blijven vertoeven in de wereld van het verhaal. ‘De goede zoon’ behoort tot die laatste categorie. De auteur bouwt zijn verhaal heel langzaam op maar uiteindelijk komen alle verhaallijnen samen en hoe dat gebeurt vond ik onwaarschijnlijk knap gedaan.

‘De goede zoon’ bestaat op de eerste plaats uit sfeer: uit vervreemding en absurditeit maar ook uit mel
...more
Odette Knappers
Apr 25, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019, inbezit
Toevoeging:
Ik ben zo blij dat dit boek de Libris Literatuurprijs gewonnen heeft! Het is een uniek boek en ik vind de manier van schrijven en vertellen van zeer hoge kwaliteit. Het is een boek dat bij mij blijft hangen, en dat is tof. Heel fijn dus dat het nu meer aandacht krijgt, want dat verdient deze!

Review:
Dit boek las ik met een leesclubje, nav de shortlist van de Libris literatuurprijs.

Wat ik leuk aan dit clubje vond is dat we de diepte ingingen met het bespreken, dat gaf voor mij echt wel
...more
Ria
Nov 11, 2018 rated it really liked it
Een toekomstgeheugenroman van een gedetailleerd observeerder die de lezer meeneemt in een futuristisch autobiografische ingenieuze roadtrip.

Deze zowel realistische als originele roman gaat over veel en net als je denkt het te begrijpen dender je duizelend door naar het volgende idiote ongrijpbare. Een hedendaagse herkenbare wereld tegenover een James Bond aandoende wereld en een leegte vol pelgrims. Over macht hebben en volgzaam zijn. Angst en verwarring. Over verwerking, relaties, identiteiten:
...more
Beatrix Minkov
Voor sommige lezers ongetwijfeld een briljant meesterwerk, voor mij las het vooral als oeverloos filosofisch en pretentieus gezwam. I didn't care at all, en ik ben een beetje klaar met bevoorrechte blanke mannen die in al hun zelfingenomenheid denken dat het oké is om vrouwen af te schilderen als domme lustobjecten.
Marcia
Nov 18, 2018 rated it really liked it
Met De goede zoon heeft Rob van Essen een literair kunstwerkje afgeleverd, waarin hij Science Fiction combineert met autobiografische elementen. Het is geen boek dat gemakkelijk leest: het verhaal vraagt opperste concentratie. In een wereld waarin het basisinkomen is ingevoerd en steeds meer robots het podium betreden, is een man op leeftijd zoekende naar zijn eigen identiteit. Wie ben je als de wereld om je heen verandert? Deze veranderingen zijn overigens niet alleen van technologische aard. D ...more
Martijn Nicolaas
Jan 14, 2019 rated it it was amazing
Wat een geweldig boek! Lange tijd niet zo’n intelligente, geestige, spannende, onderhoudende en goed geschreven roman gelezen. Wat een mooie vondst, de sprekende zelfrijdende auto! Over tijd, ouder worden, sterven, geheugen, kunstmatige intelligentie en over literatuur, ook.
Marijn Roos
Jan 05, 2019 rated it really liked it
Ja, ik zou toch zeggen dat deze roman over de tijd gaat, ik heb er vijf minuten over nagedacht, over de tijd, niet over de tijd, maar over het onderwerp van deze roman, de tijd die ervoor zorgt dat je lichaam een oud wrak wordt voordat je het doorhebt, je ontwaakt als tachtigjarige, terwijl je geest denkt dat je voor eeuwig dertig bent of veertig, over de tragiek daarvan, maar ook over de vragen die dat terugdenken bij je oproept, je had het immers vroeger ook anders kunnen aanpakken en waarom h ...more
Francisco Jole
Zo’n boek dat je ongetwijfeld in een adem moet uitlezen. Ik deed er helaas een maand over.
Esmé Van Den  Boom
Dec 20, 2018 rated it really liked it
3 sterren, 4 sterren, ik weet het niet... In ieder geval is dit boek weer eens iets heel anders. Regelmatig kon ik amper doorlezen, ik moest nogal zuchten van al die praat over het neuken van blonde studentes, maar er waren ook passages die zo ráák waren, zo treffend, dat ik eigenlijk niet weet hoe ik nou een oordeel moet vellen over deze roman. Qua leesplezier: 3 sterren en een gniffeltje van de geletterde middenklasse, incl. Schaamte. Qua nieuwigheid en durf en leerplezier: ruim 4 sterren.
Maurits de Bruijn
Jan 10, 2019 rated it it was amazing
Oh man, wat goed!!!!!!!!
Dorien
Apr 26, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: leesclubboek
Rob van Essen schetst in De goede zoon een verontrustend toekomstbeeld. Met verregaande digitalisering van onze samenleving, variërend van zelfrijdende auto’s en hotelrobo’s tot het direct beïnvloeden van het menselijk geheugen. Een bijzonder boek, met heel veel lagen – voor wie ze wil zien. Ik ben echter niet zo’n lagen-lezer, maar ik zag toch ook wel in dat dit niet een ‘gewoon’ sci-fi verhaaltje is.

De kennismaking met de hoofdpersoon, een schrijver van plotloze thrillers, is hilarisch. De ze
...more
Marjolijn van de Gender
Nov 19, 2018 rated it really liked it
‘De goede zoon’ van Rob van Essen laat zich niet makkelijk omschrijven. Enerzijds is het een postmodern boek met robots, een basisinkomen en zelfrijdende auto’s; anderzijds is het een autobiografische roman over een man wiens moeder recent is overleden. Tussendoor zijn er talloze verwijzingen naar kunst en ongetwijfeld ook naar de Bijbel. Op een dag wordt de hoofdpersoon opgehaald door zijn vroegere collega, Lennox, voor een roadtrip naar een onbekende bestemming. Tussendoor is er ruimte voor te ...more
Matthijs Budding
Dec 29, 2018 rated it really liked it
‘Ik leg het maar even uit, ik wil deze wereld goed oproepen, zodat ik het zelf ook allemaal voor me zie.’
Birgit Dekker
May 27, 2019 rated it it was amazing
Kippenvel
Katrien Van Wambeke
May 26, 2019 rated it liked it
Viel me tegen. Erg saai & heb me er door moeten sleuren.
Joachim Stoop
Jun 06, 2019 rated it really liked it
Dichter bij 4,5.
Waanzinnig, kundig, memorabel, fun, diep.
Enkele passages mochten wat gesnoeid.
Henk van Vliet
Apr 28, 2019 rated it liked it
“Wat hebben al die pogingen om mezelf redelijkheid en compassie bij te brengen nu eigenlijk opgeleverd?”

Dementie, hoe werkt de geest, waarom herinneren we sommige dingen zo scherp en wat is het verschil tussen jong en oud. Het zijn maar een paar dingen die van Essen aanstipt in dit boek wat ik moeilijk te duiden vind en waarbij ik uiteindelijk op zo’n tweeënhalve ster uitkom, wel naar boven afgerond.

Oké de herkenbare scene bij de Albert Heijn (hoewel de hoofdpersoon serieuze anger management iss
...more
Shannen
May 29, 2019 rated it it was ok
Enerzijds begrijp ik de waardering voor de schrijfstijl en vond ik het interessant hoe van Essen het ervaren van veranderingen heeft vertolkt door middel van het creëren van een wereld zoals het onze, maar met een aantal surrealistische aanpassingen. Het biedt een platform voor de vraag in hoeverre kunstmatige intelligentie wenselijk is en wat de gevolgen zijn.

Anderzijds, ben ik het niet eens met recensies die beschrijven hoe anders de wereld is die hij heeft gecreëerd. Met name omdat dit ook ni
...more
Sheline Kap
Jun 14, 2019 rated it it was amazing
Heel erg vernieuwend; deed een beetje denken aan de dystopische serie Black Mirror met thema's zoals een wereld waarin robots en mensen samen leven en waar robots ironie kennen; herinneringen en de kwetsbaarheid daarvan; zelfrijdende auto's (niet zozeer Night Rider maar eerder Star Trek of James Bond achtig); en waar plots in boeken overbodig zijn. Maar het behandelt ook meer realistische en veelvoorkomende thema's zoals het verliezen van je moeder, omgaan met dementie - waardoor de wereld in he ...more
Lex Poot
May 31, 2019 rated it it was ok
Shelves: dutch-literature
The author has a mother complex larger than Oedipus. After reading about for the 20th time that he visited his mother at the retirement home for 20 years I almost gave up. The book has its moments like the pastiche on self driving cars.
Sandra
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Life is a piece of shit
When you look at it
Life’s a laugh and death’s a joke, it’s true
You’ll see it all as a show
Keep ‘em laughing as you go
Just remember that the last laught is on you
And always look on the bright side of life’

Uit: Monthy Python’s Life of Brian

Rob van Essen schrijft romans en verhalen. Met de verhalenbundel Hier wonen ook mensen (2014) won hij in 2015 de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs, een jaarlijkse prijs voor de beste korte verhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is ver
...more
Worteldrie
Nov 23, 2018 rated it it was amazing
Het klinkt aanmatigend, maar ik zou willen dat ik deze roman zelf geschreven had.

De humor, of geestigheid, is de mijne. De drang om iets over de toekomst te schrijven is de mijne. Het tegelijkertijd relativeren van die drang is de mijne.

Het is een road movie over het verlies van je moeder. Waar je geheimen mag verklappen door net te doen alsof het in de toekomst speelt.

Het is heerlijk.
Marjan Kloosterman
Nov 06, 2018 rated it it was amazing
Rob van Essen, de Goede zoon.
Een boek met eigentijdse thema’s en al langer bestaande.
Futuristisch en daardoor ook verontrustend, vervreemdend.
Over kunst en werkelijkheid, kunstmatige intelligentie en persoonlijke intelligentie, herinnering en vergetelheid, identiteit, eigen en valse identiteit.
Opgroeien in een milieu waar de ouders na afkeer van het geloof toch weer terugkeren, de kinderen daarin meenemend. Trouw zijn in het zorgen voor een ouder wordende ouder.
Hechten, binden, en onthechten, m
...more
Aninha
Jun 17, 2019 rated it really liked it
Na Visser was ik fan van Rob van Essen. Enthousiast begon ik aan dit boek. De eerste 20 bladzijdes en ik was verkocht. Vervolgens verzandde ik pagina na pagina worstelde ik. Tot ongeveer op bladzijde 250, ver weg dus. Het verhaal begon me te boeien en het einde was groots. Misschien iets te groots vergeleken met rest. Gemengde gevoelens heb ik nu. Vier sterren vanwege de originaliteit dan maar.
Ermelinda Brouwer
Jun 15, 2019 rated it really liked it
Het verhaal komt langzaam op gang en maakt een paar vreemde bochten. Vraag me af of hetgeen ik soms tussen de regels door lees ook zo bedoeld is.
Erg meeslepend geschreven, bij vlagen bizar. Vandaag, een dag nadat ik ‘de goede zoon’ uitgelezen heb, besef ik me opeens dat ik er vanavond niet in verder kan lezen en dat vind ik jammer.
Maarten De Rijk
Apr 07, 2019 rated it liked it
Shelves: re-read
Nu hij de Libris Literatuur Prijs 2019 heeft gewonnen, wil ik mijn bespreking die ik maakte voor Belga wel delen. De intro is intussen achterhaald door de feiten, maar bon. Hierbij:

Wint Rob van Essen met "De goede zoon" de Libris Literatuur Prijs 2019? Als het van Joost de Vries, auteur van onder meer "Clausewitz" en "De republiek", afhangt wel. "Geef alsjeblieft de Libris Prijs aan 'De goede zoon'. Dit is echt heel bijzondere literatuur, waarin je als lezer aan het werk wordt gezet, waarin je
...more
Yentl
May 26, 2019 rated it really liked it
Goed. Maar niet zo goed als Grand Hotel Europa goed is om over na te denken en te discussiëren. En niet zo goed als De hemel boven Parijs waarbij de hoofdrolspelers onder je huid kruipen.
Bart Gijswijt
Ik begreep helemaal niks van dit boek.
Mathilde / Ikvindlezenleuk
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk: https://ikvindlezenleuk.nl/2018/11/es...
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
23 followers
Rob van Essen (1963). Schrijver, vertaler, recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad.
No trivia or quizzes yet. Add some now »