Jump to ratings and reviews
Rate this book

Oldenasagan #1

Den mörka portalen

Rate this book
Tre personer söker sin framtid. Ella har alltid drömt om att lära sig magi och studerar nu hos de kvinnliga magikerna. Marmat vill bli soldat, men har tvingats till de manliga magikerna. Tirandim söker sig till kyrkan, i flykt från magikerna och familjens grymma öde.

Det har nu gått femhundra år sedan magikerna splittrades och det inbördeskrig som följde. En skör fred råder sedan dess. Kommer freden att hålla? Vad hände med alla magiska föremål och underverk? Vad händer när nyfikenheten blir för stor?

444 pages, ebook

Published September 27, 2018

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Mattias Lönnqvist

13 books30 followers
Mattias är född och uppvuxen i Linköping där han även läste Datavetenskap vid Linköpings universitet. Sedan november 2000 är han bosatt i Sundbyberg och arbetar som IT-konsult.

I september 2018 debuterade han med Den mörka portalen (del 1 i Oldenasagan) som fått många positiva omdömen, däribland 5/5 av bibliotekstjänst (BTJ). Nästa bok var Konflikternas tid, del två i Oldenasagan, som släpptes i september 2019 som även den fått flera positiva omdömen.

För närvarande arbetar han på att färdigställa den tredje och sista delen.

Förutom sina egna böcker deltar Mattias i olika antologier:
"Sinbad rollspelaren" i "Tusen och en natt" (Darkness publishing, september 2019)
"Moster Felicia" i "Tabu" (Whip media, september 2019)
"Sista sommardagen" i "Sommarmystik" (Nohiding förlag, juni 2020)
"Resa till en bättre värld" i "Höstglöd" (Seraf förlag, september 2020)
"Det vita tornet" i "Darkness klassiker" (Darkness publishing, september 2020)
"Karnevalen i Venedig" i "Karneval" (Fuerte förlag, maj 2021)
"Älvornas dans" i "Sommarväsen" (Nohiding förlag, juni 2021)
"Döttrar av Gaia" i "Amor Infinitus" (Simusdotter förlag, juli 2021)
"Ett sista möte" i "Bortom grinden" (Whip media, oktober 2021)

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
7 (25%)
4 stars
11 (39%)
3 stars
8 (28%)
2 stars
2 (7%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 14 of 14 reviews
Profile Image for Madeleine Knutsson.
743 reviews107 followers
May 23, 2021
Men hallå? Varför har ingen sagt åt mig att läsa den här boken tidigare?
Jag fastnade redan i prologen sedan har det varit omöjligt att sluta att läsa. Jag märkte inte ens att jag har legat konstigt när jag läste och har nu otroligt ont i nacken men så värt det.

Minns ni serien Spejarens lärling? Den här boken påminner så mycket om det men tar det som jag ogillade i den serien och fixar det till det bättre vilket gör att det blir så mycket mer flyt i texten samt att jag slipper att rulla på ögonen över vissa karaktärers val. I det här fallet kändes det naturligt i vad karaktärerna säger och gör och det gör även att det känns som man kommer dom närmare utan att det känns "right in your face" och överdrivet. Jag tänker främst på de hbtqi par som sköttes på något otrolig fantastiskt sätt som jag önskar att mer författare tar efter.

Man får följa ifrån tre olika perspektiv och jag brukar oftast ha problem med att hålla reda på vem som är vem när det kommer till flera perspektiv men i det här fallet så var det riktigt enkelt. Varje karaktär har unika drag som man lätt kunde känna igen. Det ska bli intressant hur alla dessa tre saktas kommer att knytas ihop, samtidigt som man kommer få se de utvecklas till de bättre (eller jag hoppas till det bättre). De må vara barn (eller jag kanske ska säga tonåringar) känns som verkliga personer med unika drag som gör det omöjligt att inte tycka om dom även när de gör misstag.

Utöver karaktärerna har Mattias Lönnqvist skapat en unik värld med ett för mig unikt magisystem som är lätt att förstå och som jag vill utforska mer vilket leder till att jag kommer läsa fortsättningen på direkten för jag behöver mer mer mer mer mer. Det var verkligen länge sedan en fantasybok fängslade mig som denna. Jag har redan nu lite panik hur jag kommer klara mig när andra boken är slut och man behöver vänta på nästa bok ska släppas. Men det är framtids Maddes problem, nu ska jag bara njuta.
Profile Image for Håkan Carlsson.
512 reviews24 followers
February 25, 2019
Detta är Mattias Lönnqvist debutbok och det är första delen i Oldenasagan, en fantasyserie om riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Jag sögs in i boken med detsamma, det är ett behagligt språk och en bra uppmålad värld som man möter. När vi kommer in i handlingen så har mycket hänt i denna värld och det gör att det känns som en levande värld som har en historia att berätta.

Vi följer tre parallella historier genom boken, tre huvudkaraktärer som på varsitt håll växer upp i denna värld. Man kanske känner när man hör detta att det finns en risk att det blir svårt att hålla ordning på dessa tre historier, men det blev det aldrig. Och jag fann alla tre berättelser intressanta att följa så ingen av dem blev en transportsträcka.

Jag gillar hur detta magisystem är uppbyggt. Det är i grunden enkelt med att man använder de olika grundelementen och sedan kombinerar dem för att få olika resultat. Det intressanta är att fast det är samma magi så angriper de kvinnliga och manliga magikerna det på olika sätt. Vi får genom boken lära oss detta magisystem väldigt grundligt då två av huvudkaraktärerna går två olika skolor och lär sig den. Det känns som det är ett genomtänkt system och det gör att det känna trovärdigt.

Det finns en tredje sida och det är kyrkan, som vill ha bort all kvarvarande magi som finns i världen. Och just vår tredje huvudkaraktär hamnar av livets öde i kyrkans hand. Genom henne får vi reda på hur kyrkan är uppbyggt och hur den arbetar.

Att ta tre ungdomar och att sätta dem i tre olika miljöer med skolning känner jag är ett smart sätt bekanta läsarna med sin värld. Vi lär känna världen och deras regler och historia tillsammans med huvudkaraktärerna.

En riktigt bra start på en fantasyserie och lovande start på en ny svensk fantastikförfattare att hålla ögonen på. Jag ser verkligen fram emot nästa del.

http://hakanshylla.blogspot.com
Profile Image for Linda Andersson.
Author 7 books54 followers
April 2, 2020
Jag har läst Den mörka portalen, Första delen i Oldenasagan, av Mattias Lönnqvist. Först och främst måste jag säga att jag är tacksam för persongalleriet i slutet av boken, utan det skulle jag haft svårt att hålla isär de olika karaktärerna i början av läsningen. Nu gick det alldeles utmärkt.
I Den mörka portalen får vi följa Ella som alltid drömt om att lära sig magi, Tirandim som lite av en slump söker sig till kyrkan och Marmat som mot sin vilja befinner sig på de manliga magikernas skola.
För femhundra år sedan splittrades magikerna: kvinnorna på ena sidan och männen på den andra. Och däremellan kyrkan som avskyr allt vad magi är. En skör fred råder, men allt tyder på att det bara är tillfälligt.
Detta är en spännande, välskriven och magisk berättelse sedd ur de tre ovan nämnda perspektiven. Vilken roll kommer de tre unga huvudpersonerna egentligen att spela för Oldenas framtid? Jag ser fram emot att få svar på det i kommande böcker.
Profile Image for Torbjörn Löwendahl.
Author 3 books12 followers
March 10, 2020
En riktigt bra debutroman av Lönnqvist som visar att han hanterar fantasygenren väl i en portalfantasy med passande boktitel!

Kvinnlig huvudroll, om man bortser från portalen, och en solid grund för en trilogi. Bra jobbat! Imponerande debut!

Sätter 4/5. Troligen bara att jag inte är så hårt inne på genren som hindrar 5/5... äsch vi avrundar 4.5 uppåt!
Profile Image for Maria.
Author 4 books7 followers
October 19, 2018
När man som läsare börjar på en sådan här bok som, dels är första delen i en serie och dels har tre olika personer den följer, kan man bli nervös över att det snabbt kan bli förvirrande. Speciellt också om de, lilsom Den mörka portalen, är ganska långa. Det är inget man behöver oroa sig för i den här boken, tycker jag. Mattias Lönnqvist löser det snyggt genom att låta de tre huvudkaraktärerna återkomma som huvudkaraktär i var tredje kapitel och dessutom är personerna så vitt skilda varandra att det inte är någon svårighet att skilja på dem.

Något annat man kan vara rädd för är att det då istället ska komma så många bikaraktärer att man blir förvirrad av dem istället men det tycker jag inte heller att man blir. I varje del lyfts de viktiga bikaraktärerna och jag tycker att antalet hålls ner till ett minimum. Egentligen skulle jag vilja säga att det finns fem huvudpersoner, men att vi bara får följa med i tre olika huvuden (förutom lite inhopp i andra, men främst tre). Några bikaraktärer är så klart viktigare än andra, och jag gillar Lönnqvist sätt att skriva karaktärer. Det blir tydligt vilka som är viktigare. Av karaktärerna är jag absolut mest förtjust i Illmani, vars sätt att tala jag bara älskar, men jag gillar också Sofyn och Marmat. Något annat jag gillar är att flera karaktärer i den här boken gett mig associationer till andra fantasyverks karaktärer (till exempel Peter Pettigrew och Lucius Malfoy) och det ger mig själv n djupare minnesbild av boken.

Persongalleriet är alltså ganska stort, men hanterbart. Sättet allt vävs ihop på när det gäller de olika huvudkaraktärerna gillar jag. I början var jag osäker på om det skulle gå, men det gick alldeles utmärkt. Det som däremot kan förvirra lite är att man ibland får följa samma händelse från olika perspektiv i två olika kapitel, vilket gör att man inte riktigt förstår ifall det är något som händer samtidigt, innan eller efter det man nyss läste, men bara man kopplar det så är man good to go.

Lönnqvist har ett flytande språk och karaktärerna är också sina egna så det går att se vem det är som talar. Jag tycker att språkbruket passar fantastiken på ett bra sätt.
Profile Image for Kim Kimselius.
Author 70 books84 followers
December 23, 2019
Den mörka portalen av Mattias Lönnqvist är en magisk bok om magi. Det är ren njutning att läsa berättelsen. Starka karaktärer, härliga miljöskildringar och ett språk som får mig att le.

Författaren målar upp ett mastigt nytt magisamhälle, där magin för länge sedan har tagits ifrån den stora allmänheten. De magiska föremålen är borta, många magiska ritualer är förbjudna. Mitt i allt detta smyger förbjudna sällskap omkring. Någon är ute efter de magiska föremålen, någon vill lära sig mer om försvarsmagi, och någon vill ha tillbaka den mytomspunna magikern som varit försvunnen i femhundra år.

Visst kan det kännas lite frustrerande att lämna en av personerna för att i nästa kapitel läsa om en annan av huvudpersonerna. Men det är just det som gör boken så bra, det är på samma sätt jag bygger upp mina böcker. Genom att skifta karaktärer och handling genom boken håller man spänningen vid liv och man måste helt enkelt läsa vidare. Och det gör jag, sida efter sida. Till slut kommer jag till sista sidan och får ur mig ett frustrerat NEJ! Jag vill läsa mer.

Jag tycker om hur magin skildras, hur författaren lyckas få mig att tro att det visst är möjligt att kunna göra allt det som huvudpersonerna Ella, Marmat och Tirandim gör.

Den här boken hoppas jag ligger i många julklappshögar i jul, för det är en av de bästa fantasyböcker jag har läst på länge. En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa och hoppas att du ger bort den i julklapp också. Läs boken!

Det här är första boken i Oldenasagan. Jag längtar redan efter nästa bok!
Profile Image for Lexie.
289 reviews13 followers
November 18, 2019
Tre starka stjärnor för den här boken som efter en något seg start verkligen kom sig och blev riktigt grym! I mitten sträckläser jag, men sedan blir den återigen lite segare. Jag gillar dock verkligen storyn och det är intressant att läsa från tre olika personers perspektiv, och det ger ett riktigt bra driv till storyn. Jag gillar också att saker som homosexualitet tas upp i en fantasybok som beskriver en värld långt bort från vår, för det är innovativt och unikt i genren. Jag saknar dock en lite tydligare koppling mellan Tirandim och de andra karaktärerna, men förhoppningsvis kommer den i fortsättningen, som jag vill läsa direkt.

Det här är riktigt härlig, lagom lättläst fantasy på ett helt nytt sätt!
Profile Image for Maria (miamaria_348).
321 reviews8 followers
January 1, 2019
Jag gillar sättet författaren skriver och hur berättelsen växlar mellan de olika personerna. Sugs in i berättelsen och vill inte sluta läsa, vill veta hur det går för alla. Ser fram emot nästa bok i serien!


Profile Image for Anne.
17 reviews1 follower
February 5, 2019
Riktigt spännande debut! Lite seg bitvis och karaktärerna är lite platta i början men får mer och mer liv vartefter historien framskrider. Blir väldigt sugen på att läsa mer!
5 reviews
February 16, 2020
En mycket bra svensk fantasy. Jag tycker extra om magin och hur den är uppbyggd, men jag tycker också om den tredelade berättelsen. Jag skulle kunnat ge fem i betyg, men det som drar ner för min del är att jag tycker den blir lite för omständlig ibland. Men en utmärkt bok.
Profile Image for mellsageek.
84 reviews26 followers
January 7, 2019
En mysig och spännande fantasy om en värld där magin och kyrkan står i ständig kamp.

Den mörka portalen är en lättläst och rafflande berättelse där vi får följa barn när de lär sig magi i skolan. Det är ett mysigt äventyr. Jag gillar hur magin fungerar och ser ut i den här världen, Oldena. Det blir något nytt och fascinerande. Vi får följa tre huvudkaraktärer utan att det blir rörigt. De binds alla ihop bra i berättelsen. Däremot tycker jag att tjejerna är ganska barnsliga då och då. De kan kännas yngre än vad de är.

Boken passar in i målgruppen 9–12 år, men personligen tycker jag att den här målgruppen är härlig för vuxna också. Det ska bli spännande att läsa fortsättningen.
Profile Image for Efwa.
138 reviews1 follower
March 21, 2019
Jag har läst Den mörka portalen som min mans son, Mattias Lönnqvist skrivit.
Fantastik är inte en genre som jag läser i vanliga fall men självklart ville jag läsa Mattias bok och jag förvånades över hur jag drogs in i boken och inte kunde sluta läsa. En riktigt bra bok även för oss som i vanliga fall inte läser fantasy. Jag tycker att de tre huvudpersonernas kapitel är spännande och jag vill läsa mer för att få veta hur det går, "Bara ett kapitel till".
Kanske kan jag tycka att slutet kändes lite snopet. Det är lite för tydligt att det ska komma en fortsättning. Även om det på sätt och vis är ett "avslut" känns det ite för mycket bara som slutet på ett kapitel.
Men det är kanske delvis för att jag var lite okoncenterad när jag läste de sista kapitlen och jag LÄNGTAR verkligen tills nästa del kommer.
Profile Image for Mattias Lönnqvist.
Author 13 books30 followers
April 4, 2019
Som författare är jag partisk, så här är vad några andra tycker:

Bibliotekstjänst (BTJ, 5/5) :

"... denna väldigt snyggt berättade och hela tiden högintressanta fantasyberättelse. Nu ser jag fram emot fortsättningen!"

Marias bokhylla (4/5) :
"Lönnqvist har ett flytande språk och karaktärerna är också sina egna så det går att se vem det är som talar. Jag tycker att språkbruket passar fantastiken på ett bra sätt."

Books by Marie :
"Det känns som om författaren har burit på denna historia under en längre tid och låter oss läsare lära känna både Oldena och huvudpersoner och bifigurer på ett målande sätt. "

Bokfrun:
"Det var en bra bok! [...] Att få ihop alla dess magier å trollerier tycker jag är bra gjort. Det är riktigt bra och noga uttänkt. Välarbetat så att säga! [...] Jag tror att ni som gillar lite Harry Potter, magi och mystik kommer att uppskatta den här boken."

I min bokhylla:
"Mattias Lönnqvist bok är otroligt välskriven, trollbindande och välgjord. Blir direkt engagerad i de tre karaktärernas öden & kan knappt vänta på nästa bok. [ ...] Perfekt julklapp till alla fantasy älskare i alla åldrar."

Johanssons språkkonsulteri:
"Precis som vilken bra fantasyroman som helst, är det här en bok att försvinna in i och slukas upp av. Tack vare att det pågår så mycket på en gång (konflikten mellan kyrkan och magikerna, stridigheterna inom varje huvudkaraktär, bakgrundshistorien som stadigt växer fram …), vill man inte lägga ifrån sig Den mörka portalen i första taget."

Håkans bokhylla:
"En riktigt bra start på en fantasyserie och lovande start på en ny svensk fantastikförfattare att hålla ögonen på. Jag ser verkligen fram emot nästa del."

Lektör:
"Det är spännande, engagerande och intressant. Man lär sig massor om magi utan att det blir
tekniskt [...] Det är fullt av vändningar, både positiva och negativa, men det som ska få en förklaring och en lösning i den här delen får det [...] Du skriver balanserat, så det är varken för mycket eller för dåligt gestaltat, och du gestaltar vackert."

Testläsare:
"Bland det bästa jag läst inom svensk Fantasy på senare år."

Läsare:
"Har just läst 'den mörka portalen' och vill bara säga tack! Den gav mig en mycket trevlig lässtund och jag kommer absolut att köpa nästa del. Kul med fantasy från en svensk författare, det får man inte varje dag. Skriv mer!"

Läsare:
"Tack för underhållande läsning nu är första boken slut... ser fram emot fortsättningen..."
Displaying 1 - 14 of 14 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.