Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Je moet (bijna) niks” as Want to Read:
Je moet (bijna) niks
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Je moet (bijna) niks

by
3.81  ·  Rating details ·  311 ratings  ·  37 reviews
Als fervent zelfhulpjunkie dacht Lianne Het Leven wel te kunnen hacken. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dikke xx maanden overspannen thuiszitten. In JE MOET (bijna) NIKS leidt ze je rond in haar verhaal en de beginselen van zelfhu ...more
Paperback, 160 pages
Published October 1st 2018 by Nieuw Amsterdam
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Je moet (bijna) niks, please sign up.

Be the first to ask a question about Je moet (bijna) niks

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.81  · 
Rating details
 ·  311 ratings  ·  37 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Je moet (bijna) niks
Paula
Oct 13, 2018 rated it really liked it
Shelves: non-fiction
Wat een fijn boek van Lianne aka. The Self Help Hipster. Duidelijke hoofdstukken, lekker concreet en oprecht (met grapjes tussendoor +1) en als er toch iets zweverigs Amerikaans voorbijkomt legt Lianne het nuchter uit. 4 sterren. Uitgebreidere recensie komt op MustMag.nl ✨
Vivian
Jan 01, 2019 rated it really liked it
Shelves: owned
YAY voor dit boek! Het is superfijn leesvoer voor de selfhelpjunkies onder ons met een toffe mix van eyeopeners, herkenbaarheidjes en wijsheden in de categorie “dingen die je even moet horen.” Lianne mixt bovendien een vlotte en humoristische schrijfstijl met neurologische weetjes en een heel persoonlijk en kwetsbaar verhaal en dat werkt heel goed. Het is jammer dat het soms erg herhalend is en ik had ook best graag wat meer achtergrond gewild bij sommige tips, want het “koningin van het univers ...more
Lisa
Oct 10, 2018 rated it really liked it
Misschien ben ik niet helemaal de juiste persoon om dit boek te reviewen, want ik denk dat ik op heel veel vlakken best wel op Lianne lijk. Ik had op gegeven moment de hele plaatselijke bibliotheek uitgelezen, wil en moet heel veel van mezelf, ben goed in negatief denken en trek me veel aan van wat anderen vinden. Oh ja, en ik kan geen ballen vangen.

Het fijnste aan dit boek vond ik dat het heel "echt" is. Geen Amerikaans overdreven of zweverig gedoe (als het wel zweverig is, zit er een waarschu
...more
Cath Hart
Oct 17, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
JMBN is het boek waarvan ik al jaren wilde dat het zou bestaan! De nuchtere, wijze en vlotte Lianne heeft alle self help voor je uitgeplozen en is daardoor een geweldige gids die je krachtig de weg wijst. En dit alles in een prettige, no nonsense stijl. Echt, wat wil je nog meer?
Mieke
Oct 30, 2018 rated it it was amazing
4,5 ⭐️ (want er moet ruimte voor verbetering van tikfouten en voor kanttekeningen van deze zelfhulpnoob overblijven)

Hier ga ik dus echt ontzettend goed op. Nuchtere Hollandse zelfhulp met een flinke schep zelfspot en het allemaal niet zo nauw nemen met de kaders van het genre. Ik vond verschillende zelfhulpboeken (die her en der ook als boekentips in Liannes boek genoemd werden) helemaal kut, maar deze vind ik echt helemaal YES. Take the treasure, leave the trash, maar ik vond weinig trash (miss
...more
Joany Vries
Jan 14, 2020 rated it liked it
Wat ik vooral erg leuk vond aan het boek was de toffe schrijfstijl van de auteur. Ik moest meer dan eens gniffelen om haar grappige anekdotes en metaforen. Jammer genoeg had ik desondanks niet zo’n klik met met de stof uit het boek. Ik verwachtte een boek dat me ging leren hoe ik het beste uit zelf-hulp boeken kon halen.., maar eigenlijk valt alles wat daarover gezegd wordt in dit boek samen te vatten in een ding dat ik eigenlijk al wist: ‘Haal eruit wat je kunt gebruiken, en blijf nuchter’.
Sophie
Dec 19, 2019 rated it really liked it
Ik volgde Lianne al voor ze een boek schreef (haha) en ik moet zeggen dat het nog leuker was dan ik verwacht had. Heel nuchter en met veel motivatie en inspiratie. Ben ook eigenlijk niet zo van de non-fictie, maar wellicht dat ik dat meer ga lezen in 2020.
Iris
Oct 16, 2018 rated it it was amazing
Wat een heerlijk boek, precies wat ik nodig had op dit moment. Lianne is grappig, een tikje zweverig (maar precies genoeg) en laat je tegelijkertijd met beide benen op de grond staan. Heel veel in dit boek wist ik al of herken ik enorm, maar het is altijd fijn om het op een andere manier belicht te hebben en ook om die herinnering te hebben. Ik heb al aardig wat self help boeken gelezen en ik kan rustig zeggen dat dit een van mijn favorieten is geworden! Go read this book!
Marije
Oct 24, 2018 rated it really liked it
Ja, dit was leuk!
Toegankelijk, luchtig, maar door de persoonlijke noot ook serieus en onderbouwd. Heel geschikt voor iedereen die best de krenten uit de zelfhulppap lust, maar wordt afgeschrikt door de enorme overvloed aan goeroes en het soms erg Amerikaanse pseudogebabbel.

Alleen voor de volgende druk nog even nalopen op taalfoutjes.
Marike
Mar 06, 2019 rated it really liked it
Heerlijk boek om weer even een opfrisser te hebben van hoe je je leven wat leuker en makkelijker kunt maken :)
Ingrid Verschelling
De ratrace van het leven

Op de elfde dag van de Hebban Adventskalender konden we dit boek downloaden op Hebban. Ik was wel nieuwsgierig, omdat ik zelf ook veel zelfhulpboeken heb gelezen. Vroeger voor mijzelf, altijd meer willen weten over psychologie en wat bepaalde dingen met mensen doen. Later ook voor mijn kindercoaching.

Lianne Keemink las vanaf haar twaalfde vele zelfhulpboeken. In 2012 startte ze een blog op om over de zelfhulpboeken die ze gelezen had te schrijven. Toch komt ze als ze oude
...more
Liesbeth
May 21, 2020 rated it really liked it
Je moet (bijna) niks lijkt op sommige momenten meer op een uitgerekte blogpost dan een boek, iets te ‘easy reading’. Maar bepaalde passages uit het boek kwamen zo hard overeen met mijn eigen situatie, dat ze toch erg resoneerden bij mij. Omdat ik ook psychologie studeerde, was de meeste info niet nieuw voor mij. Maar soms heb je er echt nood aan dat iemand anders tegen je zegt wat je zelf eigenlijk ook wel weet. Bedankt daarvoor, Lianne.
Heleen Rijckaert
Jul 09, 2020 rated it really liked it
Zelfhulpboeken (of liever boeken over persoonlijke groei) zijn mijn guilty pleasure. Al mogen ze niet te zweverig worden. Ik blijf ten slotte een West-Vlaming. Daar gaat overigens ook de auteur van dit boek mee akkoord. Ze vat alle wat ze geleerd heeft uit hopen zelfhulpboeken op een heel nuchtere manier samen. Een aanrader voor wie af en toe nood heeft aan wat mijmeren over zichzelf.
Kim
Nov 12, 2018 rated it it was amazing
Genoten van dit heerlijk nuchtere boek met zeer fijne schrijfstijl. Lianne brengt alles op een hele relaxte en vooral eerlijke manier. Ik denk dat veel van ons hier wat aan zullen hebben. Een totaal niet zweverig zelfhulp boek waar iedereen wat uit kan halen!
Monica Haak
Jul 31, 2020 rated it it was ok
Leuk meid, je dagboek publiceren. Had liever een zelfhulpboek gezien. Maar gelukkig kwam dat de laatste 4 pagina's 🤩. Niet slecht, maar niet wat ik verwachtte.
Aimee Van
Feb 08, 2019 rated it really liked it
Je moet (bijna) niks: het is letterlijk de perfecte samenvatting van mijn burn-out en cognitieve gedragstherapie het afgelopen jaar.

Het is begrijpelijk dat de auteur begint met een achtergrondverhaal: waarom zij de expert is, en het proces dat zij zelf desondanks doormaakte. Dit gedeelte had wat mij betreft echter wel wat bondiger gemogen: het duurt nu vrij lang voor je bij 'the good stuff' aankomt, namelijk:

Een fijne, herkenbare en soepel opgeschreven samenvatting van de belangrijkste (levens)l
...more
Aurora
Dec 31, 2019 rated it it was ok
Toen ik in dit boek begon raakte ik in eerste instantie erg enthousiast. Wat leest het heerlijk weg! Het is alsof je met een vriendin aan de keukentafel zit, gezellig en vlot. Helaas keert het tij tijdens het derde hoofdstuk. Lief, een ode aan een vader, maar het zal mij een worst zijn hoe de schrijfster Wiskunde, Engels en schrijven heeft geleerd. Ik raak een beetje verveeld.

De andere hoofdstukken weten dit niet te herpakken, ze gedijen op de voornaamste, of zelfs enige, kracht van dit boek: da
...more
Dana Bol-Koster
Aug 04, 2019 rated it it was ok
Kort boekje en het leest lekker makkelijk weg. Toch niet zoveel sterren, omdat dit boek vooral over de schrijfster gaat en geen nieuwe informatie bevatte. Ik denk dat dit boek vooral interessant is voor mensen die nog niet echt gesetteld zijn, eerlijk gezegd.
Kitzel
Jun 02, 2019 rated it really liked it
Favorietje. Lekker down to earth, vol goede reminders, een eerlijke stem. Aanrader voor wie veel met zelfhulpboeken bezig is - als lezer of voor werk.
Wilte
Mar 05, 2020 rated it really liked it
Fijne, nuchtere kijk op alle waarheden (clichés?) uit (vooral Amerikaanse) zelfhulpboeken. Ook een persoonlijk verhaal; zorgt voor diepgang en toepassing. En fijn te lezen dat ook de SelfHelpHipster niet perfect is en daar eerlijk over schrijft. Voor diepere recensies van specifieke boeken moet je denk ik op haar blog zijn, in dit boek vooral de hoofdlijnen.

Quotes/snippets:
Grootste probleem van mijn kindertijd: ik had de jeugdafdeling van de bibliotheek uitgespeeld.

Het was letterlijk 140 meter.
...more
Sarah
Feb 02, 2020 rated it really liked it
Persoonlijk niet zoveel nieuws onder de zon, maar het is fijn het op een luchtige doch overzichtelijke manier eens bij elkaar te zien. Voor sommige mensen is het misschien afleidend dat er zoveel van Liannes privéleven instaat maar ik vind dat altijd juist fijn want ik zie dan de praktische kant van theoretische tips.

De les die ik nu even nodig had was 'Positief denken is gezond... maar negatief (mogen) denken is gezonder'. De laatste maanden heb ik me heel vaak boos en verdrietig en gemeen en w
...more
Lindsay
Aug 07, 2020 rated it liked it
Shelves: self-improvement
Een heel vlot geschreven boek dat je maar wilt blijven doorlezen. Ik las het op enkele dagen uit. Lianne is, wat we noemen, een self help junkie, maar die het boek geschreven heeft vanuit een nuchter Hollands perspectief met een vleugje droge humor. Inhoudelijk brengt ze niet veel nieuws als je alreeds tientallen zelfhulp boeken gelezen hebt, maar het is geschreven bij wijze van reminders en puntjes, dingen die je ergens wel weet maar die je niet vaak genoeg kan horen.

Omdat ze veel spreekt uit
...more
Mirte
Jul 23, 2019 rated it it was amazing
Lianne is altijd al mijn favoriete down to earth blogger geweest. Zij kon mij door middel van haar blogs altijd boeien. Ik volgde haar self help summer school jaren geleden en was dan ook buiten proportie enthousiast toen haar boek uit kwam.

Ik vind haar boek geweldig. Zij maakt alle, soms veel te zweverige self help literatuur beter behapbaar en inzichtelijk. Het boek staat vol persoonlijke ervaringen en grapjes. De zelfspot waarmee ze sommige stukken schrijft is heerlijk en Lianne weet me te m
...more
Lindsay Vallen
Aug 05, 2019 rated it really liked it
Ik was continu keihard: "Ja!" aan het knikken tijdens het lezen van dit boek. Ik las het in 2 dagen uit (ik had vakantie en kon dus heerlijk passief doen, zoals Lianne adviseert ;-). Als zelfhulpboek-verslinder onderscheidt dit boek zich door de persoonlijke noot en als je jezelf daarin herkent (en welke millennial worstelt niet met deze thema's), dan heb je het boek ook niét op vakantie binnen no-time verslonden (net zo ja-knikkend als ik :-) Fijn boek, bevestigdend en plezier tijdens het lezen ...more
Chanel Van Der Rijst
Ik ben totaal niet van de zelfhulp boeken. Maar hij kwam bij de hebban advent kalender te voor schijn en dacht zo leuke cover, Ik probeer het. Ik heb hem helemaal gelezen en vaak gelachen! Ik herkende een paar dingen maar het boek lees heerlijk weg ook bij waar ik niks herkende. Ik vond de kennismaking van haar leven wel wat te uitgebreid maar snap de keuze wel. Ga ik er iets mee doen? Ik weet het niet misschien toch een dankbaarheid lijstje maken. De rest ga ik zien.
AndieWrites
Mar 15, 2019 rated it really liked it
Shelves: read2019
Een met humor geschreven boek met allerlei tips en technieken uit verschillende zelfhulpboeken en -stromingen. Prettig als je geen zin hebt om die boeken allemaal te lezen :-)
Ondanks haar levensverhaal (waar soms een beetje te vaak op werd teruggekomen) is het geen boek dat ik achter elkaar wilde lezen, maar het was zeker de moeite waard.
Linda
Dec 11, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ik ga dit boek in de toekomst nog heel vaak erbij pakken, dat is zeker. En door de strot van al mijn vrienden douwen die zich even wat minder voelen. Want dan is Lianne wat je nodig hebt. Hulde voor het eerste zelfhulpboek dat ik kon tolereren (want zweverigheid is bah, maar hier niet aan de orde).
Amber Schothorst
Dec 30, 2019 rated it it was amazing
Heerlijk nuchter en herkenbaar. Ik heb zo vaak hardop jaaaa geroepen of moeten lachen - want Lianne schrijft supergrappig.
5 sterren omdat ik m ergens in de toekomst zeker ga herlezen.
Mark
Jan 06, 2019 rated it did not like it
Ik vond andere boeken over dit onderwerp interessant om te lezen dus was benieuwd naar dit boek. Helaas viel het tegen, haar verhaal boeide me niet en het duurde even om het boek door te komen...
Stefanie Van Damme
Feb 29, 2020 rated it liked it
Een aantal feitelijke uitspraken van Lianne opgeslagen. Kon misschien wel makkelijker gebracht worden.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Knap voor een dik meisje
 • Damn, Honey
 • Je bent jong en je krijgt wat
 • Heb je nou al een vriend?
 • Rinkeldekink
 • Steeds leuker
 • Op je lijf geschreven
 • Het bloemenmeisje
 • Onverbeterlijk
 • Hallo witte mensen
 • Laura H.
 • Ik moet nog even kijken of ik kan
 • Onder de sterren van Montpellier
 • 't Hooge Nest
 • Taal voor de leuk
 • Grip: Het geheim van slim werken
 • Die Duftapotheke (Duftapotheke #1)
 • Jingle Hell
See similar books…

News & Interviews

  Let’s say it now and say it proud: Horror is back.  This summer, as the world was thrown into uncertainty by a pandemic and our...
79 likes · 21 comments