Als fervent zelfhulpjunkie dacht Lianne Het Leven wel te kunnen hacken. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dikke xx maanden overspannen thuiszitten. In JE MOET (bijna) NIKS leidt ze je rond in haar verhaal en de beginselen van zelfhulp. Dit boek gaat over het belang van passief gedrag en negativiteit, de zin en onzin van The Secret, de balans vinden tussen willen en moeten, en Echte Liefde. Het bevat héél veel concrete tips waar zelfs de meest cynische geest mindfull van wordt. Om jou te helpen. Hoef je dat zelf niet meer te doen.
Misschien ben ik niet helemaal de juiste persoon om dit boek te reviewen, want ik denk dat ik op heel veel vlakken best wel op Lianne lijk. Ik had op gegeven moment de hele plaatselijke bibliotheek uitgelezen, wil en moet heel veel van mezelf, ben goed in negatief denken en trek me veel aan van wat anderen vinden. Oh ja, en ik kan geen ballen vangen.
Het fijnste aan dit boek vond ik dat het heel "echt" is. Geen Amerikaans overdreven of zweverig gedoe (als het wel zweverig is, zit er een waarschuwing vooraf, ook heel fijn), maar wel herkenbare verhalen en praktische tips. Nu ik erover nadenk heb ik ook nog nooit een niet-Amerikaans zelfhulpboek gelezen, maar dat kan ik je dus wel aanraden, haha.
Ik heb over het algemeen best wel veel zelfkennis dus er stonden (voor mij) geen levensveranderende inzichten in, maar het was wel fijn om alles nog een keertje op een rijtje te hebben. Ik voel me nu wel gemotiveerder en een beetje beter over mezelf, maar niet op een manier dat het zo overweldigend is dat ik niet meer weet wat ik ermee moet.
Het boek is grappig, luchtig en duidelijk geschreven, met een lekkere dosis (Rotterdamse) nuchterheid. Het blijft natuurlijk een zelfhulpboek met een hele hoop stof tot nadenken, dus het leest niet heel snel, maar wel makkelijk. Dit is ook zeker een boek dat je later nog een keer oppakt om een specifiek hoofdstuk nog eens te lezen. Ik ga het hoofdstuk "het leven is nu" denk ik iedere week lezen, want ik was van plan om deze review later (lees: niet) te schrijven maar nu doe ik het toch.
Als je bevriend bent met mij op Goodreads is er een grote kans dat je een vrouw tussen de 20 en 30 bent en dan is dit boek waarschijnlijk wel herkenbaar voor je. Ik denk dat je dit boek jezelf gewoon lekker cadeau moet doen. Om te realiseren dat je best wel goed bezig bent, maar ook om te zien wat je nog kan verbeteren. Niet om een beter persoon te worden, maar om een beter persoon voor jezelf te worden. En om er even bij stil te staan dat je inderdaad (bijna) niets moet.
Wat een fijn boek van Lianne aka. The Self Help Hipster. Duidelijke hoofdstukken, lekker concreet en oprecht (met grapjes tussendoor +1) en als er toch iets zweverigs Amerikaans voorbijkomt legt Lianne het nuchter uit. 4 sterren. Uitgebreidere recensie komt op MustMag.nl ✨
YAY voor dit boek! Het is superfijn leesvoer voor de selfhelpjunkies onder ons met een toffe mix van eyeopeners, herkenbaarheidjes en wijsheden in de categorie “dingen die je even moet horen.” Lianne mixt bovendien een vlotte en humoristische schrijfstijl met neurologische weetjes en een heel persoonlijk en kwetsbaar verhaal en dat werkt heel goed. Het is jammer dat het soms erg herhalend is en ik had ook best graag wat meer achtergrond gewild bij sommige tips, want het “koningin van het universum”-idee was grappig maar vond ik niet heel overtuigend. Niettemin: een heerlijk boek waar ik vooral veel treasures uit heb weten te halen en maar weinig trash. Uitgebreide recensie binnenkort op mijn blog!
JMBN is het boek waarvan ik al jaren wilde dat het zou bestaan! De nuchtere, wijze en vlotte Lianne heeft alle self help voor je uitgeplozen en is daardoor een geweldige gids die je krachtig de weg wijst. En dit alles in een prettige, no nonsense stijl. Echt, wat wil je nog meer?
4,5 ⭐️ (want er moet ruimte voor verbetering van tikfouten en voor kanttekeningen van deze zelfhulpnoob overblijven)
Hier ga ik dus echt ontzettend goed op. Nuchtere Hollandse zelfhulp met een flinke schep zelfspot en het allemaal niet zo nauw nemen met de kaders van het genre. Ik vond verschillende zelfhulpboeken (die her en der ook als boekentips in Liannes boek genoemd werden) helemaal kut, maar deze vind ik echt helemaal YES. Take the treasure, leave the trash, maar ik vond weinig trash (misschien ook doordat ieder hoofdstuk geverwachtingmanaged werd met een inschaling op de zweefteefschaal). Lezen, feest!
Wat ik vooral erg leuk vond aan het boek was de toffe schrijfstijl van de auteur. Ik moest meer dan eens gniffelen om haar grappige anekdotes en metaforen. Jammer genoeg had ik desondanks niet zo’n klik met met de stof uit het boek. Ik verwachtte een boek dat me ging leren hoe ik het beste uit zelf-hulp boeken kon halen.., maar eigenlijk valt alles wat daarover gezegd wordt in dit boek samen te vatten in een ding dat ik eigenlijk al wist: ‘Haal eruit wat je kunt gebruiken, en blijf nuchter’.
Ik volgde Lianne al voor ze een boek schreef (haha) en ik moet zeggen dat het nog leuker was dan ik verwacht had. Heel nuchter en met veel motivatie en inspiratie. Ben ook eigenlijk niet zo van de non-fictie, maar wellicht dat ik dat meer ga lezen in 2020.
Wat een heerlijk boek, precies wat ik nodig had op dit moment. Lianne is grappig, een tikje zweverig (maar precies genoeg) en laat je tegelijkertijd met beide benen op de grond staan. Heel veel in dit boek wist ik al of herken ik enorm, maar het is altijd fijn om het op een andere manier belicht te hebben en ook om die herinnering te hebben. Ik heb al aardig wat self help boeken gelezen en ik kan rustig zeggen dat dit een van mijn favorieten is geworden! Go read this book!
Toen ik in dit boek begon raakte ik in eerste instantie erg enthousiast. Wat leest het heerlijk weg! Het is alsof je met een vriendin aan de keukentafel zit, gezellig en vlot. Helaas keert het tij tijdens het derde hoofdstuk. Lief, een ode aan een vader, maar het zal mij een worst zijn hoe de schrijfster Wiskunde, Engels en schrijven heeft geleerd. Ik raak een beetje verveeld.
De andere hoofdstukken weten dit niet te herpakken, ze gedijen op de voornaamste, of zelfs enige, kracht van dit boek: dat het zo lekker wegleest. Inhoudelijk wordt je namelijk niets nieuws geleerd. Het boek is gevuld met algemene levenswijsheden en bevat geen opdrachten waarmee je aan de slag kunt. Erg jammer!
Al met al heb ik me vermaakt, maar voor een zelf-hulpboek vind ik dit benedenmaats.
Op de elfde dag van de Hebban Adventskalender konden we dit boek downloaden op Hebban. Ik was wel nieuwsgierig, omdat ik zelf ook veel zelfhulpboeken heb gelezen. Vroeger voor mijzelf, altijd meer willen weten over psychologie en wat bepaalde dingen met mensen doen. Later ook voor mijn kindercoaching.
Lianne Keemink las vanaf haar twaalfde vele zelfhulpboeken. In 2012 startte ze een blog op om over de zelfhulpboeken die ze gelezen had te schrijven. Toch komt ze als ze ouder is overspannen thuis te zitten. Hoe komt dan nu, zou je zeggen? In oktober 2018 verscheen haar boek Je moet (bijna) niks. Een boek over haar leven met zelfhulpboeken en veel praktische tips. Ze vertelt over het belang van passief zijn, de zin en onzin van The Secret en de balans tussen wat je allemaal moet en wat je wil. Aan het eind van het hoofdstuk staan nog een paar boekentips, als je je er verder in wilt verdiepen.
Lianne Keemink wilde graag overal beter in worden en zelfhulpboeken konden haar daar goed bij helpen. Ze leende Zeven eigenschappen die jou succesvol maken van Sean Covey en vond het fantastisch. ‘Goede boeken geven me vertrouwen en inspiratie, zetten aan tot groei en leren me op een positieve manier over mogelijke oplossingen. Ik was op zoek naar iemand die met een geintje en een knipoog naar het hele zelfhulpgebeuren keek en goede tips gaf. Die persoon kon ik niet vinden, dus werd ik ‘t zelf maar.’ Haar blog The Self Help Hipster gaat over die zelfhulpboeken en yoga. Via haar blog werd ze benaderd door een redacteur, die er wel een boek in zag. In 2015 tekende ze een contract. Niet lang daarna raakte ze overspannen.
Toen kreeg ze andere inzichten, want haar lichaam floot haar terug. ‘Je moet echt bijna niks. Ik doe veel verschillende dingen: ik werk op de HR, ik blog, ik schrijf, ik ben docent bij een cursus creatief schrijven, ik maak een podcast, maar dat HOEF ik allemaal niet te doen. Het enige wat ik wel moet, is genoeg geld verdienen om een dak boven mijn hoofd te hebben en een goed mens zijn. Met al het andere kan ik op elk moment stoppen.’
Ook ik heb boeken van Stephen en Sean Covey gelezen, van vader en zoon. The Secret heb ik gelezen en ook veel boeken van Amerikaanse goeroe’s waar ik toch wel baat bij heb gehad. Over NLP- technieken, die mij weer van pas kwamen bij mijn lessen Humanistische Vorming als HVO- docent. Ook ik ben teruggefloten door mijn lichaam. Het was toen ik net in de veertig was en mijn moeder pas was overleden. Ik heb sinds 3,5 jaar een groep op Facebook en als ik toen had geweten wat ik moest doen, wat ik nu allemaal weet, dan had alles heel anders gelopen. Ik had net een studie afgerond om docent te zijn en dat heb ik nog wel volgehouden tot 2006. Toen was de koek op en kon ik zelfs niet meer lopen. Door de stress gaat je darmflora kapot en krijg je een lekkende darm. Dan is er een cascade van tekorten, want je kunt niets meer opnemen, ook niet uit voeding. Ik kreeg dus ook in 2012 darmkanker. Afgelopen jaar is er dan eindelijk uitgekomen, dat ik Coeliakie heb. Ik ben nu al 5 jaar mijn tekorten aan het aanvullen.
Het boek is geschreven met een knipoog, zoals ze zelf zegt in een interview. Ik vond het leuk om te lezen, maar er zaten ook wel veel spelfouten in het ebook. Dat is jammer. Ik zat te twijfelen tussen drie en vier sterren en dat heeft wel de doorslag gegeven, dat het drie zijn geworden. Want ze schrijft op een leuke komische manier. Dat doet ze goed. Ze adviseert om te ontspannen. Dat heb ik ook echt moeten leren. Ik had het ook altijd druk, er moest veel gedaan worden. Mijn man was toen veel varen, dus het kwam toch vaak op mij neer, de boodschappen, koken, helpen met huiswerk en kinderen naar training brengen, enz. en ik wilde zelf ook nog werken en studeren. Tsja.
In een interview las ik de vraag: Als je vanaf nu nog maar één zelfhulpboek zou mogen lezen, welk boek zou dat dan zijn? Haar antwoord is: ‘Dat wordt dan The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k van Sarah Knight. Dat boek zet ik dus ook op mijn te lezen lijst. Ik ben toch weer nieuwsgierig geworden, ook al heb ik alle tips van Lianne al eens gelezen. Maar ik vind het een aanrader voor jonge mensen, die de ratrace van het leven willen blijven volgen. In mijn groep zijn veel mensen met een burn-out. Juist omdat ze de lat zo hoog hadden gelegd, te perfectionistisch zijn of altijd voor anderen klaar staan. Dat hoeft helemaal niet. Zet jezelf op nummer één, is mijn advies en lees dit boek. Er komt ook nog een vervolg, heb ik gelezen.
Je moet (bijna) niks lijkt op sommige momenten meer op een uitgerekte blogpost dan een boek, iets te ‘easy reading’. Maar bepaalde passages uit het boek kwamen zo hard overeen met mijn eigen situatie, dat ze toch erg resoneerden bij mij. Omdat ik ook psychologie studeerde, was de meeste info niet nieuw voor mij. Maar soms heb je er echt nood aan dat iemand anders tegen je zegt wat je zelf eigenlijk ook wel weet. Bedankt daarvoor, Lianne.
Zelfhulpboeken (of liever boeken over persoonlijke groei) zijn mijn guilty pleasure. Al mogen ze niet te zweverig worden. Ik blijf ten slotte een West-Vlaming. Daar gaat overigens ook de auteur van dit boek mee akkoord. Ze vat alle wat ze geleerd heeft uit hopen zelfhulpboeken op een heel nuchtere manier samen. Een aanrader voor wie af en toe nood heeft aan wat mijmeren over zichzelf.
Genoten van dit heerlijk nuchtere boek met zeer fijne schrijfstijl. Lianne brengt alles op een hele relaxte en vooral eerlijke manier. Ik denk dat veel van ons hier wat aan zullen hebben. Een totaal niet zweverig zelfhulp boek waar iedereen wat uit kan halen!
Leuk meid, je dagboek publiceren. Had liever een zelfhulpboek gezien. Maar gelukkig kwam dat de laatste 4 pagina's 🤩. Niet slecht, maar niet wat ik verwachtte.
Fijn, gezellig en makkelijk te lezen boek met tips en tricks die door de goede uitleg als nieuw en helpend voelen mij als student. Ik ben benieuwd naar Lianne's andere boeken:)
Je moet (bijna) niks: het is letterlijk de perfecte samenvatting van mijn burn-out en cognitieve gedragstherapie het afgelopen jaar.
Het is begrijpelijk dat de auteur begint met een achtergrondverhaal: waarom zij de expert is, en het proces dat zij zelf desondanks doormaakte. Dit gedeelte had wat mij betreft echter wel wat bondiger gemogen: het duurt nu vrij lang voor je bij 'the good stuff' aankomt, namelijk:
Een fijne, herkenbare en soepel opgeschreven samenvatting van de belangrijkste (levens)lessen die je leert als je zelf een burn-out hebt/overspannen bent, òf als je die natuurlijk voor zou willen zijn.
Bonuspunten voor het feit dat de auteur ook even haar witte privilege aanstipt in het hoofdstuk 'De zin en onzin van maakbaarheid': 'Maakbaarheid gaat ook veel meer op voor mensen met een bepaald soort privilege. (...)'.
Kort boekje en het leest lekker makkelijk weg. Toch niet zoveel sterren, omdat dit boek vooral over de schrijfster gaat en geen nieuwe informatie bevatte. Ik denk dat dit boek vooral interessant is voor mensen die nog niet echt gesetteld zijn, eerlijk gezegd.
Fijne, nuchtere kijk op alle waarheden (clichés?) uit (vooral Amerikaanse) zelfhulpboeken. Ook een persoonlijk verhaal; zorgt voor diepgang en toepassing. En fijn te lezen dat ook de SelfHelpHipster niet perfect is en daar eerlijk over schrijft. Voor diepere recensies van specifieke boeken moet je denk ik op haar blog zijn, in dit boek vooral de hoofdlijnen.
Quotes/snippets: Grootste probleem van mijn kindertijd: ik had de jeugdafdeling van de bibliotheek uitgespeeld.
Het was letterlijk 140 meter. Ik heb het geGoogleMapped tijdens het schrijven.
als ik supergaaf word, dan vindt iedereen me aardig en ben ik altijd gelukkig. En zo, dames en heren, wordt een zelfhulpjunkie geboren.
Zelfhulpboeken geven mensen vertrouwen en inspiratie.
Dus, wanneer de schrijver fijn schrijft en in elk geval af en toe wat nuttigs zegt, moet je hem of haar maar vergeven dat er ook iets tussen staat waar je niks mee kan. Take the treasure, leave the trash is een van mijn lievelingsuitspraken over het lezen van zelfhulpboeken.
We zijn geen volg-je-passie-mensen. We zijn meer van doe-zo-veel-mogelijk-van-wat-je-leuk-vindt-en-als-dat-niet-gaat-doe-dan-maar-wat-je-kunt.
Gelukkig kan je het zelfhulpgenre nooit uitspelen. Elke maand komen er nieuwe zelfhulpsensaties in de boekenwinkels.
daar kies ik allemaal zelf voor. Die dingen wíl ik doen. Er zijn twee dingen die ik móét doen in Het Leven: geld verdienen zodat ik niet in een doos hoef te wonen en een goed, vriendelijk mens zijn. Al die andere dingen die ik doe, al die activiteiten en internetdingetjes? Dat zijn allemaal keuzes. En als ik ze niet meer wil doen, stop ik er morgen mee en dan blijft de wereld ook draaien.’
We denken dat we vastzitten, maar we zitten niet vast. We zitten alleen vast in ons hoofd. Er zijn altijd andere mogelijkheden.
hoef jij ook niet te sporten omdat het Hele Internet dat lijkt te doen
Life tip: Voor mij is er niks zo revolutionair voor mijn geluk, productiviteit en rust geweest als alleen doen waar ik zin in had. Dus je moet niks. Ga maar doen waar je zin in hebt.
Uiteindelijk komt intuïtie misschien wel neer op ‘gewoon naar jezelf luisteren’ en je kunt zelf bepalen hoe nuchter of hoe zweverig
De realiteit is dat je ook passiviteit nodig hebt naast al je activiteiten.
Tja, ik moet (bijna) niks, maar wil wel graag mijn leven leuk vinden. En dat doe ik door keuzes te maken die ik wil maken, in plaats van keuzes die een ander uitzoekt.
ik word niet beter van alles wat ik van plan ben te gaan doen. Ik word alleen maar beter van de dingen die ik daadwerkelijk doe.
En onthou dat geen enkel zelfhulpboek een bijbel is en dat geen enkel zelfhulpboek je alles kan vertellen over hoe jij je leven moet leven: zelfs dit boek niet.
Persoonlijk niet zoveel nieuws onder de zon, maar het is fijn het op een luchtige doch overzichtelijke manier eens bij elkaar te zien. Voor sommige mensen is het misschien afleidend dat er zoveel van Liannes privéleven instaat maar ik vind dat altijd juist fijn want ik zie dan de praktische kant van theoretische tips.
De les die ik nu even nodig had was 'Positief denken is gezond... maar negatief (mogen) denken is gezonder'. De laatste maanden heb ik me heel vaak boos en verdrietig en gemeen en waardeloos gevoeld. En hoe eerder je dat gewoon toe laat en af en toe even iets stuk gooit of je kussen vol huilt hoe eerder het vanzelf weer weggaat (meestal/hoop ik). Geforceerd 'alles komt goed'-denken lost niets op. Alles komt ook wel goed maar in de tussentijd mag ik best wel eens in mijn eten huilen of mijn mobiel naar de andere kant van de kamer smijten of mensen negeren op WhatsApp. HET WORDT VANZELF WEER LENTE MENSE
Een heel vlot geschreven boek dat je maar wilt blijven doorlezen. Ik las het op enkele dagen uit. Lianne is, wat we noemen, een self help junkie, maar die het boek geschreven heeft vanuit een nuchter Hollands perspectief met een vleugje droge humor. Inhoudelijk brengt ze niet veel nieuws als je alreeds tientallen zelfhulp boeken gelezen hebt, maar het is geschreven bij wijze van reminders en puntjes, dingen die je ergens wel weet maar die je niet vaak genoeg kan horen.
Omdat ze veel spreekt uit eigen ervaring, waren er ook wel dingen voor mij enorm herkenbaar, zeker omdat ik enkele jaren geleden ook de diagnose burnout kreeg. De titel doet het boek wel eer aan, je moet inderdaad (bijna) niks en dat is werkelijk de essentie van het boek. En tja, ze heeft gewoon gelijk.
Lianne is altijd al mijn favoriete down to earth blogger geweest. Zij kon mij door middel van haar blogs altijd boeien. Ik volgde haar self help summer school jaren geleden en was dan ook buiten proportie enthousiast toen haar boek uit kwam.
Ik vind haar boek geweldig. Zij maakt alle, soms veel te zweverige self help literatuur beter behapbaar en inzichtelijk. Het boek staat vol persoonlijke ervaringen en grapjes. De zelfspot waarmee ze sommige stukken schrijft is heerlijk en Lianne weet me te motiveren ook echt wat te doen met de informatie waarover ze schrijft.
Dit boek zorgde voor erg veel triggers bij mij, die ik eerlijk gezegd interessanter vond dan het boek zelf. Naast 3 of 4 gemarkeerde zinnen van Lianne zelf, waren mijn meeste highlights de overige boekentips die ze gaf. Die paar zinnen waar ik toch wat aan had zorgen voor de 2 sterren ipv 1. Weinig meerwaarde; veel air en flair. Zaken illustreren adhv eigen ervaringen, prima, maar in dit boek toch een tikkie overmatig self-centred. Vond t soms ook wat oneerbiedig naar de zaken die zij ‘zweverig’ noemt. Misschien dat dit boek meerwaarde heeft voor mensen die niet bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, maar ik hou t liever bij de boekentips die ze noemt.
Ik was continu keihard: "Ja!" aan het knikken tijdens het lezen van dit boek. Ik las het in 2 dagen uit (ik had vakantie en kon dus heerlijk passief doen, zoals Lianne adviseert ;-). Als zelfhulpboek-verslinder onderscheidt dit boek zich door de persoonlijke noot en als je jezelf daarin herkent (en welke millennial worstelt niet met deze thema's), dan heb je het boek ook niét op vakantie binnen no-time verslonden (net zo ja-knikkend als ik :-) Fijn boek, bevestigdend en plezier tijdens het lezen.
Ik ben totaal niet van de zelfhulp boeken. Maar hij kwam bij de hebban advent kalender te voor schijn en dacht zo leuke cover, Ik probeer het. Ik heb hem helemaal gelezen en vaak gelachen! Ik herkende een paar dingen maar het boek lees heerlijk weg ook bij waar ik niks herkende. Ik vond de kennismaking van haar leven wel wat te uitgebreid maar snap de keuze wel. Ga ik er iets mee doen? Ik weet het niet misschien toch een dankbaarheid lijstje maken. De rest ga ik zien.
Ik ben niet zo van de zelfhulpboeken (te zweverig vaak), maar dit boek is zo fijn geschreven. Goede adviezen met achtergrond verhalen. Fijne is dat er veel onderwerpen zijn (dus niet een onderwerp) waarbij aan wordt gegeven hoe "zweverig" het hoofdstuk is op een schaal van 1 tot 10, een TL;DR aan het begin van het hoofdstuk en aan het einde van het hoofdstuk tips voor zelfhulpboeken op dat onderwerp. Fijn boek met tips en trucs die ik waarschijnlijk wel ga gebruiken
Een met humor geschreven boek met allerlei tips en technieken uit verschillende zelfhulpboeken en -stromingen. Prettig als je geen zin hebt om die boeken allemaal te lezen :-) Ondanks haar levensverhaal (waar soms een beetje te vaak op werd teruggekomen) is het geen boek dat ik achter elkaar wilde lezen, maar het was zeker de moeite waard.